Plynovy kotol , solarne panely a Tepelne cerpadlo ?

Caute potrebujem poradit. V mojej novostavbe 11m x 12 m mame v plane dat plynovy kotol aj solarne panely na ohrev tuv Rozmyslame aj nad Tepelnym cerpadlom ci by sa vobec oplatilo ho tam dat Poradite ? dakujem
Odpovedať
Ked je plyn na pozemku tak vsetko ostatne je nenavratna blbost.
Odpovedať
@gkrivanek ale nevyuziju dotaciu :-D
Odpovedať
dotaciu ani vobec neriesim tie dotacie su smiesne
Odpovedať
@gkrivanek Už je to pravda? Pred rokom keď som takúto vec napísal, tak ma šli zniesť z Modrej strechy.
Odpovedať
AK mate plyn absolutne nerieste nic ine. Potom ak je nizka tepelna strata domu sa zda byt po zohladneni dotacii este ako tak normalne TC potom dlho nic a potom su bludy ako fotovoltika ci solarne kolektory. Este nepozname aku mate potrebu energie pre dom podla projektu tak tazko radit.
Odpovedať
Tak to este neviem ale mury mam ytong lambda 42cm , okna 3 sklo blue evolution salamander a zateplene rockwool 20cm
Odpovedať
@sako1400 Mozem vediet kto Vam navrhol taku skladbu stien? V novostavbe 42 cm Ytong este k tomu lambda a na to rockwool 20 cm? Ludova tvorivost nepozna hranic..... 8-(
Odpovedať
to bude draha stena veru...
Odpovedať
ospravedlnujem sa rockwool 20 cm som myslel strop :) pretoze nemam na poschodi sikme steny :)
Odpovedať
@sako1400 20 cm no nic moc ja som supol 2x 20😊
Odpovedať
@gkrivanek uplne si to vystihol jednoznacne ak je tam plyn a ak je k dispoziscii plyn pripjka dajte plyn
Odpovedať
@sako1400 ako povedali páni vyššie, treba použiť plyn, ale tie steny by som prehodnotil , tenký nosný múr + poriadne zatepliť(peňažne na tom budeš približne rovnako alebo lepšie, ako keď použiješ 42 cm porobetón, ale R budeš mať omnoho lepšie), samozrejme na strechu dať minimálne 40 cm vaty, skús pozrieť album @mio23 na inšpiráciu, na ten strop tam máš aj tepelný odpor (energetickú triedu) pri použití rôznej hrúbky izolácie (aspoň pre predstavu) inak ohľadom nosných múrov, tu je toho strašne veľa na študovanie, treba popozerať
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sako1400 a mate uz plyn na pozemku?
Odpovedať
Profilova fotka
@sako1400 vsetko je o tom kolko bude stat plynova pripojka. Skusenosti tu na fore sa dost roznia. Ak bude stat 1000€ tak TC asi rozumne nebude, ale su tu aj ludia ktori pisali, ze ich pripojka stale niekolko tisic. A to moze situaciu otocit.
Odpovedať
netreba aj zabudat, ze k plynu potrebujes komin, idealne aj dobre odvetranu technicku miestnost, cim pada vzduchotesnost domu, a vzdy mas nebezpecie, ze sa ti to pokasle. my mame tiez plynovu pripojku, aj v starom dome plyn, ale pri stratach noveho domu sa plynu raz zbavim. ano mame uz stary kotol, ale proste nerobi mi dobre, ked sem tam kotol vypadne ...
Odpovedať
dom uz stoji takze tie mury ostanu ake su lebo ja som nechcel zateplovat a vatu neviem mozno este nieco dohodim ale podla mna 20cm staci kedze mam 15cm betonu a na tom 20cm vaty uvidime podla toho ako budeme na tom co sa tyka nakladov ak by som mal vyhodit 1000e za vatu len kvoli tomu aby som usetril 10 eur s nakladov tak sa mi to zda trosku mimo :)
Odpovedať
@m168 o akom komine to trepete Komin na kondenzacny kotol vyjde na 300€ a veru je absolutne vzduchotesny voci objektu!
