Závitový spoj na PPR potrubí

Máte niekto skúsenosť so závitovými spojmi na PPR rozvodoch a používaním napr. takého závitníka? https://www.temu.com/sk/4ks-ppr-potru... S čím sa takýto spoj utesňuje?
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od petersd:

Máte niekto skúsenosť so závitovými spojmi na PPR…
@petersd Podľa mňa teflonovou páskou alebo teflonovým vláknom.
Odpovedať
Nemal by som odvahu to použiť v domácnosti.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@frantisekca ja tiež, na byte som použil na to určené fitingy. Ak si prečítaš komenty, nájdeš aj toto:

Produkt je zavadzajuci vobec nefunguje. Rezanie zavitu nefunguje. Skor znici material ako urobi co ma.

V ďalšom komente sú priložené aj obrázky..

Odpovedať

@petersd Žiadny výrobca PPR hnoja v technickej dokumentácii nepripúšťa iné spájanie, než polyfúznou zváračkou. Bodka.
Odpovedať
Profilova fotka

@petersd sú prechodky a spojky, to nie je materiál na rezanie závitov.
Odpovedať

@petersd polyfúzna zváračka sa dá kúpť za 30€. Neviem, prečo by som mal znižovať kvalitu plastového spoja nejakým závitom. Ani by mi to nenapadlo. Aj keby som ju mal použiť iba jediný raz v živote, aj tak tie peniaze obetujem. Nebudem riskovať, že mi vystrelí plastový závit.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@petersd Žiadny výrobca PPR hnoja v technickej do…
@kejsix ja by som PPR nezatracoval. Áno, hliníkoplast.. je blbuvzdorný a rýchlejší na realizáciu.. ale pokiaľ nie si úplný magor a poctivo si značíš hĺbku zasunutia a dodržiavaš technologicky predpísaný čas nahrievania, tak spoj drží jak kliešť. PPR získalo zlé renomé vďaka "majstrom", ktorí na hulváta zatláčali rúrku do fitingu, čím zúžili prietok na minimum a ďalšie pikošky.. @zicher zváračku ti požičajú za pár eur (3.30 v BA), tiež by som neriskoval..
Odpovedať

@frantisekca @gadefox @jan45 @chrobak7 @zicher @kejsix Chlapi, iba som chcel vedieť, keďže tie závitniky vyskakujú na mňa z každého čínskeho e-shopu,... dokonca ešte aj keď si púšťam rádio cez slovenský portál s i-rádiami, ešte aj tam mi niekedy naskočí "superzávitník na PPR"... Ozaj, a prečo označenie, že PPR hnoj?... To až tak shitové sú tie rozvody ???
Odpovedať
Profilova fotka

@frantisekca @gadefox @jan45 @chrobak7 @zicher @…
@petersd nie som vodár, tak len čo si pamätám: Hliníkoplast je pružný, že s ním vymodeluješ sochu vs. PPR je síce pružný, ale legenda hovorí, že väčšie pnutie údajne prasklo rúrku v mieste, kde je výrobcom zletovaná (axiálny spoj). Pri letovaní fitingov musíš perfekctionisticky dodržiavať technologický postup, inak si zúžiš prietok (ak zatlačíš rúrku viac) alebo spoj môže po rokoch povoliť, lebo si rúrku zasunul krivo alebo sa tam dostala nejaká nečistota. Príčetný remeselník pri zmysloch pochopiteľne radšej zvolí hliníkoplast, kvôli rýchlosti s akou sa s ním pracuje, ale aj kvôli prípadným reklamáciam. Otázne je, či démonizácia PPR, niektoré legendy nepropagovali výrobcovia Al-plast. Do RD by som si to nedal, ale byt v pohode..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@petersd nie som vodár, tak len čo si pamätám: …
@gadefox Ja zas v niektorých článkoch čítal, že plastohlinikové lisované spoje majú garantovanú životnosť (iba) 10 rokov. Podobne ako aj lisované spoje na medi.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Ja zas v niektorých článkoch čítal, že…
@petersd nestraš :=) Ja proti PPR nemám nič.. Ak si poctivý remeselník, ktorý nefláka robotu (aspoň pre seba).. ak si zistíš tech. postup.. ak ho dodržíš (nejakú toleranciu chyby to samozrejme má), tak to drží. Nechcem to zakríknuť, aby mi nejaký spoj v noci nepraskol..
Odpovedať
Profilova fotka
Dodatočne som si zapájal magnetický filter (kúrenie, Cu rúrky). Požičal som mi nejaky lis (vyzerá ako ruka z Transformers). Odrezal som rúrku, vložil fiting a stlačil tlačítko. Lis zavrčal, potom čeluste povolili a spoj bol zlisovaný. S PPR sa treba vyhrať, mať trpezlivosť, počítať sekundy, x krát som sa popálil..
Odpovedať

