Typ kotla a rychlost pri pusteni TUV

Potrebujem poradit, rozhodujem sa medzi kotlom so vstavanym 45l zasobnikom (asi Immergas alebo Viessman), alebo kotlom s bojlerom s objemom 120l (napr Junkers). Uz viem asi vsetky pre aj proti a vychadza mi to cca narovnako, co som sa vsak nikde nedocitala- teplu vodu budem mat hned ako pustim kohutik u obch tychto typov? Rodicia maju prietokovy a tam to teda trva... nemusim sa obavat, alebo treba na to nejake specialne cerpadlo? Technicka bude hned vedla kupelne (kotol cca 3m od baterii) a nad kuchynou, na jej okraji. Cize cca 7m ak ratam aj poschodie, vedla kuchyne je este male wc, to uz je aj 9m. Vdaka za rady. Este ma napadlo, technicka bude mala miestnost bez okna (2x1,5m), bude tam okrem kotla aj pracka so susickou, nemusim sa obavat nejakeho extra tepla alebo vlhkosti? Na kotol je tam urobeny nejaky vyvod nad strechu, co som videla a mame tam urobenu pripravu na ventilator (odsavac ako vo WC) mame ho dat? Alebo urobit hore okienko (prieduch) na vetranie vedla cez kupelnu, ktora ma okno? Dakujem
Odpovedať
1
2
Ked bude v tej miestnosti susicka treba dat odsavanie. Ja to mam v kupelni 4x4 m a ked ho nezapnem je tam sauna ani otvorene okno nepomoze.
Odpovedať
@gkrivanek no obavam sa to, zrejme budem musiet susit pri otvorenych dverach :( teraz mam susicku v spalni 4x4 a citim teplo ale len trosku. Ked je otvorene okno tak je to uplne v pohode. Ale v takej mini miestnosti to musi byt hruza :/ ale ti co stavaju vraveli ze ludia tam maju susicky a v pohode...
Odpovedať
@sandra8787 pokial nebudete mat recirkulaciu tak nebudete mat teplu vodu hned ako pustite kohutik. Ak pojde len priama cesta z kotla do baterie, tak voda v rurkach v stene skor ci neskor vychladne. Takze musite mat dve rurky, pri baterii je otocka a vracia sa to nazad do zasobniku specialnym cerpadlom - recirkulacia. Otazne je, ci je ekonomickejsie a ekologickejsie pernamentne ochladzovat a dokurovat vodu v zasobniku, alebo vypustit trocha tej vody (ktora sa vrati do prirody).. @gkrivanek Nemame odsavanie a nieje to ziadna katastrofa pri susicke (aj ked som sa toho tiez obaval).. V lete sa pouziva len sporadicky (susi sa na slnku), v zime nikomu nevadi, ze je koli nej v kupelni teplejsie.. Kondenzacna susicka nezvysuje nejako extra vlhkost, od toho je ta kondenzacia do nadoby (v mojom pripade do kanalizacie). Susicku mame v technickom "zastenku" v malej kupelni, ktora ma len stresne okno.
Odpovedať
Mame prietokac Vaillant. Voda isla neskoro, ale to neni chyba kotla ale trubiek. Ako sme vymenili trubky ocelove za alpex, tak aj tepla voda pride rychlo, za par sekund.
Odpovedať
Este k tomu, ked sme na sprchu a vanu dali termostaticke tocky, tak uplne super, ziadne stelovacky teplej, drzi teplotu aj ked vedla pusti niekto teplu a mne klesne tlak. Uplny luxus.
Odpovedať
@sandra8787 Zdravim akurat v pondelok mi technik startoval kotol so zasobnikom. Mam buderus kotol aj zasobnik 120L zatial este nemam cirkulacku teplej vody. Po nastartovani kotla sa voda zohriala na pozadovanu teplotu asi do 30min mozno aj skor. Kupelna je od zasobnika vzdialena asi 10m, mozno viac a ked pustim teplu vodu na plno, tak za minutu, mozno dve ju mam. Planujem aj cirkulacne cerpadlo, kedze mame kupelnu aj na poschodi, tie cirkulacky su dneska uz usporne a bud ich vies dat na casovac, alebo maju v sebe kalendar a podla toho ako casto vyuzivas teplu vodu, tak si spravia program a budu cirkulovat len vtedy ked bude treba tepla voda, podla tvojho pouzivania.
