HST alebo Balkonové dvere

Dobrý deň, čo by ste odporučili pre rozmeroch 4000 šírka x 2400 výška pri terasových dverách? My sme naklonení ku klasických balkónovým dverám, kde by boli rozdelené 1000FIX, 1000 Otváracie, 1000 Otváracie, 1000 FIX. Vo firme nás však odhovárajú, že s tým býva v budúcnosti problém s klasickými balkónovými a že si máme dať HST portál. V tej cene je však obrovský rozdiel (sú raz tak drahé). Tieto terasové dvere sú orientované na sever, čiže svietiť slnko na ne bude len ráno. Čo by ste odporučili, alebo aké máte skúsenosť?
Odpovedať
HS portál nízky prach cena 2x toľko ak vám nevadí rozdelenie okná a vyšší prach tak aj klasika neviem prečo by s tým mal byť problém mám to 11 rok a co sa tam môže pokaziť? Kovanie ktoré sa dá jednoducho vymeniť? Na druhom dome mam aj aj v obývačke HS portál v izbe klasika
Odpovedať
@rudy5 Vraj sa môžu časom točiť, keď sa budú často otvárať.
Odpovedať
11 rokov ich otváram každý deň 20x za deň nič im neni, to prvý krát počujem ze otváraním dvere sa začnú točiť, iba ak by boli zle urobene si myslím 1m široké dvere určite nie
Odpovedať
@ludmila90 tiež si myslism ze je to hlupost, podla mna vidia ze by si bola ochotna zaplatit aj portal a skusaju
Odpovedať
HST je efektnejsi, modernejší .... balkónové sú praktické vo viacerých smeroch. Za mňa vyhrala praktičnosť, navyše za nižšiu cenu.
Odpovedať
@rudy5 @cukrik25 @terry25 on nám to totiž tie plastové nechcel ani na ceniť, že to si vôbec nemáme dávať, že to určite neodporúča a že si máme dať HST
Odpovedať
@ludmila90 skus sa pre istotu informovat aj u inych vyrobcov, ono dvere siroke 1 meter a vysoke 2,4 m maju svoju vahu... bolo by treba asi pridat kovania... ale neviem nie som odbornik. My mame takto okna siroke 4,5 metra, vyska 2,5 a mame HS portal pretoze by sme nemali kam tie dvere otvorit, zavadzali by v priestore.
Odpovedať
@kreola pýtali sme sa a zmenšili sme ich tak, ako nám inde odporučili. Maximálna šírka pri plastových otváracích je 1 meter a výška 2,4m. Pôvodne mali byť vysoké 2,5m, ale pri plastových to nemôže byť.
Odpovedať
@ludmila90 tak potom by to malo byt ok si myslim. Este by som mozno zavzila ci tieto velke okna neurobit hlinikove. Ale ked pises, ze je to na sever, nemalo by na ne tak posobit slnko a mali by vydrzat.
Odpovedať
Véd okno bude veľké ale otvárať s a bude len 1m šírka po bokoch bude fix to okno sa dá v plaste urobiť, skúste ešte osloviť iné firmy
Odpovedať
ak máte priestor, tak choďte do klasických balkónových dverí. Ak Vám otváravé krídlo balkónových dverí bude zavadzať, tak choďte do HST. HST máme dve a sme veľmi spkojní. Hliník a boli drahé, ale sú kvalitné a dobré a vydržali bez problémov južní strana... Možno by som navrhol rozdeliť na polovicu, alebo aspoň na 3 časti a stredná by bola posuvná...
Odpovedať
@melleus
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ludmila90 Ak by si sa rozhodla pre balkónové dvere, tak doporučil by som ísť do hliníka. Predsa len plast v takých rozmeroch je trochu riziko. Netvrdím, že sa to nedá alebo že sa to určite pokazí - možno to vydrží 20 rokov, ale sicher je sicher. Ja mám na terasu zo spálne balkónové dvere dvojkrídlové šírka 2 m a jednému krídlu (kde je kľučka) sa utrhol pánt, presnejšie povedané zlomili sa skrutky, ktoré držali pánt. Neviem, či tam vo výrobe dali kratšie alebo tenšie skrutky, alebo jednoducho krídlo bolo príliš ťažké na tie skrutky, ale zrazu som len zistil, že dvere padli a nešli otvoriť. Viac som písal aj fotky som dal v tejto téme: http://www.modrastrecha.sk/forum/okna... Od výrobcu prišli technici a opravili to - dali pevnejšie skrutky. Treba si uvedomiť, že celé krídlo je zavesené len na tom jednom pánte - spodnom. A také krídlo 2,5x1 m môže mať aj váhu človeka. Ale späť k tebe - takže ak dvere, tak hliníkové. Ak máš hlboko do vrecka, tak aj plastové môžu byť. Ale ja byť na tvojom mieste, tak by so jednoznačne išiel do HS portálu. Ja mám na šírku 3600 mm v obývačke HS portál rozdelený na polovicu. V lete odsuniem celú polovicu a mám pekný prechod na terasu. Navyše žiadne otvorené krídlo dverí v miestnosti neprekáža. Jediná nevýhoda HS portálu je jeho cena, ale dom staviaš 1, max. 2 x za život, tak si myslím, že tam šetriť netreba.
