Stačia obvodové múry z Porotherm 30?

stacia my obvodove mury na poschodovy dom z porothermu hrubky 30,ked ho zateplime 15cm polystirenom?
Odpovedať
1
2
@ewam Stacit stacia.. Podla normy je tepelny odpor steny novostavby min. R=3, cize budes mat asi dvojnasobok.. Otazne je ci to staci TEBE a ci to staci statikovi ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ewam Nie som odborník, no my sme dali tehlu 38 a zatepľovať budeme tiež 15cm ale vlnou a všetci na nás divne pozerajú, že budeme mať hrubé múry a pod (a to som pôvodne chcela dať 20cm, no keď i v stavebninách na mňa pozerali ako na marťana, tak sme sa rozhodli pre tých 15). Tiež sme dostali aj info, že 30 tehla by nám stačila, no bola v pláne 38 a nejako sme to neriešili.
Odpovedať
Vcera nam prislo oficialne stavebne povolenie :) staviame poschodovy dom z ytongu 250 a na to pojde 200 sedy polystyren, takze 300 je uplne v pohode.
Odpovedať
Ja osobne by som pod 30cm nesiel, to mi povedal aj statik. Jedna vec je "bezna prevadzka" a druha vec je mimoriadna situacia - prirodne zivly.
Odpovedať
Ja mam postavenu hrubu stavbu, poschodovy dom, z porotherm 30. Zateplovat budem mineralnou vlnou 120mm. Stavba je to podla individualneho projektu, schvalene statikom.
Odpovedať
Staci to. Jedna sa o dvojpodlazny rodinny dom, nie je tam ziadne zvysene zatazenie. A izolacia tiez staci.
Odpovedať
Profilova fotka
my stavame z 40 tehly a budeme davat 15 cm polystyren @andreah25 tiez sa na mna divaju jak mentalne nesposobileho ked to poviem :-) , kamarat daval 25 tehla + 20 polystyren len ta mal uz problem so zasekavanim vody a odpadu musel to tahat podlahou , takze moj nazor je ze hrubsia tehla je lepsia viac sa tam zmesti :)
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 @stowasser @muskaat @ewam my mame 40 tehlu a zateplovat 10cm hore nad okna 15cm /ale to len kvoli tomu lebo chceme mat odskok/ preco to vsetci prehanate s tym zateplenim??? NA ZATEPLENIE STACI 8cm ale to vam v ziadnzch stavebninach nepovedia pri tych cenach co si za to pytaju. ako je to vase rozhodnutie ale netreba to podla mna zbytocne prehanat samozrejme zalezi aj od hrubky muru.
Odpovedať
Profilova fotka
@bacinko podla coho vychadzas ze staci 8 cm ? ja som vychadzal z hodnoty tepelneho odporu ktory sa snazim dosiahnut , ta cena polystyrenu je to najmenej co ta na dome stoji 1 m2 siveho polystyrenu v hrubke 15cm vyde okolo 10€ pri nasich cca 130m2 (radsej dam viac ako menej) je to za zateplenie 1300€ za polystyren , za omietku zaplatis rovnako, za taniere skoro tiez rovnako a za sietku rovnako takze keby dam 8cm tak usetrim cca 700€ , vzhladom na to ze to zateplenie vydrzi cca 20 a viac rokov je to cena zanedbatelna ...
Odpovedať
Profilova fotka
@muskaat technolog co vyraba polystyren na kolko sa s polystyrenom stretavam dost aj v mojej praci. a tak isto viacero firiem co zatepluju ti to potvrdia, ja mam pripraveny 10cm /8eur balik ;-) takze neriesim :-) len niektory vedia prehanat a daju zateplenie hrubsie ako murivo, ja som chcel stavat z THERMOMURU neviem ci to poznas, len sme zohanali tehlu za super cenu tak nebolo co riesit
Odpovedať
@bacinko 40+8 staci? Ved staci.. Na riadny pruser ;-) O rosnom bode si pocul?
