Velox 420(20cm grafitového Eps) alebo Ytong 25+ 25-30cm Eps?

Zobraz úvodný príspevok
Viem že takýchto tém je tu už bezpočet ale nenašiel som ani jednu takú kde by niekto šiel porovnávať Ytong a Velox systém strateného debnenia. Hlavne by som rád keby sa porovnal tepelný odpor týchto dvoch alternatív, taktiež akumulačnú schopnosť. Išlo by o prízemný bungalov obdlžnikového tvaru ktorý by som rád priviedol do minimálne nízko-energetického štandartu. Ide aj o to že pri veloxe by odpadla potreba betonovať horný veniec. Čo vy nato?
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero az take jednoduche a jednoznacne to nebude :) ono teplo sa neprenasa len kovekciou ale aj ziarenim. Inak by nemohlo fungovat ani stropne vykurovanie. A cez to vsetko, ze vela ludi co to nema tvrdi, ze to fungovat nemoze, citam prispevky ludi co to maju a vravia, ze to funguje :). Ale na pocit bude stropne chladenie prijemnejsie. Ak sa raz budem nudit tak napojim aj podlahovku na chladnie aby som to porovnal. Zatial som to nerobil, lebo to dost komplikuje zapojenie u mna.
Odpovedať
@majkoj presne to som v mojom prispevku napisal. Kym 20 stupnovu vodu v podlahe clovek vobec neciti, pri stropnom chladeni uz ano, lebo chladnejsi vzduch pada dolu, cize nedrzi sa len nad podlahou.Kazde chladenie by malo byt automaticky regulovane a malo by zohladnovat vlhkost a teplotu vzduchu, inak by z toho mohol byt pekny pruser.
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 klimatizacia ma svoje muchy, suchy vzduch napriklad a cirkulujuci vzduch. Rekuperacia nebude mat potrebny prietok vzduchu na potrebny vykon. Ja mam v strope trubky do ktorych ide cez vymenik voda z primaru TC. Cele to funguje bez toho aby islo TC, teda pasivne chladenie. Pri vykone cca 2kW bezia len cerpadla s prikonom cca 150W.
Odpovedať
@majkoj no dobre a riadené vetranie s rekuperáciou ku ktorému pripojíš malý agregát klimatizácie? Prípadne mi prosím napíš aké to máš stropné pasívne chladenie?? Hm?
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 no to je pripad od pripadu, dom s velkou akumulacnou hmotou, ktora preklenie horuce obdobie, to teoreticky zachrani. Ale potom musi prist zase chladnejsie obdobie, aby to cele fungovalo. Ale do toho pride realita, ze treba vetrat, deturence nechaju otvorene dvere, vnutri pecies varis. A do buducnosti si studenho leta asi vela neuzijeme.Ja som to zhodnotil tak, ze mam stropne pasivne chladenie. A keby som vedel co viem teraz bol by som ho urobil vykonejsie :)
Odpovedať
@majkoj takže ak sa nechceme člapkať vo ,,vlastnej štave'' tak sa nejakej tej malej klimatizácii nevyhneme však ;-) :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero rosny bod na strope a v podlahe je rovnaky, ani v strope nemize byt chladnejsia voda. A 20C voda na ochladenie stacit vobec nemusi :), vlastna skusenost :) @cvoky8 to funguje pri par dnoch tepleho pocasia. V momentoch ako minuli rok, ze mas par tropickych dni za sebou a 2 tyzdne cez 30C, nemas sancu v noci vetranim vychladit 200t materialu co sa zohrial. To funguje akurat v drevodomoch.
Odpovedať
@slavoslav ok, ano všetci vidíme ako sa naše počasie s nami zahráva, zima žiadna a leto bude asi kruté. Samozrejme dom staviam tak na 40-50r. Do mojej smrti, potom nech si s tým deti robia čo chcú. A kto tvrdí že stavia dom na 100 a viac alebo že pre deti tak je blázon. Takže čo by sa odporúčalo do dnešných klimatických podmienok? Akosi sme sa odklonili od hlavného témata: VELOX alebo YTONG s riadnou izoláciou???