@petersd tak to pŕŕŕ, ja ich nepovažujem za šitové.. Lisovaný plasthliník ano, to je šit-subjektívne. Ale PPR určite nie.. Má svoje limity, ale na vodu sú parádne a vedia zniesť aj mráz.. Nie príliš opakovane, ale niečo vydržia.. Len tie závitové spoje sa mi nepáčia. Tam, kde treba opraviť trubku bez možnosti odstavenia vody, tam môže byť závitník užitočný. Ale iba ako rýchla záchrana, nie realizácia projektu. Ale kto by rezal závit, ked polyfúznou je to za pár sekúnd zvarené?
Odpovedať
Keď som sa trochu zaujímal o to, že prečo lisované spoje majú takú malú garanciu životnosti, tak odpoveďou bolo, že vraj preto, lebo nik (včítane výrobcov) nevie zaručiť trvanlivosť tesniacej gumy/plastu, čo tesní dnuka v spoji. Tie časom praskaju, degradujú. Ono sa to dobre počúva, že "plast, hliník, meď, nerez,..." áno, tie majú dlhú životnosť, ale čo tie gumičky dnuka? 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
Paráda, doobeda som otvoril tvoj link a už mi v youtube vyskakujú tieto videá. zase musím vymazať cache.. https://www.youtube.com/shorts/0v5L9-...
Odpovedať
Už som to tu kedysi raz spomínal - kvalitný PPR-kový zvar je 100 percentný. Po jeho rozstrihnutí nerozoznáš, čo bola rúrka, čo fiting. Čo sa závitov týka, tak PPR rúrky sú nejakú tú desatinku až milimetre menšie ako kovové rúry, tak závit by som na ne určite nerezal. Videl som videá, kedy po nahriatí mosadznej 1/2" matice vytvoril teplom na "dvacine" rúrke závit. To by som ešte bral, lebo ten závit má plnú výšku (možno až príliš, ideálne by bol kónický) - ale neskúšal som, tak neviem posúdiť. Na PPR-rúrke narezaný závit za mňa určite NIE...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Už som to tu kedysi raz spomínal - kvalitný PPR-k…
@dedo758 Iba na spestrenie témy: V nedávnej minulosti, v dobe keď kadejaké prechodky plast/kov boli ešte nedostatkovým tovarom, sme na PU rúry, resp. LDPE, bežne rezali závity s obyčajnou Jopal závitnicou.... Do diery sa nabil drevený kolík, aby pri rezaní sa rúrka neodtláčala, nepodávala,... natesnili konopom a spoje držia dodnes 😉
Odpovedať
Profilova fotka

@petersd S PPR som prišieldo styku v r. 1995, vtedy ma to nezaujímalo, robili s tým rozvody na paru . Neskôr som stým pracoval, mám rozvody 20 a viac ročné, bez problémov. PPR je náročné na zručnosť, neopraviteľné, závit sa dá povoliť, narovnať, PPR je konečný stav. Ale montér, ktorý robí roky zvárané kovové potrubie musí mať v oku aj toto.. Osbne si myslím, že potrubi ePPR prežije všetkky tenkovrstvé rozvody. Je rozdiel trubka v betóne (kúrenie) to je naveky, tlaky prenáša betón, ale vodovod je inak namáhaný.
Odpovedať
Profilova fotka

@dedo758 Iba na spestrenie témy: V nedávnej min…
@petersd ten kolík sa mi páči....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@petersd ten kolík sa mi páči....
@jan45 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@petersd S PPR som prišieldo styku v r. 1995, vt…
@jan45 Keď som si pred časom doma niečo prerábal na cca 20 - r. pozinkovaných rozvodoch, bol som zhrozený z vnútrajška. Kde - tu vnútorná "spuchlenina" a na to sa začal nabaľovať kameň. Urobí sa akoby chrasta a tá sa začne obaľovať. A je to jak na rurkách, tak i na pozink. fitingoch. Otázkou krátkeho času, že budem musieť doma vymeniť všetky rozvody, lebo sa poupchávajú. Zaujímavé, že toto spravidla vidím najmä na novodobých rúrkach/fitingoch. Asi sa šetrilo na type zinku, alebo podkladu, alebo neviem na čom (?)... Zatiaľ u mňa vyhráva PPR, že na čo si to doma prerobím...
Odpovedať

