Viem že takýchto tém je tu už bezpočet ale nenašiel som ani jednu takú kde by niekto šiel porovnávať Ytong a Velox systém strateného debnenia. Hlavne by som rád keby sa porovnal tepelný odpor týchto dvoch alternatív, taktiež akumulačnú schopnosť.
Išlo by o prízemný bungalov obdlžnikového tvaru ktorý by som rád priviedol do minimálne nízko-energetického štandartu. Ide aj o to že pri veloxe by odpadla potreba betonovať horný veniec. Čo vy nato?
@kriloter preco by malo trvat dlhsie vykurenie? Ved v zime neides vykurovat vychladeny dom ... ale praveze dom si bude dlhsie drzat teplotu v prechodnom obdobi. Preco inak @mio23 staval z vybrolisovanych tvarnic a @blacksr davata tehlove priecky ?
@jan45 preco by malo vydat energiu az po skonceni vykurovania - ano, preto skonci vykurovanie skor... a prechodne obdobie sa uz kurenie nezapne...
@cvoky8 Ja uz to mam trochu extrem... Strop 60 cm lambda 0.035(15 cm medzi tramami, 2x15 nad a 15 cm pod - pouzil som krokvove nadstavce od rigipsu- na tom je parozabrana a konstrukcia SDK az pod tym. Podlaha je 23 cm EPS 150 S (100S mi prislo makke). Zaklady 19 cm XPS ale na Velox som daval este 16 cm EPS 80F (sede uz bolo zbytocne). Ano stena ma teraz 58 cm + omietky- mam velky parapet z vnutra a velky z vonku (ale tam pojdu aj exterierove zaluzie a vlasne kastliky na ne su spravene z EPS. Nieko povie ze mam okna utopene - mam ich 28 cm do vnutra, ale ja mam okna 2 m siroke, takze to nie je take hrozne a este ked pridu exterierove zaluzie, tak to bude totalne v pohode - a male do kupelne a pod. ma netrapia.
Este nebyvam - schne mi podlaha, uz mam konstukciu na SDK, riesime kupelne, namontuju rekuperaciu takze dokoncit SDK, kupelne, vymalovat, zasuvky a vypinace, polozit podlahu aj s nejakym topenim, zalozit dvere. Chcem do jedene byvat.
Co sa trva dlzky - zacalo sa 10/2011. Priecky, izolacia stropu (spolu 100m3 vlny), izolovanie zakladov, stien, drenaz, stablon, okapy, parozabrana, podlaha, vyrovnanie pozemku atd... som riesil sam, elektrinu, vodu, rozvod rekuperacie, omietky - jednolivy majstry. Robil som to po vikendoch (vacsinou 1 den z vikendu spolu s ocom), sem tam dovolenka, rano pred pracou na 3 hodky - ale je to komplikovanejsie kedze mam male decka (2 a 4 roky, tak som sa venoval aj rodine) plus asi 1.5 mesiaca som mal komplikovany zapal ocnych spojiviek, tak som bol mimo.
Co sa tyka TS mam okolo 2.6 kW - pri (21 vo vnutri a -15 von, ratane pre Presov) Mam ale dost velke presklenie - 2x2, 4 okna 2x1,5 a terasove 3.6x2,4, plus mensie , vsetko so vsupnymi dverami cca 30 m2 - vsetko 3 sklo
Od vykopu do 3 rokov by som mal byvat.
@kriloter dakujem, stále vidím ako som v tejto problematike neznalý. Rád si nechám poradiť. Ale nedostal som odpoved, vydrží teplý a vykúrený dom dlhšie z betonu či ytongu alebo tehly
@cvoky8 porovnat tepelne odpory roznych skladieb su pocty na zakladnu skolu, +-*/ ... Nizkoenergeticky postavis z hocicoho, aj pasiv, z tohoto pohladu to mas sumafuk.
Jan45 ma pravdu, akumulacia nie je o setreni a ani neplati, cim viac tym lepsie ... Treba tak akurat ☺. Akumulacnu hmotu musis "nabit", cize priklad co uvadzas ty, ja v dome z ytongu alebo tehly uz mam twplucko a ty stale kuris a kuris ☺.
@mr79 presne o takúto skúsenosť mi šlo. A akú hrúbku máte? Bývate už? Na akú energ.triedu ste sa dostali? Kolko ste izolovali podlaku? Koľko strop? Za akú dobu bol dom kompletne hotový?
@antonmesaros videl si to uz niekedy z blizka?
@cvoky8 ja mam jednoduchy obdlznik - ziadne vyklenky. Strecha je ukotbena cez zavitove tyce, v tom nevidim problem.
Vela vody.... tak do betonu ide voda - ale mal som to spravene tak ze zaliate to bolo oktrober 2011, spravil a sa strecha 12/2011 a do marca to stalo otvorene. Tak isli okna...
Rychlost hrubej stavby? dom 16.5 x 10.8 aj s vnutornou prieckou (uz by som ju nedaval - ale vtedy som nevedel) spravili v 3 ludoch za 5 dni aj so zaliatim. Ziadne debnenie venca a pod...
Spony ? Moje riesenie je dodatocne cele oblepit EPS - ja som lepil s pur penou a kotvil srubami a TIDkami zapustenymi a zapelenymi zatkami. Vyhoda - ziadne navrtavanie a hmozdinky, ale rovno sruba do dreva - aj ked plno ludi nekotvi - lepsie sa to tak aj fixovalo.
Rozvody? Kolko rozvodov tahas po obvodovych stenach? Aspon ja minimum - ovladanie zaluzii nejaka zasuvka - inak je vsetko tahane po podlahe - nieco stropom. Elektrikar to rezal z frezou - smrad a prach - a kotuc zodraty, ale na to potrebne to slo. Inak priecky su z ytongu 15 cm, v tom to bola samozrejme pohoda.
Odpadu ? povedal by som ze minimum - ziadne rozvite tehly, drobne odrezky, ja som to mal projektovane rovno na velox, tak to aj bolo optimalizovane na rozmery.
Cena ? mozno trochu drahsie ako z ytongu, aj ked je to uz zaizolovane, netreba sa babrat s debnenim venca, prekladmi a pod...
@antonmesaros tak pri jednoduchom tvare obdĺžnika v tom nevidím problém. Tak ako vyschne základová doska, ako aj betonové preklady tak vyschne aj beton po zaliatí stien. Výhoda, jednoliata monolitická stavba, časovo výstavba určite rýchlejšia ako tehlami. Spony sú už ošetrené proti korôzii a kedže budú schované vo fasáde tak sa k nim nemá ako dostávať vlhkosť a tak nemajú ako korodovať. Velká prednosť je v akumulácii tepla, a tak sa nemusí v zime toľko kúriť a tak sa dosť ušetrí. Určite je táto téma na dlhšiu debatu.
Nevýhody Velox:
- Veľké množstvo zabudovanej vody.
- Čím členitejší dom tym väčší problém,+ veľa odpadu.Platí čím väčší dielec na stavbu použijete tým viac odpadu zaplatíte.
- Fasáda =problém .Ako omitnuť kovové spony ktoré držia systém tvárnic pokope tak aby časom neprhrdzaveli cez omietku.
- Cena!
- Rýchlosť výstavby.
- Problematické prestupy pre elektro ,vodovodné a odpadové siete.
- Vysoké profesionálne nároky na zohratú partiu stavbárov.
- Dosť problematické na tvar strechy jej kotvenie atd.
Výhody
- výhoda ma nenapadá ani jedna.