PSK profil alebo balkónové dvere na terasu?

Ahojte. Mam dilemu a hľadám realne skúsenosti - mám na výber si do domčeku vybrať dvere na terasu buď delené na 3 častí "klasické" balkonove dvere ( 1 časť pevná , 2 otváracie krídla) alebo posúvne profil PSK. Ide o šírku cca 3 metre. Ak by som išiel do prvej variatny získam realne 2 metre otvoru po otvorené oboch krídel , pri PSK profile len 1,5 m. Viete mi prosím napísať skúsenosti , najmä po čase ako sa "žije" s tým PSK profilom a najmä či sa oplatí priplatiť si? Ďakujem za info :)
Odpovedať
Pri PSK musíš návštevu naučiť ako sa to otvára a zatvára. Balkónové dvere sú po mechanickej stránke jednoduchšie a musíš strpieť v priestore otvorené krídlo. Väčšia otvorená šírka má výhodu, keď chceš vyniesť von niečo väčšie. Ale len ak v strede nebude stĺpik.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stavbarik123:

Ahojte. Mam dilemu a hľadám realne skúsenosti - m…
@stavbarik123 ak budes chciet napr. nechavat terasu otvorenu len so zavretou sietkou, je lepsi psk, lebo nezavadzaju dvere v priestore ani sa ti neprivru pripadnym prievanom. Ak chces len prenasat veci a zatvarat, su lepsie dvere, lebo ich otvoris a zavries aj nohou... Prvu moznost zase zvladne obsluzit aj male dieta (odsunut a zasunut sietku), ked das madlo na siet do vhodnej vysky. Ani jedno riesenie nie je idealne, preto je dobre mat na terasu dva vchody, ked sa da...
Odpovedať

@stavbarik123 Na veľký otvor je ideálne mať HS portál. PSK nedávaj, budeš ľutovať, najmä tú šírku 1,5 m. Kovanie sa vyhegľá a nie každý to bude vedieť otvoriť. Ak chceš ušetriť, tak si potom daj tú variantu s otáčavými dverami (klasické balkónové), prípadne dvojkrídlové, ak chceš mať možnosť väčšieho otvoru. Na otáčavé dvere nedávaj krídlo širšie ako 1 m, môžu sa ti utrhnúť pánky, ako sa stalo mne. Tu som o tom písal: https://www.modrastrecha.sk/forum/okn... A tu som porobne rozoberal výhody a nevýhody jednotlivých typov terasových dverí: https://www.modrastrecha.sk/forum/okn...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@stavbarik123 Na veľký otvor je ideálne mať HS po…
@chrobak7 ďakujem. HS je cenovo uplne mimo ( rozdiel oproti klasike + 2 tisíc a to sa mi len za "modernejšie" dvere veru nechce dávať - stale su to "len" dvere ) a medzi balkonovymi a tym PSK je rozdiel akceptovateľný.. ale pojdem teda na základe nazorov a skusenosti do klasiky.. ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
ak mas male deti alebo planujes, tak tie klasicke kridla su tiez praktickejsie, lebo sa daju dokoran otvorit bez komplikacii. 🙃
Odpovedať

@chrobak7 ďakujem. HS je cenovo uplne mimo ( rozd…
@stavbarik123 "..len za modernejšie dvere..." toto je dosť mylné chápanie rozdielu medzi týmito systémami. PSK výklopno posuvný systém je veľmi zlá manipulácia, deti to neotvoria a ani nie každý dospelý, veľmi zlámanipulácia, čo mám známych tak na to nadávajú. HS systém je ľahký na manipuláciu, jednoducho sa otvára, nezavadzajú dvere ako pri balkónovom systéme. Nemáš dolu rám/hranu, ktorá zavadzia, budeš zakopávať (skôr návšteva, ty sa naučíš), je to bezbariérové a pekné prepojenie vonkajšku s vnútrom. "Balkónové dvere" - budeš mať na zemi rám. Ja mám takéto dvere stavebnom otvore 1,2m, neviem už koľko má presne jedno krídlo, ale bolo to maximum čo vedeli spraviť. Je to tiež dosť ťažkopádne, krúti sa to a to som investoval do kvalitného profilu. Neviem si predstaviť ako to bude tesniť keď budú dve krídla do seba zapadať, ako sa to tam bude krútiť a dosadať. Si predstav jedno obrovské krídlo, sklenená výplň trojsklo čo ledva dvaja ludia odniesli a drží to na titerných pántoch keď to otvoríš... Mám ich dve a radšej ich ani neotváram, len keď sa umývajú. Staviaš/ prerábaš raz a chceš to mať poriadne na dlho, daj HS portál... viem že je to pri stavaní veľká investícia ale tie 2 tisícky s odstupom času budeš ľutovať, to mi ver... Staval som a tiež veľa vecí teraz ľutujem čo som kde ušetril a nemal som...
Odpovedať

