Problémy s kúrením

Mohol by mi niekto, prosím pomoct pri problémoch pri teplovodnom kúrení v krbe?
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od drahosanka:

Mohol by mi niekto, prosím pomoct pri problémoch …
@drahosanka no a vieš popísať problém? určite sa niekto nájde, kto bude marť k tomu čo povedať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@drahosanka no a vieš popísať problém? určite sa …
@zicher
Odpovedať
Schému, prípadne fotky by to chcelo...
Odpovedať
Krb s vodnikom
Odpovedať
Teplovodna vložka v krbe, akumulacna nádoba 800 l, podlahové kúrenie, aj na elektriku. Problém: keď sa začne kúriť v krbe, voda sa zohreje na 97 st otvorí sa ventil a vypustí vodu do kanála, dopustí studenú vodu. Je tam krabička, riadiaca jednotka, kde postupne stupa teplota, až začne pískať. Potom sa otvorí ventil, čo som písal.
Odpovedať
Prepáčte som laik v tomto zmysle, za popis, vyjadrovanie
Odpovedať

Prepáčte som laik v tomto zmysle, za popis, vyjad…
@drahosanka Akumulačná nádoba o objeme 800l sa nahreje na 97°? Buď rád že tam ten ventil je, že ti neroztrhne nádobu. Keď je to takto, tak potom nemáš odber tepla z nádoby do podlahového kúrenia. Keď kúriš v krbe, musíš zabezpečiť aby sa tá nádrž mala kde vybíjať. Predpokladám že tam máš nejakú čerpadlovú skupinu so zmiešavacím ventilom. Musíš zabezpečiť aby ti išla voda do podlahovky, pustiť to čerpadlo. Neviem ako ho ovládaš.
Odpovedať
Voda v teplovodnej vlozke sa zohreje na 97. st.
Odpovedať

Mohol by mi niekto, prosím pomoct pri problémoch …
@drahosanka ja si skôr myslím, že nie akmulačná nádrž sa nahreje, ale na armatúre má tepelné čidlo, to má zopnúť obehové čerpadlo. Buď mu čerpadlo nezopne, alebo je nejaký problém v obehu- zakusnutá spätná klapka, prípadne iný problém. Tepelná ochrana spustí výstrahu, otvorí ventil a dopustí studenú vodu, pretlakový bezpečnostný ventil odpustí pretlak do kanála. Oprav ma, ak sa mýlim. Naozaj je tá akmulačná nádrž horúca, alebo iba potrubie?
Odpovedať

@drahosanka ja si skôr myslím, že nie akmulačná n…
@zicher jj, už vidím, predbehol si odpveďou moju otázku o minútu. Treba skontrolovať na potrubí pri vložke býva tepelný bimetalový spínač, ten by mal byť zapojený do okruhu s obehovým čerpadlom. Treba skontrolovať, či je pod napájaním, t.j. či funguje to obehové čerpadlo po otočení kolieska na tom spínači. Zrejme sa stalo bud niečo s tým bimetalickým spínacím čidlom, alebo s obehovým čerpadlom
Odpovedať
Ako keby sa 97 st voda nedostala ďalej z krbovej vložky
Odpovedať

@drahosanka ja si skôr myslím, že nie akmulačná n…
@zicher nie je to nič zložité, ale pokiaľ si laik a vôbec sa tomu anilen nesnažíš porozumieť, tak je ťažké ti to vysvetliť. Normálne zavolaj kúrenára a opíš mu situáciu. Možno bude treba vymeniť to obehové čerpadlo, alebo spínač, alebo si možno len odpojil niekde od elektriny napájací kábel obehového čerpadla.
Odpovedať

Ako keby sa 97 st voda nedostala ďalej z krbovej …
@drahosanka prečítaj si moje odpovede smerované mne, zle som smeroval odpovede- na seba, mali ísť tebe. Presne to, čo popisuješ riešia moje odpovede.
Odpovedať
Áno, pri krbovej vlozke je nejaký termostat, koliesko. Je nastavený na 10 st. Obehové čerpadlo sa krúti. Do zmiesavaca ide horúca voda asi tá 97. st voda v spiatocke má 50 st
Odpovedať
Boli tu viacerí kurenari, posledný nevedel čo s tým, prečo sa neodvádza teplá voda do AN, ale sa otvorí ventil proti prehriatiu.
Odpovedať

Áno, pri krbovej vlozke je nejaký termostat, koli…
@drahosanka na 10°C? určite? to je zle nastavené, lebo sa ti potom napája čerpadlo nepretržite a točí ho, aj ked nekúriš.. Ale to nie je problém, ktorý opisuješ. Ako vieš, že ti ide obehové čerpadlo? Zrejme máš dve. Jedno je to, čo ti ohrieva akmulačnú nádrž, to sa asi netočí.. Točí sa to druhé, ktoré toči vodu do radátorov. Skontroluj obe.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Boli tu viacerí kurenari, posledný nevedel čo s t…
@drahosanka podľa mňa ti odišlo práve to čerpadlo, ktoré sa má zapínať cca pri 60°C za krbom. Ty to máš nastavené na 10, čo znamená, že čerpadlo sa nevypínalo a odišlo, lebo sa točilo trvale, aj ked si nekúril.
Odpovedať
Určite 10 st. Viem, že má byť napr. na 70. Viem že sa točí, lebo keď sa odvzdusni tak sa tam hýbe. Je nastavene na 3 st. Neviem kde je tam ešte iné čerpadlo do AN
Odpovedať
Vykuruje sa podlahovym kúrením. Keď sa kúri na elektriku, kúri to celkom dobre, len je veľmi vysoká spotreba el. energie.
Odpovedať