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado ja davam 40 +10 ale asi dam +80 lebo cim viac tym lepsie ne??? znamy ma 38 a bez zateplenia a pekne si zije uz par rokov a mesacne plati 80eur reziu... asi tolko k ktomu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Kolko je malo a kolko uz vela... Na toto vedia najlepsie odpovedat priamo v stavebninach, pripadne susedia pocas krcmoveho hrkutania. OMG, dom sa nestava na najblizsie 2 roky. Moja osobna preferencia je 20cm beton + 40cm EPS. Hehe a teraz ma ukamenujte :D
Odpovedať
Zdravím, my máme múry 440 Porotherm Profi a bude to bez zateplenia. Ak zarátam vnútornú + vonkajšiu tepelnoizolačnú omietku, múr bude mať hrúbku cca 50 cm... Nevidím dôvod zateplovať. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
kdesi som cital clanok o zatepleni sa mi zda ze sa jednalo o zateplenie domu s plnej tehly , pisali tam ze do hrubky cca 12 cm narastaju uspory linearne , pre vacsie hrubky zateplenia aby mali vyznam je treba robit aj dodatocne upravy ktore zvysuju cenu za usetrenu spotrebu Vybraný rodinný dům je samostatně stojící, z jedné poloviny podsklepený, má dvě nadzemní podlaží a plochou střechu. Jedná se o typickou „kostku“ s půdorysem 12 x 10 m. Nosné a obvodové zdivo objektu je ze škvárobetonových tvárnic na tloušťku zdění obvodové stěny 30 cm (λ 0,52). Stropy všech podlaží jsou keramické typu Armo s betonovými žebry. Střecha je dvouplášťová a již dříve zateplená nafoukanou izolací na bázi papírové buničiny v tloušťce 25 cm. Okna byla již rovněž nová, plastová se součinitelem prostupu tepla Uw 1,2 W/m2.K. Podíl prosklených výplní v ploše fasády je cca 20%. Strop nad sklepem a podlahy jsou prakticky bez tepelných izolací. Dům je bez rekuperace, má pouze přirozené větrání okny.
Odpovedať
@bacinko "..cim viac tym lepsie.." hovoris ty. Ja hovorim, ze treba pocitat.. Pytal som sa ta na rosny bod, mimochodom.. @andrej776655 Vnutorna aj vonkajsia tepelnoizolacna omietka a pritom nevidis dovod zateplovat? Trosku schizofrenicke tvrdenie.. Nie? Aky mas tepelny odpor a kolko ta visiel m2 obvodovej steny? Ja mam 29cm, cena si 18€ plus chcem 20cm EPS, cena do 10€, cize vysledna cena 28€, odpor 7,5, za jednu jednotku odporu platim 28/7,5 cize 3,73€..
Odpovedať
Profilova fotka
MY....múry: ytong 30 + 10 cm zateplenia. Nám to stačí a tým čo nie nech si trhnú . :-D
Odpovedať
@xane predpokladam, ze ste sa so statikom bavili o 5 podlaznej budove. Na bezne rodinne domy je murivo z 25cm tehly alebo porobetonovej tvarnice pevnostne niekolkonasobne predimenzovane, na bungalov bohate staci Ytong 20cm. Prirodne zivly uz su uz v statickych vypoctoch zohladnene a ak pride zemetrasenie so silou 7 stupnov je jedno, z coho su steny postavene. Vela statikom sa nechce pocitat, preto tam ako zicher bachnu 30cm alebo 38cm tehlu, sami pritom vedia, ze aj tensie murivo je uplne v pohode (osobna skusenost).
Odpovedať
@bacinko Ved prave preto staviam z 250ky, lebo ked k tomu priratam 20cm izolaciu, stale som pod cenou roznych lambda a thermotehal. Treby pocitat. Omietku robis taku istu, sietkovat musis rovnako, akurat ja budem kurit len obcas a ty ovela castejsie :) PS v tvojom pripade by som si namiesto 10cm izolacie radsej nedal nic. Usetris za izolaciu a nebude ti to vlhnut :)
Odpovedať
Od roku 2020 sa v ramci EU dost zasadne menia pravidla pre poskytovanie stavebnych povoleni a stavat bude mozne len rodinne domy, ktorych energeticka narocnost bude na urovni NED bliziaceho sa pasivnemu standardu. Co to znamena? Pokles trhovych cien nehnutelnosti, u ktorych tepelny odpor obvodovych konstrukcii bude daleko pod pripustnymi hodnotami - teda hlavne rodinne domy postavene z hrubych nosnych konstrukcii u ktorych je problem aj dodatocne zateplenie (44cm tehly a pod).
