Oporný múr /praskanie/

Prajem dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Mám menšiu dilemu s múrom (vysoký cez 2m). Keďže múr už má nejaký ten rok, začal praskať a asi váha zeminy ho začala odtláčať. Neviem čo s tým, pretože múr je dlhý cca 12m. Ďalšia vec je, že múr stojí 2m od susedov, susedovci by problem neboli, taktiež by som chcel vedieť, čo s tým vlastne, či múr stačí spevniť, alebo zbúrať a na novo postaviť, či sú potrebné nejaké povolenia. Fotky môžem doložiť, ak by niekto bol ochotný o mojom probléme diskutovať. Ďakujem...
Odpovedať
@viktor48837 chcete diskutovať, tak sem tie fotky dajte...
Odpovedať

Odpovedať
aký je výškový rozdiel pozemkov na oboch stranách? a viete ako hlboko sú základy? ten múr nevyzerá už dobre
Odpovedať
@janulikk fuuu, základy si netrúfam odhadnúť. Pri Lku je to 2,20m a na konci 1,90m. Múr je situovaný tak, že od Lka po bránu sa ťahá do tých 2,20m a od brány je vyspadovaný... viď. foto. Tak ako hovoríte, múr je priam v katastofálnom stave. Avšak takýto stav sa docielil za posledné 3-5 rokov dozadu.
Odpovedať
@viktor48837 Najlepšie je zavolať na miesto nejakého stavbára - statika.. Nový 12 m múr s výškou možno 2 m je dosť nákladná záležitosť. Z fotiek sa mi nezdá, že by bol múr naklonený smerom k domu..osobne by som ho ešte nechala "žiť" a tú časť, kde je celistvý opravila systémom akým sa opravujú bet. mosty a múry viď. http://www.pbsan.sk/sanacie-betonovyc... Tie oddelené časti by som riešila dobetonávkou s dilatočnou špárou a dokončila ho jednotnou povrchovou úpravou.
Odpovedať
@janetbla známi je stavbár, taktiež povedal, že by MOŽNO stačilo ho spevniť, múr sa nakláňa od zeminy na stranu ku susedom a to je to, čoho sa obávam, že jedného krásneho dňa padne a nedaj bože tam niekto bude... o akej cene sa bavíme cca
Odpovedať
@viktor48837 cena sa odvíja od navrhovaného techn. riešenia, ktoré bude potrebné navrhnúť v danom mieste... už tu bola takáto alebo obdobná téma napr. všeobecne aj http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve... Pri múre vysokom 2 m a viac je potrebný aj statický posudok a stavebné povolenie.. Proti preklopeniu sa múr dá zastabilizovať v päte priťažením napr. bet. pásom.
Odpovedať
Profilova fotka
Zo strany kde je vyššie terén ( trávnik) je nutné odkopať hlinu aspoň na 50 cm od múra ,hlbokú na úroveň nižie položenej úrovne.dDo takto odkopanej ryhy nasypať štrk,najlepšie nejaký lomový 0-22mm.
Odpovedať
@mesarosanton Okej, povedzme, žeby sa to odkopalo a ďalej?
Odpovedať
@janetbla skúsim zavolať na stránku, ktorú ste mi poskytli vyššie.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor48837 Odkopáte nasypete štrk a tým sa to vyrieši.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?