Odpovedať
@cvoky8 pri návrhu ber v úvahu aj takúto situáciu: mesiac teploty cez deň nad 30°C a v noci nad 24°C. To už úvahy podľa súčasných podmienok strácajú zmysel a keďže predpokladáme, že dom nestaviaš na 5 či 10 rokov, lebo podľa predpovedí (resp. aby som bol presný : podľa analýzy vývoja klímy) táto situácia možno nastane aj skôr.
Odpovedať
@cvoky8 podlaha nemoze byt omnoho chladnejsia ako teplota vzduchu, lebo inak by na nej kondenzovala vlhkost. Napr. pri teplote vzduchu 25 stupnov a relativnej vlhkosti 70% je teplota rosneho bodu 19 stupnov. Otazka potom je, ci ma vobec vyznam riesit chladenie podlahovkou. Ine je to pri chladiacich stropoch - tam chladnejsi vzduch prirodzene pada dolu, cize aj 20 stupnova voda staci na ochladenie miestnosti.
Odpovedať
@majkoj tak to hej ale máš skôr možnosť v noci ridne prevetrať dom a cez deň tieniť aby sa ti zbytočne neprehrial. Samozrejme že riadené vetranie s rekuperáciou by pomohlo ešte viac ak by bolo so zemným výmenníkom ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 nezabudaj, ze mas aj vnutorne zisky. V zime v takom dome stacia na pokrytie tepelnych strat, co urobia v lete ?:). Chlad od noh je relativna vec, to neznamena, ze podlaha ma 10C .
Odpovedať
@majkoj ale nieje to somarina mať chlad od nôh?? Ved to je priam na prechladnutie, osobne si myslím že poriadne zaizolovať strechu (60cm izolácie), mať vonkajšie tienenie a hrubú izoláciu stien 20-30cm a dom sa prehrievať nebude a tak nebude potrebné ani chladenie ;-) čo vy nato?
Odpovedať
@slavoslav vyhoda pre tych co chcu postsvit rychlo. Ja si to potom staviam sam a dost svojpomocne ked mam cas. Cena na moj dom to bolo tusim cca 9000 16.5x10.8 s tym ze mam aj jednu nosnu 15.7 m dlhu - teraz by som uz nedal. Samozrejme plus behon 0.15m3 na 1m2 steny. Takze to bolo asi 27 m3 betonu. Dodatocne izolovat som sa rozhodol az nejak postupne.
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter nikto nema, je prehnane, ludia to maju, ako nudzove riesenie sa to pouzit da, pokial sa riadi teplota chladiacej vody.
Odpovedať
@stowasser podlahove chladenie napadlo asi kazdeho co ma podlahovku a studnu, recnicka otazka ... preco to tak nikto nema?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mr79 nič, len to uvádzaš ako výhodu (zamyslel som sa či je opodstatnená), no vyhýbaš sa odpovedi na prvú otázku: "čo znamená trochu drahšie?". Ja nemám nič proti tomu, aby si každý staval z čoho sa mu zachce, ale bolo by vhodné podať všetky objektívne informácie o konštrukciách. Viem, že teraz nemôžu pozatvárať všetky tehelne, lebo existuje lepší materiál (sú tiež situácie kedy je tehla nenahraditeľná ) a o Veloxe to platí podobne. @cvoky8 pocit v nejakom priestore (dome) závisí od druhu konštrukcie len vo veľmi malej miere, aj v kamennej kobke sa môžeš cítiť lepšie ako v ktoromkoľvek superdome, ak je tam príjemná teplota, svetlo, čerstvý vzduch... neviem či je to najrozumnejšie položená otázka, resp. nemá žiadnu výpovednú hodnotu, lebo ten kto nepozná nič lepšie, je s tým úplne spokojný. Na predsadenie okien existujú konzoly, netreba pre predsadenie okien oslabovať izoláciu (jedno potláča druhé). osobne si myslím že okná stačí osadiť zarovno so stenou a "utopiť" ich v izolácii.