Odpovedať
@gkrivanek To su tie dristy, technicka miestnost, komin bla bla, koninm stoji par rokun doslova, je to 10 cm hruba hlinikova rura ziadne murovanice hovadiny, ziadnu technicke netreba kotol som uz videl aj v kuchynskej linke. Pripojka pokial je plyn na pozemku je v poho, zaplatis si akurat bednu s regulatorom ak treba okolo 200€ a uz len daky par eurovy poplatok, aj to som si neni isty co som platil. Privod do domu zo 500€ aj s robotou. @sako1400 tych 15 cm betonu je fakt bohovy izolant, 20 cm je ozaj chudactvo ak sa da da viac a ani o tom nediskutuj. A 1000€ ta vata urcite nestoji. Viac komentovat nejdem sa tu riesila stena, energeticky ceftifikat a pod 100x.
Odpovedať
sysell tak sa pochval Ty aku hrubu mas izolaciu
Odpovedať
@m168 Len aby si nedopadol tak ako tá nešťastná pani čo má NED dom s energetickým certifikátom A a za január 2016 mala spotrebu cca 1400 kWh vrátane TÚV.
Odpovedať
@sako1400 Ja sa nemam cim chvalit, pozri si par diskusii, 20 cm je uz fakt smiesne malo, tolko nema asi nikto, ak mozes pridaj ak neie co uz, moznov buducom dome.
Odpovedať
Ja teoreticky viem pridat kedze mam zaizolovany strop resp. mam nad 1 poschodim betonovu deku a nad nou parozabranu a tak 2 krat po 10cm Rockwool . Sysell pozri si forum lepsie ludia maju aj 18 cm aj 16 cm izolacie a to v podkrovi . Ale skusim pridat len neviem da sa nastriekat ta penova izolacia aj na tu mineralnu vlnu?
Odpovedať
@sako1400 25 cm je minimum co by som dal do stropu
Odpovedať
@gkrivanek nas stal 10m komin so vsetkym prislusenstvom 120e je to obycajna plastova rura teda aspon pre KONDENZACNY KOTOL a dalsia podmienka je ze miesntnost musi mat staly privod vzduchu
Odpovedať
@mig12 vy hovorite o uplne inej stavbe komina. Vy nasavate vzduch z miestnosti co je uplna blbost pretoze si podchladzujete technicku miestnost. Cize mate rozdelovaci clen na vrchu kotla a hore tych 10 m Vam ide len jedna 80 ka plastova rura na ktorej konci nad strechou je strieska. Ano tymto stylom to stoji 120€ ale nieje spravny len keby ste mali vyvedene nasavanie od rozdelovaca cez fasadu von!
Odpovedať
gratulujem firme Xella za vyskolenie projektantov a obchodakov. @sako1400 - prave si si kupil "teleshopingovy" dom :/ bude sa v nom dat byvat, aj bude stat desiatky rokov, ale mohol si to mat lacnejsie a lepsie. ako opakovane uz stokrat vyssie - ak mas plyn, nerozmyslaj nad nicim inym. resp. v tvojom pripade by som urobil este 1 komin na krb.
Odpovedať
@viktor811 no uvidime ako dopadneme, ale mam nejako podvedome uz respekt voci plynu, aj ked je to skor tym, ze terajsi kotol velmi silno nadsluhuje a vzdy je proste riziko, ze sa tam nieco pokazi. navyse ak by uz bol plyn, tak urcite by siel kotol do odvetraneho sklepu. ano dava sa aj do kuchynskej linky, ale kazdy rok zomrie zopar ludi na otravu CO .. cize neni to uplne bezdovodne .. navyse v dobrom NED, o EPD nehovoriac kvoli vzduchotesnosti mas dost velky problem aj s kondenzacnym kotlom ..
Odpovedať
@bozsky_kaja Ja mam komin na krb a kondenzacny kotol riesim cez dymovod a nasavanie mam z vonku nie z miestnosti Neries prosim kolko ma co stalo Ja velmi nie som zastancom zateplovania polystyrenom ako to vacsina robi bez prepocitania rosneho bodu Od zaciatku stavby som nechcel zateplovat Tak co riesis ytong ked riesim strop
Odpovedať
@m168 ano dava sa aj do kuchynskej linky, ale kazdy rok zomrie zopar ludi na otravu CO .. cize neni to uplne bezdovodne Z tochto vyroku je jasne ze nerozumiete dnesnej technologii plynovych kotlov.
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 CO hlasic stoji par euro a nerozumiem aky je problem so vzduchotesnostou, ked tie moderne KK maju koaxialne nasavanie popri odvode spalin, cize von ide jedna jedina rura a KK nasava externy vzduch.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?