Tepelne cerpadlo a elektricky dohrev

Vlastnim tepelne cerpadlo Immergas Hercules Magis Pro 9. Je to split 9kw. Mam poschodovy dom 207m2. Mam zonovu regulaciu - 7 zon + 2 chodby a 2 mensie miestnosti bez zony - stale otvorene. Kurenie podlahove. Kurim prvu zimu, teplota vo vsetkych zonach nastavena na 21.5 stupna. Cerpadlo ma 1 el. spiralu na kurenie (3kw + moznost domontovat dalsiu) a 1 el. spiralu na TUV (2.3kw + moznost domontovat 2 dalsie). Spiralu na kureni mam namontovanu od 13.12.2023. Od vtedy sla uz 24h, pricom vonkajsie teploty neboli nizsie ako -2 stupne. Podmienka pripojenia spiraly je, ak cerpadlo neohreje vodu do kurenia za 45min (nastavitelne). Pouzivam ekvitermiku max teplota vody 35 stupnov od -10 stupnov a menej, okolo nuly je to 32 stupnov a pri 5 stupnoch 31 az po teplotu vody 25 stupnov od 25 stupnov vonkajsej teploty. Pokial je otvorenych viac okruhov tak cerpadlo nie je schopne vyhriat vodu do kurenia nad 28 stupnov a teda dopaja spiralu. Dom vyhriat dokaze bez problemov ale s pomocou spiraly. Kde moze byt problem? Taktiez som cital diskusie tu o startoch cerpadla denne aj 30-40 alebo dokonca vyse 100x. Ako je to mozne? Moje cerpadlo startuje max 10x za den, pri 50 startoch by to bolo, ze bezi tak 30 minut. Za 30 minut mi to cerpadlo nepohne s teplotou ani o 0.1 stupna a nie zeby sa uz malo vypnut. Akosi sa v tom stracam. Vie mi to dakto vysvetlit?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal6677:

Vlastnim tepelne cerpadlo Immergas Hercules Magis…
@michal6677 Cize 9kW s teplotou nepohne, ale akonahle zopne 3kW spiralu, tak teplota zacne stupat? To TC zrejme nejde na plny vykon. Mas moznost odmerat prikon celej masiny bez spiraly? Ukazuje to TC prietok a teploty na vstupe/vystupe?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal6677:

Vlastnim tepelne cerpadlo Immergas Hercules Magis…
@michal6677 Aké majú byť tepelné straty toho domu? 207 m² (akej plochy?) môžu byť tepelné straty vyššie, než TC dokáže dodať... Navyše, teploty okolo 0 sú dosť nepríjemné kôli námraze a následnému defrostu.
Odpovedať
Montazna firma mlci?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@michal6677 Cize 9kW s teplotou nepohne, ale akon…
@supiiik cerpadlo na displeji ukazuje aktualny vykon cerpadla (zelena sipka na obrazku). V case ked nahrieva vodu do viacero zon, tak je tento ukazovatel uplne pravo, co vyzera, ze ide na 100%. Prikon by som mohol zmenrat pomocou domoveho elektromera, ktory ukazuje aktualny odber domu v kW, nakolko tam este nebyvame, iny odber ako tepelne cerpadlo je zanedbatelny. Este je v cerpadlo takyto ukazovatel "Inverter current - Prúd invertora vonkajšej kondenzačnej jednotky" to ukazuje v amperoch. Nie som ale teraz doma, tak to pozriem, ked sa vratim. Neviem ale aky vykon/prud by som mal povazovat za spravny pri maximalnom vykone. Tu https://www.immergas.sk/content/docum... na strane 112 je nejaka tabulka s vykonmi k mojmu cerpadlu (prirucka je k 3 vykonovym verziam rovnakeho cerpadla).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@michal6677 Aké majú byť tepelné straty toho dom…
@frantisekca tepelne straty neviem. Mam energeticky ceritifikat A0, v ktorom je mnozstvo cisel ale tepelne straty tam akosi nevidim. Nemam teraz pristup k projektu domu, ked budem mat skusim pozriet tam. Vykon cerpadla navrhoval projektant tak snad to tam bude. Jedna sa o dom poschodovy oba stropy betonove, 16cm styroduru v podlahe, betonove potery, cca 40cm mineralnej vlny v hornom strope, 25cm tehla + 15cm polystyren, 3 skla salamander blueevolution 82. Co mam je historia kurenia zo zonovej regulacie. Najchladnejsia severna izba sa ochladi z 21.6 na 21 za cca 8h. Najteplejsia juzna izba (avsak najvacsia = kuchyna + obyvacka) za 17h.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal6677:

