Osb alebo sdk

Ahojte, Robíme si prieskum na firmu, ktorá nám v budúcnosti bude stavať drevodom. Chcem sa vás spýtať na skúsenosti alebo dôvody, prečo si vybrať skladbu stien, kde ide obojstranne SDK alebo naopak OSB. Ktorý materiál má aké výhody? Ďakujem ak si nájdete čas rozpísať, prečo si vybrať jedno alebo druhé.
Odpovedať
@bellatrix27 Obojstranne SDK? To hádam nie. Veď v exteriéri SDK nemôže byť. Kde si videla obojstranne SDK? SDK je ideálne pre interiér - hladké, suchá výstavba, stačí len vymaľovať. OSB - hlavný stavebný materiál - vonku treba aj tak ešte povrchovo upraviť - tepelnú izoláciu, omietku. Vnútri treba omietnuť a vymaľovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@bellatrix27 hlavne si vyberte firmu co robi difuzne otvorenu stavbu...
Odpovedať
@chrobak7 tak sme to zle pochopili, obojstranný SDK je protipožiarny ale obojstranne v prieckovych stenách. Rozpisem sa lepšie. Obvodové steny. Co je výhoda? OSB exterier, SDK interiér? Alebo OSB aj exteriér aj interiér? Priečky. SDK obojstranne? Alebo OSB obojstranne? Ďakujem 🙏
Odpovedať
@bellatrix27 asi to je o osobných preferenciách, ale za mňa interiér SDK. nakoľko na OSB musí ísť ešte finálna ohľadová vrstva (napr. omietka) a pri výstavbe celé domu v drvivej väčšine zo suchých procesov a potom sa o. i. trápiť sa s mokrým procesom mi príde nezmysel a SDK ako jednoznačne výhodnejšie riešenie 🙂
Odpovedať
@bellatrix27 záleží aký máte rozpočet. Nám stavia jedna firma, trošku lacnejšia, kamarátovi iná firma, trošku drahšia. Obe majú dobrú konštrukciu, aj kvalitu práce. Tá drahšia, samozrejme, trošku lepšiu. Tak skúste popísať aký dom chcete, či poschodový alebo bungalov, kde ho chcete... Pýtať sa či OSB alebo SDK je také ako že či diesel alebo benzín - neviem v čom, aký typ, na aký účel. Skôr, ak máte vybrané firmy, napíšte sem ich konštrukciu. To sa bude lepšie posudzovať. Každopádne ak chcel dať niekto OSB ako finálnu vrstvu dovnútra tak je to zvláštne. Nám to robia tak, že dali zvnútra OSB a na to SDK. Výhoda je dobré odhlučnenie a dobrá nosnosť steny.
Odpovedať
@bellatrix27 a keby ste si namiesto toho prieskumu najprv spravili nie prieskum ale štúdium toho čo je vlastne drevostavba a aké technologie sa využívajú? Ale teda k vašej otázke. OSB nikdy nejde ako finál, Pokiaľ klient nechce "maškrtku" napr šúchanú omietku. Lebo to je krása drevostavieb, že má čo najmenej mokrých procesov čiže SDK ako finál. Čiže konštrukcia obložená obojstrane SDK je úplný štandard, Nadštandard (tu u nás sa tak tvária firmy) je z jednej stran použiť OSB a na ňu následne SDK, spevňuje to konštrukciu samotnej priečky.
Odpovedať
Osobne si myslim, ze v tom mate zmatok. Asi vyberate medzi firmami, ktore davaju osb obojstranne (plus sdk v interieri), alebo tymi, kt. davaju osb len z exterieru. Interierovy sdk davaju vsetci, pokial viem. https://www.mirano.sk/skladby-stien/
Odpovedať
momentalne je osb drevostavba ekonomicka sebevrazda.
Odpovedať
@sonau aj si mal teraz v ruke cenovu ponuku nejakej firmy na drevostavbu? Ci to len tak kecas vzhladom na to co sa hovori? Lebo my staviame a co sa tyka ceny tak sme to skoro nepoznali. Ono asi je rozdiel ked pride Fero do stavebnin a pyta OSB alebo nejake rezivo oproti tomu, ked to riesi firma.
Odpovedať
@igor256 tak ty si vyvoleny ktoremu firma nakupuje material za ceny minuleho roka asi z inej planety a posuva ti ich za nakupnu cenu.ale zavidim ti tvoju penazenku ked ani nepocitila rozdiel.dufam ze to nedavas hyposkou
Odpovedať
@sonau nie je to z hypoteky. Navysenie tam bolo, ale minimalne (pri cene celeho domu to bolo mala polozka, urcite nie ekonomicka samovrazda). Aj tak si cenu domu navysi clovek sam ked vybera drahsie dlazby, podlahy atd. Ponuku stavebnej firmy na montovany drevodom si teda asi v tomto obdobii nevidel.
