Aký typ rekuperačnej jednotky pre K+CH+V

Profilova fotka
Ahojte, budem mať dom s celkovou plochou 120m2. Energetický certifikát mi vyšiel na 38kwh/m2. V dome budeme zatiaľ trojčlenná rodina. Nemám plyn a preto budem hľadať riešenie na elektriku. Najlepšie rekuperácia, ktorá by vetrala, chladila a aj plnohodnotne kúrila? Je takéto niečo možné? Existuje nejaké zariadenie, ktoré by dokázalo vykúriť môj dom? Dom je poschodový, technická miestnosť je v malej pivnici. Ak by sa dalo, tak by ma k tomu potešil aj ohrev teplej vody. Ak máte nejaké názory, prečo to nie je dobré, tak rád si ich prečítam. Prípadne aké alternatívy by ste zvolili? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@hainburgtomas aktivna rekuperacia by bola fayn, keby bolo mozne pripojit k nej aspon 200 m zemneho solankoveho kolektora. Inac to ma take muchy, ze ked chces efektivne zohrievat TUV alebo kurit musis vetrat velkymi objemami vzduchu. Ma to za pricinu neprijemne vysusovanie vzduchu v zimnom obdobi a zrejme aj vyssiu hlucnost. Ja by som asi byt tebou siahol po kvalitnej pasivnej rekuperacii, kuril a riesil TUV elektrokotlom (mas mensi dom s relativne nizkou stratou a ste zatial len traja) a chladenie riesil vonkajsim tienenim zapadnych a juznych okien.
Odpovedať
Profilova fotka
@hainburgtomas v dome s takou potrebou tepla je aktivna rekuperacia ako zdroj tepla absolutne nevhodna. A za cenu ozaj dobrej aktivnej rekuperacie s pasivnymi vymenikom (bez neho je to energeticky nezmysel) kupis pomaly klasicku rekuperaciu a nejake TC k tomu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj rozumiem tomu správne, že mám vysokú spotrebu na aktívnu rekuperáciu? Chcel by som kúriť cez jeden rozvod rekuperácie. Ak by som si dal teda aj zvlášť TC je možnosť kúriť cez rekuperáciu? Nechcem zbytočne riešiť podlahové kúrenie - aspoň zatiaľ, keď si myslím, že rozvody budú spravené tak, či tak.
Odpovedať
Profilova fotka
@hainburgtomas s tou potrebou tepla nie je rozumne kurit vzuchom a uz toboz nie rekuperaciou. Vzduch ma malu tepelnu kapacitu, preto by si musel pouzivat velke prietoky. A specialne pri rekuperacii vetranie, znamena vzdy stratu. Ale pre istotu ten udaj je potreba tepla na vykurovanie ? Lebo ak nie, moze byt situacia ina...
Odpovedať
@hainburgtomas kurenie rekuperaciou je tak max. pre pasivne stavby, kedy do stavby postacuje fuknut troska predohriaty vzduch a je teplo. V ostatnych pripadoch to nie je stastne riesenie. Vid. dovody vyssie.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Je to potreba tepla na vykurovania. Ok takže ste ma všetci presvedčili, že to nie je dobré riešenie. Ako alternatíva mi teda príde rekuperácia + podlahové sálavé kúrenie alebo stropné infrapanely. Myslíte, že môže byť? Tepelné čerpadlo nechcem kvôli vysokej obstarávacej cene a možným servisným opravám, ktoré budú tiež vo vyšších cenách. Predpokladám, že tepelné čerpadlo by sa mi vrátilo najskôr až o 10 rokov a to sa mi zdá byť priveľa. O 10 rokov možno budú aj iné technológie.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky @abobo Ďakujem za radu.
Odpovedať
@hainburgtomas stavias v AT alebo SK? Rekuperacia ma vetrat, kurenie ma kurit. Kombinovana je Nilan, ale nestihala by vykurit.
Odpovedať
@hainburgtomas Nazdar, mame rovnaku podlahovu plochu, potrebu tepla na vykurovanie o nieco nizsiu a zvolil som pre nas dom Nilan vp18 k ek9 a vodnu podlahovku. Ak chces, skus Google s touto rekuperackou :) Je to aktivna rekuperacia, kuri elektrokotlom a cez leto chladi + zohrieva TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 staviam v AT. Je v tom nejaký rozdiel?
Odpovedať
@hainburgtomas @bozskykaja ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@hainburgtomas no ono s tymi alternativami bude v Rakusku problematicke :). U nas sa sa na zakony kaka, tam asi nie. Cize pri elektrike, co je investicne najlacejsie, budes asi mat problem s primarnou energiou, aj ked neviem ake su predpisy v Rakusku, nepredpokladam, ze benevolentnejsie ako nase :).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@hainburgtomas kaja musel dat do projektu TC, elektrika nepresla. Rozumel som, ze rakuske cerpadlo, za vyyyyhodnu cenu :-S
Odpovedať
@hainburgtomas kurenie elektrinou ti oficialne neprejde. Kde v hainburgu mas pozemok? Na niektorych uliciach je dostupny aj plyn ako dalsia moznost. Chces vyuzit aj pozicku od statu, tzv wohnbauforderung? Lebo tam budes musiet kurenie dokladovat...
Odpovedať
Profilova fotka
@hainburgtomas nieco taketo ma stiebel eltron je a model 304 alebo 404. je to vlastne velke tepelne cerpadlo vzduch voda ktore ma v sebe integovany zasobnnik na ohrev vody a sucastne aj rekuperaciu. je to hracka za cca 12k€ ale je to vseko v jednom.
