Nová

Podlahové kúrenie v novostavbe: náklady a návratnosť investície

Ahoj, zvažujeme kúpu novostavby (4 byty radova výstavba). Na byte je podlahové kúrenie. Byt cca 99m2. Čo myslite ohľadom nákladov na podlahové kúrenie, oplatí sa?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nika159:

Ahoj, zvažujeme kúpu novostavby (4 byty radova vý…
@nika159 toto je tak nestastne polozena otazka ze na ňu neexistuje odpoveď.
Odpovedať

@nika159 záleží o aký typ podlahového kúrenia ide. Ak o elektrické rohože, tak istotne sa to neoplatí.
Odpovedať

@nika159 čo či sa oplatí? Podlahové kúrenie? Však keď to je súčasťou bytu, tak čo na tom špekuluješ? Alebo máte možnosť výberu medzi podlahovým kúrením a radiátormi? Neviem, či niekto niekedy porovnával náklady na kúrenie pri podlahovom kúrení a radiátormi, ale podľa mňa tam rozdiel nebude. Pri podlahovom kúrení nejde o náklady na kúrenie. To teplo a energiu do priestoru musíš dodať či už cez radiátory alebo podlahovku. Takže podľa mňa náklady na plyn alebo elektrinu budú zhruba rovnaké. Ide skôr o komfort - máš teplú podlahu, v byte ti neprekážajú riadiátory. A či sa oplatí mať byt s podlahovým kúrením? Podľa mňa áno, oplatí sa. Ale záleží od toho, čo chceš s čím porovnať.
Odpovedať
uz to tu bolo spomenute x-krat....podlahove elektricke kurenie (kable/draty/rohoze) je najlacnejsie kurenie z pohladu investicnych nakladov ale najdrahsie z pohladu prevadzky. Cize developeri ho lubia, majitelia potom vyplakavaju. Ak je byt vo vsetkom ostatnom OK a toto je jedina vada, tak by som do toho isiel. Ak by tam boli aj ine "kompromisy" (dispozicia, orientacia, atd.) tak by som hladal dalej. A teda dal by som hned od prveho dna aspon dve klimy aby som neskolaboval pri vyuctovani za elektriku.
Odpovedať
ze "navratnost podlahoveho kurenia" to je uz lepsie ako ked tu niekto pocital navratnost rekuperacie :D to nieje o navratnosti ale o komforte ... spotrebujete rovnako vela energie na teplo pri oboch, akurat pri jednom to bude dole 23 a hore 21 a pri radiatoroch hore 24 a dole budu gulky mrznut :D "premrstene napisane"
Odpovedať
Ak porovnávaš teplovodné podlahové kurenie vs kurenie radiátormi náklady na podlahové kurenie sú určite menšie. Mne ide do podlahovky mac 26,6 stupňová voda (zohrievaná tepelným čerpadlom). Pri radiátoroch by táto teplots musela byť (odhadujem) 40-45 stupňov) - teda nebolo by to také ekonomické. Rozdiel na celkovej spotrebe sle nebufe nijak markantný.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?