Viessmann Vitodens 050W B0HA- štardantne chovanie?

Dobrý deň. Mám od leta tento kotol v spojení so zásobníkom Viessmann Vitocell 100W. Po nainštalovaní aplikácie ViCare som zistil brutálne veľký počet štartov horaka viď. foto. Prišiel som na to že kotol sa chová nasledovne. Kotol kúri do radiátorov a keď vychladne voda v zásobníku pod 50 stupňov a príde požiadavka na dohriatie tak kotol zhasne horák počká asi 2 minúty, zapáli horák a zohrieva vodu v zásobníku. Po dohriati vody znova zhasne horák, zase chvíľu počká, následne zapáli horák a pokračuje v kúrení do radiátorov. Za deň som vypozorovať 32 štartov horaka. Je to podľa vás štandardné chovanie kotla? Ja by som myslel že pri požiadavke na dohriatie vody do zásobníka len prepne trojcestny ventil ale nie že zakaždým zbytočne zhasina aj horák. Ďakujem za názory.
Odpovedať
dohrievanie vody do zásobníka , mám BOSCH , režim COMFORT / dohrieva vodu pri poklese o 5 st. / nastavená teplota TUV 49 st. , požiadavka na dohriatie- teplota cirkulujucej vody do zasobníka 69 st. prepne 3CV , požadovaná teplota do kurenia 38 st. , tak musí mať kotol " prestávku" na dochladenie slučky na ohrev vody a prepína 3CV ...
Odpovedať
Tak aj tebe pri tom zhasina a následne zapaľuje horák?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

dohrievanie vody do zásobníka , mám BOSCH , režim…
@rudy1973 a tiež máš toľko štartov ako ja alebo menej.
Odpovedať
11 mes. prevadzky...
Odpovedať

11 mes. prevadzky...
@rudy1973 tak to máš teda neporovnateľne menej tých štartov ako ja. A chová sa ten tvoj kotol rovnako ako ten môj či nie. Z toho prvého tvojho príspevku mi to nejako neni jasné. Dík.
Odpovedať
Profilova fotka
@starec62 1) neries pocet startov pri "Letnej prevadzke". Vsetko v kroku 2starty na 1h prevadzky je OK. 8330 Odbehnuté hodiny 1.st 5001 h 8331 Počet štartov 1.st 8705 2) neviem ci je fotka z beznej prevadzky vykurovacieho systemu, ale je este teplo, preco mas teplotu vykurovacej vody 70C? Ak to nie je chyba, treba si kotol nastavit tak, aby bola teplota kotlovej vody co najnizsia = tzn. menej ako 55C aby prebiehala kondenzacia. Radiatory zerave mat nemusis.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@starec62 1) neries pocet startov pri "Letnej p…
@mgx no veď práve že mne to vychádza minimálne 5 štartov horaka na hodinu prevádzky. Keď zohrieva vodu do zásobníka vtedy to tam ukazuje tých 70 stupňov. Pri bežnej prevádzke to vyzerá takto.
Odpovedať
Profilova fotka
@starec62 mas male tepelne straty (10%) a tvoj kotol ma modulaciu 1:10, tzn aj v najslabsom rezime cykluje. Zial, v tomto prechodnom obdobi s tym nevies vela spravit. Ak ta to trapi, mozes urobit, ze kym teplota neklesne pod 0C, zmenit kurenie podla ekvitermiky na intervalove, tzn. napr. v aktualnom rezime napr. 04.00-06.00 a 15.00-18.00. Pocet startov ti klesne. Bezna zapalovacia automatika kludne prezije 100.000 startov, preto to riesit nemusis. Dolezita je skor denna/tyzdenna/mesacna spotreba plynu. 2m prestavka je v poriadku, kotol musi ochladit vymennik a to sa pri takto malom vykone neda inak, ako zhasnut plamen.
Odpovedať

