Termostatické ventily v samotiažnom systéme UK

Máte niekto v praxi odskúšané: 1. ako fungujú ventily s termostatickými hlavicami na radiátoroch v samotiažnom systéme UK, bez obehového čerpadla? Funguje to vôbec? 2. tak vo všeobecnosti: ako (ne)fungujú termostatické ventily, ak sa namontujú zvislo, na stojato?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@petersd samotiažne kúrenie je založené na minimálnom odpore prostredia, vložením odporov sa rozvod znehodnotí. Snamontovaním ventilov sa musí vložiť aj čerpadlo. Poloha ventilov nemá vplyv na ich prevádzku.
Odpovedať
O odporoch mi to je jasné. Presne kvôli tomuto som založil túto tému. Zaujíma ma, či to už niekto prakticky odskúšal. Napr. Ty si to už robil?
Odpovedať
@petersd funguje ,herz robi plnoprietokove ventily ..trobil som to ,zatial ziadne staznosti ,len pripojenie radiatora DN 20 min.. kratsie trasy aj DN 15 a su to poriadne hrce..
Odpovedať
Ano, je to odskúšané - samotiaž s bežnými termostatickými ventilmi nefunguje. A čo sa týka natočenia hlavíc, ideálne je vodorovne - buď do miestnosti, alebo rovnobežne s radiátorom (keď je tadiátor VK), natočenie hore, dole, alebo nebodaj dozadu (aj taká bola požiadavka) bude mať na svedomí skreslenie regulácie…
Odpovedať
@daralbajda Tie plnoprietokové aj s hlavicou budú asi dosť drahé, že? A ako sa správajú klasické termostatické ventily v samotiaži si neskúšal?
Odpovedať
@petersd klasické ti nebudú fungovať....čo je to drahé?......
Odpovedať
@daralbajda Nepamätáš si na cenu tých plnoprietokových Hertzov?
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd https://www.herz-sk.sk/priamy-termost... to je cisto za plnoprietokovy ventil. hlavicu pouzivas "klasicku termostaticku", napr. klasik K alebo picollo K.
Odpovedať
@mgx Vďaka, no takmer som skolaboval.... 1" stojí 70 €. 😮 V dvoch najväčších izbách v dome mám totiž 1" prípojky. Nevadí, ak je to plnoprietok, dám aj tu 3/4" ventily.
Odpovedať
@petersd ak ti teraz funguje na 1" samotiaz ,neuberaj môže sa stať že ti nebude kúriť dobre...
Odpovedať
@mgx ventil TE nie je samotiazny ,je s prednastavenim..musí mať uvedené plnoprietokovy...
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda dal som link na ventil TS-E, ktory je pre samotiaz. Mas to v menu (samotiazne sustavy) a mas to aj v katalogu na strane 25. foto prikladam @petersd - kludne si kup heimeier, kvalitativne je to to iste. Urcite neznizuj DN, vysoka pravdepodobnost ze to nebude fungovat. https://www.cerpacia-technika.sk/k-54...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mgx mas pravdu ,prepac ja som si to zmylil ..inak najhlavnejsia je hodnota kvs ...cim vyssia tym lepsia ...
Odpovedať
s klasickými to nefunguje, menili sme radiátory a dali sme tam ivary a prišli sme o samotiaž (nepreštudoval som si to dopredu), ale rok na to nám odišiel kotol stará viadrusa a nový kotol sme už nedávali do jamy... Keď tak investovať do tých čo písali chlapi vyššie.
Odpovedať
Kedysi som bol v partiji "montovačov radiátorov" a občas sa napojili i radiátory cez bežné ventily, nie kohúty... v samotiaži. ... A fungovalo to.
Odpovedať
@petersd No ja mám napr.sústavu s čerpadlom ale nabíjanie bojlera a jedného rádiatora je riešené samotiažou,bez čerpadla odbočkou pred štvorcestným ventilom.Na tom rádiatore je bežný termostatický 1" ventil Honeywell a funguje perfektne už 12 sezónu.
Odpovedať
@sambucus ak je v sustave cerpadlo a 4 cestny mix ,to nie je uplna samotiaz ,pretlaci cez spiatocku...
Odpovedať
@daralbajda Skús si prečítať ešte raz čo som napísal.
Odpovedať
@sambucus vsak som cital,nakresli si schemu stvorcestneho ventilu....stvorcestny ventil funguje ako quazi anuloid....
Odpovedať
@daralbajda čo akože pretlačí cez spiatočku?
Odpovedať
@sambucus však štvorcestak má v sebe 2 okruhy -radiatorový a kotlový , pri určitom pomere otvorenia ide čast radiátorovej vetvy do kotla ..
Odpovedať
@daralbajda Však hovorím,že to čítaš zle.Samotiaž na bojler a 1 radiator je zapojená pred štvorcestným ventilom.Takže či tam je štvorcestný ventil alebo hocičo iné samotiažnu vetvu to neovplyvňuje.
Odpovedať
@sambucus Dobre to čitam , mám to doma tak urobené ...akurát že mám na kurenárskej vetve čerpadlo , a to pretlačí aj do kotla , ked je ochladzovaný kotlový okruh , tak mi mix zavrie servo uplne -idu len radiatory -ochrana spiatočky . , Ved to sa tak vždy robí , bojler ide vždy napriamo z kotlového okruhu ....
Odpovedať
@daralbajda No a ja nepoužívam žiadne servo,štvorcestný ventil je nastavený v podstate stále rovnako.Do radiatorov odchádza 40% výkonu kotla a cez spiatočku sa vracia 60%.Kotlový okruh je 2" dimenzia,takže to funguje perfektne.Teplota na vstupe do bojlera je rovnaká ako na výstupe z kotla a to je jediná veličina,ktorá bojlerovú vetvu ovplyvňuje,nič iné.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku

