Prívod aj vývod rekuperácie v každej miestnosti

Profilova fotka
Ahojte. Vie mi niekto poradit ci mozem mat privod aj vyvod rekuperacie v kazdej miestnosti? Alebo ako to vyriesit, ked budem mat v dverach vysuvacie prahy. Dvere budu viac menej vzduchotesne. Teraz mame bezprahove a prievan mi lezie na nervy. Nepomahaju ani tie stetiny pod dverami. Do noveho domu nechcem prahy, ale budeme mat dvere v ktorych je zabudovany vysuvaci prah a pri zavreti dveri sa prah oprie o zem. Tym padom budem musiet do kazdej izby tahat privod aj odvod rekuperacie. Ma to niekto takto? Dakujem za kazdu radu
Odpovedať
@pipulkoo A odkiaľ sa tam berie ten prievan? Ja mám pod dverami medzeru cca. 1cm, rekuperácia ide nonstop a žiadny prievan sa nekoná.
Odpovedať
Profilova fotka
@pipulkoo kôly čomu chceš také riešenie? Keď budeš mať rekuperačku tak nemusíš otvárať okná.... čiže žiaden prievan. To čo navrhuješ sa dá spraviť ale ti to zbytočne predraží stavbu. Rozvod rekuperácie je dobre riešiť už s projektantom. Alebo osloviť odborníkov.
Odpovedať
Nevidim v tom problem, takto to mame aj v robote. Kazda zasadacka ma privod aj odvod vzduchu. Akurat budu drahsie rozvody a vyssia tlakova strata, takze treba s tym pocitat pri navrhu. Bude potrebny odvod a privod v uplne kazdej miestnosti a aj vo vsetkych chodbach. No a RJ bude mat vyssiu spotrebu elektriny prave kvoli vyssej tlakovej strate. Akurat neviem, ze ked ti vadi prievan popod dvere (my napriklad ziadny necitime), tak ci ti nebude vadit "prievan" z rekuperacie (pre 99,9% populacie necitelny). Mozno ti to vadi teraz ked vetrate oknami ale ver mi, ze rekuperacia taky prievan nevie vytvorit.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren lebo teraz este rekuperaciu nemam a mame otvorene okna. A niekedy ked som moc narobeny zo stavby a nedari sa, tak som nervozny a vytaca ma to jak mi to bzuci pod dverami. Tak chcem prahy. Ale nie klasicke ale skryte vo dverach. Proste to je jedno. Ide mi o to ci mozem mat v kazdej miestnosti privod aj vyvod
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 oslovil som, no skoda reci. Chcel som zatial iba poradit. Dom si stavam sam a momentalne nemam este ani priecky a robim strop. Tak spekulujem ako a kde pojdu rozvody. A bola mi hned poslana cenova ponuka na komplet za 3500. Je mi to teraz na prd ked to budem robit mozno az buduci rok. Potreboval som len vyriesit prestupi cez veniec. Ake velke diery dat navrtat a kolko. No a dotycny sa viac neozval. Dnes chce kazdy hned zarobit. Nikto zadarmo neporadi. Alebo hovno o tom vie....
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd ja netvrdim ze bude z nej prievan. Len sme proste chceli prahy. No ked by mal byt problem s vymenou vzduchu, tak budu bezprahove dvere a spravim to tak ako to robia vsetci
Odpovedať
@pipulkoo Pri takom riešení ako uvažuješ, to by nebolo len o rozvodoch, ale aj rozdelovače by museli byť 2x väčšie aby si mal do čoho ponapájať potrubia a rekuperácia by musela mať oveľa vyšší výkon aby ti dodala, respk. odobrala dostatok vzduchu do a z dvojnásobného počtu výustiek.
Odpovedať
@pipulkoo A ešte jedná poznámka. Keď už teraz uvažuješ o tom že budeš aj pri rekuperácií otvárať okna, tak načo vôbec uvažuješ o rekuperácií.
