Predpríprava na žalúzie Z90

Prosim Vas ako sa robi predpriprava na vonkajsie zaluzie Z90? Budeme mat podomietkove. Mame zateplenie 20cm polystyrenom. Firma co nam bude robit zaluzie nam povedala, ze ked budeme mat sietku a kleber, tak pridu urobit vodiace listy, co aj vcera urobili. Majster co nam robi fasadu kritizoval ich robotu, ze to nie je dobre urobene, ze na dome, kde idu robit teraz to nerobili takto ako nam, ale uz do tehly pred zateplenim davali take zelezne Lka a na to idu oni davat a vyrezavat polystyren. Nam to vyrezali, zapenili, penu ale dali len do vnutra, po bokoch pena nie je. Jedna lista aj vypadava von. Treba to vsetko zapenit? alebo sa to tou fasadou este spevni? Dakujem za kazdu radu
Odpovedať
1
2
.
Odpovedať
Profilova fotka
@zeuska treba zapenit ale je to otom ako ktora firma robi niektorra vrta kovove L profily do okna pripadne do steny a o to pripevnuju tuto listu niektory to iba takto do eps zapustia a zapenia
Odpovedať
@zeuska Mne to robili ešte pred samotným zateplením. Najprv, ako ti povedali zatepľovači, žalúziari upevnili pomocou tých L profilov do rámu okna vodiace lišty. Potom tieto sa obložili s EPS a omietli sa. Po omietnutí žalúziari vložili do tých hliníkových líšt plastové drážky, v ktorých sa pohybujú lamely. Týmto spôsobom je to najbezpečnejšie - vodiace lišty sa nepohnú a sú stabilné, ako sa namontujú. Pri dodatočnej montáži môže dôjsť k vychýleniu vodiacej lišty a lamely sa ti môžu pri spúšťaní zadrhávať, alebo môžu ísť nakrivo. Ale robia to aj dodatočne, vtedy sa vodiace lišty uchytávajú do PUR peny. Kým nevytvrdne PUR pena, treba lišty fixovať, aby sa nepohli.
Odpovedať
@chrobak7 tie L ti skrutkovali do ramu okna? =-)
Odpovedať
@megdesign Áno. Vidno to na prvej fotke.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Mame to rovnako urobene ako @zeuska. Listy drzia bez problemov. Buduci tyzden by nam mali montovat zaluzie. Robila to firma z TN.
Odpovedať
Aj my sme dávali vodiace listy do polystyrénu. Namontovali nám to chlapi pri zateplovani.
Odpovedať
@chrobak7 ved prave preto pozeram.... A to je ako standard montaz, navrtat okenne ramy? Keby mne to spravili, dolamal by som im hnaty a dal im zaplatit poskodenie okien... Kolegovi montovali kolajnice na spaletu, na take U uchytky.
Odpovedať
@pvmr19 @gurags no tak super, uz som sa zlakla, ze to nejako zle robia, ked mi zateplovac tvrdil, ze to sa inak robi, ale tak ta firma to robi 10 rokoch, tak hadam vedia co robia. Len este zistit to zapenenie, ci to maju opravit, alebo sa to tou fasadou spalety nejak spevni.
Odpovedať
@chrobak7 Ten klebr je natiahnuty zarovno listy? Alebo lista trci cca 2mm na fasadu? Dik.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 aké hrubé máš zateplenie? A koľko ty to vyšlo pod ten kastlik? Dík
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign je to štandard, tiež som sa domnieval, že sa to bude chytať do steny, ale dodávateľ mi vysvetlil, že kotvenie do rámu je pevnejšie, keď sa to kotví pred zateplením, tak je tam riziko, že pri zateplení posunú vodiace lišty a keď natiahnu sieťku, kléber a fasádu, už to nikto nedá na poriadok, lišty musia byť zvislo, a to dosiahneš skôr kotvením do rámu
Odpovedať
Profilova fotka
Este jedna vec k tym vodiacim listam Kotvenie sa ma robit kompozitnym L profilom do steny ale ten je drahy tak to firmy robia tak ze kupuju lacne ocelove alebo hlinikove L profili a vrtaju to do ramu okna tym ze to navrtaju tak pada zaruka na okno kedze je mechanicky poskodene Ja som odmietol aby to kotvili do okna a mali problem to kotvit do muriva nakoniec to mam kotvene do eps na takych hrotoch aby sa to pri tuhnuti preny nepohlo a bolo relativne pevne
Odpovedať
Profilova fotka
nam vodiace listy prisli uz zapustene v styrodure a ten sa lepil na spalety🤔netusim ci to je dobre/zle, problem so zaluziami nemame ziaden, ale do okna by som si tiez nedala vrtat😏
Odpovedať
@sgi320 ved ano. Kolegovi to chytali do ostenia/spalety pred zateplenim... Ale pouzili take U plechy, kde obe "usi" na U-cku naskrutkovali na hmozdiny do tehly a na tie konzoly prichytili kolajnice...
Odpovedať
Profilova fotka
@zeuska nam to robili presne tak isto ako vam, Priamo do EPS - dokonca zaluzista povedal, ze je to lepsie aj pre zateplovacov, lebo mozu pekne zateplit okolo okna, nemusia nic vyrezavat a oni tam tie lisrty lahko vlozia. Jednu nám ale dali trochu nakrivo, tak to este opravovať budeme.
