Dobrý deň, kúrenár mi odporúča do nového kúrenia (čisto podlahové, bez radiátorov, cca. 750 m rúrok Rehau Rautherm) zaradiť Total Filter. Bude to mať nejaký význam? Ďakujem.
@samob po prepláchnnutí systému je v ňom minimálne množstvo tuhých látok, filter sa bežne dáva, ale ak máte pasthliník alebo meď s mosadz. ventilmi, čo tam bude robiť ten magnet? Už som videl kotolňu, kde ochrana a ovládacie prvky(nie elektrické) boli drahšie ako kotol. Boli v podstate nefukčné, ale podmieňovali záruku.
@jan45 Ďakujem, presne taký názor mám aj ja. Výrobca síce píše, že odstraňuje aj nekovové znečistenie, ale účinnosti by som v tomto prípade moc neveril.
@samob podlahove kúrenie ak je napustené neupravenú vodou dokáže bez problémov zaniesť vymennik a to nehovorím o riasach a to aj do pol roka!
Čiže použiť chémiu na ochranu vykurovania a vtedy nieje potrebný total filter.
On si svoju prácu odvádza plnohodnotné pri výmene kotla a ponechaní starých železných 2 colovych 40 ročných rozvodoch.
Mam nastroje, ktore pouzivaju vodu ako chladiace medium. Vtranie je 8-12 mm priemer. Voda bez upravy ich zanesie v priebehu 3-5 rokov (najma vodny kamen)... Cize urcite nieco, co bude rozpustat vodny kamen, kedze to chces urcite aspon na 30 rokov...
Po 6 rokoch je voda v mojom kureni dost cierna, chemia sice vo vode je, ale akumulacka je kovova... Videl som bombasticke TF1 videa, tak som si povedal, ze moj system je idealny priklad na test. Vysledkom Totalneho filtra je Totalne sklamanie. Ani po mesiaci nebolo na magnete ani len zrniecko...
@majkoj total filter zachytava najma kovové prvky vo vode , u teba to nepomohlo pretože sa ti vytvorili zrejme riasy , další aspekt ciernej vody je neprepláchnutie systemu pred napustením, napr. pri lisovaní vykurovacich telies ostava olejový povlak na stenách , su radiátory ktoré to nemajú a aj také ktoré upchajú kotol.
velmi velký význam má ten TF , kde ho treba, kde nie netreba ani filter , všetko zaleži od kvality napustenej vody, preplachu systemu
@rkorba ale ano, bavil som sa s vodarom, ze to spravime, lebo chcem aj nieco prerobit, ale to samozrejme budem robit v lete, ked sa nekuri :). Ono "jediny" problem je ta farba, system ako taky zaneseny nie je, na niektore miesta som daval prietokomer, takze sme rezali rury a tie boli z vnutra cistucke. Preplach ma ale jednu nevyhodu, doda do systemu zase kyslik, ktory tam teraz uz nie je...
@gkrivanek nemam radiatory, ten bordel nie su riasy, ale vnutorny povrch akumulacky, preto som myslel, ze to zachyti ten filter. System sme samozrejme preplachli.
@majkoj priložil si ten magnet z TF ka k niakemu železu? ved to neotrhnes taký je silný .
prečistiť systém týmto
https://www.nipo.sk/rems-multi-push-s...
nestačí obyčajný preplach , v podlahovke spina ostane.
@rkorba@robo28w@majkoj@gkrivanek
Páni doporučene nejakú chémiu do systému kúrenia. Kombinácia kovovej akulačky a plastových rozvodov.
Na trhu ich je veľa a neviem ktorá je dobrá.... :-S
@originalx no bežne to veru nemajú a poviem ti prečo.
kurenár vyhotoví systém , technik systém uvedie do prevádzky a dovidenia
ďalej s tou zákazkou už poväčšine nič nemá a problémy ostávajú na servisného technika
je velmi vela typov kúrenárov.
od poctivých pánov inštalatérov až po včera bol murár dnes je kúrenár, rokmi som už prišiel po rôznych inštaláciách.
zo začiatku sa človek tešil , že môže ďalšie zariadenie uviesť do prevádzky no po čase prišli aj problémy (absencia filtrov, studničná voda, atď )
chyby sa prejavia na vykurovacom zariadení a potom volaju servisného technika pretože zariadenie nefunguje.
Najlepšie je na tom keď sa inštalatér napomenie a už Vás nikdy nezavola :-) :-) :-)
Tieto záležitosti boli bežné pri plynových kotloch čo je v podstate oproti kaskáde tepelných čerpadiel a zložitých systémoch ako voda voda nič.
Preto už neuvádzam zariadenia do prevádzky len sebe a vybraným firmám ktoré sa držia projekčných návodov, potom je spokojný inštalatér, výrobca, ja a najdôležitejší človek zákazník.
@gkrivanek chcel som to len vediet, lebo akurat riesim podlahove kurenie a nemozem zohnat schopneho instalatera kurenara co robi z rehau. Tak si to asi vsetko nachystam sam a potom dam zapojit niekomu ak ho zozeniem.
Vodu mame najtvrdsiu, tak nerad by som bol, keby sa dala neupravena do systemu.
@samob@majkoj
Ahojte, prosim vas, ako ste na tom s filtrami pri plastovej podlahovke po case? Zachytava to nieco? Zacali mi trochu cerniet prietokomery na rozdelovacoch (voda ale vyzera cista), chcel by som vas preto poprosit o radu, ci tento druh necistot odkalovaci filter zachyti a ak ano, ci by mi vedel niekto poradit ci je funkcny rozdiel medzi Total filter tf-1 a Caleffi Dirtmag. V systeme mam kotol na drevo DPX25 a 1m³ akumulacku. Dakujem.