Zvuky pnutia a praskania fasády drevodomu

Dobrý deň. Riešil som dávnejšie dodatočné ukotvenie EPS na našom drevodome, lebo mi vystúpili obrysy polystyrénu a bolo to hrozne vidno. Problém bol asi v slabom ukotvení EPS do OSB dosky steny. Na to sa natiahla ďalšia vrstva sietka,kleber, omietka. To už vyzerá byť OK. S čím sa ale akosi stále neviem vyrovnať je to, že idú z fasády rušivé zvuky. Nazval by som to ako pukanie, praskanie, pnutie... Najviac to je počuť pri zmene teploty, to zn. ráno a večer, keď vyjde resp. zapadne slnko... To by som asi aj chápal, že je tam tplotná rozťažnosť a pracuje to... Ale nechápem, že kde nastane ten pohyb, keď to je riadne ukotvené už. Občas sa ale stane, že prejde celou južnou stenou domu zvuk ako vlna po celej dĺžke domu. Normálne mám niekedy pocit ako by to bolo pri prievane, alebo keď prudšie zavriem a otvorím vchodové dvere, ako by to súviselo s tlakom, ktorý spôsobím. Vôbec neviem, či je tento jav pri drevodomoch normálny alebo nie. Zo začiatku, keď som mal ešte len 1 vrstvu omietky pred opravou, tak som vedel ako kebt stlačiť normálne rukami stenu zvonka a mal som pocit že bola pružná a vtedy to vydalo podobný zvuk. Je možné, že sa ohýbajú aj samotné OSB dosky, ktorými je dom opláštený? Resp mohli sa nejako povytiahnuť z hranolov, do ktorých sú kotvené? Skladba steny je nasledovná - zvislé hranoly na šírku od seba tuším 60cm, tie su zvonka opláštené OSB doskami, do nich je kotvený a lepený EPS a potom omietka. Výplň je sklenná vata, zvnútra parozábrana, latky, osb, sdk. Neviem, na koho by som sa mal obrátiť s otázkou, či sú tie zvuky OK alebo nie. Je to počuť aj zvnútra, napr. keď človek ešte spí... ĎAKUJEM Ten predošlý problém som riešil tu v diskusii https://www.modrastrecha.sk/forum/fas...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bohus1987:

Dobrý deň. Riešil som dávnejšie dodatočné ukotven…
@bohus1987 osobne si myslím, že to bude pracovať a praskať až do úplného vyschnutia hrubých hranolov v konštrukcii. To môže trvať aj 10 rokov. Pri drevodome s takými prejavmi treba rátať. Drevo pracuje dlho.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?