Odpovedať
@hainburgtomas Ahoj Tomas. Nevidel som tvoj projekt, preto sa vyjadrim podla toho, co mi je zname. Predpokladam, ze Hainburg = miesto vystavby. Musis postavit komin. Komin nemusis stavat len v pripade, ze by si postavil pasiv. Ked uvedies ako primarne vykurovanie cez "nieco napojene na komin" (ci uz kotol, alebo krb, na drevo, pelety, ...), tak mozes ako sekundarne dat aj elektricke vykurovanie, ktore chces dat. Ale musis ratat s tym, ze ti mozu preverit projekt, aby si nedal komin len tak hocikde na kraj, ale aby realne vedel vykurit dom. Rakusania su v tomto divni. Mam projekt, ktory splna rakuske normy pasivu (10kWh/m2a), navyse chcem na strechu FVE cca 4,5-5kWp, do zahrady snad 2-3kWp veterne a aj tak som sa nevedel vykrutit z TC.
Odpovedať
@peto99 TC nemusi byt rakuske, dokonca dostanem cast preplatenu aj na slovensku fakturu :-) @psychx vsetky tie "all-in-one" riesenia su len ziadosti o pruser.
Odpovedať
@bozsky_kaja dovolia to montovat slovenskej firme? To pochybujem.
Odpovedať
@peto99 dovolia, firma musi mat povolenie na realizaciu v Rakusku. pytal som sa v banke :-)
Odpovedať
@bozsky_kaja aka bude cena?
Odpovedať
@peto99 koncom minuleho roka (2015) bola cena do 15k euro za komplet realizaciu vratane 10r zaruky a moznosti cez rehau webstranku regulovat teplotu, snad sa moc ceny nezmenili. 1,5 - 2,5k euro je dotacia.
Odpovedať
@bozsky_kaja bravo, to si zarobil ;-)
Odpovedať
@peto99 lepsie, nez klincom do oka ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Áno máte pravdu. Preveril som si to, a len elektrikou nemôžem kúriť. Komín nie je podmienkou, ale ak ho nebudem mať, tak musím požiadať stavebný úrad o udelenie výnimky pri stavebnom povolení. Podľa Vašich predošlých informácií sa teda asi vrátim k samostatnej rekuperácii s tepelným čerpadlom. Tepelné čerpadlo je povolené v Rakúsku. Skúsim pozrieť výber, čo mi odporučil výrobca, prečítam si o tom a prípadne sa Vás budem pýtať na názory. Zatiaľ ďakujem všetkým za Vaše názory. Pomohli ste mi...
Odpovedať
Profilova fotka
@hainburgtomas len si davaj velky pozor s tou aktivnou rekuperaciou, s tym sa pri tvojej potrebe tepla obabres. Tym nevravim, ze to nebude fungovat, ale ze to bude energeticky nevyhodne. Ak si nedas pozor dodavatel toho cuda ta dostane tam kde potrebuje.
Odpovedať
@majkoj mozes mi prosim vysvetlit tuto tvoju myslienku? Dik...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Tiež by som poprosil to bližšie špecifikovať. Prípadne do správy. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v uz som to vysvetloval vyssie, mas dom ktory ma povedzme 100m3, cize by si mal vetrat cca 100m3/h . Pre porovnanie, 5kW klima ma prietok vonkajsou jednotkou cez 1000m3/h. Dovod je ten, ze vzduch ma malu tepelnu kapacitu. Preto aktivna klima dokaze vykurovat vetranim, len domy z nizkou stratou, tam ale dom s 38kWh/m2/rok nepatri. Dalsia vec je, ze tie lacnejsie aktivne rekuperacie bez pasivneho vymenika v zime energiu odobranu odpadnemu vzduchu potrebuje na ohrev toho nasavaneho. Cize nemaju ako usetrit energiu. To iste robi aj pasivny vymenik a k tomu nemusi bezat kompresor :). Su obdobia kde sa energia usetri, ale zrovna zima to nebude :) Potom su tu aktivne rekuperacie s pasivnym vymenikom, tam je druhy problem vyrieseny, prvy ale pretrvava. K tomu su tieto stroje cenovo uplne inde. Za tu cenu sa casto uz da kupit samostana pasivna rekuperacia a vykonejsie tc k tomu. Pasca je v tom, ze obycajny smrtelnik bude po namontovani mat pocit, ako to super funguje a netusi, ze by bez nej mal pravdepodobne rovnaku, pripadne mensiu spotrebu energie. Moj nazor teda je, v pasivnom dome to moze byt zaujimave v NED podla mna nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď. Asi sme sa nepochopili. Vyššie som písal, že ste ma presvedčili, že je to zlé riešenie. Začal som uvažovať o kúrení s elektrikou, ale ako jediný zdroj tepla to rakúske zákony nepovoľujú. Nový plán stavebnej spoločnosti je tepelné čerpadlo so zásobníkom na TÚV + podlahové vodné kúrenie, ktoré bude ohrievať tepelné čerpadlo. Zatiaľ prichádza do úvahy táto zostava: http://www.ecotechnologies.sk/katalog... akurát zatiaľ neviem, aký výkon tepelného čerpadla je pre mňa optimálny.
Odpovedať
Profilova fotka
@hainburgtomas to je podla mna rozumnejsie riesenie, vykon podla tepelnych strat domu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?