Odpovedať
@ludmila90 Ešte jeden argument pre HS portál - ak dobre vypočítaš osadenie, tak HS portál môžeš mať bezbariérovo osadený, t.j. dvere môžu byť zarovno podlahy, prípadne dať tú koľajnicu len 1 cm nad povrch. Balkónové dvere máš cca 5-7 cm prah. Sú síce aj s nízkym prahom, tam je ale riziko, že pod dverami bude prefukovať.
Odpovedať
@melleus prosím Vás a aký máte rozmer? hlavne tá posuvná časť sa posúva ľahko? Nie je to tažké?
Odpovedať
@chrobak7 my máme šírku 4m a neviem či rozdeliť na dve časti po 2 metre alebo na tri.... že 1,5m bude posuvná v strede a po bokoch fix. Prosím Vás ako sa posúvajú? Nie sú ťažké na "ovládanie"?
Odpovedať
Ešte treba poznamenať keď máš HS portál a väčšie okno už ide aj hrubšie sklo
Odpovedať
@ludmila90 tu na fotke vidis rozdelenie na 3 casti. My mame sirku 4,5 metra, ale keby som mala 4 metre ako ty, dala som len 2 casti. neboj otvaranie je v kolajniciach, takze ide to celkom v pohode.
Odpovedať
@ludmila90 5100x2380, zdvižno posuvné a z ľavej strany sú 3250 x 2380 mm zdvižno posuvné, hliník, Schuco, František Havetta Fenestrask-zm... tie 5 metrové otvorí môj 8 ročný syn...oni sa pekne posúvajú po kolieskach v kolajničkách, takže áno, sú ťažšie (hliník, veľké sklá, váha celého HST kľudne aj 200-300kg), ale ide to... no neviem si predstaviť takú váhu ako udržia balkónové dvere na pár pántoch... a keď to otvoríte takto na 2,5 metra, a svieti dnu slniečko... paráda... prikladám aj fotky prahu - nechal som to trošku trčať, zvnútra sa nedalo spraviť až "bezprahovo"...
Odpovedať
My máme v "obývačko-kuchyni" 2x 3 metrové okno, tiež na výšku 2,4 metra ... Dlho sme rozmýšľali, dlho, ale nakoniec sme išlo do balkónoviek (1 meter široké dvere a 2 metre FIX) a teda neľutujem to a znova by som to urobil rovnako 🙂 Na HS portáli nevidím moc tých praktických vecí, i keď výhody určite má ... Skús si otvoriť 2 metrové posuvné dvere na portáli jednou rukou, keď niečo nesieš na terasu ... Pripočítaj si, koľko budú na ten rozmer stáť sieťky proti hmyzu, to tiež vie pekne prekvapiť 🙂 A hlavne prosím nedávaj na také tie krásne "predstavy" o tom, ako si niekto otvorí celý portál a prepojí sa tak s terasou a záhradou. Drvivú väčšinu roka chceš mať to okno proste zavreté, lebo ti buď teplo uteká alebo naopak, vonku je parádny výpek a ty ho nechceš mať aj v obývačke ... Na noc si ten portál nemôžeš nechať otvorený na klasickú vetračku ... A keď už trafíš ten deň a čas v roku, kedy je komfortné mať vyvalené celé okno, tak aj tak tam budeš chcieť mať sieťku proti hmyzu, nech ti nenalieta háveď do domu ... PS: Pri rozmere 4 metre by som už aj ja uvažoval o hlinníku ... Viacero oknárov mi povedalo, že tie 3 metre sú tak cca na hrane ...
Odpovedať
Ak mate peniaze/nemyslím hypo z banky na ne🙂/ tak HS portál. Je trosku krajší, 2-3 krát drážši....
