Plesen / vykvety na sadrovej omietke.

Profilova fotka
Dobry den, Prosim o radu ako opravit a zastavit prenikajucu plesen / vykvety na omietku . Situacia je taka ze mam murivo heluz family 2in1 500mm, pocas hrubej stavby sa na tychto miestach objavili vykvety. Pred omietanim sim ich poriadne oskrabal kefou. Omietka tu je Baumit RatioGlatt L v hrubka zhrubke 10-12mm . Tieto vykvety / plesne sa zacali objavovat zhruba po mesiaci na omietke. Nasiel som a odstranil pricinu, (zatekalo cez strechu, a voda stekala po tejto stene) . Po odstraneni problemu zo zatekanim som nechal stenu a omietku zhruba 2 mesiace vysusit. Susil som ju teraz v lete hlavne prievanom ale aj odvlhcovacmi. Po tom ako som skusil strechu zaplavit, a niekolkych burkach som sa uistil ze uz nezateka tak som sa rozhodol tuto izbu vymalovat. Je tam pouzita stierka (stemal) v dvoch vrstvach + jeden nater, napriek tomu tato plesen alebo vykvet alebo co to je znovu po 3 dnoch prenikla na malovku a to ani neprsalo. Viete mi prosim niekto poradit ako to zastavit a opravit? Prikladam aj zopar fotiek. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna jenproblem v tom betone nie v tehle podla fotky to vyzera na riadny tepelny most a tym padom sa beton rosi a robi toto.
Odpovedať
Profilova fotka
Beton je hore, veniec + stropna deka. Pri okne je len tehla + kleber (aby okno nebolo priamo na tehle.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas_kison budes musiet zistit, ci je to tepelny most alebo nejaky problem s hydroizolaciou. Mozes skusit pozicat kontaktny vlhkomer a preklikat vsetko (zial IMHO omietka bude musiet ist dole). Tepelny most teraz neurcis, chce to 0vu teplotu a termokameru (IMHO bude, podla sfusovanych detailov). Riesenie podla zistenych veci, prinajhorsom XPS na stenu a SDK predstena. Urcite zvykne pomoct zateplit zvonku, to imho tiez nemas...
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas_kison ja by som zvolil vyčkávací prístup.....počkal do konca leta....oškrabal viditeľne poškodené miesto a premaľoval.... Tehla bola plná vody....vzhľadom na jej ***** konštrukciu ani pán boh nevie koľko vody v nej ostalo lebo aj EPS je nasiakavý a nikto presne v akých kapilárach mohla ostať uväznená voda a koľko potrvá úplné vysušenie....povedal by som že je to dlhodobá záležitosť. Kľudne to môže byť "dobeh" výkvetu solí vyplavených dažďovou vodou z venca....na tepelný most by som to netypoval....ale čas ukáže....
Odpovedať
Profilova fotka
Len pre predstavu, takto to vypada z vonku. Ako som pisal je to 500mm tehla plnena EPS, z vonkajsej strany je odvetravana fasada ( predstena 150mm hranol, OSB doska a hlinnik) , z bocnej strany je este 50mm EPS . Skusim zohnat nejaky kontaktny vlhkomer a zmerat vlhkost v omietke, popripade v murive . Ale aj ked to kompletne vyschne bude treba nejaku opravu, ja som skor rozmyslal este nad nejakym acetonovym izolacnym naterom, co poviete?
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas_kison ak si si isty, ze zvonku uz nezateka, vhlkost bude pomaly klesat. Pomaly preto, ze zvonku to mas viac-menej uzavrete (aj ked podla fotiek to bolo pruserove miesto evidentne viditelne dopredu. Obdivujem projektantov, ktori navrhnu takuto zbesilost 🙂 ). Oklep a nechaj tak, pustaj odvlhcovac a meraj. Ak mas moznost si pozicat pristroj, tak rovnakym raz za 2 tyzne-mesiac. Ak vlhkost klesne, pouzil by som specialnu omietku (ziadny stemal a pod) na baze vapna, nie cementu. Aktualna omietka je plna spor, takze to bude musiet ist dole a poriadne natriet savom 🙂.
Odpovedať
Tepelný most sa teraz neprejavuje. Až keď sa vonku ochladí. Meranie zabudovanej vlhkosti by pomohlo zmapovať problém. Termokamera momentálne nie. Je príliš malý rozdiel teplôt dnu-von. Akým spôsobom je odvetraná fasáda naozaj odvetraná? Ja tam vidím OSB dosky, ktoré to celé uzavreli a nedochádza k odparu. Ak je zdola vetracia mriežka, to nepomôže, ak je to hore zavreté. Ak máte záujem o merania a návrh riešenia, ozvite sa.
Odpovedať
Profilova fotka
Áno, tá fasáda nie je že 100% odvetravana, je posadena na 150mm hranoloch (takze skôr predsadená ) odvetravana je dole cez mriežku .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?