Boli tu viacerí kurenari, posledný nevedel čo s t…
@drahosanka alebo môže byť aj tá najhoršia možnosť, te máš problém v armatúre- upchaté trubky, alebo výmenník v krbe, prípadne zaseknutú spätnú klapku. Toto všetko by mal kúrenár hravo zvládnuť skontrolovať. Ked ti však dokáže bezpečnostný ventil vpustiť vodu do okruhu a chladiť výmenník v krbe, tak by hádam nemal byť problém v potrubí, skôr to bude iba problém s tým čerpadlom.
Odpovedať

Určite 10 st. Viem, že má byť napr. na 70. Viem ž…
@drahosanka čo sa hýbe? vrčí to čerpadlo? je ho počuť, ked si naň priložíš ucho? a je to isto čerpadlo, ktoré točí vodu od krbového výmenníka? Mal by si tam mať dve obehové čerpadlá. Nekontroloval si to druhé?
Odpovedať
B . ventil je pri krbe. Z vlozky by mala ísť voda do miestnosti kde je AN a ona tam aj ide, lebo na krabičke, riadiacej jednotke sa zvyšuje teplota, až začne pískať. Neviem, niekde je problém, že sa horúca voda z krbu nesmiesa s nejakou chladnou.
Odpovedať
V tom cerpadle sa točí niečo, je to aj počuť. Je to prvé čerpadlo ktoré niečo robí s horúcou vodou, prívod z krbu.
Odpovedať
Neviem aké iné čerpadlo ešte myslíš
Odpovedať

@drahosanka pozri, neviem ako to máš pozapájané. Dá sa to aj s jedným čerpadlom, ale pri používaní s AN sa častejšie využívajú dve obehové čerpadlá. Jedno čerpadlo točí vodu z krbu do akmulačnej nádrže a druhé točí vodu do zmiešavača, ktorý rozdeluje jednotilvé vetvy. Preto bývajú dve, lebo ked prestaneš kúriť v krbe, tak sa po vychladnutí odpojí krbový obeh, ale kúrenársky obeh bude dalej točiť vodu z akmulačnej nádoby do radiátorov.. Na to slúži akmulačná nádrž, aby akmulovala teplo a dalej o točila, aj po vychladnutí krbu. Dá sa to aj s jedným čerpadlom, ale vtedy nemáš čerpadlo pred zmiešavačom, ale rovno iba na vetve do akmulačnej nádrže a spiatočka z radiátorov nejde späť do nádrže, ale priamo na spiatočku do krbového výmenníka. Vtedy sa nastavuje na krbovom výmenníku spínacia teplota teplota 30°C. Toto zapojenie sa využíva menej často, lebo hrozí, že spiatočka je príliš studená a môže dechtovať krb. Sú aj možnosti zmiešavania teploty, aby krb nedechtoval, ale to asi nemá zmysel tu detailne rozoberať. Neviem ktoré je tvoje zapojenie kúrenárskeho obehu s výmenníkom.
Odpovedať

@drahosanka Daj foto, ako je to celé zapojené...
Odpovedať
Prepáč, ale neviem ako je to zapojené, lebo to je zdedený dom a ja nerozumiem ako to je. Tento problém je už niekoľko rokov.
Odpovedať

Prepáč, ale neviem ako je to zapojené, lebo to je…
@drahosanka z toho neviem usúdiť aké je to zapojenie, ale ten trojcestný servoventil naznačuje, že je to zrejme zmiešavanie spiatočky do výmenníka a zároveň ohrev AN. Ked zakúriš, sú tie rúry horúce? Minálne dve musia byť také, že na nich neudržíš ruku a to po celej dĺžke... Je tiež možné, že ti odišlo to servo. Ak ti odišlo servo, tak sa voda točí len medzi výmenníkom a tým servom a do akmulačnej nádrže neodchádza, takže okruh sa prehreje. Ale to len odhadujem. Fakt by som to musel vidieť zblízka a označiť si kam ktorá rúra ide a tiež vyskúšať, či to servo funguje a či má dobrý snímač riadenia.
Odpovedať
Žiaľ neviem čo by som mal odfotiť. Keď zakurim obe tie trubky sú tak horúce ako píšeš. Ešte nižšie pod tým je budík, nejaká spiatočka, ktorá ukazuje 50 st
Odpovedať
Neviem ako by som mohol zistiť či to servo funguje a ani neviem či má dobrý snímač riadenia. Ešte je pri tom aj riadiaca jednotka Viessmann, ele neviem či to s tým súvisí.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?