Odpovedať
@stowasser a to nieje problém dať tam kde sú okná 30tku? Nerobí to problém potom s osadením izolácie? Samozrejme tiemenie, ja chcem vonkajšie rolety ktoré dokážu úplne zatemniť okno a nepustiť prehriate teplo dnu. Tiež rátam s Rekuperáciou. Do podlahy by som chcel dať 20-25cm izolácie (nieje dobré dať od základovej dosku nakomplet jednu radu aby si mal dvere osadené až na prvý rad tvárnice aby si nemal problém s 25cm izoláciou podlahy aby dvere nemusely byť vysoko vypodkladané??? a náslddne vypĺnané izoláciou a penou) samozrejme okná 3sklo (žena chce hliníkové) akurát nad čím dumám je že či krytie terasy urobiť pokračujúcu strechu alebo to riešiť inak? Čo by si povedal? Foto projektu v albume ;-)
Odpovedať
@cvoky8 citis sa tam ako v dome :) teplo v nom nie je, ale nesmies zabudnut na tienenie, samozrejme z vonkajsej strany. Okna su umiestnene cca v strede takejto steny - ja som daval pod okna 30tku tvarnicu a okna budu ciastocne predsadene von. Teplo byva problem skor v podkrovi, tam treba ratat s vacsou izolaciou, ja som sa rozhodol pre fukanu izolaciu hrubky 45cm. Zaujimavy napad mala firma, co bude montovat rekuperaciu, ohladom chladenia - ochladzovat v lete vodou zo studne cez vymennik vodu v podlahovke.
Odpovedať
@slavoslav boli ste už niekto v takom dome? Ytong 25 a 30izolácie? Ako ste sa tam cítili? Ako uživatelia popisujú pocit v zime a v lete? Nieje v lete v nom velké horko?
Odpovedať
@slavoslav a co ma byt ze to budem stavat 3 roky? Hrubu stavbu som chcel ryvhlo a monoliticku. Dalsue si robim sam a postupne.
Odpovedať
@mr79 čo znamená trochu drahšie? a kde je ten prínos výstavby za týždeň keď dom staviaš 3 roky? Ak sa chceme baviť o akumulácii tak je vhodnejšie ju zabezpečiť do betónu v podlahe (najlepšie tmavej farby) pretože do stien sa akumuluje z väčšej časti sekundárne od ohriatého vzduchu, lebo steny sú oslňované v menšej miere ako podlaha. Akumulácia má prínos v úsporách, ale nie ako by si niekto mohol predstavovať (tepelným stratám bráni izolácia), má to význam pri vetraní a náhlych tepelných zmenách, ale aj keď napr. v lete nastanú tropické teploty v dome s vysokou mierou akumulácie to pocítiš až za 4-5 dní. @cvoky8 Určite rozumné riešenie je pórobetón 250 + izol. 250-350mm a betón v podlahe.
Odpovedať
@stowasser super, budem rád ak mi do Ip napíšeš nejaké odkazy kde nájdem aj s cenamy. Vrelá vdaka ;-)
Odpovedať
@cvoky8 20tka je uz malo z pohladu sieti. Ved ak pojdes zasekat odpad, tak by si to moc oslabil, druha moznost je primurovka, preto je jednoduchsie robit to z 25ky a mas pokoj. Ja staviam taktiez z ytongu 25ky typ P4-500, murari za jeden den postavili cele prizemie (45paliet za 11 hodin..). Pozri se cennik, cena za kubik je rovnaka, akurat ze kubik 250 ma 4m2 a kubik 375ky len 2,67m2. Zlava na cennikove ceny ytong byva 34-37%. Zateplenie si tiez lahko vyratas - na nete mas kopu stavebnin, co ponukaju polystyren, casto su ceny uz aj s dovozom.
Odpovedať
@calimero takže nad 20tkou si asi neuvažoval asi však? A koľko ideš dávať do podlahy? A koľko na fasádu? Ako ta to vyšlo cenovo oproti 375ke??? Koľko ta stál materiál na HS??