Odpoveď na príspevok od daralbajda:

@petersd ak ti teraz funguje na 1" samotiaz ,neub…
@daralbajda @dedo758 @mgx To na každú značku výrobcu termostatického ventílu musia ísť len jeho termostatické hlavice, či je to univezálne zameniteľné a treba sa riadiť napr. len pripojovacím závitom? Napr. na termoventily Heimeir môžem dať aj nejaké iné - lacnejšie hlavice, napr. Salus, Kanlux, Simon, Mowion, Livolo,... a pod. ????
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@daralbajda @dedo758 @mgx To na každú značku výr…
@petersd Dôležitý je pripojovací závit.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd nie, nemusia, ale nie vzdy vsetky 100% pasuju. Pri pouziti rovnakeho je istota. Su dva najcastejsie pouzivane, M28 a M30. Ak si kupis TSV Ivar alebo Honewell, 100% tam das hocico M30. Pri zvysku je lepsie vyskusat. Dalsia vec je dobre kupit set TSV+hlavica a nekupovat to separe. Salus su OK, zvysok je odpad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@petersd nie, nemusia, ale nie vzdy vsetky 100% p…
@mgx Keď práveže TSV Ivar alebo Honewell nemajú v ponuke ventíly na samotiaž. Alebo som hľadal nedobre? 😕
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd nie, nemaju. Uz to nikto nepouziva, okrem specifickej skupiny ludi (aj ty). Herz ma, tam je M28. Tam je dobra hlavica Picolo K. Alternativne Hermeier plnoprietokove, tam by mala pasovat M30. ale prever si s dodavatelom, ja som to poslednych 5 rokov nemontoval :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@petersd nie, nemaju. Uz to nikto nepouziva, okre…
@mgx Pôvodne som chcel Hertz, ale práve kvôli tomu M28 som ho vylúčil a idem do Heimeieru. Kadejaké špecialnejšie - digi, wifi hlavice som nenašiel v tomto závite vôbec. Takisto napr. aj Aliexpress i so svojimi vychytávkami má všetko len v M 30x1,5
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?