Temperovanie

Ideme stavať vyničný dom cca 100 m2 vykurovanej plochy. Do celého objektu chceme dať podlahové kúrenie, kt. bude napojené na akumulačnú nádrž (1500-2000 lit). Hlavný zdroj tepla bude kotol na tuhé palivo. Elektrárne nám povolia max. 3 x 16A istič :-( a ja potrebujem vedieť či dokážem temperovať podlahovkou a aké elektr. výhrevné teleso by malo byť v AKU nádrži, aby objekt NEZAMRZOL. Budeme mať primerane zateplené: podlaha 18cm polystyrén, strop 40-50cm min.vlna, okná 3sklo.... tepelné straty ešte neviem, projekt sa práve rieši. K domu to mám 5min. autom, tak nemám problém v zime ísť zakúriť aj každý druhý deň.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ak nemáte drevo zadarmo, tak objekt je vhodný na TČ. Na temperovanie stačí 500W.
Odpovedať
@jan45 tepelné čerpadlo možno budeme riešiť v budúcnosti. Tak myslíš, že 2kw el.patrona v AKU to v pohode utiahne?
Odpovedať
Profilova fotka
@cajkovic15 pri takej izolácii aj vykúriť, nielen temperovať.
Odpovedať
@cajkovic15 ked zohrejete tu AN na 80-85°C, tak vam to na temprovanie vydrzi aj 3 - 4dni. Len tam dajte tu spravnu riadiacu jednotku co ma tyzdnove programovanie. Napr. TRS 4 ;-) Do AN mozete dat vykurovaciu tyc 3 kW.s termostatom ako rezervny zdroj.
Odpovedať
@jan45, @ludo65 - presne to som chcel počuť :-) dík za reakcie.
Odpovedať
elektrarne davaju 3krat 25 a a nezabudni zjednat tarifu nakurenie
Odpovedať
@cajkovic15 My máme dom 120 m2 a stačí nám na kúrenie 2 kW el. špirála. Izolácie máme podľa odporúčaní pre pasívny dom. Čiže ak to chcete len temperovať na 15°C, pričom na stenách máte 20 cm EPS popri tých izoláciách, čo ste napísali, tak v pohode bude stačiť 2 kW.
Odpovedať
@cajkovic15 A netreba dávať dvojtarif, pri malej spotreba sa neoplatí.
Odpovedať
@blacksr mne sa tiez donedavna neoplatil dvojtarif, ale podla aktualneho cennika ZSE uz ano. Nie, ze by to bolo radikalne menej, ale vychadza uz najlacnejsie. Jedine, ze by som sa niekde skaredo sekol. Ratam 1100kWh teplo, 2500kWh TUV, 500kWh varenie a 1500kWh spotrebice. Takze nie zasadne vela a asi podobne ako tu cajkovic15.
Odpovedať
@buggy My budeme mať celkovú spotrebu nižšiu, takže jazýček váh ide k DD2.
Odpovedať
@blacksr obdivujem tvoje schopnosti efektivity, pretoze ja uz menej neviem vycarovat. Mozno bude trochu menej vody, ale skor nie. Ako to robis?
Odpovedať
@vrajmantak bol som sa informovať priamo na západoslovenskej distribúcii (majú nastarosti prípojky, so ZSE už podpisuješ zmluvu o dodávkach el.energie) a v tej oblasti kde ideme stavať, nám nepovolia viac ako 3x16A, mám to zistené. Ako píšem hore je to len úplná záloha proti zamrznutiu objektu, nemám problém ísť zakúriť aj každý tretí deň.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr steny zatiaľ nezateplím, budeme to využívať ako chatu. 99% budeme kúriť drevom a zateplíme, keď tam pôjdeme bývať trvalo. Tvoj dom mám okukaný a riadne ste s pohrali s detailami, palec hore.
Odpovedať
@buggy Nijak špeciálne, žijeme si svojím tempom a množstvom. Dokonca som dnes rozmarne spustila podlahovku, lebo som bola ukonaná a bolo mi zima pri 21,6°C (decká nútim nosiť na slipkoch aj tepláky, im je stále teplo). Izbový termostat som dala do okna severnej izby a už aj išla. Ale syn prišiel do izby, zasvietil a - podlahovka sa po 1 hodine vypla, lebo zvýšil teplotu. Plus ďalšie spotrebiče, teraz je v celom dome 22°C, ja som chytila "druhý dych" čiže mi je zrazu teplo. Takže kúrenie sa odkladá. Zajtra má svietiť slnko, tak sa ohrejeme. :-)
Odpovedať
@blacksr sila :)
Odpovedať
@blacksr To nie je vtip vsak? pri 21,6°C je vam zima a pri 22°C uz vam je teplo? :-)
Odpovedať
@ludo65 To nebolo teplotou v dome, to bolo mojou únavou. Všetkým ostatným bolo teplo aj pri 21,6. :-) Tie teploty som uvádzala na ilustráciu, aký vplyv majú vnútorné zisky. Teraz ma zase popadá únava, stále je tých 22°C a začína mi byť zima.