@supiiik cerpadlo na displeji ukazuje aktualny vy…
@michal6677 9kW TC by mohlo mat prikon 2-3kW (9-13A). Nechajte ho pripojene bezat 24h, odpojte spiralu a nastavte mu najvyssiu teplotu aka sa da. Ak po 24h natoci elektromer 50-70kWh, tak je zrejme vporiadku a problem budu vysoke teplotne straty stavby a TC jednoducho nestiha. Uplne idealne by ale bolo, keby viete odcitat teploty na vstupe a vystupe a prietok. Ak vam to prietok neukazuje, tak skuste orientacne odcitat sucet prietokov na prietokomeroch podlahovky. Z toho sa da vypocitat aktualny tepelny vykon.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Montazna firma mlci?
@kejsix montazna firma to pride pozriet v januari nakolko tu elektricku spiralu tam mam len 2 tyzdne, pred tym som to prilis nesledoval, proste si cerpadlo kurilo, akou vodou neviem. Ono samozrejme ten dom vykuri aj 28 stupnovou vodou ale dlhsie, neviem potom ale naco tam je ekvitermika, ktora riadi pozadovanu teplotu vody, ktoru aj tak nedosiahnem a kuri to stale cca rovnakou vodou (teda pokial nejde spirala, ked ide aj spirala aj cerpadlo tak to dosiahne pozadovanu teplotu a potom uz ide len cerpadlo). Tiez v januari pridu priamo od vyrobcu z Immergasu, zatial som s nimi len volal a posielal videa ako to funguje a odporucili mi kurit na viac (templeroval som len na 18 stupnov, kedze tam nebyvame). Tiez hovorili o tom, ze to cerpadlo bude lepsie kurit pri vacsich mrazoch, toho sa skor obavam, ze nebude vladat uz vobec. A kazdopadne taka zima ako je teraz je aktualny standard, vacsie mrazy byvaju zriedka. Takze vlastne vsetci pridu v januari a ja sa to zatial snazim pochopit :).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal6677:

@frantisekca tepelne straty neviem. Mam energetic…
@michal6677 No, podla toho grafu mi to pride, ze je vsetko vporiadku, akurat mate teplotu riadenu termostatom (hysterezou) a nie ekvitermikou. To sposobi, ze TC nahreje dom avsak mate tam na vystupe asi zbytocne nastavenu vysoku teplotu vody a kedze po uplynuti nastaveneho casu nema teplota dane hodnoty, tak pripne spiralu. Alebo je este jedna moznost, ze tam mate nastavenych viac teplot pocas dna. Treba to len spravne nastavit. Nic tomu nie je...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@michal6677 9kW TC by mohlo mat prikon 2-3kW (9-1…
@supiiik ukazuje mi to toto: Flow temperature - Teplota prívodu tepelného čerpadla Return temperature - Teplota spätného okruhu tepelného čerpadla Pump speed - Rýchlosť tepelného obehového čerpadla Plant flow rate - Prietok okruhu tepelného čerpadla Pozriem to, ked sa vratim. Co ale by som tam mal vidiet? Velky rozdiel medzi vstupom a spiatockou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@michal6677 No, podla toho grafu mi to pride, ze …
@supiiik ano teplotu riadi "termostat", t.j. jednotlive zony zapinaju a vypinaju cerpadlo, ked treba kurit. Ekvitermika riadi jedine pozadovanu teplotu vody do kurenia, nic viac. Cize ak je vonku 0 stupnov a termostat da povel kurit, tak cerpadlo sa snazi vyhriat vodu na 33 stupnov. Ak je vonku -10 a termostat da povel kurit, tak cerpadlo sa snazi vyhriat vodu na 35 stupnov. Teplotu mam len jednu a to 21.5 stupna pre vsetky zony celych 24h.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal6677:

