Predsadená montáž okien do vonkajšej izolácie

Nahradí predsadenú montáž okien napríklad montáž okien na vonkajšiu hranu muriva a prekrytie rámu grafitovým polystyrenom 25cm? Predsadená montáž okien na kotvy mi moc stabilná nepríde, hlavne teda veľké francuzske otváravé okná, alebo dvere s ktorými sa často trieska. :-) Cena predsadenej montáže je cenovo nákladnejšia a skúsenosti výrobcov okien minimálne. Oplatí sa to vôbec s ohľadom na tepelnotechnické parametre? Máte niekto skúsenosti?
Odpovedať
1
2
Skúsenosti by som hľadal tu... http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23... a prípadne kontaktoval autora... :-)
Odpovedať
@monster7843 neoplati, ale aj tak som siel do predsadenych :-)
Odpovedať
@dedo758 S ohľadom na miovu hrúbku izolácie sa mu to bezpodmienečne pýtalo, ináč by mal vnútornú parapetu 10cm a vonkajšiu 40cm :) @kriloter máš aj velké ťažké okná a predsadené aj vchodové dvere?
Odpovedať
@monster7843 najvacsie najtazsie okno je 2,5m x 1,5m, neviem kolko vazi, ale nad 100kg to asi bude. Vchodove a terasove dvere som veru predsadene neriskol :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ak by to mala byt otazka navratnosti investicie, nikdy sa to neoplati, ale ku konstrukcii EPD to jednoducho patri... ako tu uz bolo spomenute, velka hrubka izolacie si to jednoducho pyta.... skôr ako otazka navratnosti je to tiez otazka tepelnej pohody v mieste pri okennych preskleniach, hlavne pri terasovych preskleniach v ich spodnych castiach...
Odpovedať
@drasnican1 Takže spomínaná realizácia osadenia na hranu s prekrytím rámov izoláciou, tepelnú pohodu nezabezpečí? Pripúšťate však, že parametre pasívneho domu sa dajú dosiahnuť aj s takto realizovaným osadením okien, či nie? Napr. pasívne domy Heluz nemajú žiadnu predsadenú montáž, ani dodatočnú vonkajšiu izoláciu, ale okná osadené na stred v nejakej tenkej polyuretánovej izolácii. A vraj pasív spĺňajú.
Odpovedať
Profilova fotka
@monster7843 Dajú :). Čo sa týka reklamného Heluz domu, neviem či pasívne parametre už potvrdila aj reálna prevádzka, nakoľko oni to mali viac ako spôsob prezentácie ich predraženého 50 cm muriva naplneného polystyrénom. čo sa však týka výpočtu v projekte pasívne parametre splnali.
Odpovedať
Profilova fotka
@stevosk videl som merania termokamerou, ale je to stále na hranici použitia.
Odpovedať
@stevosk bolo to len ako príklad...
Odpovedať
@jan45 čo tým máte na mysli?
Odpovedať
Profilova fotka
@monster7843 že to splnilo predpoklady, ale bol to vzorový dom, dodržané postupy, žiadne odchýlky, také domy sa nestavajú
Odpovedať
@jan45 ak sa smiem opýtať, vy si čo myslíte o predsadenej montáži okien, je to nevyhnutné pri pasívnych (nízkoenergetických) domoch?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@monster7843 nie som si isty, ci niekto pri vypocte robi rozdiel medzi zapustenymi a predsadenymi oknami
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter nielen to, väčšina výpočtov je obálková. @monster7843 je to účnnejší spôsob osadenia, ale výpočet zníženia tepelných strát som nikde nevidel.
Odpovedať
@monster7843 Zdravim, pozri, hodne aj zalezi na stavebnom materiali, pokial budes mat z betonu, bude tam uplne iny tepelny most ako pri tehle, a zas iny pri porobetone. Musis vychadzat aj z toho. Dalsia vec, ze aj v pripade vodivejsieho materialu vies ostenie oblozit styrodurom. (okrem spodnej casti, teda, da sa z casti aj ta, ale nie uplne). Dalsiu ulohu zohrava tebou spominane prekrytie ramov. A mas to :) Ja som siel iba do montaze na okraj muriva, lebo som cital niekde, ze pri plastovych oknach moze predsadena montaz znizovat zivotnost. Ci uz je to pravda alebo nie, takisto prekryvam ram okna, a na ziadnu zimu od okna sa nechystam :) Ci je nevyhnutna ? Urcite nie. Vrati sa ? Tiez urcite nie. No to ani pena na holenie :)
Odpovedať
@floydian Odpovede takéhoto štýlu sa mi velmi páčia, klobúk dole. Vďaka
Odpovedať
@all Záleží aký typ domu sa stavia (NED, EPD) či je nevyhnutná predsadená montáž okien. V mojom prípade rozdiel medzi klasickou a predsadenou montážou okien predstavoval 3 kwh, bez ktorých by som nesplnil podmienky EPD. Okná som predsádzal na kompozitné konzoly, EPSkom som prekrýval celý rám vrátane spodnej časti bez použitia podkladnej lišty.