Odpovedať
iba teoreticky.. čo v prípade nutnej výmeny celého okna? Ten, čo má navŕtaný okenný rám, tak sa poriadne unadáva a rozbije celú špaletu fasády. Aj apu lišty sa dávajú preto, aby sa nepoškodila fasáda v prípade výmeny rámu okna, či? Tiež by som si to nedal kotviť do okna.
Odpovedať
Profilova fotka
Mne to vysvetlili tak že ak pokiaľ máš len fasádne ESP tak to je moc mäkké tak musia kotviť do rámu okna, špaliet Keď máš styrodur tak ten je výrazne pevnejší že tam netreba. @mahatma76 apu lišta sa lepí na rám okna.....takže pri nejakej výmene treba dávať veľký pozor aby si ju pekne odlepil a nepoškodil fasádu, ale to sa ti málokedy podarí ;-(
Odpovedať
@megdesign Nepreháňaj! Samozrejme to nieje pravda. Navŕtanie dierok nemôže byť dôvod na padnutie záruky iba ak je dodávateľ špekulant,alebo si vŕtaním praskol sklo. Namontoval som stovky vonkajších roliet kde vodiace profily,vrchná kazeta sa upevňuje na rám skrutkami a ovládacia šnúra vyžaduje 8mm dieru durch cez rám a záruka nikdy nepadla! Vnútorné žalúzie sa upevňujú takisto skrutkami do líšt a hádaj...záruka na okná platí. Okná nie sú svätý grál ktorého sa nemožno dotknúť. ;-)
Odpovedať
@dodok Je mi jedno, ze zaruka nepadne. Dobrovolne by som si navrtat okenne ramy nikdy nenechal.
Odpovedať
@mahatma76 Funkciou Apu lišty je utesniť a dilatačne oddeliť rám okna od fasády aby nepopraskala okolo rámu. S výmenou okna to nemá súvislosť.Prečo rozbíjať celú fasádu,keď je lepšie okno vymeniť zvnútra a rám rozrezať na časti a snažiť sa ho opatrne vybrať. Dokonca bez Apu lišty by to šlo ľahšie pretože tá je nalepená na ráme a sieťka v lepidle čo vytvára ťažko rozoberateľný spoj.
Odpovedať
@megdesign Samozrejme,ak to berieš takto tak máš pravdu. Tiež si asi myslíš,že v ráme je plyn ktorý unikne dierkami a tvoje okná neizolujú? Robím si srandu,lebo to nemá zdôvodnenie a ja to nechápem... :-) Nemá to žiadny vplyv na funkciu a keďže sa to prekryje fasádou ani na estetiku,ale ja to tak chcem a hotovo,neviem prečo ale stem a stem a stem. Nuž ako si praješ tak bude. :-)
Odpovedať
@dodok plyn je medzi sklami. Mas to pomylene.
Odpovedať
@logo22 Zateplenie má 15 cm. S kastlíkmi sa počítalo už v projekte, a majú 14 cm. Preto sú zapustené do venca cca 1 cm. Pod kastlíkmi aj na kastlíku je 2 cm styrodur a potom omietka. Ako v detaile na obrázku, len ten kastlík nemá 12 cm, ale 14 a teda ten styrodur pod ním nemá 4 cm, ale len 2 cm.
Odpovedať
@megdesign Neviem, prečo by som im mal ruky lámať... :-| Je to jeden zo štandardných spôsobov uchytenia. Že prevŕtajú rám 3 skrutkami? Ten L profil aj skrutky sú schované pod omietkou, tých pád dier nijako neovplyvní ani pevnosť rámu ani jeho iné napr. estetické vlastnosti. A nikdy nedáš to okno von preto, že by si ho chcel použiť inde a preto by si ho chcel mať nepoškodené. Podľa mňa to je len taký predsudok, že "poškodili rám". Ale kto nechce vŕtať do rámu, mám možnosť uchytiť do špalety. Mne to nevadí. A sú miesta, kde to inak neide. Napr. na HS portáli mám žalúzie delené pol na pol. Tam musí byť stredová vodiaca koľajnica a nikde inde, ako do rámu ju nemožno uchytiť. @sappa To, že prevŕtaním padá záruka je hlúposť. Alebo si to uvádzajú len niektorí predajcovia, aby do výluk pridali čo najviac dôvodov. Ja nič také v zmluve nemám. A navyše - dodávateľ, ktorý mi okná predával už neexistuje. Takže záruku nemám žiadnu, aj keď v zmluve uviedol 10 rokov. Je to len zdrap papiera. Nemám si u koho uplatniť záruku - výrobca nepreberá záväzky za predajcov.
Odpovedať
@zeuska Aj susedovi dorábali dodatočne žalúzie a tiež mu vyrezali v špalete škáru a do nej vlepili tú koľajnicu. Ak to je dobre uchytené, tak potom to už drží.
Odpovedať
@henrich12 Kleber bol natiahnutý nižšie, ako hliníková lišta. Na keleber potom išla omietka a tá bola zarovno tej lišty. Až keď sa nasadili tie plastové vodiace profily, tak tie vystúpili nad omietku asi 2 mm.
Odpovedať
@chrobak7 Ahoj. Nevies prosim dovod, ze preco sa vodiace listy davaju tak, ze jedna je zvonka kastrlika a druha zvnutra? Aj nam to tak vcera urobili, len sme sa nestihli toho pana co to montoval spytat.
Odpovedať
@kreola Neviem, ja mám všetky lišty ukončené v kastlíkoch.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?