@dedo758 Iba na spestrenie témy: V nedávnej min…
@petersd Keď spomínaš polyetylén (PE), tak vlastne aj ja si vybavujem jednu takúto prípojku. Je to minimálne 30 rokov nazad, keď otec na PE rezal závity a spájal na konope pozinkovanými fitingami. A vlastne aj ja som jeden rezal, na 25-ku, ale z dôvodu iného - Praskla oceľová 3/4"-ná rúra niekde pod domom. Jediné, čo si domáci pán pamätal bolo, kde sa rúra pod domom rozvetvuje. Tam sa rozbilo a vykopalo, druhá jama na dvore. Trasa rovná. Na jeden koniec oceľovej rúry sa natočila mufňa a do nej tá PE hadica, na druhý koniec sme zavesili hup-cuk. Domáci nám ruky bozkával, keď sme mu tých zhruba 8 metrov popod dom vymenili bez ďalšieho búrania... 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
v nemecku uz PPRky hromadne vymienaju. Masivny incrust, zapchate mikrodiery po pajkovani tvaroviek atd. Musim ale aj povedat, ze prve 2 "vyvojove serie" sme my v nasom post-socializme nezazili, takze u nas to nemusi byt take hrrr.... Osobne by som si PPR nedal (rovnako ani ziadne tvarovky a spojky v nepristupnych miestach). Nastastie, dnes uz su moznosti, o ktorych sa nam v roku 1988 ani nesnivalo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

v nemecku uz PPRky hromadne vymienaju. Masivny in…
@mgx Lenže sú PP-R, PP-RCT, PP-RCT EVO, PP-RCM Pričom aj tie základné PP-R sú 3. generácia. PeX/AL/PeX, AlPeX, AluPeX atď je všetko o tesnení gumičkou, teda tam je limit spoľahlivosti v tej gumičke. Teda, je aj bez (Rautitan), lenže cena už atakuje medený rozvod... A teraz, že z čoho robiť rozvody s prihliadnutím na životnosť/ekonomická stránka.
Odpovedať

@mgx Lenže sú PP-R, PP-RCT, PP-RCT EVO, PP-RCM Pr…
@frantisekca rautitan sa tu minule riesili prasknute fitingy (pur pena) Inak ja som svoj strach z pexalpex fitingov vyriesil rozdelovacmi a z nich priamo do nasteniek, bez t-cok, spojov... V poschodovom sa to da, ked si upraces pod seba kupelne s technicku a este mam pračovňu a malu kupelnu vedla seba, tak som mohol schovat spoje len v pracovni v skrinke pod linkou... Takze mi ostal uz len strach z nasteniek 😁 v bungalove si to ale neviem uplne predstavit...
Odpovedať
Profilova fotka
Takto vznikajú fámy.. Čítam, že v DE sa síce vymieňajú PPR, ale staršie generácie z 90. rokov (niektoré lacné/nekvalitné značky mali vyššiu poruchovosť + problémy s chlórovanou vodou). Pozeral som do 20 ročných PPR fitingov a odrezaných rúrok a žiaden masívny incrust sa nekonal.. (PPR typ 3 bol v tom čase vraj štandardom)..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

v nemecku uz PPRky hromadne vymienaju. Masivny in…
@mgx Tiež by na zaujímalo, že z čoho by si si urobil rozvod doma pre seba? Samozrejme, s ohľadom na cenu....
Odpovedať

@mgx Lenže sú PP-R, PP-RCT, PP-RCT EVO, PP-RCM Pr…
@frantisekca mam v dome pexalpex a daval by som znova. Oproti PPR ak vodar nie je debil tam dokazes mat sotva 20% spojov a to dokonca aj ak to tahas ako jednotny okruh nie ako vetvy z rozdelovaca pri vetveni aj menej. Cast vodariny som si robil sam (lebo vodar u mna s tym robit nevedel a dospojoval to jak pprko a ja som vtedy este nemal skusenosti aby som ho dodzubal za to) lisoval som to elektrickymi remskami a to je taka sila ze si neviem predstavit ze by to vobec mohlo prdnut. To skor prdne material trubky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@frantisekca mam v dome pexalpex a daval by som z…
@sousedekovci89 Tu nejde o mechanicku silu zalisovania, ale o to, že za ako dlho Ti tesniaca gumička dnuka stvrdne a popraská.
Odpovedať

@sousedekovci89 Tu nejde o mechanicku silu zaliso…
@petersd ten spoj je tak stlaceny ze ktovie ci ta gumicka vobec nejaku vodu drzi alebo je len doplnkova.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?