Dom Snov

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň , nakoľko sme sa rozhodli pre stavbu RD od tejto firmy chcel by som vedieť reálne mesačne náklady na prevádzku nakoľko ide o elektrické podlahové kúrenie. Poprosím aby komentovali tento príspevok iba ludia ktorí vlastnia tento dom (Stilo Absolut)
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od mgx:

@turbot to ze nevies ratat nie je moj problem, …
@mgx tak sa priprav zjest kefu :) Namiesto teorie zober teplomer a zmeraj teplotu mestskej vody. Ja som naschval teraz nechal odtiect studenu vodu a voda postupne klesla na 16.8st Pokial si pamatam bojler zjedol do 1kw na udrzanie teploty ked sme boli prec. Bojler drazice okce 120l Snazis sa mna teoriou a normami o niecom presvedcit co mam realne zmerane. Ked norma bude hovorit 200l vody tak minies 200l ? Aj zadavatelovi prispevku si sa tiez teoriami vyjadroval, ze spotreba aku ma je nerealna. A ja som len reagoval, ze je to realna spotreba ak clovek zije sam, nevypeka, nevari, nema terasy, ohrievace, virivky a nerobi party. A nemasti si klobasu v sprche pol hodinu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@turbot este povedz, ze v januari ma voda skoro 17C. Aj pri 17C>60C pri 120kwh bez zapocitania tepelnych strat je to 2400L vody za mesiac. Tzn. denne 40L/osoba a tvoj bojler je perpetum mobile bez tepelnych strat. Nie je problem ti uverit, ale realne skusenosti su ine. Bezny bojler pri 1-2 osobach mesacne zozerie 200-300kwh. A to sa rodinka len sprchuje a nekupe, ziadni akvamani a klobasa sa mastit nemoze, nevyslo by to :). Vyhláška MZ SR č. 247/2017 Z. z. [2] udáva ako odporúčaný rozsah teploty studenej vody od 8 do 12 °C
Odpovedať

@turbot este povedz, ze v januari ma voda skoro 1…
1. 40L - 60st vody znamena po zmiesani 80L - 38st vody 2. Ked bude zima zmeriam ti teplotu vody z vodovodu. Samozrejme bola studensia na pocit ale zjem kefu ked bude pod 10st. 3. Nie nemam perpetum mobile, mam Drazice okce 120l v kupelni a mam smart zasuvku s meranim spotreby:) Predtym som mal aj taky tlacidlovy merac ak by si nahodou teoretizoval, ze merac zle meria :)
Odpovedať
Profilova fotka
@turbot vychadzam len z udajov ktore si zadal: 80kwh v lete = 17C voda je 3300L 38C stupnovej vody= 55L/osoba/den 120kwh v zime=10C voda je 3700L 38C vody. Lenze co tepelne straty. Drazice nie su perputum mobile, pri 20C v dome s TS 5Kwh (a dom snov nema mensiu!) je 60C bojler za 24hodin studeny ako psi cumak. PS: rovnake drazice som mal doma, takze tvojim udajom neverim...
Odpovedať

@turbot vychadzam len z udajov ktore si zadal: 8…
@mgx 120l 60st vody v bojleri v kupelni ochladne za 24h ako psi cumak? Keby som ta viac poznal tak si rypnem ci fetujes :) Ale mozno si mal obehove cerpadlo Neveris mojmu meraniu tak prikladam chatgpt, ktory cucal snudajmi od vyrobcu. Zhoduje sa s realitou. Ak ma psi cumak teplotu 54st tak potom to je riadne nazhaveny pes
Odpovedať
Profilova fotka
@turbot tepelne straty netvori len samotny bojler, ale aj "sustava" teplej vody s ktorou je bojler prepojeny, ktora ma straty nasobne vacsie, ako papierovych 1kwh/den. Ta totiz na 90% izolovana nie je. Zabudol si povedat chatgpt, aby ju do vypoctu zahrnul :) PS: 80kwh - 30kwh mesacna strata (imho blbost, ale povedzme ze...)=50kwh = 17-40>1850L=55L/den=22.5l/osoba. Bezny clovek sa 2minuty nesprchuje :).
Odpovedať