Odpovedať
@tribratri To by som chcel vidieť tých pár sekúnd. Jedine že máš prietokový ohrievač priamo pri batérii.
Odpovedať
@sandra8787 Keď chceš mať teplú vodu hneď tak jedine bojler a cirkulačné čerpadlo ako píše @cache. Ale voda ti nemusí cirkulovať celý deň. Tie akože inteligentne čerpadla čo spomína @tomcok stoja tiež za hov.... Ja som to konkrétne riešil cez pohybové senzory v kuchyni a kúpeľni a WC cez vypínač. V prípade pohybu v kúpeľni, alebo priestore kuchyne sa čerpadlo zapne na 2 minúty čo úplne stačí na to aby sa v trúbkach vymenila voda potom je 15 min blokované. Tak že keď je v sledovanom priestore nejaká činnosť, alebo na WC sa zapne svetlo tak raz za 15 min. precirkuluje vodu, keď tam nieje žiadny pohyb, čerpadlo stojí.
Odpovedať
@cache moja zena susi pradlo aj v lete a ked vstupim do kupelne tak je tam 40C Mam susicku s tepelnym cerpadlom. V zime to samozrejme nevadi ale teraz v lete to je extra teplo
Odpovedať
@ruren druhe poschodie, kotol v picnici. teraz som meral, 17 sekund, za ten cas natecie tak 1.5 litra vody. tepla nebola pustana od rana, co je ale 7 hodin na vychladnutie.
Odpovedať
@sandra8787 Mám Viessmann-a Vitodens 111. Teplá voda v kuchyni, čo je asi 6m, tak do 10 s, v kúpeľni je to hneď, keďže kotol visí práve tam. @cache ... stačí cirkulácia. Recirkulácia už je cirku-cirkulácia. Toľko jazykové okienko... :-D
Odpovedať
@dedo758 Tak si skus pozriet, ako to volaju kurenari, vyrobcovia kotlov, dokonca este aj digestory su recirkulacne :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
To že to tak volajú neznamená, že to je správne... :-)
Odpovedať
@cache Digestory sú recirkulačné, lebo sa v nich vzduch čisti od pachov a tukov čiže recykluje sa. Čerpadlo len točí vodu dookola, len sa mení jej teplota, nič sa nerecykluje, tak preto je cirkulačné.
Odpovedať
@tribratri takze take trubky drzia tu vodu dlhsie teplu a preto ide hned tepla? prosim vas bolo to narocne a drahe menit? nad termostatickymi bateriami som rozmyslala, ale zdalo sa mi to zbytocne drahe, nemam problem nastavovat vodu, lenze byvame v panelaku a tu je to uplne jednoduche, voda tecie hned aka ma...mozno s kotlom to bude uplne inak :/ viete mi nejake konkretne poradit? @tomcok rozmyslam aj ja, ze kupim kotol a potom uvidim ci mi bude treba to cerpadlo, ved su to dalsie naklady a robota navyse...pohybove senzory zneju tiez fajn, kde sa ta take nieco kupit? je to financne narocne? mate teda aj vy kotle pri susickach? no som na to zvedava ako teplo a vlhko tam bude. Zaujimave je, ze vodar/plynar co to tam pripravoval nam moc neodporucal odsavace nikam, ani do wc a ani do technickej,ze tam je zas riziko ze sa tam bude zhromazdovat kondenz a nejak to tam za tym plesniviet, alebo nieco take? neviem presne, ale dali sme si pripravu aj tak, ze pre istotu. este rozmyslam ci spravit ten prieduch do kupelne teraz, alebo neskor podla potreby, t.j normalne sekat do steny. uz su mury spravene... @ruren bojler teda prispieva k tomu aby ta tepla oda bola v kohutiku rychlejsie? kebyze dam so vstavanym zasobnikom, tam ta voda predsa tiez bude ohriata. stale niesom rozhodnuta ktory dat, ake mate horne vykony tych kotlov? mam hladat az taky okolo 25KW? Aby rychlo tu vodu zohrieval, ze pojde rychlejsie tepla, ci to nebude mat vplyv?
