Potreba tepla za rok 14,9MWH, 6322W, celkovo s TUV 17,82 MWH, bungalov 12x10 ytong

Dobrý deň všetkým :-) Staviam bungalov 12x10 z ytong 300mm, podlaha ma zloženie celkovo 250mm , z toho je 150mm eps. Na steny je v projekte nobasil 160mm, do stropu nobasil 360mm, okna 3 sklo, sokel 120mm styrodur. Zimy v blízkom okolí BA nebývajú tuhé a ani dlhé... tak sa neviem rozhodnuť či investovať do izolácii alebo zdroja tepla alebo rekuperácie. Otázka je na potrebu tepla zdá sa mi vysoká a rád by som ju znížil vie mi nietko poradiť ako najefektívnejšie to urobiť pomer cena - rentabilta investície ... Udajme rekuperácie by túto hodnotu vedela výrazne znížiť avšak ako výkonna ? Kúrenie som sa ešte nerozhodol ale nemám v dosahu plyn. Pôvodny zámer bol a je elektrokotol Raja 9kw, vodna podlahova, a dokurovanie automatické peletov krb s aku nádržou. Neviem či má vôbec význam riešiť el. kotol a túto formu primárne zdroja kúrenia. Za všetky rady vpred veľká vdaka.
Odpovedať
1
2
@shadow39 Už podľa nadpisu Vašej témy je nad slnko jasné, že výpočet je zle. Reklamovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@shadow 39 14,9MWH??? Vlastnite elektrarne, resp. plynarne?
Odpovedať
@shadow39 tie hodnoty budu take vysoke tou krivou doskou? :-D Cisla v projekte nesedia, ani mne nesedeli. Daju sa prepocitat presne, ale odhad sa da urobit pri porovnani rovnakych domov. Moj hruby dhad je 10 MWh kurenie a 3 MWh TUV. Dokurovanie krbom na pelety je co? V obyvacke? Usetri za komin, za to kupis TC (7000) a budes potrebovat nie 13 MWh, ale max 7. Lacno kurit elektrinou sa da este inak, pri polovicnej investicii, ale nebudem sa opakovat
Odpovedať
@shadow39 hod sem aspon podorys domu, materialy z ktorych chces stavat. Na prvy pohlad nerozumiem preco chces steny zateplit nobasilom. Vypocet tak, ako pisu nie je spravny.
Odpovedať
@shadow39 bez rekuperácie by som dnes už dom nestaval (minimálne kvôli čerstvému vzduchu) a najlacnejšie teplo je to ktoré netreba vyrobiť a podľa toho sa treba riadiť. Zmenou vykurovacieho telesa sa potreba tepla nezmení a bivalentné kúrenie ako ho uvažuješ nebude lacný špás.
Odpovedať
@aag_studio preco by mal vlastnit elektrarne ci plynarne?
Odpovedať
Profilova fotka
@shadow39 výpočet je správny, detaily projektant asi nepočítal, ale orientačne je to 20W/m3, môžete dosiahnuť 15. Rekuperáciou straty znížite minimálne, dáva sa ako komfort, tiež nie je nevyhnutná. TČ pri Vašich izoláciách je dobré riešenie, podlahovka áno, komín stojí peniaze, ale je to rezerva. izolácia min. vlnou na bungalow nie je potrebná, stačí PS, ak ste snob, dajte si šedý, ale prínos to nie je. V reáli budete mať v najchladnejších mesiacoch stratu max. cca 4kW, ale norma požaduje taký výpočet ako ste dostali.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 akoze detailne nepocital ? Musi predsa preukazat, ze splna podmienky dane normou a tento dom ich proste nesplna. Nechapem ak s tym udajom SU vobec vydal stavebne.