Odpovedať
@igor256 ak zvýšenie ceny OSB nesúvisí s DPH- čo v tomto prípade nesúvisí, proste ceny dreva z ktorého sa OSB vyrába vystrelili brutálne nahor (napr. stavebné rezivo zo 190 na 380 € za m3) tak neverím tomu, že ani firma nerobí s materiálom za vyššie ceny. je potom otázka, ako ste to mali zazmluvnené a či nešli cestou menšieho zisku pre seba prípadne iných úspor. lebo keď som minulý rok kupoval OSB dosku v hrúbke 20 mm za nejakých 8 € v zrmere 625x2050 či ako je presne, pred týždňom v takomto rozmere ale dosku hrúbky 12 mm kúpil za 17 € u toho istého predajcu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sousedekovci89 rozdiel bol pri 80 tisic asi 2-3 tisic EUR... Takze nie je to uplne nic, ale urcite nie "ekonomicka samovrazda" ako tu bolo spomenute. Drevo maju tusim svoje a OSB asi kupili za viac... neviem, neriesim
Odpovedať
@igor256 to máš teda ešte šťastie že to máš len o toľko, ja mením teraz strechu (komplet krov a krytina) a mne len na dreve za strechu nabehli 2 tisícky oproti tomu, čo by ma stálo drevo pred pár mesiacmi.
Odpovedať
Aj mňa to prekvapilo že to len toľko urobilo ,keďže OSB išli hore o 200 % čiže na trojnásobok ,to je aký veľký dom?
Odpovedať
@igor256 mohol by si posunut kontakt na toho dodavatela z inej planety aby aj ostatna chudoba mohla byvat? nestavam drevostavby ale robim aj s drevom,osb co stala februar 4,6e m2 dnes stoji 13.stresna lata co stala 35cent meter dnes stoji 80.ale zase ja nepoznam stavebnu firmu co ma svoje drevo,bude to velka firma ked ma kontrakt na gulatinu a pilu alebo aj les.
Odpovedať
@igor256 nebude to demovic ale matovic,tak potom je vsetko tak ako ma byt aby dobre bolo
Odpovedať
@chozze69 90m2 Cenovu ponuku prvu som mal minuly rok. Tento rok sa zmluva podpisala niekedy v maji. Rozdiel bol cca 2 tisic pricom na dome sa toho moc nemenilo ak vobec nieco. Mozno by to teraz bolo 150 tisic - ekonomicka samovrazda. Ale pochybujem o tom. Mozem sa spytat. Ja len hovorim o cenovych ponukach a uzavretej zmluve a nie o nejakych vseobecnych kecoch. @sonau nemam kontakt na dodavatela z inej planety
Odpovedať
Okej, tak narovinu. Aké výhody ma skladba stien z Mipav a aké z Mirano? Viete niekto prosím posúdiť, ak ste si vyberali medzi týmito dvomi firmami, ktorá firma má skladbu stien kvalitnejšiu?
Odpovedať
@bellatrix27 pred 2 rokmi Mirano. Uz to nesledujem.
Odpovedať
@bellatrix27 Obvodove steny: Mipav - striekana izolacia, eps 150mm (neviem aku pouzivaju pasku a parozabranu), zvonku OSB 15mm, zvnutra iba sadrokarton Mirano - vata, eps 200mm, parozabrana SIGA (kvalita) - skoro to iste, zvonku OSB 12mm, zvnutra je pod sadrokartonom OSB doska Strop: Mipav: striekana izolacia, bez vzduchovej medzery Mirano: vata, vzduchova medzera Tu sa mi viac paci Mirano. Podlaha: Mipav: eps 150mm Mirano: eps 120mm Asi na poziadanie daju tiez 150mm, kurenie rovnake. Bez rozdielu V podstate su najvacsie rozdiely vata vs. striekana izolacia a instalacna medzera v strope a OSB doska pod sadrokartonom. Tu medzeru v strope povazujem za pomerne velku vyhodu. Ked chce clovek bodovky, rekuperaciu, no problem. Navyse je to viac blbuvzdorne. OSB doska pod sadrokartonom zvysuje pevnost a mozno trosku zlepsuje zvukovu izolaciu. Striekanu izolaciu nepovazujem za nejaku extremnu vyhodu. Rozhodoval by som sa podla ceny. Ak bude rovnaka, tak mozno skor Mirano, alebo by som si hodil mincou.
Odpovedať
@igor256 ďakujem 🙏 Tie rozdiely máme naštudované ale presne toto som potrebovala, názory na rozdiely a posúdenie že čo je lepšie. Nám sa tiež viac pozdáva osb pod sadrokartonom. Cenovo sú na tom veľmi podobne.
Odpovedať
U Mirana povazujem za vyhodu prave Sigu + ze ti rovno urobia blower door test v cene. @igor256
Odpovedať
@bellatrix27 inak môžem sa spýtať, čo tak teraz vyjde dom u Mirano? (ak je to štandardný bungalov, tak napíšte prosím podlahovú plochu).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?