@supiiik ano teplotu riadi "termostat", t.j. jedn…
@michal6677 To meranie vykonu je bezpredmetne po tom, co som videl tie grafy. Vykonu to ma az az. Problem je ten termostat ktory vypina jednotlive zony po nakureni. Ak to chcete regulovat takto, tak jedina moznost, ako vyriesit vas problem je vypnut spiralu, alebo tam nastavte dlhsi cas. 45minut je malo. Skuste 6-12hodin.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@michal6677 To meranie vykonu je bezpredmetne po …
@supiiik to znie celkom rozumne. To vyskusam. Bude sice kurit dlhsie ale to nebude problem. Zaujimave, ze je teplota cakania v SK navode je 45 min a teplotna tolerancia 1,5 stupna (cize spirala pripne az ked je rozdiel vacsi ako 1,5 stupna po 45 min kureni) avsak v talianskom navode (immergas je talianska firma) pre to iste cerpadlo je cas 60 minut a 2,5 stupna, cize v taliancine davaju cerpadlu ovela vacsiu toleranciu aby stihlo vykurit vodu. Som novacik v tepelnych cerpadlach a povodne som tomu rozumel tak, ze by som mal vykurit na pozadovanu teplotu, co najrychlejsie, aby cerpadlo, pracovalo co najmenej a vacsinu dna stalo aby malo dlhsiu zivotnost. Ale po citani diskusii to vyzera, ze som to chapal cele zle a je to presne naopak, ze princip je, ze sa to ma zapinat a vypinat, co najmenej a idealne kurit s co najmensou teplotou vody, co najdlhsie. Dokonca tu niektori pisali, ze idealne by bolo keby sa to na jesen zapne a na jar vypne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tie ovládania na zóny bývajú takmer pravidelným problémom u TC. Ak je podlahovka, tak komfor zón ladiť na rozdeľovači (prietokom), nie mnohými termostatmi. Ibaže to vyladenie trvá dlhšie....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

Tie ovládania na zóny bývajú takmer pravidelným p…
@frantisekca hmm pôvodne som to nechcel ale vsetci okolo ma presviedcali, ze zonovka je dnes uz standard pri vacsine novych domov a argumenty ako "dom bez zonovky sme nerobili uz ani nepametame", tak som bol v tom, ze to je teda vyladene, lebo nestalo to malo. Cele kurenie, vodu, TC aj zonovku robila 1 firma. Dokonca aj nezavisly elektrikar, co natahoval kable na tu zonovku tvrdil, ze uz dlho nerobil dom bez toho.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal6677:

@frantisekca hmm pôvodne som to nechcel ale vsetc…
@michal6677 To bývalo.... Keď sa všade cpali tie elektrické rohože, fólie. Tam to význam malo. TC vseobecne nemajú v obľube zmeny, ktoré narobia tie termostaty. Zmeny v prietoku atď. Netvrdím, že sa to nedá prevádzkovať, ale myslím, že ideál je to vyladiť prietokom na rozdeľovači pre každý okruh a tak to prevádzkovať. TC sú docela sofistikované, ale majú svoje minimálne požiadavky (prietoku a teplôt vstupnej a výstupnej vody) a kôli efektívnosti je najlepšie držať nejaké optimálne hodnoty. A práve tie zóny do toho dávajú hodne premenných, čo je ťažko nájsť tie optimálne podmienky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal6677:

@frantisekca hmm pôvodne som to nechcel ale vsetc…
@michal6677 Sranda. Ja zonovku nemam, dve podlazia, na jesen nastavim teplotu na centralnom regulatore v obyvke a na jar vypnem. Vsetko som vyladil prietokmi k spokojnosti, kolisanie teploty v dobre izolovanom dome aj tak nastava velmi oneskorene oproti uzavretiu serva. Fakt netusim, co by mi zonovka ponukla navyse. Okrem zvysenych vstupnych nakladov a dalsich potencialne poruchovych prvkovvo vykurovacej sustave. Ale chapem, ze monter ti to odporuci, sak z toho zije.
Odpovedať
Cize ak to spravne chapem, mojim cielom s aktualnou kombinaciou TC a zonovky by malo byt vyladit ekvitermiku (teplotu vykurovacej vody podla vonkajsej sondy) na TC tak aby zonovka sice regulovala teploty v zonach ale nikdy neposlala cerpadlu prikaz OFF aby sa vyplo, resp. co najmemej. Teda idealne aby vzdy nejaka zona kurila. A kedze teraz sa cerpadlo vypina, tak musim znizit teplotu vykurovacej vody, co by malo obmedzit aj pripajanie spiraly. + zvacsit cas, za ktory sa pripoji spirala.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal6677:

Cize ak to spravne chapem, mojim cielom s aktualn…
@michal6677 Aj tak to budeš mať tvrdý oriešok vyladiť. Najjednoduchšie (ani to však není izi a je to možno jedna vykurovacia sezóna) je vykašľať sa na tie termostaty a vyregulovat si to prietokmi na rozdeľovači, jednotlivo pre tie zóny. Inak nechápem, ako to máš tie termostaty zapojené, predpokladal som, že ovládajú iba aktuatory na rozdeľovači. Zvyšok OK.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@michal6677 Aj tak to budeš mať tvrdý oriešok vy…
@frantisekca prietokom to manualne nevyregulujem, lebo na rozdelovaci mam termoelektricke pohony a teda neviem si otvorit prietok rucne, ten sa otvara automaticky podla potreby. Cize na rozdelovaci mam na kazdom prietoku toto: https://tech-reg.sk/p/stt-2302-m + v izbach su k tomu termostaty a cele to komunikuje s hlavnou riadiacou jednotkou, ta je pripojena aj na wifi, cize dialkovo viem, v ktorej zone sa ako kuri aj s historiou a moznostou zmeny. A tato riadiaca jednotka komunikuje s TC.
Odpovedať
Ja si myslim, ze regulacia vnutornym termostatom a ekvitermika niesu uplne kompatibilne. Ekvitermika ti tu teplotu reguluje tak, aby vzhladom na tepelne straty a "pomalost" podlahovky si mal dnu stale "svoju idealnu" teplotu. Tzn. napr. ked vonku klesne teplota o 5 stupnov, zacne ti prudit podlahou teplejsia voda hned v tom momente, lebo kym ten chlad stihne "prejst dnu" rovnako dlho trva kym ta podlaha "dohreje miestnost" (v idealnom stave) a zmena vnutornej teploty by nemala nastat. Idealne by teda pre tuto regulaciu bolo aby ta voda prudila stale. Ak ale mas zavrety ventil na rozdelovaci termostatom, neprudi ti nic a ked uz prejde zima dnu a termostat to zisti - otvori, musis cakat dlho kym to ta voda dohreje. Preto pre regulaciu termostatom by bolo lepsie keby ti prudila teplejsia voda ako "ekvitermicka" aby si na to teplo necakal dlho - tam ekvitermika nema podla mna realny zmysel, treba len vyladit hystereziu na termostatoch... A co sa tyka rozdelovaca mas rozdelovac na privode a aj na spiatocke. Na jednom by si mal mat ventily (elektro, alebo manualne) a na druhom prietokomery. Ten pohon na ventile ho len zatvara a otva - nereguluje prietok...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

Ja si myslim, ze regulacia vnutornym termostatom …
@minoo ako funguje / ma fungovat ta ekvitermika uz zacinam rozumiet. "Preto pre regulaciu termostatom by bolo lepsie keby ti prudila teplejsia voda ako "ekvitermicka" aby si na to teplo necakal dlho" takto som to mal nastavene doteraz a prave preto som otvoril tuto temu, lebo mi casto zopinalo elektricku spiralu, kedze cerpadlo nedokazalo nahriat vodu na "teplejsiu ako ekvitermicku" za kratky cas (teda tak "aby som necakal dlho"). Aktualne po precitani vasich rad z tejto diskusie a z mnozstva inych diskusii, vyskusam nastavit aby cerpadlo pracovalo s ekvitermickou vodou s co najnizsou teplotou a teda kurenie bude trvat dlho a nemalo by sa stat, ze sa uzavru vsetky zony a cerpadlo sa vypne. Do toho by som mohol zmenit hystereziu na zonovej regulacie z 0.5 stupna na povedze 0.2, cize aj ked uz sa ta zona vypne tak nebude trvat dlho kym sa zase zapne. Cize predpokladam, ze pri 7 zonach, ekvitermickej vode (s co najnizsou teplotou) a hystereziou zonovej regulacie 0.2 stupna, sa len velmi malo krat stane, aby vyplo cerpadlo a zaroven by jednotlive zony nemali az tak vela vychladnut. Aj ked je mi jasne, ze to treba vyladit casom a vyzera to tak, ze ta zonovka tam robi len zbytocny problem. V januari sa spytam firmy, co mi to odporucila a montovala, ze ako si to vlastne predstavovali, ze to bude fungovat, lebo clovek samozrejme v case riesenia kurenia na stavbe ma 100 dalsich prioritnejsich veci, ktore musi riesit s dalsimi stavebnikmi a nie je cas studovat nejaku ekvitermiku :).
Odpovedať
Ide o to, co ty chces tymi termostatmi dosiahnut... Ak z nejakeho dovodu potrebujes vramci definovaneho obdobia (den, cas) menit teploty rozne pre rozne zony, tak to inak nejde... Ale ak mas na nich nastavenu rovnaku teplotu a ide ti len o to, ze ked sa miestnost naplni ludmi, alebo si das varit vodu na caj, aby nebolo "horuco", tak to tymto nedosiahnes, ta podlaha nevie dostatocne rychlo reagovat na taketo vykyvy... Z mojho pohladu ide aj o "nozny komfort", mam rad ked ma priemnu teplotu cely cas a ked je nas viac, tak aj tak viac vetrame... Neviem ci by mi vyhovovalo, keby pocas 4 hod navstevy by v podlahe nic neprudilo a potom vecer ked navsteva odide, cakat hodinu dve, kym sa zacne podlaha ohrievat...
Odpovedať
@minoo povodny zamer bol aby v celom dome bola rovnaka teplota tak aby napr. juzne miestnosti nekurili zbytocne. resp ich neprekurovali v case, ked do nich svieti slnko a je v nich 22-23 stupnov pricom v severnych je 19-20. Od kurenarov aj elektrikara som dostal rady, ze to najjednoduchšie docielim zonovkou a vtedy som nemal cas to studovat tak som dal na radu "skusenejsich". A teraz zistujem, ze to je kontraproduktívne v súčinnosti s TP ale kedze to uz mam tak to chcem nejak vyladit aby TP necyklovalo, nedopajalo zbytocne el. spiralu a zaroven bol tepelny komfort.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal6677:

@minoo povodny zamer bol aby v celom dome bola ro…
@michal6677 Ibaže teplo sa šíri od zdroja k chladnejšiemu, takže ak na podlahovku svieti slnko (a teda ohrieva tu podlahu), tak to kúrenie v podlahe nejde.... Rozdielne teploty v miestnostach sa riešia už v návrhu, kde chladnejšie miestnosti, alebo miestnosti s požiadavkou na vyššiu teplotu sa navrhne napríklad hustejší raster trubiek podlahovku, doreguluje sa to prietokom na rozdeľovači...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal6677:

@minoo povodny zamer bol aby v celom dome bola ro…
@michal6677 nespravil si to zle to nemáš vyladené. Našťastie máš možnosť individualnej regulácie tak sa s tým len vyhrať a spraviť to energeticky efektívne.
Odpovedať
@frantisekca hej no v navrhu/projekte sa riesi vela veci, ktore som uprioritizoval ako napr statika aby mi nepadol strop na hlavu :) a kurenie som cele nechal na kurenarov a riesim to az teraz... ano neskoro, mozno som mohol usetrit a mat este aj o problém menej, ale tak teraz musim pracovat s tym, co mam a vyladit to...ale tak aj vdaka Vam a ludom v tejto diskusii uz zacinam chapat aspon zaklady, od ktorych sa budem vediet odpichnut @rkorba hej aktualne kurim prvu zimu, stahovat sa mame v plane v januári tak budem ladit a skusat, tiez ma este prist na kontrolu kurenarska firma a tiež technici priamo z immergasu tak snad budem mat odpovede aj priamo z prvej ruky, aj ked dnes nikdy nevies kto je odbornik a kto len nechce povedat "neviem" a vymysla si svoje teorie, co je horsie ako proste "neviem"
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal6677:

@frantisekca hej no v navrhu/projekte sa riesi v…
@michal6677 ziaden kurenar tu nebude hadzat perly prasatam, ked nepozna valov ;-) Vsetci tu maju co to nastudovane a skusenosti z vlastneho domaceho systemu kurenia. Ja mam zonovu regulaciu a som spokojny a vsetko mi funguje {jeden termostat som menil po 2r}. Keby som to robil znovu spravil by som to podobne. Kazdy termostat ukazuje teplotu v dome vratane synchronizovaneho casu, tak ked nic ine aspon viem kolko je hodin :-) Kazdy teplomer som kalibroval s dvoma teplomermi individualne, takze viem ze vsetky teploty su totozne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@michal6677 ziaden kurenar tu nebude hadzat perly…
@rkorba s tymi perlami to je tak, ze castokrat maju hodnotu prerasteneho zrnka piesku...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@michal6677 ziaden kurenar tu nebude hadzat perly…
@rkorba dobre vediet, ze je niekto, co ma zonovku a TC a funguje mu to...ak to teda mas s TC.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal6677:

@rkorba dobre vediet, ze je niekto, co ma zonovku…
@michal6677 je uplne jedno aky mas zdroj tepla, treba to len ladit ako celok a nie po castiach. Obyvacku a kupelky si nastav na napr 25C, nech sa ti nezatvaraju su stale otvorene, co ti pomoze udrzat tepelko v chode bez zbytocnych startov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?