Odpovedať
@pipulkoo neber to útočne, ale čuduješ sa, že ti niekto nechce zadarmo poradiť? To si ako predstavuješ, že zavoláš do firmy a budeš od nich ťahať zadarmo rozumy? Veď každý kto podniká, robí to za účelom tvorby zisku, alebo sa mýlim? Keď tak čítam tvoje príspevky máš vlastný svet, tak zbytočne do neho naťahaj iných ľudí... No flame pls...
Odpovedať
@pipulkoo Však si to naprojektuj a ponaťahuj sám, nie je to nič komplikované. Pozri môj fotoblog, ako som si robil rekuperáciu. Akurát ty si budeš musieť porobiť 2 prestupy cez strop do každej miestnosti. Prívod vzduchu daj k oknu a odsávanie do opačného rohu miestnosti. https://www.modrastrecha.sk/blog/chro... Inak tá cena nie je prehnaná. Mňa vyšlo všetko dohromady okolo 2,5 tisíc €. A prácu som si robil sám. Ono sa to nezdá, ale tie potrubia nie sú najlacnejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren kto ti povedal ze budem otvarat okna? Ale sak mozno budem otvarat. Mam 31 rokov a okno som este nemal zavrete nikdy v zivote. Ci je minus 30 alebo burka. Len uz som par krat nachladol cez zimu a daval som to za vinu tomu oknu a prievanu. Tak preto chcem vzduchotechniku, aby som nemusel mat stale rozcabrene okna
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman sak a co si udereny? Potrebujem vediet ako pripravit rozvody, ktore asi nakupim tam kde sa pytam. Asi mi nerastu na zahrade hadice. Musim ich kupit. Ale preco by som mal teraz platit tolko penazi za volaco co este nechcem lebo to nemam kam dat. Budet to riesit za rok. Mozno to bude stat menej. Ci ty hned pokupis sirinou a potom to doma rok obchadzas kym to namontujes? Preco ja ako elektrikar radim kazdemu a nic za to nepytam? Nonstop ma niekto s niecim otravuje. To mam byt aj ja taky nenazraty a od kazdeho pytat za vsetko? Mozno my dedincania sme taky sprostejsi, ale urcite lepsie ako sa trast za kazdym halierom. A to ze som potreboval vediet ake velke diery vyvrtat cez vence, si myslim ze neni az taka velka rada za miliony. To bolo vsetko co som chcel od dotycneho vediet. Ty by si za taku radu zaplatil???
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@chrobak7 ale ja som chcel len vediet ake diery navrtat do venca a kolko. To bolo vsetko. Chcel som vediet ci je moznost mat vsade privod a vyvod, alebo je rozumnejsie urobit to klasicky. A za to klasicke ako mas ty, bola ta cena. Stavam cely dom sam, tak budem robit aj hento. Urcite to volako zvladnem.
Odpovedať
@pipulkoo Ja ked som isiel stavat dom, rozhodol som sa, ze chcem rekuperaciu Atrea, nasiel som si realizatorov tejto znacky v mojej lokalite a z nich som vybral na zaklade odporucani. Zobral som projekt, isiel som za nim, posedeli sme nad nim zo dve hodky, povedal som mu svoje predstavy on mi nakreslil ceruzkou do projektu kde a ake siroke potrubia pojdu, kde mam nachystat aky prieraz, urobil polozkovy rozpocet a vobec nic za to nechcel. V tej dobe som nemal este ani zaklady. O pol roka neskor som mu zavolal, ze je to vsetko nachystane a ze moze spustit proces :-). Zaplatil som zalohu, do mesiaca prisla jednotka a vsetky potrubia (doviezol to kurier rovno z Atrea CZ) a za den bolo hotovo. Tesne pred nastahovanim prisiel, spustil jednotku a zareguloval rozvody. Takze urcite sa to tak da.
Odpovedať
@pipulkoo Však choď na to logicky - do venca potrebuješ 2 diery - prívod a vývod vzduchu z rekuperačnej jednotky - veľkosť podľa priemeru použitého potrubia. U mňa to bolo 125 mm - viď 1. obr. Prestupy do miestností toľko, koľko bude prívodov a odťahov. Dĺžku potrebného potrubia si vypočítaš. Ak budeš viesť potrubie z rozvodnej skrinky do každej izby samostatne, tak ti bude stačiť 80 mm potrubie. Ja mám jedno centrálne, z ktorého sú odbočky do izieb. Použil som hranaté plastové 60x200 mm a výduchy v izbách majú 100 mm. Však prihoď sem pôdorys s nákresom izieb a skúsim ti z laického pohľadu navrhnúť, kam by som dal ja prívody a odťahy.
