Viem že takýchto tém je tu už bezpočet ale nenašiel som ani jednu takú kde by niekto šiel porovnávať Ytong a Velox systém strateného debnenia. Hlavne by som rád keby sa porovnal tepelný odpor týchto dvoch alternatív, taktiež akumulačnú schopnosť.
Išlo by o prízemný bungalov obdlžnikového tvaru ktorý by som rád priviedol do minimálne nízko-energetického štandartu. Ide aj o to že pri veloxe by odpadla potreba betonovať horný veniec. Čo vy nato?
@cvoky8 keď budeš riešiť FV tak firme čo ti to bude riešiť (či už návrh, alebo aj realizáciu) zadáš výkon aký to má mať, a vypočítajú ti aké a koľko panelov ti treba. Treba tam zohľadňovať straty a spôsob využitia energie, lebo systém môže stratiť aj 25-50 % výkonu a tým by si to mal dosť poddimenzovane.A úplne inak to vyjde ak to bude na DC (napriamo).
@slavoslav aha vlastne hej :) už som si to všimol...len mi ešte vysvetli Wh - Watthodiny.. ako je to myslené.. ide mi o to že FV budem mať primárne na ohrievanie TUV kotla od logitexu a po nahriatí menič bude premienať prúd do siete (pre využitie domu) takže koľko kW mi to za deň dokáže vyrobiť?
@slavoslav ja neriesim hluposti, ja riesim realitu, ja chladenie mam a vidim potrebny vykon. Ja nerozumiem co presne chces, vypocet som uviedol. To je fyzika. Ak si presvedceny, ze mas tepelne zisky mensie, dosat si ich tam. Rekuperacia v beznom dome bude mat prietok 200-300m3 za hodinu. Ak sa dostanes do tej oblasti, vtedy by to fungovat mohlo. Ale tam sa dostanes, len znizenim potrebneho vykonu, alebo vacsim ochladenim.
@slavoslav počkaj ale teraz o akej účinnosti sa bavíme.. to ako ak si dám na strechu 6x palen o výkone 250W čo je spolu 1,5kW tak akože za deň mi dokáže vyrobiť kolko energie?
@cvoky8 fotovoltaicke panely pracujú s účinnosťou do 20% špičkové modely 22% a tie čo používa NASA skoro 40% ale tam cena nehrá úlohu, skôr hmotnosť :-). účinnosť klesá napr. teplotou, zatienením a nasmerovaním (kolmosť k dopadajúcim lúčom haklivejšie na tento parameter sú napr. monokryštálické panely)
@majkoj vonkajšiu teplotu 30°C. Povrchová teplota veľmi závisí od oslnenia, farby atď. Ja neriešim bežný bungalov, je to neefektívna stavba, pri ktorej dosiahnutie parametrov o ktorých sa bavíme je zbytočne nákladné. Aj obedňajší stav v lete trvá len pätinu dňa a aj to len keď svieti slnko, neriešme tu hlúposti, ja všetky tieto skutočnosti poznám a tiež viem ako fungujú výpočtové modely. Len ma prekvapilo Tvoje vyjadrenie, ktoré vylučuje chladenie rekuperáciou, preto som sa pýtal odkiaľ máš tie informácie? Ak to len predpokladáš, tak to uveď, veď o nič nejde. Ak to máš z nejakého zdroja len ho uveď, to je celé.
@slavoslav a co pocitas ako vonkajsiu teplotu ? Vonkajsiu teplotu,, alebo aj teplotu rozpalenej krytiny ktora moze mat aj 80C ? :), pritom taky bezny bungalov ma 100 az 200m2 strechy. Uvedom si ze v lete na obed je intenzita slnecneho ziarenia skoro 1000W/m2.
@cvoky8 Thermoblock je fajn, len bohužiaľ potláča akumulačné vlastnosti betónu. A cena asi tiež nebude ľudová, ale čo som videl ako z toho skladajú dom tak pre laikov to je ako postaviť dom z lega - ako nápad super.
@majkoj je sice pravda že v matematike som nepatril medzi najlepších, ale nezdá sa mi, že tvoja kalkulačka počíta správne, alebo len nerozumiem ako si došiel k týmto číslam. Analyticky výpočtová tepelná strata pri teplotnom rozdiele cez 30°C okolo 3KW je pri 10°C rozdiele možno tretinový. Ak k tomu zohľadníme akumuláciu a fázový posun ohrevu (chladenia) v noci je tepelná strata objektu skoro 0 ak nie menej, čiže ochladzovaný vzduch rieši len stratené akumulované teplo, a tiež vymieňaný vzduch je v rekuperátore ochladzovaný s min. 60% účinnosťou na izbovú teplotu, nevidím dôvod na tak vysokú výmenu ako si uviedol. Neuvažoval si len s ohrevom tekutiny v uzavretom systéme? Potom by tie čísla dávali zmysel.
