Rozvody vody hrubka a material

Ahojte, idem si robit vodu v novostavbe RD. Moj ciel je mat prehladny system v ktorom nebude kolisat tlak. (na 80% budeme mat obecnu vodu). Planujem potahat hadice Pex-Al-Pex po zakladovej doske tak, aby bol kazdy spoj nad podlahou. Chcel by som ale v TM mat rozdelovac studenej a teplej vody s ventilmi, od ktoreho pojdu hadice do kupelne 1,2,WC a kuchyne tam sa to rozdeli T-kusmi. Vyslo mi, ze by bolo fajn mat rozvody s prierezom 22mm. 1. zohnat rozdelovac na pitnu vodu na 22mm = nemozne 2. v Atria v Ziline mi poradili system Hepworth Hep2O, ktory ma aj rozdelovace, lahko sa montuje (staci kupit kluc za 5EUR). Problem je ze tento system je robeny na 15mm. Rozdelovac ma vstup 22mm vystupy 15mm. Na jednu stranu mi to pride malo, na druhu stranu to vyzera byt kvalitny system a je to predpoklad, ze keby 15mm bolo malo tak to nerobia... (alebo nie :D ) Co by ste poradili. PPR by som si vedel polepit ale nechcem to, neviem ako by na tom boli spoje v podlahe po 30 rokoch. Pocul som o Rehau, neviem prierez ceny a dostupnost. Ako riesenie mi vychadza dat Pex-Al-Pex 22mm a rozdelovac urobit T-kusmi. (resp. hepworth takto). Moze to byt aj trosku drahsie, idealne srobovacie a nie lisovacie. Vodara nejdem platit. dakujem za vsetky rady
Odpovedať
"Vodara nejdem platit." - ako myslíš... Plastohliník vonkajšieho priemeru 20 mm ti na - WC stačí - kúpelňu stačí (20 SV, 20 TÚV) a na kuchyňu tiež. Prívod do rozdeľovača 32, čiže 1" zvnútra. Tie T-kusy v kúpelni máš v plane šróbovať tiež...?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam potahane z klasickeho rozdelovaca (musi byt nejaky specialny na pitnu vodu?) Ku kazdemu vypustu samostanu trubku (ziaden T kus) pex-al-pex 16x2. Snaaaad to tak bude ok...
Odpovedať
@kaspy Ja to mam tak isto, rozdelovac zvlast tepla, zvlast studena a zvlast studnicna. Vsetko 16-tkou a je to uplne v pohode. Foto mam v albume.
Odpovedať
@igor256 Lisovane spoje v podlahe su ok a su certifikovane na take pouzitie. Ake ok, rozdelovac je elegantne riesenie. Alpex trubku som este 22mm nevidel. Len 16, 20, 26, 32. Nepises aky mas tlak vody, co je podstatne. Na ppr sa vy... no, proste ani nad nimi nepremyslaj. Alpex spravis v pohode sam.
Odpovedať
dakujem za odpovede @dedo758 nevidim extra dovod preco by som ho mal platit, T-kusy by so radsej sroboval ako lisoval @kejsix ja som pozeral system hepworth https://www.atria.sk/potrubie-hepwort... oni maju 15mm 22mm atd. len rozvadzace maju vstup 22, vystup 15. tak sa mi tych 15 zda malo. ani neviem ci je to vonakjsi alebo vnutorny priemer. mam: 3xWC, 4x umyvadlo, vana, kut, pracka tak zas nechcem mat 10cestny rozdelovac. tlak neviem aky budem mat.. neviem kolko ma obecna voda... @kaspy - co som pocul tak na pitnu a TUV by mal byt iny rozdelovac ako na podlahovku... neviem preco @danculd mas rozvody vsetko v 16-tke a nekolise tlak ked sa niekto sprchuje a niekto iny pusti vodu?
Odpovedať
@igor256 Zisti tlak obecnej vody. Bez toho zbytocna dalsia debata.
Odpovedať
@kejsix OK, díky. Nevedel som že na tom záleží. Ak je nižší, dávať hrubšie rozvody..?