Odpovedať
@cvoky8 staviam z Ytongu 25cm P4-500. Podla mna je to z porobetonov to najlepsie, co sa da kupit. Ked som pred dvomi rokmi riesil iba projekt, okolie ma malo za blazna, ze stavat z 25-ky. Jediny projektant mal pochopenie, aj ked to bol jeho prvy dom, co navrhoval z 25-ky. Tvrdohlavo som si stal za svojim rozhodnutim a nelutujem. V podstate vsetky pozitiva tohto materialu sa ukazovali hned od sameho zaciatku, ako doviezli Ytong na stavbu. Tym, ze je to Ytong vo vyssej pevnostnej triede, neboli tvarnice take poobijane a popraskane ako ine porobetony. Aj murari si pochvalovali. Hned z mojej stavby isli tahat mury do vedlajsej dediny z 45cm Lambdy - boli nestastni, ako sa vsetko lamalo. Rozdiel markantny. Elektrikar a vodar - to iste - velka spokojnost. Na drazkovanie a sekanie idealny material. Vraj keby sa na vsetkych stavbach tak dobre robilo. Co sa tyka akumulacie tepla, zatial neviem posudit. Teraz na jar, po otepleni, je vo vnutri stavby stale chladno, ale bude to iste aj tym, ze podlahy este nie su spravene, takze betonova platna je este stale naakumulovana chladom zo zimy. Po zatepleni podlahy a obvodovych stien to bude spravat pravdepodobne inak (zatial mam zateplene iba stropy).
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 pri začiatku vykurovania majú všetky plochy približne rovnakú teplotu. Pocit tepla sa dosiahne prehriatím vzduchu a dosiahnutím určitej povrchovej teploty okolitých stien. Zdrojom tohoto ohrievania je už len vzduch a ten nemá veľkú kapacitu ani teplotu, takže to trvá dlhšie. Akumulátory sú väčšinou aj zlými vodičmi tepla, takže trvá dlho, kým sa za týchto podmienok nahrejú na potrebnú teplotu. Ale aj tak to nie je nikdy viac ako je teplota interiéru. (Na tepelné zisky by musela betonová stena byť tesne oproti oknu aby sa prehriala na vyššiu teplotu. Ale toto okno v noci spôsobuje aj najvyššie straty) Exteriérové podmienky sa menia v krátkych intervaloch, ráno o siedmej je -10, ale už o desiatej môže byť 0st. Klesnú tepelné straty, ale teplo v stenách sa uvolňuje ďalej. V priestoroch, ktoré sú trvale vykurované to nie je až taká strata, ale ak je kúrenie prerušované, požaduje sa pokles teploty, ale teplo zo stien vystupuje až do vyrovnania. Ale aj tak celá problematika má dve zložky, merateľnú a pocitovú, takže táto debata je viac o pocitoch.
Odpovedať
@antonmesaros a ten velox je izolant sam o sebe? inak ma 3.5 cm a nie 5. Je to drevo s cementom a vodnym sklom. Cisty dom z Ytongu v zime ked je -10 a nebudes doma, cez den od rana 7 do 17, nevychladne viac ako 1 az 2 stupne? Dobry vtip na dobru noc... Alebo uz sa bavime o izolovanom dome...
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 Vpondelok.Dom z Ytongu dvaja aj s vencom za tri dni. :-) @mr79 Ako sa za deň nahreje vrstva betónu prekrytá 5 cm hrubou vrstvou veloxu?Podľamňa je efektívnejšie nekúriť v dome všetky miestnosti na rovnakú teplotu a nie stále.Ak som neni v dome netreba kúriť .Dom z Ytongu za ten čas nevychladne viac ako 1-2°C.Po opätovnom zakúrení je teplota o 1-2°C za pár minút späť. ,Systém Velox bol vyvinutý pre veľké nečlenité budovy sklady výrobné haly atd.Na rodinný dom je to zbytočne komplikované.
Odpovedať
@kriloter to su teorie... ja som nepovedal ze usetris na tom xyz %... len proste ked je leto/jesen - mas vo vnutri dajme tomu 22 - 23 stupnov - svieti Ti do vnutra slnko tak sa tie steny "nabiju" a chvilu vyzaruju, ked uz v noci teplota klesa - nabiju sa podstatne viac ako ytong... takze prechodne obdobie mas lepsie pokryte... pri topeni v zime mas predsa nejaku potrebu tepla podla TS... aj ked steny maju naakumulovane teplo tak kedy ho budu vyzarovat ? ked poklesne teplota vo vnutri... aby sa vyrovnavali teploty... takze ak raz budes mat vo vnutri 21 a steny "nabite" este z teplejsich dni... tak nebudu viac akumulovat teplo... alebo ked Ti v zime zasvieti slnko tak sa predsa len viac nahreju...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?