Odpovedať
@melleus na južnú stranu to ešte pochopím ,ked je slnečne krásne vykúri, no asi treba na noc vonkajšie izolované žalúzie aby aspoň niečo znížili straty @ludmila90 ,ale prečo tak veľké okno na sever ked stále len strata? pre výhľad? to môže ísť občas pozrieť vonku, to ostatné nemá zmysel ani izolovať a bude to vôbec A0?
Odpovedať
Tak A0 nemusí mat keď dostala povolenie 2 roky spat 🙂, A celé to A0 a veci okolo toho mi už riadne lezie na nervy lebo človek už nemôže urobít sam nič aby mu do toho stat nekecal.
Odpovedať
@ludmila90 Šrruktúru okna prispôsobíš svojim potrebám. Už v projekte by si mala vedieť, čo budeš mať pri tom okne, kde bude sedačka a pod. Podľa toho si určíš, kde bude fixné okno a kde chceš mať posuvnú či otváravú časť. Darmo ti tu niekto napíše, že daj 1 m fix, potom 1+1 m otváranie a znovu 1 m fix, keď presne v strede dverí budeš mať jedálenský stôl alebo sedačku. @lubk0 - 2 metrové posuvné dvere na HS portáli otvoríš jednou rukou rovnako, ako klasické balkónové dvere. - Aj HS portál sa dá otvoriť "na vetračku", bolo to už na MS veľakrát diskutované. - sieťku musíš dať aj na balkónové dvere aj na HS portál. Cena závisí od toho aký typ sieťky si dáš a od veľkosti, nie od toho, či máš HS portál alebo balk. dvere. NA 2 metrový HS portál ide rovnako veľká sieťka, ako na 2 metrové balkónové dvere. - nevýhodou HS portálu je jeho cena. Ale potom je namieste aj otázka, prečo si ľudia dávajú na strechu škridlu, keď plech je lacnejší. Obe možnosti sú realizovateľné, ani jedna nemá výrazné výhody či nevýhody oproti druhej.
Odpovedať
@chrobak7 - prepáč, ale ja do tých balkónoviek naozaj len zatlačím (stačí aj jedným prstom) a sú otvorené ... Naozaj to neporovnávajme s otváraním a zatváraním portálu, kde musíš naozaj vyvinúť určitú silu na to, aby si ho odsunul (ak ho nemáš s pomocným motorom) ... - asi nie automaticky každý ... U známych to napríklad nejde, iba na "mikrovetračku" ... Pokiaľ je to už však nejaký bežný štandard, tak sa ospravedlňujem. - áno, sieťku musíš dať aj na balkónové dvere = bavím sa len o cene ... Pozri sa, koľko stoja klasické sieťkové dvere = je to v podstate najlacnejšie funkčné riešenie a HS portál ich dať nemôžeš ... 2 metrový 1 krídlový fix som nevidel = bežne pri týchto oknách riešiš 1 metrové dvere ... Ak ich máš na jednom okne viac, nemusíš mať sieťku na oboch ... - ano, jedna z nevýhod je cena = ale nie len v zmysle, že je to drahé ale skôr v zmysle, čo za tie peniaze navyše dostanem ... U nás bol rozdiel na jednom okne v roku 2018 + 2000 Eur oproti klasike ... K tomu drahšie sieťky a otázka znela = čo za to budem mať ... Dizajnovo krajšie okno ? Určite ! Nebudú mi dvere zavadzať v priestore ? Určite, ale toto ma trápi v prípade, ak priestor okolo toho okna je naozaj malý a môj prípad to nebol, takže to pre mňa hodnotu nemalo ... Môžnosť urobiť "veľkú dieru" na terasu a prepojiť vnútro s vonkajškom ? Áno = ale ako som teda v praxi odsledoval, veľa ľudí to nevyužíva vôbec, alebo pár krát za rok ... Naopak, v dobe keď som porovnával ponuku ja, dostal by som za tie peniaze o niečo horšie tepelno-izolačné vlastnosti, pre mňa určite o malý kúsok zložitejšie otváranie dverí keď v lete lietam medzi terasou a kuchyňou a určite aj prípadný drahší servis do budúcna ... Nechcem hejtovať, pre niekoho má portál pravdepodobne určite zmysel, ale ja som ho v tých peniazoch nenašiel ... A neporovnával by som plech zo škridlou, tam je rozdiel často jasný, viď skúsenosti napríklad Jakina 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?