@chrobak7 ďakujem. HS je cenovo uplne mimo ( rozd…
@stavbarik123 kajo ti to pekne popísal, súhlasím s ním. Rozdie medzi otáčavými dverami a hs portálom nie je v modernosti, ale funkčnosti. Mám aj HS portál aj dvojo terasových štulpových dverí o šírke 1,8 metra. Často diskutujúci kritizujú HS portál, že "netesní". Ale v praxi netesnia ani tie otáčavé dvere. Ja som na oboch dverách musel dolepovať tesnenie, lebo prefukovalo, krídlo zle dosadá do rámu - sú to 2 krídla a presne ich nastaviť je problém. Navyše, mne jedny dvere urobili o niečo menšie do rámu - tie protikusy kovania na ráme som musel nadvihovať, aby kolíky na dverách sa uchytili v ráme. A ako som vyššie písal - jeden pánt sa urthol, teda tie skrutky, čo ho držia. TO je presne, ako kajo spomenul - na tom jedno kolíku visí celé krídlo dverí. Zvyšok kovania je len vymedzujúci, nie nosný. Keď otvoríš otáčavé dvere, tak ti zaberú priestor v interiéri. HS portál sa pekne zasúva pri stene, neprekáža ani v interiéri ani v exteriéri. Isto, je tam finančné hľadisko, že HS portál je drahší, ale zase ako kaja poznamenal - staviaš raz a budeš to mať nadoživotie. Tak, ako my sme sa napr. rozhodovali, či dať alebo nedať vonkajšie žalúzie, lebo vtedy, keď sme stavali, tak to stálo takmer 4 tisíc €. A teraz neľutujem, že sme ich dali. Niekedy treba "pustiť žilou" a nie šetriť za každú cenu. Ale je to na tebe, ja som vtedy dal HS portál a dal by som ho aj teraz. Nepresviedčam ťa, len ti píšem moju skúsenosť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@stavbarik123 kajo ti to pekne popísal, súhlasím …
@chrobak7 súhlasim, pri stavbe domu netreba šetriť na každej veci a to /myslím si/, že ani väčsinou nerobim a nejdeme touto cestou. Ale...🤔 Porozmšlame ešte, dame doma hlavy dokopy ;) Ďakujem za vecné a zmysluplné názory 👏
Odpovedať

@chrobak7 súhlasim, pri stavbe domu netreba šetri…
@stavbarik123 ak to bude naozaj len jeden vchod na terasu, tak psk ma zasadnu nevyhodu, ze ho z vonku nezavries. Na normalne dvere das zachytavac a z vonku madlo...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@stavbarik123 ak to bude naozaj len jeden vchod n…
@minoo Ale zavrieš. Namontuješ na dvere madlo, posunieš a zaklopíš.
Odpovedať
A aký je max. rozumný rozmer klasického balkonového krídla? Mám otvor 2,7 metra a pravdupovediac, zvažujeme tam dať klasické balkónové dvere, štulpové + pevné okno. HS portál, tomu nie som vôbec naklonený, aj kôli cene. Je aj tu na MS téma o problémoch s HS portálom, proste to nejako nechcem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

@minoo Ale zavrieš. Namontuješ na dvere madlo, po…
@ralf364 asi niesu vsetky rovnake, mne sa kridlo nezaklapa tlakom / tahom na kridlo, ale otacanim madla... Ale ked mam klucku v jednej polohe, viem posunom kridla ( ci dveri, ci ako to volat) ich zabuchnut do "vetrackovej" polohy, tu ale z vonku uz potom neotvorim... Klasicke balkonove s "cvakatkom" mam cez den len otvorenej polohe a len sa zabuchnu z jednej alebo druhej strany...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

A aký je max. rozumný rozmer klasického balkonové…
@frantisekca Záleží od profilu a hrúbky sklenej tabule. Silnejší profil môže byť aj širší, ale viac, ako 90 cm pri trojskle by som nedával.
Odpovedať

@stavbarik123 máme aj otváravé bez stĺpika aj hs portál. To otváravé má presne ten rám dole, ale máme to v mieste kde je schodík, čiže to tak či tak prekračujeme. Keby je to priamy vstup na terasu, asi by mi to tam prekážalo. Taktiež portál neotvárame na plnú šírku a možno párkrát bol tak otvorený, čiže reálne využite pre 2m otvor nejak nevidím. Otvára sa naplno len keď sa niečo nesie alebo keby je sieťka na otvore, ale tú tiež len pootvoriť a rýchlo zavrieť, lebo všade je teraz hmyz. A pri tom okne bez stĺpiku treba vyriešiť inak sieťku ako pri bežnom okne, lebo potom sa to nedá otvárať. Takže za mňa na hlavný vstup ideálne hs portál. Na vedľajší vchod dvere, ak sa dá bez prahu. A tam kde nevadí, tam môže byť okno bez stĺpika teda, ale u nás to druhé krídlo ešte ani raz nebolo otvorené. A PSK má podľa mňa horšiu manipuláciu. Treba sa o to asi starať lepšie, lebo my sme toto mali v predošlom bývaní a po tých x rokoch to išlo ťažko vložiť do rámu, čiže zvonku by to ani neišlo zavrieť. Posuv bol v pohode, len už to dovretie išlo ťažko. Výhoda bola že tam mohla byť klasická sieťka, krídlo bolo na boku, ale nevýhoda že ten rám bol na spodu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@stavbarik123 máme aj otváravé bez stĺpika aj hs …
@marsdm nvm ci to ponukaju viaceri vyrobcovia, ale existuje prah "win step": https://oknoplast.com.pl/akcesorium/p... cez ktory sa dobre chodi... Z vlastnej skusenosti odporucam...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@marsdm nvm ci to ponukaju viaceri vyrobcovia, al…
@minoo toto je lepšia varianta. To je už skoro ako klasické dvere.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@minoo toto je lepšia varianta. To je už skoro ak…
@marsdm hej len ludi to vie mylit, ze "balkonovu klucku" chcu pri otvoreni stlacit ako dverovu, miesto toho aby len potiahli, tak obcas mi vlasy idu dupkom ked zacujem chrapnutie... Idealne riesenie proste nie je...
Odpovedať

