Orientacia na svetove strany

Zdravim, chcel by som sa poradit ohladne bytu, ktory zvazujem kupit. Ide o byt v novostavbe na najvyssom poschodi - 8p. Hlavnu vyodu vidim v tom ze ma velku terasu a ako som pisal najvyssie poschodie. Nevyhodu vidim v tom, ze je byt primarne orientovany na sever. V lete to moze byt vyhoda, kedze posledne leta su velmi teple a severna strana je prijemna a zivot na terase v tieni tiez. Co sa tyka kurenia, necakam velke rozdiely oproti juznemu bytu, je to nova stavba , relevantne izolacie. Okna su vsetky velke az po zem s vystupom na terasu. Bol som na obhliadku pocas dazdiveho dna a nezdal sa mi tmavy. Byt ma dostatok svetla, samozrejme nie je to priame slnecne ziarenie. Aky je Vas nazor na taky byt? Idealne skusenosti. Dakujem.
Odpovedať
@ml83 akurát tie veľké okná majú najvyššiu stratu a žiaden zisk, na severnú stranu stačia len na osvetlenie denných miestností oveľa menšie len 1/7 z plochy ak sú biele steny
Odpovedať
@ml83 v tom byte celú zimu neuvidíš slnko (teda ráno áno, je tam okno na východ).... ale slnko v zime i tak svieti len vtedy keď je bežný človek v práci, takže Ti to môže byť jedno. Čo sa týka kúrenia, južné okná veľmi pomôžu ak svieti slnko, vtedy kúrenie ani netreba zapínať. Severný byt bude potrebné vykurovať aj v slnečný zimný deň. Tepelná pohoda v lete bude závisieť od toho ako je spravená strecha a ako veľmi sa bude nahrievať.
Odpovedať
Myslim, ze v tom byte bude smutno, ja zvazoval byt orientovany na SV a nesiel som do toho. Atmosfera v tom byte nebude ok, najma jesen a zima. Ako vyhodu tohto vidim, ze by tam mal byt klud, najvyssie posch, izby nesusedia s wc a kupelnou.
Odpovedať
Myslim, ze v tom byte bude smutno, ja zvazoval byt orientovany na SV a nesiel som do toho. Atmosfera v tom byte nebude ok, najma jesen a zima. Ako vyhodu tohto vidim, ze by tam mal byt klud, najvyssie posch, izby nesusedia s wc a kupelnou.
Odpovedať
pre toho čo má rád slnko to bude tak na chorobu, ja som sa z toho vyliečil ako decko, jedni starkí mali dom kde svietolo slnko len ráno od severovýchodu a večer od severozápadu a to len v lete, teraz mám dom z južnými oknami, v lete je slnko vysoko a dovnútra nesvieti no už teraz svieti do miestnosti a kúri celý deň pokiaľ svieti
Odpovedať
Dakujem zatial za postrehy.... Trochu vychadzam aj zo stavu dnes. Byvame v dome a mame spalne na juh. V lete je tam horuco uz doobedu, a pocas dna zatemnujem. Rolety vytahujem ked v miestnosti nie som v zime hlavne nech sa trosku nahreju. Obyvacka je na zapad a tam su zaluzie nonstop zatiahnute, kvoli tv. Aj v zime. Cize pocitovo nemam potrebu priameho slnka, aj ked je pravda ze som tak nezil. Paradoxne na sever mame kuchynu a kedze tam je krasny vyhlad do zelenej zahrady tak tam travim vyhladom z okna najviac casu. Kuchyna ako miestnost je dostatocne svetla....
Odpovedať
@ml83 Tak za mňa by bola tá terasa obrovským benefitom. Na orientáciu by som sa asi vykašľal. Skôr by ma asi trápilo to, či nie je niekde okolo nejaká vysoká výstavba, Čo som si teraz pozrel, tak tam je ešte nejaký činžiak, ale ten neviem aký je vysoký, či to je tak vysoké, ako tá bytovka, kde chceš bývať alebo nižšie. Predpokladám, že ani tá železnica nie je problém, keďže je ten byt dosť vysoko. Či sa mýlim? Ale neviem, aký je odtiaľ výhľad. A ak by svietilo slnko, tak aj tak vyleziem na terasu. Ale zase, bohvie ako sa bude správať tá dlažba na terase, keď bude pražiť cez leto slnko na to. Pred chvíľkou som si pozrel ten konkrétny byt a pri tej cene ma skoro porazilo. Za to by som mal 5i. bungalov. Už len zohnať pozemok. Takže ja osobne mať na tento byt peniaze, tak sa na celý byt doslova vykašlem a hurá na dedinu do domu. A cestovanie by mi vôbec nevadilo. Kľudne aj do 50 km. 😄 Ale to sú moje priority. Ty to máš asi inak.
Odpovedať
@ml83 No, už som zistil, že ten činžiak, čo sa stavia, alebo je už postavený práve oproti Tebe, má mať 11 poschodí a to by som mal pocit, že som tam ako vo výkladnej skrini. Takže za mňa osobne, vzhľadom k cene toho bytu, vzhľadom k tomu činžiaku kúsok od toho bytu a vzhľadom k okoliu, by som do toho nešiel ani omylom. Samozrejme Ťa tým neodhováram, nepoznám Tvoje priority, ale ja by som sa tam necítil vôbec dobre.
