Exterierové žalúzie a osy

Zdravím máme na oknách exteriérové žalúzie, ktoré sme dávali na okná až po stavbe. Hore ako máme kabeláž a krútiaciu tyč tak sa nám v polystyréne a okolo neho usídľujú osy, včely a sršne. Zhodné hniezdo niekoľkokrát a aj následné postreky biolitom, ale nič nepomáha, iba na chvíľu. Viete dať nejaké rady? Ď.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od berek:

Zdravím máme na oknách exteriérové žalúzie, ktoré…
@berek bud budes kazdy den striehnut, alebo vybudovane hniezdo vystriekas wapkou ako ja na konci sezony. Bohuzial priroda vzdy vyhra :-( :-)
Odpovedať

@berek minuly rok sme mali presne tento problem, a myslel som si že nie je veľký... Odišli sme na dovolenku a keď sme sa vrátili som sa ráno zobudil, že bzučí stena... Pomohla len profesionálna dezinsekcia... Chlapík s nimi bojoval asi pol hodinu... Vystriekal tam štyri konzervy nejakého prípravku a potom ešte celé hniezdo vysypal práškom... Od vtedy o osách neviem... Tento rok vyzeralo, že našli hniezdo nové... jedna vošla do vnútra... vyšla von, ale to hniezdo je asi stále plné toho prípravku. Musím zaklopať naozaj máme pokoj...
Odpovedať

@berek hniezdo tam vždy nechaj - neodstraňuj ho. Ďalšie osy , sršne , ani nič podobné si tam hniezdo už nebude robiť.
Odpovedať

@berek Dlho som nekontroloval dom, zajtra musim kuknut ci sa niekde neusidluju :) Raz som pouzil "effect na osy". Odvtedy to uz neskusali. Asi to tam stale citia
Odpovedať

@berek včely ťažko, včela sa bez kráľovnej nikde neusídli.. a keby tam bola kráľovná, tak tam máte celý roj, v desattisícoch. sršne asi tiež ťažko, sršne sa vyhýbajú ľudským obydliam, potrebujú kľud. ich hniezda sú veľké a vačšinou visia zo stromu, mávajú iba jednu dierku odspodu. osy majú také papierové hniezda s viditeľnými kalíškami.. to je najpravdepodobnejšie. ale ako píše pealu, ked tam necháš staré hniezdo, tak nové si tam osy nepostavia. sú teritoriálne a rešpektujú cudzie hniezda. takže ho vstriekaj a nezhadzuj. tá rada je dobrá.
Odpovedať

@berek Tiež som riešil. Niekľko krát som striekal biolitom, akurát som ich len rozdráždil a efekt skoro žiadny. Tak som použil osvedčenú metódu: Plastová fľaša s dlhým hrdlom. Hrdlo z vnútornej strany potreté olejom, na spodu fľaše roztok vody s cukrom. Takto pripravenú fľašu som zastrčil medzi kastlík a žalúziu v mieste kde osy vylietavali. Trvalo to asi týždeň kým sa všetky postupne utopili vo fľaši, ale efekt bol trvalý a bez chémie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dwh:

@berek Tiež som riešil. Niekľko krát som striekal…
@dwh A hniezdo si potom zrusil ci nechal tam? Reku ci funguje vyssie spominana taktika s tym, ze hniezdo netreba odstranovat 😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@berek minuly rok sme mali presne tento problem, …
@neutrino zhod si zaluzie a i z vnutra kastliku si natiahni kleber a omietku ako by to malo byt a uz ti tam osi spravia max hniezdo z blata ako mne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od slavka7_7:

@dwh A hniezdo si potom zrusil ci nechal tam? Rek…
@slavka7_7 Niekto znalejší biológie ma poopraví, ale niekde som pozeral, že kolónia ôs aj sršňov je jednoročná záležitosť. Radové robotnice na konci sezóny uhynú, prežijú len budúce kráľovné a asi aj samčekovia ktorí sa na zimu niekde zahrabú a na budúcu jar založia nové hniezda odznovu. V skratke, do starého hniezda sa nová kolónia pravdepodobne nenasťahuje.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od turbot:

@berek Dlho som nekontroloval dom, zajtra musim k…
@turbot co to je ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?