Odpovedať
@igor256 Rozhodne.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 Jen napíšu dlouholeté zkušenosti. Přívod teplé vody je vždy kompromis mezi stabilitou tlaku a množstvím zbytečně odpuštěné studené vody. Jako optimum jsem vypozoroval vnitřní průměr 13 mm do délky 20m. Při jednom odběru 6l/min padá tlak o 0,2 atmosféry, při dvou současně o 0,5 atmosféry. Tedy stále nevadící při tlaku z řádu 4 atmosféry. Potvrzuje danculd s vnitřním průměrem dokonce 12 mm. Pro srovnání o patro výš je tlak nižší o 0,3 atmosféry. Podstatné je, že studené odtáčíte ve vzdálenosti 20 metrů pouze 2,5 litru, pak už teče teplá. Samostatné přívody znamenají vždy odtáčet plné množství - z tohoto pohledu jsou lepší Tčka. Vést teplou trubkou 32 mm znamená odtáčet 4 násobek studené. Tolik poznatky práce s PPR 30 let, bez závad. Spoje bych se pod podlahu bál dát. Hlavně teplotní rázy mohou dělat divy.
Odpovedať
@igor256 Ano, rozvody vody vsetko 16x2 Giacomini. Tlak vobec neklesa, ale nemam ziadne odbocky. Resp. tlak studenej vody vobec neklesa, pri teplej je limitujuci faktor kotol, ktory ma skrtenie TUV na 15l/min. Z rozvadzaca ide jedna trubka do vane na studenu, jedna na teplu, do kuchyne zase zvlast trubka na studenu a zvlast na teplu,...a tak dalej. Chcel som to bez akychkolvek spojov v stenach (samozrejme okrem nasteniek) a v podlahe. Tlak vody mame 4 atmosfery. Inak ma to dalsiu vyhodu ako pise @josef_vavra ze do 10m trubky vojde cca. 1 liter vody a kedze mam najdlhsi privod teplej vody do kuchyne cca. 6m tak odpustim iba 0,6 litra, co je velmi rychlo a ide hned tepla. Tym padom som nerobil ani ziadnu recirkulacku. Rozvadzac vody mam hned z druhej strany kupelne a tam mam do umyvadla ani nie 1m, do vane cca. 3m a do sprchaca cca 4m, takze tepla voda v podstate takmer okamzite vsade. Som naozaj spokojny.
Odpovedať
@igor256 len menšiu radu-rozoberatelný spoj =riziko tečenia,ak ho dáš do podlahy,v živote nebudeš vediet čo to tam robí.Rozoberatelne spoje na pex by som daval len kde to je poprípade opravitelné.Do podlahy skús nerozoberatelný spoj-lisovaný,alebo žiadny.Zase nevavrím že pri použitých šrobovanívh spojov ti bude hned všetko tiect,ale čert nikdy nespí.Dalšia vec je kto ti dá certifikát na kolaudaciu o tlakovej skúške,ked si to budeš robit sám?To nemáš nejakého kamarata čo je kurenár a urobte to spoločne,ked teda nechceš platit. :-)
Odpovedať
@josef_vavra Ja povazujem cirkulacku za samozrejmost, odpustanie vody odpada. A vlastne aj spoje pod podlahou, kedze v stavbe kategorie RD je najlepsie baterie zosluckovat. Ja mam tlak vody len nieco cez dve atmosfery, z tohto titulu som vsetko tahal 20mm.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@robo28w mam to naplanovane tak aby ziaden rozoberatelny spoj nebol v podlahe. ked pojdem v kupelni od vane k umyvadlu tak T-kus bude zasekany v stene... ako sa da zistit tlak vody v danom mieste.. na vodarnach? dnes tam idem tak sa skusim spytat asi... Co sa tyka vodara poznam jedneho ale bol celkom drahy, tak by som mu dal urobit tlakovu skusku a skontrolovat to... Ak by som to urobil tym systemom hepworth (ktory je dokonca urceny pre svojpomocnu instalaciu) tak si myslim, ze by tam nemal byt problem. @josef_vavra dakujem za info ohladom tlaku a objemu
Odpovedať
@igor256 U suseda...