Odpovedať
Potrubie musí byť hlavne dobre izolované, aby v ňom voda rýchlo neochladla. Pri kotli so zásobníkom to bude ako v paneláku, akú teplotu vody si nastavíš, taká ti potečie prekticky stále. Pri externom zásobníku sa ti môže minúť a chvíľu bude trvať, kým kotol dohreje. Kúpiť kotol a potom čerpadlo...To treba riešiť hneď - ak bude kotol so vstavaným zásobníkom, tak tam by to chcelo inteligentné riadenie čerpadla, len keď naozaj vodu treba, ináč sa na plyne nedoplatíš. Pri externom zásobníku tiež, ale trochu menej :-) A pozeral by som sa skôr po nízkom dolnom výkone, aby v prechodnom období kotol zbytočne necykloval...
Odpovedať
@sandra8787 no, je rozdiel medzi hrubou ocelovou trubkou a tenkou plastovou. Ta ocel ma velku tepelnu kapacitu, najprv sa musi zohriat trubka studena kovova a az potom pride teplo hore. Aj ked su izolovane, v pivnici mame 7 stupnov cez zimu, v stenach neviem, kym to zohrialo napr 10 metrov ocele, tak to chvilu potrva. Ta plast hlinik je tenka, plast nezozere tolko tepla. Je to poznat. Predtym aj v kuchyni, prizemie trvalo dlho, kym prisla tepla. Teraz je to za chvilku. Kotol zacne hriat do sekundy dvoch, ked prehodi ventil a zapali ohen. Vykonovo to staci, mame 20kW kotol prietokovy. Vymena zalezi na dome :). U nas rozbitie steny v kuchyni, kde je stupacka az hore, vymena trubiek, potom aj v pivnici (tam neboli v stene). Robili sme to pri rekonstrukcii kupelne na poschodi, takze sa dalo. Najhorsie bolo, ze trubky boli v s tene za kuchynskou linkou, ale zvladol som to. Rohovu zavesenu skrinu dole, spodne von, doska zostala, plazil som sa pod kuchynskou doskou a bural :).
Odpovedať
@tribratri jaj tak tieto trubky netusim ake nam tam dali, je to novostavba. to urcite tym padom menit nebudem :) @dedo758 takze to zalezi na staviteloch, ako nam postavili dom, uvidime. a tie cerpadla,=alebo inteligentne riadenia, preco to nedodavaju s kotlom hned, alebo ake su tam? ako vela som googlila o tom, ale tu je tolko zaludnosti, ze az :) uz som zistila ze spodny vykon chcem nizky, aj ked neviem presne ake mame na dome vyratane tepelne straty, uz som si pytala ci mi daju papier, uvidim... vela som citala ze maju tie kotle so zasobnikom, su spokojni, nejak sa nestazovali na obrovsku spotrebu, tak ja neviem ci dat aj ext zasobnik ci nie, zvazovala som horny vykon ze aj 15kw by postacil, no teraz neviem :D
Odpovedať
Tu ide o to, aby cirkulačné čerpadlo bolo riadené podľa požiadavky teplej vody, maximálne tak časovo - 15 sekúnd 5x za hodinu, aj to len vtedy, keď je predpoklad, že tú teplú vodu bude treba...
Odpovedať
@sandra8787 Predpokladám, že téma obehové čerpadlo bude pre teba asi zbytočná. Ty už máš rozvody vody hotové a pochybujem o tom, že ich máš zokruhované spiatočkou. Alebo sa mýlim?
Odpovedať
@sandra8787 nebudeš dlho čakať samozrejme čo je najďalej od kotla tam ti neskôr príde tepla voda. Mám kuchyňu od kotla asi 10m a do 15s ide tepla voda čiže nič hrozné, v kúpeľni čo je do 2m ide takmer okamžite. Za mňa ber radšej ten s externým zásobníkom 120l čisto z praktickej stránky keď sa budete chcieť sprchovat či kúpať viacerí po sebe aby ste mali teplú vodu, tých 45 litrov nebude stačiť, a druhí či tretí v poradí bude musieť čakať kým sa nahreje voda.
Odpovedať
@ruren po pravde netusim co tam mame, ale teda riesit to uz nebudem, uz sa toani neda. Cize uz len kotol vybrat kedze na rychlost to nema suvis ci kupimso vstavanym zasobnikom alebo ext.zasobnikom podla toho co ste mi napisali. Dakujem
Odpovedať
@johny27 Nebude čakať. Princíp je, že nahriatych 45 litrov začínaš míňať. Čidlo zaregistruje pokles teploty, zapne kotol a ďalej môžeš aj bazén napúšťať, teplú vodu neminieš...