Odpovedať
@blacksr no tak sa treba pritulit k manzelovi ;-)
Odpovedať
@ludo65 Pri práci asi ťažko, on už aj tak spí. |-|
Odpovedať
@blacksr tak to mate ale smolu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 mne je pri 22 st , ked sa nehybem riadne veru strasna zima.... na lezanie pri TV je to malo... aspon 23 -23,5 by som si priala, alebo aj 24, ale to u nas nehrozi, len ked kurime v krbe :) a potom vojdem do spalne, ked je 20-21 a mam pocit, ze zmrznem v prvej chvili :-D , ale na spanie je to OK
Odpovedať
@katrin21 Tak pri pozerani TV suhlasim ze 23-24°C by malo byt. S tou spalnou je to rozdielne, niekto ma rad teplejsie a niekto chladnejsie. Doporucovana teplota pre spalnu je 16-18°C. Ja mam 21-22°C v spalni a veru menej by som nechcel mat. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
16st je malo... v pivnici mame 17 celu zimu a veru spat by sa mi tam nedalo ani pod perinou.. suhlasim s tebou. tych 20-21 je akurat
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 @ludo65 16stupňov hoci len v spálni mi príde fakt málo, ale myslím, že tých 18-20 sa dá. my mávame momentálne cca 21-22 a spíme pod tenkým letným paplónikom. termostat kúrenia sme nastavili na 21,5 a stačí nám to bohate aj na pozeranie tv. včera keď trocha svietilo slnko a mali sme večer 22,5 tak som musela nahodiť tričko s krátkym rukávom, bo mi bolo teplo :-D každý vnímame teplotu inak a máme iné hodnoty pre pocitovo príjemnú teplotu. mne ak nie je zima od nôh alebo od únavy, tak vydržím veľa :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@buggy my sme síce len dvaja a spotrebu na kúrenie máme podstatne vyššiu, ale spotreba všetkej ostatnej el. (teda aj na ohrev TÚV) u nás za rok bola cca 2500-2600kwh. prehnané úsporné opatrenia nerobíme, varím denne, telku máme pustenú ako kulisu, pračka beží niekoľkokrát do týždňa, proste normálne fungujeme :-)
Odpovedať
@ups elektrikou aj varite? Nepouzivate ziadne "barlicky" typu tepelne cerpadlo a pod.? Potom mam niekde problem ja. Vies to prosim aj trosku porozdelovat, kolko ide na varenie a kolko na ohrev, resp. kolko kubikov ohrievate rocne?
Odpovedať
Profilova fotka
@buggy hej, máme indukciu. kúrime aj ohrievame vodu elektrokotlom protherm. TÚV hrejeme na 45° do 120 litrového zásobníka. porozdeľovať to neviem, máme len jeden merač - na plote :-) takže viem len celkovú spotrebu a spotrebu na kúrenie odhadujem podľa mesiacov kedy sa nekúri. priemerne nám to vychádza zhruba na 7kwh denne (bežná spotreba + TÚV), ale sú to teda len približné čísla. možno je to tým, že sme zatiaľ len dvaja a chodíme do práce. neviem...
Odpovedať
Profilova fotka
@buggy možno zavážia "drobnosti" keď sa dajú dokopy - spotrebiče máme všetky úsporné, telka je led, čiže nežerie až tak veľa, miesto klasického pc máme notebook (ale občas idú aj dva), nemáme umývačku riadu, všade úsporné žiarivky v počte aký nám postačuje (nemáme vysvietený dom tisícimi bodovými svetlami ako je to teraz moderné ;-))
Odpovedať
@ups dakujem, budem si musiet spravit analyzu u mna :)
Odpovedať
@katrin21 23 - 24 je optimum? To by som uz zomieral. To by sa chcelo trochu otuzovat... 24 tak do kupelne, nie do obyvacky... Ja mam problem ked je v spalni viac ako 20 stupnov - vyschyna mi sliznica v nose, smadi ma, proste zle spim. Ono ked je clovek viac v prekurovanom prostredi, teda nie je otuzily, zaplati za to znizenou odolnostou ogranizmu a nachylnost na virusy a bakterie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?