Umiestnenie rekuperačnej jednotky

Profilova fotka
Zdravím, aktuálne riešim s projektantom projekt domu (čiastočne podpivničený bungalov) a momentálne som v stave projekcie domu, preto sa tu obraciam s radou. Momentálne riešim s projektantom kde by bolo najlepšie umiestniť rekuperačnú jednotku? Buď na miesto č.1 kde bude technická miestnosť alebo na miesto č.2 pod strechou? S tým že by sa rekuperovala len obytná časť čiže 1 poschodie (vývody zo stropu). Mne to s pohľadu pracnosti a finančnej stránky vychádza lepšie aby to bolo na pozícii č.2. Myslím si správne? Ďakujem za odpoveď 🙂
Odpovedať
Rekuperačku aj rozvody by sa hodilo mať vo vykurovanom priestore. Nevravím že je nemožné dať ju na pôjd a že tam nebude poriadne fungovať ale mne to tak príde z logiky veci.
Odpovedať
Hlasujem za 1, s nasávaním zo severu. Teplota okolo RJ by mala byť okolo 20°C. Alebo ju dať do špajzy (toto by som urobila ja). Nasávanie zo severu cez pivnicu. Výfuk von cez stenu alebo strechu.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr no do špajze ma napadlo ako prvé. Trocha by sa zväčšila špajza a trocha zmenšila kuchyňa ale viaceri ma presvedčili aby technológia bola pokope kvôli prípadnému hluku, ktorý by mohol byť vo večerných hodinách v obývačke.
Odpovedať
@peter_zvanda Rekuperácia veľa priestoru nezaberie. Rúry pod stropom tiež nie, aj tak je ten priestor nevyužitý. S hlukom v obývačke som to nepochopila... Aj vo vstupnej hale by bolo možné mať RJ.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr tak pri väčšom výkone môže rekuperacia jednotka vydávať väčší hluk, ktorý by bol počuť až do obývacej miestnosti ak si myslim správne.
Odpovedať
@peter_zvanda Nie. V obývačke, keď tam ľudia rozprávajú, hrá TV, varí sa... hluk RJ nebude počuť. Treba samozrejme pozerať aj techn. listy jednotlivých výrobkov. Ale všetko ostatné všeobecne prehluší zvuk ventilátorov. V noci je zas dôležité, aby RJ dokázala ísť čo najmenším vzduchovým výkonom (a teda aj hluk nizučký).
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_zvanda neviem aku mate skladbu stropu ale ja davam napr podstropnu rekuperaciu venus ktora bude ukryta v podhlade v tech miestnosti. Cize nebude nikde zavadzat.
Odpovedať
@peter_zvanda mám českú Venus 500m3/hod. Je v technickej zavesená pod stropom. Obývačka je od technickej asi 8metrov vzdušnou čiarou. Žiadny hluk ani na maximum... Rekuperáciu určite nie na povalu.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak asi zas porozmýšľam nad tou možnosťou to dať do špajze. Tým padom budú aj kratšie rozvody a nebude potrebné prechádzať cez železobetónové dosku z prízemia na 1 poschodie.
Odpovedať
@peter_zvanda Ja mám RJ pod strechou na povale. Ale na druhej strane ja mám zateplenú strechu a na povale je aj v zime medzi 16-18 °C. Nasávanie vzduchu môžem prepínať medzi: 1. priamo cez obvodovú stenu povale, pod strechou (teplejšie mesiace) alebo 2. cez zemný register 30 m dlhý zo záhradného domčeka, cez prízemie domu, kde sa nasávaný vzduch ohreje. Používam v zimných mesiacoch. Možno by som v lete mohol takto dom aj chladiť, len to ešte musím odskúšať. A prechádzať cez ŽB dosku nie je problém, pokiaľ pri betónovaní dosky pripravíš prestupné otvory. Pozri v mojom fotoblogu: https://www.modrastrecha.sk/blog/chro...
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 vašu realizáciu som uz videl skôr preto ma napadla možnosť pod strechu. @megdesign @roberto18 akú máte skúsenosť s tou rekuperaciou Venus?
Odpovedať
@peter_zvanda spokojnosť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?