Odpovedať
Profilova fotka
@shadow39 aby bolo jasne, ten udaj znamena (ak sedi) v elektrike naklady okolo 1700€ rocne.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan to je len otazka. Vysledok preco je uz v tomto vlakne. ;-)
Odpovedať
@aag_studio tak ja ti neviem, tolko ludi ma taketo naklady na kurenie a elektraren ci plynaren nevlastnia :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan vsak to. Su taketo naklady ok pri dnesnom poznani a moznostiach?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pridávam pôdorys a výpočet kúrenia. Čo sa týka nobasilu 160mm mal som v pláne pôvodnú skladbu 250mm ytong a 250mm izolácia. Nakoniec kvôli drážkovanie a miere okolitého hluku som sa rozhodol pre 300mm a 200mm vlna alebo polystyren podla nákladov... Pripájam aj osadenie domu na pozemok... v tých TČ sa nevyznám. Pozemok má 4 áre dlžka cca 28 * 14 plus nejake drobne.. mám aj vrtanu studnu... neviem ako TČ by bolo najvhodnejšie...
Odpovedať
@shadow39 na voda voda potrebujes 2 studne, na zem voda mas maly pozemok. Vlny staci 15 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@shadow39 toto je cely vypocet ? Nevidim tam, vypocet strat vetranim ani vnutorne ani vonkajsie zisky. Ja by som to nechal prepocitat, inak budes tazko robit rozhodovanie o kureni. Na toto uz mas vydane stavebne povolenie ?
Odpovedať
Ano na toto budem mat SP cca za 14 dni
Odpovedať
Mam katalogovy projekt vsetko je tam velmi vseobecne... kurenie je podmienkou sp? O zmenu vykurovania sa da poziadat? Chcel kurit primarne tym automatickym peletovym krbom s aku nadrzou... kto rata ts?
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim, ze by to u nas malo fungovat ako v rakusku: "Len málo odborníkom, napr., na Slovensku, je známe, že v Rakúsku 3 roky po skolaudovaní stavby sa robí stavebná a energetická kontro
Odpovedať
Profilova fotka
Skra, preco to zobralo len polku textu... Len málo odborníkom, napr., na Slovensku, je známe, že v Rakúsku 3 roky po skolaudovaní stavby sa robí stavebná a energetická kontrola, či budova naozaj spotrebovala vyrátané,teda projektované množstvo energie. Ak sú rozdiely tejto „prevádzkovej“ spotreby oproti projektovanej vyššie, tak sú projektanti prísne sankcionovaní!
Odpovedať
Profilova fotka
@shadow39 tie ts a hlavne serioznu potrebu ma ratat projektant ! Po spravnosti by mal stavebny urad poslat projektanta do haja, zial (si v tom nevinne) aj s tvojim povolenim. Na to aby si dostal stavebne musi dom splnat max potrebu tepla 50kWh/m2/rok, minuli rok bola myslim hranica 81. Projektant je povinny to preukazat vypoctom. Dom ako taky vyzera nadejne, len ten vypocet vyzera byt uplne mimo. Potom sa tazko voli rozumne kurenie.
Odpovedať
@majkoj mozes uviest zdroj o tej kontrole v AT? Mame postaveny dom v rakusku. Este som o takom niecom nepocul, ani si to v praxi neviem predstavit ako by sa to dokazovalo :) Mozno v inej spolkovej krajine, prip. pri nejakych komercnych budovach to moze byt realne...
Odpovedať
@shadow39 vysvetli svoj s automatickym peletovym krbom s AKU nadrzou. To bude v obyvacke ako u Frankensteina? :-D Pelety vraj zdrazeli, buducnost nulova, cena za system taka, ze mozes pokojne kupit najdrahsie tepelne cerpadlo, este aj usetris. Bude kurit za 200 E rocne bez namahy, dymu, rizika, spiny a revizii. Aj mne take nukali, nastastie som stretol neskor aj normalneho kurenara, ktory ma poslal do p.