Odpovedať
@pipulkoo hlavne by som si dal spraviť projekt vzduchotechniky... ten uderený ťa ráno obúva...
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 takto mi to navrhli. To je ten klasicky sposob. Mozno to teda nakonec tak urobim a vykaslem sa na tie privody s vyduchmi do kazdej miestnosti. Vlastne ja som chcel privody a vyvody len do detskych a spalne. Ostatne by bolo normalne. A do obyvacky som spekuloval dat podlahou privody, jeden za gauc a druhy niekde za televizor. Gazdina je nestastna z tych tanierov na strope. Podla mna si to ani nevsimne ked jej nepoviem ze to tam je :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman prepac.
Odpovedať
@pipulkoo V každom prípade by som dal prívod do obývačky z dvojitým potrubím a v kuchyni by som potrubie na odťahoch zdvojil.
Odpovedať
@pipulkoo Treba si dať pozor keď a ako umiestniš rekuperacnu jednotku. Z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať, že jednotka nie je hlučná, ale ked sa doma všetko vypne tak je počuť jemne bzučanie. Mám jednotku blízko kuchyne na stene a predpokladám že sa ten zvuk prenáša cez priečku.
Odpovedať
@pipulkoo to nič... tie tanierové ventily na bielom strope už vôbec nevnímam... horšie je to s cirkulačným mriežkami 50 x 40 cm
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren do obyvacky chcem dva privody, jednu mriezku za gauc a druhu za TV. To pojde podlahou. A v kuchyni budu dva odtahy a digestor asi zvlast. Ci mate digestor tiez do rekuperacie? Chcem silny digestor a neviem ci by nebola zbytocne zatazena rekuperacia. Asi zbytocne to davat do rekuperacie. Nech si taha zvlast. Ved na tom plane vidis ze su v kuchyni dva a v obyvacke je nakreslena jedna mriezka za TV, ale dam dve. Jednu aj za gauc.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt no a toto je u mna problem. Teraz som 4 rok v podnajme na cinzaku a pekne ma tu slak triafa od tych zvukov vselijakych. A to mam mat v technickej aj TC s kompresorom. Budem ju odhlucnovat nejako. Ale myslim si ze po tyzdni to nebudem uz vnimat ked si na to navyknem. Tu mam zas stale prievan a huci to jak jebnute pod dverami. Preto som sa obaval spolocneho odtahu. Aby to zas nehucalo pod dverami
Odpovedať
Profilova fotka
@pipulkoo ja to tak mam. V miestnostiach kde su vysuvne prahy je odtah cez neobytnu miestnost na chodbu, aby sa eliminovali presluchy.
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman a to kde mas take mriezky?
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo aj to mas v albume? Musim pokukat. Konecne niekto haklivy jak ja :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 @pipulkoo 125 mm prechod na privod a odtah je zalostne malo na hlavny privod a odtah pre rekuperaciu. Prechod nech si spravi ASPON 200, aby si tam vedel strcit privodne rury zvycajne DN 160 - 180 mm s izolaciou. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pipulkoo moyem ti to cvaknut 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo DN160 som planoval. A ako to je s tym DN? sak DN je vnutorna svetlost potrubia. A oni pisu na hadiciach DN 90 a je to vonkajsi priemer a vnutorny je 75. To som este nevidel. A do vrnca 200 dieru neurobim. Jedine ze by som presiel na poval a odtial prepchal do podbytia a privod dal tam. A vyvod hore nad strechu. Nech su neni pri sebe. A zo zahrady mi nebude vadit ze mi trci maly komin zo strechy. To je severna strana
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo sak uz som isiel cez RK dva krat tento rok a na tu kavu som furt nebol :-D pokukat to TC
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?