@starec62 mas male tepelne straty (10%) a tvoj ko…
@mgx môj problém neni v cyklovani kotla ale tie štarty sú tam kôli cirkulacke teplej vody. Aj keď nikto neminie ani liter tak tá cirkulačka dokáže ochladiť vodu v zásobníku o 5 stupňov asi tak za1,5 hodiny čo stačí aby zhasol horák a vyplo kúrenie a to sú tie štarty. Len ja som si to predstavoval tak že bez toho aby zhasol horák prepne trojcestny ventil a nie že zakaždým aj zhasne horák.
Odpovedať
Profilova fotka
@starec62 niektore kotle (napr aj V050) to takto maju nastavene v zabudovanej regulacii. Ak ti to vadi (co vobec nemusi), zapinaj cirkulaciu len rano a vecer alebo ju vypni uplne. Napriklad pri doskach siemens LMS14 aj LMS15 sa da nastavit prechod 0, tzn. bez zhasnutia plamena. Ale je tam defaultne 3minuty, aby sa to stihlo ochladit.
Odpovedať

@starec62 niektore kotle (napr aj V050) to takto …
@mgx ďakujem ti za vysvetlenie. Presne to som potreboval počuť že je to vlastnosť toho kotla a nemusím volať servis. Dal som včera cirkulacke čerpadlo cez spinacie hodiny a trochu to pomohlo. Keďže ten zapalovaci modul vydrží toľko zapálení tak budem kludnejsie spávať. Ďakujem tebe aj všetkým ktorí prispeli.
Odpovedať
Profilova fotka
@starec62 pri prvej servisnej prehliadke to kludne spomen technikovi (uz budes mat sezonu za sebou, tak aj udaje budu relevantnejsie) a moze ti urobit (ak bude chciet) parametrizaciu na urovni 2. Dolezity je stav spalovacej komory a spotreba, nie ci bolo 100 ci 200 startov. Zapalovacia automatika je lahko vymenitelna vec v pripade potreby. PS: este mozes skusit znizit teplotu TUV z 70C na 55C a po tyzdni porovnat. Ak je maly rozdiel medzi poziadavkou na kotlovu vodu a teplotou TUV, nemusi sa aktivovat dochladzovanie. Ale vyskusane to nemam na tomto kotli. Len teoria.
Odpovedať

@starec62 pri prvej servisnej prehliadke to kludn…
@mgx TÚV mám nastavenú na 50C a do kúrenia mi ide voda 44C tak tam nieje veľký rozdiel. Tých 70C tam ide len keď dohrieva vodu do zásobníka . Aj to robí dosť že dohrieva TÚV už pri poklese o 2,5C pod nastavenú teplotu. Určite to technikovi poviem keď príde na prehliadku. Aspoň uvidím ako je technicky zdatný.
Odpovedať
Profilova fotka
@starec62 ak Vas to potesi, ten kotol a zasobnik je dobry :). V lete som to montoval svokre, ale nemam dialkovy dohlad, tak ked budem cez vianoce u nich pozriem pocet startov. Ale cirkulaciu nemaju :). Napr. v rakusku som opravoval kotol z roku 1984, stale sa da zohnat diel :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starec62:

@mgx TÚV mám nastavenú na 50C a do kúrenia mi ide…
@starec62 ja mam TUV na 50 st. dohrieva kotol 70st.vodou, ale mam rezim Komfort pokles po 5 st., ( Eco je dohrev pri poklese o 10 st.) tych tvojich 2,5st je "asi" pričinou tych štartov.
Odpovedať

@starec62 ak Vas to potesi, ten kotol a zasobnik …
@mgx ten kotol mi odporučil kurenar, ja som nechcel 050 ale 100vku lebo tá 050 je základný model ale tvrdil že tam neni veľký rozdiel ale asi som mal ísť radšej do tej 100vky lebo si myslí že má väčšie možnosti nastavenia.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@starec62 ja mam TUV na 50 st. dohrieva kotol 70s…
@rudy1973 no evidentne máš lepší stroj. Na tomto je tam nejaký Eco mód ale iba pri kotloch s prietokovym ohrevom TÚV. Na mojom je to bohužiaľ 2,5C.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starec62:

@rudy1973 no evidentne máš lepší stroj. Na tomto …
@starec62... Ale nepišu teplotu pri zap. kurenie...
Odpovedať

@starec62... Ale nepišu teplotu pri zap. kurenie.…
@rudy1973 no tuto je to tak skomolene písané ale aj v skutočnosti to tak naozaj funguje že klesne o 2,5C a zapne dohrev.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?