Odpovedať
@user Nerozumiem, to znamená že keby si nedal predsadenú montáž, tak máš straty o 3kW vyššie? To je niekedy strata celého domu prestupom. Pravdepodobne to skôr znamená, že s predsad. montážou 3kW a bez nej 3,1kW strata. Tak nejak?
Odpovedať
Profilova fotka
@monster7843 Ja len takú poznámku, osobne som sa rozhodol pre zalícovanie okien z hranou muriva. Mne to prináša efekt jednoduchšej montáže, jednoduchšieho zateplenia. Tepelné mosty by mali byť naozaj minimalizované murivo v celo okenný otvore je obalené 5 cm XPS, zvonka bude 20 cm grafitový polystyrén, ktorý prekryje rámy asi na 2 cm, okná s Uw okolo 0,8. Osobne mám za to že uvedené riešenie pri dodržaní ostatných premenných (najpodstatnejšie je eliminovanie tepelných mostov, správne osadenie domu vzhľadom na svetové strany a kvalitná rekuperácia) v pohode stačí na pasívne parametre domu, hoc ja sa snažím iba o čosi lepší nizkoenergetický dom.
Odpovedať
@monster7843 Ale nie, také straty tam až nie sú. Pri predsadenej montáži mám 15 kWh na m2 a bez nej 18 kWh,
Odpovedať
@user ty strata, myslis potrebu tepla na kurenie :-)
Odpovedať
@stevosk Okno máš teda položené na 5cm XPS. Nebude sa to XPSko pod váhou okna deformovať, alebo sa to nejak kotví? Pár krát som už toto riešenie videl preto ma to zaujalo.
Odpovedať
@monster7843 thnx :) @user mysli, spotrebu tepla na m2 za rok. Mozes mi pls objasnit, akym vypoctom to prechadzalo ? Lebo ked som toto riesil, tak prave som nemohol najst regulernu simulaciu, ako vyratat "usetrenu stratu". Na moj vkus je tam vela veci co vstupuje. Porovnani na nete najdes dost, lenze vzdy je tam porovnavana len klasicka montaz a predsadena montaz. Nikde som nenasiel simulaciu alebo vypocet, kolko dajme tomu Watov usetris tym, ked : je iny typ murovacieho materialu, s alebo bez olemovania XPS, na pasky/vs bez (nekalkulujem tepelny odpor ale prievzdusnost a tym padom straty), hrubka pur peny medzi oknom a murivom. Rovnako sa inak bude spravat okno, ktore je neotvarave, ma mensi ram a inu vzduchotesnost ako okno otvarave. Mozno nove PHPP uz vie stymto kalkulovat, no stare moc nevedelo, resp. neviem o appke, ktora by kalkulovala so vsetkymi tymito aspektami. Ak by ano, cisla by boli jednoznacne, a odchylka by bola uz len v zavislosti od dokonalosti montaze. No to kazdy vratane mna veri, ze ju ma uplne super :)
Odpovedať
co som este pozabudol spomenut je pouzity distancny ramik a jeho sirka, rovnako ako ci je v rame pouzita izolacia (napr ramy Passive od Geneo).
Odpovedať
Profilova fotka
@monster7843 kotví sa to do stien z boku, takže na XPS nie je vyvíjaná žiadna záťaž (ak nerátam PUR penu :-D)
Odpovedať
@floydian Počítané to bolo v PHPP, ale v akej verzii to ti nepoviem, nerátal som to ja. Ako tu už mnohokrát bolo spomínané, môžeš mať predsadenú montáž, sklá 0,5, ale ak bude zle vykonaná montáž tak to môže byť horšie ako dvojsklo pri bezchybnej montáži :)
Odpovedať
@user si si isty tymi 3kW ? ked nam ratali PHPP a toto som riesil, bolo mi povedane ze to spravi tak 0,1 kW max, nakoniec sice aj tak mame predsadenu montaz ale z dovodu tenkeho muriva ...
Odpovedať
Profilova fotka
Samozrejme ze v PHPP sa zohladnuje predsadena montaz okien vo vysledku . Treba si zadefinovat pojmy..ako sa picita koeficient prechodu tepla cez urcity okenny otvor...potrebujete k tomu U skla, U ramu, stratovy sucinitel distancneho ramika, plochu skla, plochu ramu a najdolezitejsi parameter problematiky o ktorej je tu diskusia: stratovy sucinitel zabudovania, ktory moze pri predsadenej montazi dokonca dosahovat minusove hodnoty..jeho dobra hodnota zalezi nielen na predsadeni ramu, ale aj na jeho miere prekrytia s Eps.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
dobry den, a teda rada by som sa dostala k tomu, kto v ba spolahlivo a precizne aj tu predsadenu montaz vykonava?:)zhanam pre znamych
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter samozrejme, ze pri vypocte v PHPP sa robi rozdiel v montazi do obvodovej steny a predsadenej montazi... niekedy to nie je az taky marny rozdiel..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?