@turbot tepelne straty netvori len samotny bojler…
@mgx cize mas cisla od vyrobcu. Mam realne merak, ktory ukazoval do 1kw strat ak sa nepustala tepla voda. A aj tak tvrdis, ze bojler vychladne ako psi cumak :) nuz co na to povedat
Odpovedať
Profilova fotka
@turbot ak si myslis, ze tepelne straty sa meraju "nejakym elektrometrom" tak ta vyvediem z omylu, nie je to take trivialne. To co merias je len samotna spotreba tvojho bojlera, musel by si mat kalorimetricku komoru... Aj keby teplota za ten den neklesla ani o 1C (co neverim, videl som uz 100ky drazic, su izolovane dost slabo), tak 1) dom snov bojler drazice NEMA 2) TS domu snov je >5kwh. predpoklad ze mesacne miniem na TZB 80-120kwh je fajn, len sa nesmiem sprchovat. Potom to sedi.
Odpovedať

@turbot ak si myslis, ze tepelne straty sa meraju…
@mgx skus si najprv v sebe vyriesit trivialnu jasne danu otazku bez polemizovania kto ako dlho pri akej teplote sa sprchuje :) Otazka - Strata bojlera umiestneneho v miestnosti pri 23st. 120l, 60st teplota v bojleri. V pohotovostnom rezime - tzv nepustas teplu vodu. Miestnost vykurujes tak ci tak nechapem co do toho ratas TS domu. V lete je napr vacsia teplota v kupelni a strata podobna. Kolko to je podla teba? 5 ci 10kw ? :) Ako inak ako merakom odmeras realnu stratu. Tzv som na dovolenke a po tyzdni pozriem, priemer max 1kw/den ci je leto ci je zima
Odpovedať
Profilova fotka
@turbot urobim pokus, pripojim 125l drazice (dnuka je teraz 25C+) a zmeriam dennu "standby" spotrebu a vysledok poslem...
Odpovedať

@turbot urobim pokus, pripojim 125l drazice (dnuk…
@mgx nerob si starosti. Ked si tyzden nedam sprchu tak ti poslem data :)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od lenkajozef:

Ahojte, platili ste rezervačny poplatok ? Davali …
@lenkajozef Rezervacny poplatok ale nie je zakladna prva splatka za dom, mas to uvedene aj v rezervacnej zmluve. Z tejto sumy sa vybavuju stavebne povolenia, vsetky projekty. Garancia ceny je od 12 -36 mesiacov (kazdy rok +2000€). 80% zakaznikov si objedna 24m garanciu ceny, kedze stavebne povolenia trvaju takmer rok...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od szibiliak:

@lenkajozef Rezervacny poplatok ale nie je zaklad…
@szibiliak mne bolo povedané že tá suma 3 tisíc čo sme platili je prvá splátka za dom , lebo som sa pýtal a on mi odpovedal že to máme odpočítať z ceny čo nám dali , ale možno som zle pochopil ...
Odpovedať
A si myslím , že to čo sa ti rieši ohľadom vody tu už nepatrí aj keď sa jasné riadime spotrebou a cenou , ale otvorte si druhú diskusiu a tam sa hádajte . Ďakujem
Odpovedať
Tiež riešime aké bude kúrenie. Výhrevné telesa sme zavrhli pre strašný dizajn a spotrebe a priklonili sme sa k podlahovke. Otázka je či má význam si dávať robiť krbové kachle, keď sa bude topiť klimou a rekuperácou ? Má niekto skúsenosť ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lenkajozef:

Tiež riešime aké bude kúrenie. Výhrevné telesa sm…
@lenkajozef ale rozmýšľali ste nad elektrickým podlahovým kúrením alebo vodným
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od lkeram:

@lenkajozef ale rozmýšľali ste nad elektrickým po…
@lkeram elektrickym.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?