Odpovedať
@shadow39 trochu mimo temy - to ako budes parkovat (neviem mozno teraz sused oproti nema plot ale co ked postavi)? 3m siroka cesta, k domu max 2.5m, tam otocit auto nebude sranda. a vobec ze to dovolili napr. hasici - budu sa vediet tam ostat s tazkou technikou? nehovoria o samotnej stavbe (dovoz materialu, stroje apod...)
Odpovedať
Profilova fotka
@leandrian https://www.google.sk/url?sa=t&source...
Odpovedať
@majkoj cakal som nejaky "relevantnejsi" zdroj. Nic proti tomu odbornikovi, ale neviem o com hovori. Medzi riadkami citam o bytovych domoch a developerskych projektoch. Pri sukromnej vystavbe rodinneho domu ta kontrola nie je realna. Okrem toho tam pise v zvlastnych terminoch a neviem o com pise. Ak myslel mpt a porovnaval sr a at, tak to s praxou tiez nesedi. V tom case vydania toho clanku sme riesili projekt a energieausweiss, takze viem ze sa to nezhoduje s realitou pri rodinnych domoch a konkretnejsie v NO. Aj dnes je mozne stavat s mpt 40 a este sa na to da dostat aj dotacia tzv wohnbauforderung. V tych rokoch to bolo este vyssie.
Odpovedať
Profilova fotka
@leandrian mozes prosim citovat vetu, ktora nie je pravda ?
Odpovedať
@majkoj neviem ktora veta nie je pravdiva, pretoze neviem o com pise. Ty si to tu uviedol v suvislosti s rodinnymi domami, nie developersky stavanymi. Ak ten pan nepise o komercnych, developerskych, bytovych stavbach (co si myslim ze ano), ale aj o rodinnych domoch sukromne stavanych, potom je tam vela veci nepravdivych, resp. sa nezhoduju s praxou. Ziadna kontrola po 3 rokoch neprebieha (aspon nie v spolkovej krajine NO, ale on tam tiez zovseobecnuje na cele AT). Ziadny papier s poucenim sa neprotokoluje. Kedze neviem ci mysli mpt, pise o spotrebe energie (ale zaroven uvadza ze to je medznarodny standard pre PD), tak potom nie je pravda ze sa nevyda stavebne povolenie nad 15 kwh/m2 napr v tom tirolsku.
Odpovedať
Profilova fotka
@leandrian tazko reagovat kedze pises "neviem ktora veta nie je pravdiva," a zaroven pises " potom je tam vela veci nepravdivych, resp. sa nezhoduju s praxou." :). Ja nevravim, ze viem ako to funguje v Rakusku, ten pan tam ale funguje tak predpokladam, ze vie o com hovori. Ja som tam ale nenasiel, ze pisal, ze nieco plati v celom Rakusku (su tam spominane jednotlice krajiny), takze tam kde zijes to moze byt ine. Kazdopadne to skusim zistit :)
Odpovedať
@majkoj :) pri rodinnych domoch su info nepravdive, pri ostatnej vystavbe neviem. A pise ze ze v celom rakusku, a vzapati dodava priklad uz konkretny na spolkovu krajinu. Aj tu kontrolu uvadza na cele rakusko. Znie to dobre, aby bola taka spatna kontrola ako to dopadlo s energiami. Bytovka s centralnym kurenim, kde sa da zmerat kolko bolo prekurene, da sa porovnat s projektom. Ak si postavim dom, nemusim vediet kolko som spotreboval na kurenie. Tam sa to potom neda skontrolovat. Okrem toho konkretne v NO neni na stavebne povolenie pri rodinnom dome potreba projekt kurenia a v podstate ziadne profesie.
Odpovedať
Profilova fotka
@leandrian ale ak dobre citam, Energienachweis potom mat musis a za nedodrzanie citam, ze pokuta do 50k . Ta kontrola je v celom Rakusku ale je to namatkova kontrola, nekontroluje sa kazdy, aspon tak to stoji v zakone.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?