Kondenzačný kotol odporúčanie VIESSMANN Vitodens 200-W 1,9 – 13kW

Chcel by som sa spýtať na voľbu kondenzačného kotla na vykurovanie a ohrev teplej vody. Obytná plocha : 120m2 dom Bungalov jednopodlažný. Merná potreba tepla na vykurovanie bola podla PHPP vypočítaná na 36 kWh/(m2a) Zásobník na teplu vodu by som chcel 120l. Vykurovať budem podlahovkou. Chcem si dať aj radiator do kúpelne a chcel som ho riešiť iba čisto eletricky v prípade potreby zapnem do zásuvky a hreje. Kurenár mi vravel, že mi ho môže dať na samostatný okruh a v prípade v lete si ho viem potom zapínať do eletriny keď kúrenie nebude vo funkcii to niečo také je ? :) Ďalšia vec je, že bude stačiť na ohrev vody ten max výkon 13kW, lebo tiež ma odhovára, že kotol je slabý a treba lepší výkon hlavne kôli ohrevu. Ďakujem za názor.
Odpovedať
@mpfnordy vitodens 200 urcite a najma kvoly innox radial vymenniku s 10 rocnou zarukou. Lambda pro control moznost napojenia na smartphone. S kurenarom plne suhlasim. Z rozdelovaca samostatny okruh pre rebrik Rebrik dajte vacsi kvoly nizkej vstupnej teplote cca 35C. + elektricku spiralu s termostatom na leto to je uz dnes standard. jednoznacne 19kw verziu dajte tie 13 kw dlho hreju TUV.
Odpovedať
@gkrivanek Veľa názorov tu na diskusiách je, že ten samostatný okruch pri takom teplotnom spáde pre rebrik je zbytočný, lebo sa nenahreje. Zasa neviem aký to robí rozdiel v cene ale asi maličký. Kotol s horným výkonom 19kw sa pohybuje okolo čo som našiel 3400€ to nevolím rovno dať TC :) ?
Odpovedať
@mpfnordy to su cennikove ceny:) Normalne to nahreje a vobec to nieje tak zbytocne spravit 10 ky domov mam tak ked su to male domy.
Odpovedať
@gkrivanek musím sa informovať za koľko by ho on dokázal kúpiť. Inak životnosť takých kotlov je asi aká? Servisná prehliadka tam je zrejme každý rok.
Odpovedať
@mpfnordy 5 rocna predlzena zaruka na kotol a 10 rocna na vymennik pri uzavreti servisnej zmluvy. Prehliadka + udrzba je rocne. Zivotnost predchadzajucej generacie . Dodnes funguju 15-17 rocne co sa ja stretavam. Velmi vela zalezi od podmienok v akych pracuju. Cyklovanie kotla, nestabilna siet, absencia filtrov. Absencia udrzby.
Odpovedať
@mpfnordy my máme v dome s vykurovanou plochou 180 m2 kotol Fondital Antea 12 KRB. Má výkonový rozsah 1,2 - 12 kW a stál okolo 1200€. Vodu hrejeme v 120 litrovom bojleri. Keď sa pri napúšťaní vane vypustí z bojlera teplá voda, kotol ho znova dohreje za 20 minút. 24 kW kotol dohreje bojler za 10 minút. Neviem, či má význam riešiť silnejší kotol pri 10 minútovom rozdiele raz za čas pri napúšťaní vane...
Odpovedať
@jakino no takze podla teba by tych 13 kw stacilo asi max na 12 kw pracuje pri ohreve vody. A ten kotol co mas si spokojny ako dlho ho uz mas ?
Odpovedať
@mpfnordy máme ho asi 4 roky a som s ním spokojný. Od prvého dňa funguje bez problémov. Nám tých 12 kW stačí. Pri teplotách ako sú teraz, si večer bafká na 10% výkonu bez cyklovania
Odpovedať
@mpfnordy kotol ti vodu ohreje,len to bude trvat dlhsie,lebo max na ohrev TUV vie využit len 13kw ;-)
Odpovedať
@jakino no cenovy rozdiel je tam riadny a ked je funkcnost ta ista urcite stoji za zvazenie aj inu znacku :-) a ako to je s nastavenim teploty podlahovky to sa nastavuje niekde pri kotle alebo prietok v rozvadzaci podlahovky ? Chcem mat centralny termostat. @robo28w hej viem ze ohreje len casovo to bude dlhsie :-) zle som napisal otazku ;-)
Odpovedať
@mpfnordy ok, ak by som ti mohol pomôcť, vyberte kotol aj podľa dostupnosti servisu. Medzi dobré kotle ja zaradujem aj junkers comfort 16kw.zostava a máš vystarané. ;-) ale je to na tebe, aby to neznelo ako reklama.
Odpovedať
@mpfnordy vitodens 200 vzdy bol a bude high end kotol s najnovsimi a vyspelejsimi technologiami a tomu zodpoveda jeho cena aj v minulosti aj v sucastnosti a tak to bude aj v buducnosti treba zvazit ci jeho funkcie vyuzijete pretoze na klasicke kurenie sa vyuzije len mala stipka jeho funkcii. 200 vky sa davaju do zlozitejsich systemov na klasicky dom staci vitodens 100 za 1400Eur:)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mpfnordy teplota výstupnej vody do kúrenia sa nastavuje v menu kotla. My máme ku kotlu pripojený aj snímač vonkajšej teploty a teplotu vykurovacej vody riadime podľa ekvitermickej krivky. Ďalej máme ku kotlu pripojený jeden ON/OFF termostat, ktorý je v kuchyni a ten dáva kotlu pokyn kedy má kúriť. Na termostate máme nastavené časové pásma: od 6:00 do 7:00 je teplota 23,5°C, od 7:00 do 15:00 je teplota 22,5°C, od 15:00 do 21:00 je teplota 23,5°C a od 21:00 do 6:00 je teplota 22,5°C. Pri teplote nastavenej na 23,5°C termostat zapína kotol pri poklese teploty na 23°C a vypína ho, keď teplota v miestnosti dosiahne 24°C. Kúrime do radiatorov. Keby sme mali podlahovku, bol by potrebný posun časovača o nejakú hodinu skôr, kým sa nahreje poter
Odpovedať
@gkrivanek Ďakujem veľmi pekne za rady skúsim pri výbere najsť tu najlepšiu možnosť. Zbytočne investovať do niečoho čo možno človek ani reálne nebude využívať. @jakino Takže kabel ku ekvi. si ťahal ku kotlu a na severnú stranu tak isto ešte jeden kábel ku termostatu od kotla. Do rozvádzača podlahovky nepotrebujem pri tomto systéme žiadne káble zrejme lebo aj ty máš napr. radiátory. To nastavovanie je u mňa ešte budúcnosť možno tak o 2 roky to tu budeme preberať zasa :)
Odpovedať
@mpfnordy je to dom z roku 1974. Vymieňal som starý plynový kotol za nový kondenzačný. Kábel k vonkajšiemu čidlu aj kábel k termostatu už boli natiahnuté, dokonca aj termostat som nechal pôvodný, len čidlo malo iný rozsah, ako potreboval kotol, tak som ho vymenil
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?