Bude premrzat preklad 300 ked nie je izolacia ?

Profilova fotka
Ahojte chcem vedieť, či bude premŕzať preklad 300, keď ho nezateplím ?
Odpovedať
1
2
@ivan8569 samozrejme že áno R v tomto mieste bude aj s omietkou 0,55 m2K/W nevyhovuje norme ak bude vonku napr. -2°C a vnútri +22°C, tak nula bude pod povrchom ak bude vonku -15°C a vnútri +22°C, tak nula bude možno 10 cm od vonkajšieho okraja a povrchová teplota vnútri bude nízka, dosť možné, že to bude vlhnúť
Odpovedať
Profilova fotka
jasne že bude ved beton je vodič ako hovado!!!
Odpovedať
@ivan8569 premŕzať? myslíš tým či sa na tom bude tvoriť inovať? to asi nie, ale vlhkosť tam bude kondenzovať, nabetón :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan8569 este otazka co je to za preklad ;-) lebo kazdy uvazuje ze ŽB...
Odpovedať
Profilova fotka
@jankevely Jaj nie je to ŽB Preklad je to od Solbetu
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo Ten preklad nie je ŽB ale je to od Solbetu tak aj tak to bude premŕzať ?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan8569 v homogennom materiali ti linearne klesa telota. Takze ak si nakreslis v reze tvoj preklad hrubky 30 cm, tak napr pri -10 bude mat vonkajsia strana cca -7 stupnov a vnutorna tipujem cca 13 stupnov (v nakrese je sice 19, ale to by platilo keby to bolo v strede stzeny nie ochladzovany preklad z dvoch stran). Pri zatepleni napr 10 cm EPS bude matz vonkajsia strana cca -9 a na rozhrani EPS a preklad by si uz mohol mat 3 stupne a na vnutornej strane mozno aj 17 stupnov. URCITE ZATEPLIT!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo Ďakujem pekne a 5cm styrodur bude malo ? A ináč všetko idem zatepľovať 20cm polystyrénom len ten preklad by bol 5 cm styrodurom, lebo idu tam vonkajšie žalúzie a tie majú šírku 15 cm
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan8569 Ak nechces aby si mal vnutri nad prekladom v zime plesne tak je to malo. Myslim ze daleko lepsie je teda spravit preklad zelezobetonovy 20 cm hruby a licovat ho z vnutornou stranou a zvysnych 10 cm (doplnok do hrubky muriva) dat XPS. Ale nechaj si to posvatit statikom, len mu povedz o co ti ide. Je mi jasne ze bude breptat ze preklad musi byt na stene centricky ale on si s tym iste poradi. Ak by predsa nie a ty chces dat silou mocou len 5 CM, tak siahni po drahsej PIR izolacii.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan8569 to je presne dôvod, prečo som vonkajšie žalúzie zavrhol. Rozmýšľam o okeniciach ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo Vieš už to je vymurovane :( myslíš toto ? http://www.isover.sk/articles/index/1...
Odpovedať
@sgt rozmyslas o otvaravych alebo posuvnych?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ivan8569 Ano principialne je to spravne. Len sa porad s niekym z Isoveru ci sa hodi ta co si nasiel ty, alebo tato: http://www.isover.sk/articles/index/1...
Odpovedať
Profilova fotka
@sgt to sme na tom rovnako I ked mne by do tych 40 cm vliezol aj kastlik, ale zaluzie sa mi nepacia. Aj ja na zapadnej strane planujem posuvne okenice. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo a podlá teba by to stačilo ?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan8569 Ja niesom stavebny fyzik, ale ak nemas inu moznost je to omnoho lepsie ako 5 cm XPS... Vies cim mas barak lepsie zatepleny, tak tym vacsi problem robia miesta ktore su zateplene slabsie. A 5 cm XPS na preklade a 20 cm EPS na fasade by bol sakra rozdiel... Dalsia nemenej dolezita vec je ako budes kastlik do prekladu kotvit. To tiez nieje jedno.
Odpovedať
@ivan8569 Ešte na upresnenie: ide o solbeťácke U preklady, do ktorých ste naliali betón, alebo o celopórobetónové preklady v podobe hranolov? Ak by to aj boli tie lepšie izolujúce - čiže "hranoly", tak pri ich objemovej hmotnosti 650 kg/m3 majú hodnotu lambda = 0,2 W/mK. Čiže pri hrúbke 30 cm je R = 1,5 m2K/W. Na to, aby ste aspoň splnili normu, je potrebné zatepliť takýto preklad 6 cm Styroduru alebo EPS F. Pokiaľ máte U preklady, tak tam treba viac EPS. Riešením je buď celkové zväčšenie hrúbky fasádnej izolácie na tej strane domu, kde budú roletové boxy - a tým pádom môžete pridať na preklady tiež, alebo zatepliť preklady znútra pri súčasnej hr. fasádneho EPS 20 cm.
Odpovedať
@abobo planujes zmajstrovat sam, alebo mas dodavatela?
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko ked som videl na nemeckych strankach tie ceny tak ma skoro odviezli. Urobim si zatial pripravu konzoly s prerusenym mostom do steny a vyvediem napajaci a ovladaci kabel. Ak to do 2 rokov nezlacnie (teraz na blbiny neostanu peniaze), tak to s nejakym sikovnickom dame dokopy a ak to bude vyzerat k svetu, tak to tam aj osadime :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr prečo by si nesiahla radšej po lepšom, hoci drahšom izolante ako napr PIR?
Odpovedať
@abobo áno, ak sa použije Purenit z toho odkazu, tým 6 cm EPS sa vyrovnajú 3 cm PIRu. Alebo - ak dá 5 cm PIR, dosiahne R = 3,77 m2K/W
Odpovedať
@abobo ved to, riadne drahe su :-S Tiez to vidim na DIY s nejakym stolarom
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr tak podla mna jasna volba, ved na zateplenie vsetkych prekladov bude potrebovat ani nie kubik, to snad nikoho nezruinuje...
Odpovedať
@abobo presne tak
Odpovedať
@blacksr Dobry den, mam taky isty problem ako ivan8569, az na to ze preklady su ytong, je tam nejaky rozdiel alebo to spravit tak ako ste navrhli vysie?? Dakujem
Odpovedať
@miaudi1 to je podobné, takže dajte PIR panel
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko myslis ze ma vyznam, ked chcem zateplit fasadu 40 cm bieleho EPS, zateplit obvod zelezobetonovej dosky sedym EPS? ZB dosky su totiz v zime zroj tepla a teda budu mat podla pocasia 26-30 stupnov (viac ako obvodove murivo). Tymto miestom by teda siel cez EPS vacsi tepelny tok ako cez stenu z betonovych tvarnic a tak rozmyslam ci nepouzit v tychto miestach malinko lepsi sedy EPS..
Odpovedať
@abobo budes mat stropne vykurovanie?
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko ano, aktivovane betonove jadro ZB dosky stropu 1NP a aj strechy resp dosky 2 NP...
Odpovedať
@abobo skor by som spravil to, ze by som rozvody netahal blizko obvodovych stien, ale kludne 0,5 m od okraja a tato krajna rurka by bola s chladnejsou vodou, ktora sa vracia do rozdelovaca.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?