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix Ta "samozřejmost" nemusí být zrovna ekonomické řešení. Obzvlášť když trubky vedete pod podlahou, kde bývá kolem 11°C díky základům celoročně. Zaizolovat pořádně trubku je totiž v podstatě nemožné. Ale jak obvykle říkám, vše je záležitostí výpočtu :-)
Odpovedať
@josef_vavra mam v plane ju mat izolovanu klasickou izolaciou, co sa nasunie okolo trubky, polozit ju na zakl. dosku, dat okolo 5cm polystyren a nad to este 10cm (izolacia podlahy) Rozmyslal som ci nedat pod trubku 2cm okolo 3cm a nad 10...? Malo by to vyznam podla Vas?
Odpovedať
@josef_vavra Iste, chce to dobre navrhnut a efektivne riadit. Inak ste tazko v minuse, ci uz "uciacim" cerpadlom, alebo "nonstop" okruhom - aj ked komfort zostava. Ja riadim cirkulacku dvoma pohybovymi senzormi v kupelniach ;-) Samozrejme v kuchyni je uz pohybove cidlo hlupost, tam som vyviedol tlacidlo voci casovemu rele. Nez si rano nameliem kavu, buchnem po nom a je to. Cerpadlo som tym padom pouzil najobycanejsie na pitnu vodu vhodne. Kazda izolacia rurky je len spomalenie ochladania, to je jasne.
Odpovedať
@igor256 Tubolit/mirelon je dobre davat na trubky, aj pre funkciu mechanickej ochrany potrubia pred zaliatim. Podlozit to polysom je dobry napad, tiez som to robil. idealne je, ak mas trubku co najblizsie k spodnej rovine poteru, co najdalej od zakladovej platne. Pointa je ako spominal pan Vavra - zakladova doska je spravidla chladnejsia ako podlaha. Ja pouzivam udaj pre vypocet TS 5°C v doske, toto je ale asi podstrelene aj pre zimne obdobie. Kurenie mam tahane 32mm alpexom priamo po doske 5m pod polystyrenom, tubolit tusim 15mm. V zime po dlhsej prestavke mi kotol natiahne vodu z rur cca 9-10°C. Zanedbavam teplo, ktore rury predaju zakladovej doske pocas vykurovania.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix S mirelonem tloušťky 20 mm (celkový průměr 60mm!) dosáhnete 0,207 W/mK což při délce okruhu 20 metrů pod podlahou a teplotním spádu 60/10 představuje ztrátu 207W (zanedbatelných čtvrt kilowattu :-) ). Bojler má ztrátu 60W. Znamená to, že "bojler cestou" se vyplatí každých 7 metrů.
Odpovedať
@josef_vavra 60/10 pre vypocet je OK, v praxi sa okolity material od potrubia taktiez nahrieva a spad je tym padom mensi - to vieme. Zanedbavate vo vypocte koeficient tepelnej vodivosti potrubia, u alpexu (rovnez ppr) nezanedbatelne. Nehovoriac o ulozeni tohto 60mm potrubia (vcetne mirelonu) v strednej vrstve podlahoveho EPS. Sam uznate, ze tam su pomery uplne ine. Teoria o bojleri kazdych 7m plati za predpokladu, ze by boli zdarma a mali neobmedzenu zivotnost - ked kalkulackujeme, musime zohladnovat investicie, nie? Moje riadenie cirkulacky ma vyslo 50€. Na "spiatocku" este dorobim cidlo, ktore po namerani nastavenej teploty (povedzme 40°C) okamzite cerpadlo odpoji. Toto znizi spotrebu, pocet startov. Multifunkcne casove rele toto neriesi, pretoze podmienky pre ochladanie potrubia sa pocas roka mierne lisia. Samozrejme stale budem pravdepodobne mierne v strate, pretoze cena odpustenej vody voci "stratenej energii" (vzdy ohrejem cele potrubie bez ohladu na to, na ktorej baterii prave potrebujem teplu vodu) a elektrine bude samozrejme nizsia. Je to uz len otazka, kolko ma takyto komfort stoji. Mam v plane to zmerat, s hodnotami sa rad podelim.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Nebude v buducnoti problem pri pouziti tak malych rozmerov .... specialne pri teplej vode sa usadza velke mnozstvo vodneho kamena nestane sa ze 16mm priemer sa za 5 rokov s polovice upcha ??
Odpovedať
@cintuliak a cim? To nie su ocelove rury...
Odpovedať
v tychto rurach sa neusadza vodny kamen (Calcium) ????
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?