Odpovedať
@matorado aj ked by pouzil nezateplenu stenu hrubky 440 mm tak k rosnemu bodu ani k vzniku plesni nedojde. Mam to podlozene vypoctami a posudeniami v tepelnotechnickych programoch. Pri okrajovych podmienkach Ɵe = -11°C φe = 83 % v exterieri a Ɵi = 20°C φi = 50 % v interieri bude pri pozitom materialy Porotherm 44 Ti vnutorna povrchova teplota θsi = 18,94 °C, min. teplota pre vznik plesni je θsi,80 + Δθsi = 13,13 °C ( cize viac ako 5 stupnova rezerva ). S tym ze v konstrukcii bude kondezovat vodna para s rocnou bilanciou gk = 0,0411 kg/(m².rok) a konstrukcia dokaze odparit gv = 4,0804 kg/(m².rok) takze bez problemov. Hygienicke aj energeticke poziadavky su splnene, vsetko zateplenie zavisi od stavenika co od domu pozaduje a zase podotykam ake su jeho financne schopnosti. Jedine co by mu v konstrukcii mohlo vzniknut pri malej hrubke zateplenia je ze v nej bude kondenzovat vodna para ktora pri kombinacii nevhodneho zateplovacieho systemu sa nebude mat ako z konstrukcie dostat. To je ten dovod preco sa hovori o tom ci dom bude "dychat". Kazde zateplenie by sa malo podlozit aj tepelnotechnickym overenim ci budu splnene vsetky poziadavky aby konstrukcia vyhovovala z kazdej stranky
Odpovedať
Profilova fotka
dobre vam z toho zateplenia .... @stowasser z 25 poschodovy dom vela stastia mozna by stacila aj 14 priecka ne??? :-) @mirooslav a z tebou uplne suhlasim 8-) davajte aj 5 metrove zateplenie :-)
Odpovedať
@bacinko zo statickeho hladiska moze byt aj 10cm beton, dolezitejsie su vnutorne nosne priecky. Ozaj, kolko poschodi maju cinzaky a nosne steny su z 15cm, priecky z 8cm a obvodove z porobetonovych panelov 250-300? A drevodomy, ktore maju steny z jednoduchej drevenej konstrukcie, na tom osb a vo vnutri napr 40cm fukanej celulozy.
Odpovedať
Profilova fotka
@bacinko my mame 20cm tehlu + 15 polystyren. Poschodovy dom, rovna strecha. Energeticky certifikat B tesne na hranici s A (poctivy). Nevidim ziaden dovod davat hrubsie murivo ako 30cm, su to vyhodene peniaze z okna...
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo 0,80 Eura za 1ks 40 je podla mna dobra cena neviem co stala ta tvoja 20cm hlavne je to aby to stalo dobre sa byvalo a za co najnizsie naklady ja som mal moznost kupit tuto tehlu tak som neriesili v projekte mam 38.
Odpovedať
Profilova fotka
@bacinko ved ano, to je jasne. Vzdy ide o cenu. My sme kupovali uz postaveny holodom. Su to tehly od rakuskej firmy Redbloc. Das im projekt, oni ti vo fabrike postavia cele steny z tehal (strojvo, uplne presne) a dovezu na stavbu. Ako to vychadza cenovo v porovnani s murarmi netusim, ale urcite to zrychli stavbu ako hrom. Vedia do tehly vyrezat hocico... videl som video kde robili okno ako delfin :)
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo o tom som este nepocul, ale ako som spominal my sme chceli Thermomur /vyskladas si cely dom z polzystzrenu a potom do vnutra nalejes beton/ zateplenie mas zvonka a aj zvnutra na nas dom 9*12,5 to vychadzalo uz aj sdopravou na 8000eur/ uz sme mali vsetko vypocitane a potom prisla dobra ponuka na tehlu tak sme to uz neriesili , mozna na druhy krat :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bacinko tu okolo nas sa stavia vo velkom a nestacim sa cudovat ako vseliako sa daju postavit domy. O Thermomure som zasa nepocul ja. Mam rad netradicne riesenia. Urcite si o tom nieco zistim.
Odpovedať
Profilova fotka
na youtube daj len thermomur stavanie domu a tam uvidis vsetko je to ozaj super riesenie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
@bacinko Na zateplenie staci 8 cm ???????? 🙂 To už ani žart snád nie je
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?