A aký je max. rozumný rozmer klasického balkonové…
@frantisekca šírka zaleží od výrobcu a výšky. Ja mám štulpové výšky 2,25m, šírka 2m a trojsklo. Musím povedať že tesnia v zime veľmi dobre ale na začiatku sa museli 3x nastaviť a keď sa oprie slnko v lete tak druhá časť šúcha o rám. Kde je kľučka idú stále v pohode. Duhé mám samostatné 2,25x1m a tam nebol vôbec problém lebo su viac kryté proti slnku. Problém môžu byť pánty kde majú v sebe silonovú podložku a pri nastavovaní ich treba podvihnúť lebo sa tá podložka zničí- na to sme prišli keď sme ich nastovovali druhý krát. Teraz by som išiel možno do rozmeru šírky 1,8m alebo oknoplast kda majú tenšie stredné sklo a hlavne nie tmavé farby. A počul som že už sú výrobcovia ktorý majú trojpántové prevedenie a tak môžu mať širšie dvere. Mne osobne rám na spodku nevadí (aj deti prekračujú) a prídem mi to lepšie na zatváranie ako PSK čo má kamarát. Otázne je či s lepeným sklom by neboli stabilnejšie ako keď je sklo v ráme len vypodložené. To by mohlo rám celkom dosť spevniť lebo aj keď má v sebe výstuž tak uhlopriečka sa dá bez skla ľahko zmeniť.
Odpovedať
Stále som najviac naklonený klasickým balkónovým dverám. Práve kôli jednoduchosti, spoľahlivosti a tiež tesneniu. Dole dávam obrázky, čo máme teraz. Len pre upresnenie uvediem, že vnútorný a vlastne ani vonkajší parapet není pochôdzny. Takto sa to podarilo urobiť v novostavbe, neviem, čo ich k takému riešeniu viedlo. Takže ak chcem ísť na balkón, tak nutnosť prekročiť vzdialenosť cez 50cm a výškovo je to takmer 20cm.
Odpovedať

Stále som najviac naklonený klasickým balkónovým …
@frantisekca z čoho je tá vnútorná časť, keď nie je pochôdzna?
Odpovedať

@frantisekca z čoho je tá vnútorná časť, keď nie …
@marsdm Obyčajný okenný parapet (asi ten najlacnejší), osadený na PUR pene. Už som ho menil (Rehau). Ale aj tak na to už nik nešliape, lebo je to jednoduchšie prekročiť, z časti asi sila zvyku a tiež je nekomfortné naň stúpiť, aj tak prekračovať okenný profil a následne ešte aj výškový rozdiel.
Odpovedať

@marsdm Obyčajný okenný parapet (asi ten najlacn…
@frantisekca my máme na takomto balkónovom okne dubovú dosku a nestúpam na ňu, lebo ju nechcem zničiť a zašpiniť, keďže je to len olejované drevo 😀 takže chápem že ľahšie je prekročiť, keď to nie je veľký rozdiel ani.
Odpovedať

@frantisekca z čoho je tá vnútorná časť, keď nie …
@marsdm Práveže prekračovať 52cm o výške 20cm teda není nič komfortné. Nerozumiem, že prečo tomu tak je u novostavby... Ja len, že teda prekročiť cca 7cm o šírke 9cm máme poctivo natrénované a nebude to činiť žiaden problém. Ešte skúsim Poľsko, či náhodou cena nepresvedčí... Oni robila aj ten Slide posuvný systém, chcel by som to vidieť.
Odpovedať

Stále som najviac naklonený klasickým balkónovým …
@frantisekca Keď som býval v paneláku a prerábal som loggiu, tak pri tých dverách vonku som si spravil taký schodí, aby sa na to dalo stúpiť a tak prekročiť zárubňu dverí. Ono to bolo v podstate široké, ako obvodový panel. Vysoké to bolo tuším aj 20 cm v porovnaní s podlahou loggie. Urobil som to z porobetónu a na to som nalepil dlažbu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?