Tepelne cerpadlo + zalozny system krb alebo bateria k solaru

Poprosim o radu, v planovanom dome budem mat tepelne cerpadlo na kurenie. Zvazujem zalohu pre pripad vypadku elektriny. Jedna Moznost je krb (ten by som radsej vynechal jeho jedinou ulohou by bolo nudzove vyuzitie) alebo k solaru (ktory tam planujem dat) doplnit aj bateriu (spravit hybridny system) - bateriu som neplanoval dat bolo by to opat ako zaloha pre pripade nudze. Ktoru z tyhto dvoch moznosti by ste odporucili? Dakujem
Odpovedať
Najednoduchsie nudzove riesenie je nerezovy komin. Nie zbytocne krb. Nejake krbove kachle za rozumnu cenu ( na nudzove vyyzitie su zbytocne drahe kanadske kachle ). Take co ti zapasuju do interieru. A 300 kg dobreho tvrdeho dreva alebo brikiet. 10kg bohate staci na vyhriate bezneho zatepleno domu priemernej velkosti. A mas relativne jednoduchy system zalozneho kurenia s minimom udrzby. Akurat raz rocne kominar koli papieru pre poistovnu - keby nieco. Spominas solar, ale asi myslis fotovoltiku plus bateria. To su veci na ktorych sa da pekne usetrit, ale musi ta to bavit a venovat sa tomu aby to bolo aj realne efektivne. V pripade nudze mozea mat aj komfort svetla,funkcnej chladnicky, mraznicky. Ale ci to bude dost aj na kurenie je otazne. Zakon schvalnosti, v pripade nudze bude nudze a vypadku elektriny bude skor tizden sychravo nez slnecny cas. Teda komin + jedniduchsie kachle + trocha dreva pre nudzu. A pokial budu financi tak kludne aj fotovoltikiu a bateriu ak mas tomu chut a cas sa venovat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od skovino:

Poprosim o radu, v planovanom dome budem mat tepe…
@skovino ja teraz krmim tepelko z FV ci viac menej baterie, lebo slnko nie je a dodava tak 400W (15kWp panelov) a zvysnich 700W taham z baterie ... Takze netreba ti doma ohnisko, ked budes mat 10kWp+ panelov a minimalne 30kWh bateriu a preklenies 1 den vypadku elektriky bez vyraznej straty komfortu byvania.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od skovino:

Poprosim o radu, v planovanom dome budem mat tepe…
@skovino zakuris si v krbe aj na atmosferu par krat do roka? Ak ta to nelaka, tak robit krb s komínom koli tomu ze ti kazdu druhu zimu vypadne na 1/2 dna elektrika je nezmysel. Ak som to pochopil správne, tak fotovoltaiku ides robit tak ci tak, v tomto pripade ma bateria vacsi zmysel, bude z nej uzitok celoročne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@skovino ja teraz krmim tepelko z FV ci viac mene…
@rkorba to je síce najlepšie riešenie ale musí sa v tom niekto dobre vyznať a starať sa o to nonstop, samé to nepôjde, v práci sme mali batérie,len pre núdzové osvetlenie, protipožiarny systém a minimálne na pol hodiny záloha na servre, následne mal nabehnúť automaticky diesel-agregát a nikomu sa do toho veľmi nechcelo
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?