Odpovedať
@johny27 lenze co som citala diskusie, tak praveze aj ked sa voda uz v tom 45l mina, uz sa dohrieva nova a kym za minie potom zohrieva uz priebezne a vraj uz ide tepla stale... alebo mozno pockat 15min, to je akurat kym sa prvy z vane vyteperi a opusti priestor. A potom vraj tie so 120l zasobnikom praveze ked za minie voda, tak pomalsie vedia zohriat novu, nie su take flexibilne ako tie vstavane “skoroprietokace”. Ake su vase skusenosti? Mne sa celkom pozdava Junkers so 120l zasobnikom, ktory ma vykon tusim 3-24 (alebo 3-14/15), ale ten s vyssim hornym vykonom by mi asi dohrial novu vodu rychlejsie. Tie co maju spodny vykon az 6KW som vylucila... aj ked neviem ake mame tepelne straty, ale je to novostavba tak hadam malo. junkers nema nerez, ale co som citala tak problemy s tym niesu. potom tento vyzera fajn. Vychadza to ale drahsie ako Junkers. A ked sa nieco pokazi, tak podla mna horsie ked je to vsetko v jednom. http://www.imperialshop.sk/Immergas-V...
Odpovedať
@dedo758 tak je to aj pri 120l externom.. Tam išlo o to množstvo nahriatej vody, možno im to vychádzať bude skôr si myslím že nie
Odpovedať
@johny27 Externý má nepriamy ohrev, ktorý chvíľu trvá dohriať, zabudovaný ohrieva vodu prietokovo. Mám taký doma a teplú vodu som ešte "neminul". Extrémny príklad - 120 litrov z externého napustím do vane za 15 minút. Áno, ohrev zapne už po siedmych, ale kým celý dohreje, bude ďalšia voda chvíľu vlažná. Pri vstavanom nie...
Odpovedať
@dedo758 ano presne toto co pises, som aj ja citala, preto vaham. Dokonca ten so vstavanym je drahsi alebo stoji rovnako ako ten s externym. Mozno este otazka spotreby, lebo ten vstavany dajme tomu pojde stale na ten najnizsii vykon a ked zapneme vodu tak hned na najvyssi. Kolko mas twn najvyssi prosim? Lebo moze byt rozdiel 15 a 25 v rychlosti ohrevu.
Odpovedať
A este otazka, rodicia ma odhovaraju od toho co ma vstavany zasobnik a funguje prietokovo, lebo oni maju prietokac (bez zasobnika) a ze nie je stala teplota z neho, stava sa ze v sprche ide horuca, o chvilu studensia a tak. to by mozno vyriesili termostaticke baterie? Uz aj to som pocula ze dobre nefunguju.
Odpovedať
@sandra8787 ak chcete mat okamzite teplu vodu pri instalacii si dajte urobit cirkulaciu. To je vlasne tepla voda cerpadom hnana cez dodatocnu rurku v systeme. Nebudete mat teda rozvod 2 rur tepla a studena ale 3 na teplej budete mat nuteny obeh teda cirkulaciu. Tu si mozete nastavit, ze vam bude fungovat povedzme od 7.00 do 20.00 a v noci bude vypnuta. Ak mate velky dom a snubi sa vam velky odber vzhladom k vacsiemu poctu ludi v nom odporucam zasobnik tzv. bojler aspon 150l. Prietokove kotle su uz vymakane ale zasobnik je lepsia volba pri velkom odbere. Ak ste povedzme 4 v mensom domceku ci byte staci prietokovy kotol. V kotolni s plynovym kotlom musite mat privod vzduchu v projektoch je vzdy kresleny pri podlahe lebo kotle nasavaju vzduch zospodu 100-150mm otvor cca.. Nic sa ale nestane ked bude hore. To odsavanie par si dajte ak mate kupelnu v strede domu, ja si ale myslim, ze oknom to vyvetrate hned.
Odpovedať
@petermu technicka je praveze v strede domu, vedla je kupelna a ta ma okno. Tu technicku neviem ako budeme odvetravat. Dom ma 117m2 +garaz, nic velke, sme traja, planujeme byt 4 plus obcasne budu u nas este svokrovci, alebo rodicia... kvoli tej cirkulacii by sa nemuselo uz nic sekat? To bude len v ramci kotla/bojlera?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?