Odpovedať
@pochabel a mne by tam najviac vadila ta zelecnicna trat v blizkosti. A nikto ma nepresvedci ze z nej hluk nepocut a hlavne v noci.
Odpovedať
@wivik Tak samozrejme je možné, že to bude rušivé. Navyše sa to tam bude asi dobre ozývať od okolitej zástavby. Ťažko povedať. Možno to nebude také zlé, keďže je to dosť vysoko. Ale neviem, či je to vôbec počuť. Nemám skúsenosť.
Odpovedať
@ml83 keby si mal tie okná na juh poriešené presahom strechy, nebol by problém s prehrievaním. Okná na západ nepotrebujú byť zatiahnuté celý deň, stačí popoludní. Ešte je otázka čím zatemňuješ. Ak je to interiérové riešenie, to pomáha iba trochu. Vyrastala som v dome s priečelím na SZ (kuchyňa, obývačka a 2 detské) a ďakujem neprosím. Obývačka bola jednoznačne najchladnejšia miestnosť, kuchyňa až tak nie, lebo sa varilo a v detských sme si museli veľa svietiť. V neobyvaných izbách (s vypnutým kúrením) orientovaných na JV bolo v zime pri slnečnom počasí rovnako teplo ako v izbách na SZ s radiátormi naplno pustenými. V lete bolo rovnako horúco všade, v tomto prípade SZ nepomohol.
Odpovedať
@pochabel tak ceny su ake su.... je kriza. Mozno to pojde nachvilu trosku dole. Ale potom zas hore a hlavne v meste (KE), kedze sa nic nestavia (ani nahodou nie tak ako v BA).... no a dom na dedine mimo mesto je presny opak toho co chcem a potrebujem. Ale to je ina debata. Ano je tam na strane ta vyssia veza. Ako pises je mozne to tak vnimat, mne osobne to vobec nevadi. Navyse si chcem dat k atike terasy rad vyssej zelene, cize cast toho "vyhladu" zamedzim. ohladne hluku , bol som vo viacerych bytoch tohto projektu a tento bol najtichsi.... je najdalej od cesty (to je realny problem tej stavby ze je blizko cesty, hlavne zapadna strana - alvinczyho)... zelznica ziaden problem. Jednak je to vyssie a jednak vlaky od Anicky na stanicu uz len "plachtia". Bol som na terase ked siel vlak a ani som to nepostrehol ak by predajca neupozornil.... Kazdopadne beriem Vase nazory a vyhrady, premyslam....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ml83 Este by mi vadilo, ze na tej terase budem ako na vystave. Z bytovky oproti budu na mna pozerat. Z fotky je zrejme, ze nad oknom je stit, na severnej strane sa bude v byte svietit aj cez den na jesen a v zime.
Odpovedať
Ja napríklad tu terasu nepovažujem za hlavnú výhodu, pre mňa by bola nepoužiteľna, neviem si predstaviť sa tam promenadovat pred XY susedmi, ešte k tomu keď sú ich okná tak blízko (a zelenou zakryjete asi tak jedno poschodie). Ale ked vravíte ze vám to nevadí, tak ok, ta orientácia nie je bohviečo, ale nie je až taká hrozna
Odpovedať
@marian_8 Ano teoreticky to tak je.... ale pritom som bol v byte na 1. poschodi, ktory ma predzahradku. Cely byt na juh. Bol ovela tmavsi ako tento. Tiez tomu nerozumiem ale bolo to tak. A aj ovela hlucnejsi(nizko, blizko cesta). Povodne som chcel ten, ale bol najhorsi z tych co som videl.
Odpovedať
Profilova fotka
@ml83 ty si o nom presvedceny tak sup do kupy. Vacsina vsak co pisala by do toho nesla. Cakat sa podla mna oplati. Mam dom velke okna na juh ale velky presah strech. Tento rok som dal klimu a isla asi 3 alebo 4 krat za celu sezonu. A to slnko je cely rok na nezaplatenie.
Odpovedať
@wivik so železnicou máš recht, bol som v kúpeľoch Nimnica železnica až za priehradou viac ako km no bol to poriadny rachot medzi tým žiadna prekážka a od hladiny sa to odrážalo, akurát to svetlo bolo krásne, myslím že je to už prerobené cez tunel
Odpovedať
@ml83 Predzáhradkový byt už vôbec. Ten strešný nebude aspoň trpieť na dupot zhora a "padanie" bordelu zvrchu do predzáhradky. Veď choď do toho, nerozumiem tvojim obavám, veĎ uvažuješ že ceny budú rásť a keď nebude byt vyhovovať tak ho predáš so ziskom.
Odpovedať
@marian_8 Ano ako pises, tie obavy su aby to nebol velky fail... ked to bude ok ale budem chciet nieco ine tak da sa predat samozrejme.... lebo vsetky argumenty co pisem su teoreticke co som odpozoroval, ale nefungoval som este v takom byte a orientacii.... tak som chcel niekoho co ma realnu skusenost....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?