@teradomy drevodom sme zamietli na začiatku. Skúsili sme v nom bývať 2 týždne v zime, zvuková izolácia nič moc, všetko bolo všade počuť. Dalej akonáhle sa vyplo kúrenie behom hodinu sme už pocitovali chlad a bolo nám zima. Tak zatial preto :-(
@calimero Zaujimave je ze to velke firmy co robia TC npr Vailant ( https://www.vaillant.de/Heizung-finde... ) ponukaju a ako som spominalv Nemecku je to pomerne bezna zalezitost.
Ano sedliacky rozum je v podstate teoretizovanie :). Ja poznam ludi (osobne!) co to maju a pochvaluju si. Tym ale netvrdim, ze je to nieco pre Teba. Ani spominana podlahovka nie je pre kazdeho.
Co je studena podlaha je dost individualne, moja podlaha ma malokedy cez 22C aj ked kuri. Cize ja osobne by som to uzavrel tak, ak mam na vyber strop alebo podlaha, rozhodne strop. Ak nemam, tak rozhodne podlahovka. Investicne je to nenakladne a ak by sa mi to predsalen nepacilo tak to vypnem :)
@slavoslav naco analyza, na to Ti staci kalkulacka. Tepelna kapacita vzduchu je 0,00033kWh/m3/K. Ak bude potrebny chladiaci vykon npr 3,3 kW a vzduch ochladis o 5C musel by si tocit 2000m3/h . To asi Tvoja rekuperacia nestiha :)
@majkoj je dost vela instalacii tepelnych cerpadiel s funkciou chladenia a je zaujimave, ze napriek tomu sa tie instalacie robia bez chladenia podlahovky, pritom by to bolo najjednoduchsie riesenie. Zeby boli predajcovia tepelnych cerpadiel a kurenarske firmy taki neznali? Ved nie je nic jednoduchsie ako pustit ochladenu vodu do uz existujucej podlahovky.
Ja tu neteoretizujem, ty sa tu ohanas teoriou vyzarovania. Ja sa ta pytam, uvazujuc zdravym sedliackym rozumom, ze ako podlahovkou ochladit okolite predmety bez toho, aby som musel chodit po studenej podlahe? Ide mi o tepelnu pohodu.
Ale v podstate tato tema pre mna nie je aktualna, vzhladom na male tepelne straty domu nebudem riesit tepelne cerpadlo, cize aj keby som chcel robit experimenty, nebudem mat zdroj chladnej vody.
@calimero Nechcem tu riesit teoriu vyzarovania absolutne cierneho telesa a stefan bolzmanove rovnice. Zaradil si sa k tym co teoretizuju :), to je Tvoja volba. Zial na zaklade nejakeho cloveka. Konkretne na TZB je aj clovek co ho ma a pochvaluje si :), skoda len ze ho aj predava :P. Moj kolega v Nemecku ho ma. Ma ho vela ludi v Nemecku, poprechadzaj si fora a dojdes k rovnakemu zaveru. Ti co to nemaju hania, Ti co maju si pochvaluju. Ano vyskytnu sa aj ine pripady, Ale povedme si otvorene aj tu tu su ludia, kotri tvrdia, ze ich podlahovka zabije :). Ja na nu nedam dopustit.
@majkoj to že rekuperačka s prídavným chladením nebude mať dostatočný prietok máš z nejakej analýzy, alebo sa len domnievaš? Pri pasívnej stavbe by to podľa mňa nemal byť problém, ale ešte som to nepočítal. celé to napojím na fotovoltaiku a nebude to ani veľmi nákladné na prevádzku.
@cvoky8 Ytong, alebo akákoľvek iná pórobetónová tvárnica s poriadným zateplením. Aj keď môj favorit je z monolitického železobetónu 150mm + EPS 400mm :-)
@majkoj A aka velka je ta IR zlozka v pripade 18 stupnovej vody prehananej podlahovkou v porovnani s konvekcnou zlozkou? Zanedbatelna. Na co mi je IR zlozka, ked budem kracat po studenej podlahe? Ako dokaze ochladit dajme tomu 18 stupnova podlaha okolite predmety? Napr. steny? Minimalne. Riesil to jeden clovek na TZB info, ktory podlahove chladenie ma - nepouziva ho z dovodu, ktory som uviedol v prispevku vyssie.
@calimero a preco by si nespoliehal ? Je to obycajna fyzika, kazde teleso s teplotou nad absolutnou nulou vyzaruje IR ziarenie. Strasne polopatisticky povedane, tvoj pocit chladu zavisi na rozdiele vyziarenej a prijatej energie. Neviem co si presne cital, ale orientuj sa podla ludi co to maju, nie tich co o tom pisu :)
@majkoj na ziarenie by som sa v pripade chladenia vodou nespoliehal.
Kedysi som uvazoval o stropnom chladeni, kym som sa neoboznamil s krutou realitiou, teda cenou. Potom som uvazoval o chladeni podlahovkou - po nastudovani vsetkych dostupnych informacii som to tiez zamietol. Vysledok bol taky, ze chladenie podlahovkou, ak je aj trochu ucinne, tak pocitovo nieco ako nohy v chlade a hlava sa poti.