Posúdenie vzduchotechnických rozvodov

Dobrý deň. Žiadam vás o Posúdenie vzduchotechnických rozvodov . Jedná sa o bungalov . Zatiaľ budem obyvatelia dvaja časom možno štyria. RJ pravde podobne Nilan VPL 15
Odpovedať
Profilova fotka
to kreslil projektant?
Odpovedať
@jan45 Ja
Odpovedať
@matobe vpl 15 nie je rekuperacia, nema spolocny vymennik. Jedno malinke TC teplo vzduchu odoberie a druhe malinke TC vzduch znova ohreje. Nic proti aktivnej reku, ale riziko poruchy dvoch TC je omnoho vyssie (vela komponentov, vymenniky tepla, kompresory ), ako pri pasivnom vymenniku. Mas skusenosti so vzduchotechnikou? Ak uz chces robit rozvody sam, aspon nech ich navrhne niekto kompetentny, Nilan vraj robi projekt zadarmo.
Odpovedať
Ak kupujes vpl 15 kvoli kureniu a chladeniu, tak 2 kW stacia mozno v nulovom dome, a 1kW chladenia je v horucavach nic
Odpovedať
Jednotka NILAN VPL 15 je s aktivní rekuperací a může nabídnout uživateli výhody vyšší kategorie větracích jednotek. Na rozdíl od pasivních rekuperací nevyžaduje předehřev vzduchu, nemá žádné problémy se zimním provozem, nezamrzá, nemusí omezovat chod..naopak dokáže energii získanou z odpadního vzduchu využít nejen pro příjemný dohřev vzduchu přívodního a podílet se i na částečném vytápění domu. Rotacne pasivne vymenniky nezamrzaju, preto nepotrebuju predohrev. 2 kW staci na vykurenie detskeho domceka. Díky aktivní rekuperaci NILAN VPL15 může v letních vedrech příjemně chladit. 1 kW chladiaceho vykonu nic nevychladi, chvalabohu, lebo pustit ladovy vzduch do rozvodov znamena kvapkanie kondenzu do izieb. Z ekonomických důvodů mnoho klientů, kteří původně měli zájem jen o pasivní rekuperaci, volí právě aktivní VPL15. Když se totiž sečte cena samotné jednotky a nutných součástí pro udržení zimního chodu, dohřevu vzduchu, vychází lépe investice do VPL 15, která je o kategorii výše, s vyšším komfortem při celkově nižších provozních nákladech. Toto je najvacsie zavadzanie. Top jednotky s rotacnym vymennikom a doohrevom su od cca 2-2500 E. VpL 15 stoji skoro 4000 s DPH, slabo kuri a slabo chladi, takze treba aj kurenie aj chladenie extra. Pro maximální efektivitu chodu jednotky i za tuhých mrazů je výhodné doplnit jednotku o tepelné trubice. Dalsich 1000 ecok navyse. Kedze TC v mrazoch negunguje optimalne, treba to zamaskovat trubicami, inak sa zapina spirala?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 skade si dosiel k tomu ze su tam 2 TC ? @matobe Nech sa vyrobca akokolvek snazi, fyziku neokaka. To co v zime odoberie odpadnemu vzduchu musi pouzit na ohrev privodneho. Vyznam mauj az jednotky, ktore maju aj pasivny vymenik a TC je az za nim, ale tie su cenovo uplne inde.
Odpovedať
Rozvody +/- dobré, ale vždy sa projektuje na maximálny výkon ...tj. dimenzie potriuí dať o najbližší vyšší priemer. Chýbajú tlmiče smerom z/do interiéru a sanie a výtlak z/do exteriéru nemusia byť tak daleko od seba - stačí klude aj 30cm - 1m je uplne skvele . Kuchynu zdvihnut o 25 kubíkov a v jedalni premiestnit zvysny vykon pri okno. Do obývačky štrbiny - celý život sa pozerať na tanierový ventil len kvôli ušetreným 50€ ? + možnosť natočenia prúdenia vzduchu. Roťák je super - v správe viem vysvetliť porovnanie rekuperátorov. Akékoľvek dochladzovanie a dokurovanie cez REKUPERACNE vetranie je a vždy bude - vyhodený peniaz. a miesto nilanu zvažujte wolf radšej, alebo kludne ja systemair či zehnder.... Nilan s jeho cenou je úlet :-/
Odpovedať
@peto99 práve to riziko tej nožnej poruchy ma odrádza od aktívnej rekuperácie . Bol som u jedných ktorý majú VP18 a v lete nebol problém udržať teplotu na 22° C aj pri teplotách nad 35°C takže ako chladenie by to mohlo stačiť . A to mam v porovnaní s nimi väčšie hrúbky izolácii .Podla PHPP je merná potreba tepla 6,7 kwh/m2 takže síce to nieje nulový dom ale nieje až tak ďaleko.
Odpovedať
@skleni to sanie z ext. mám v pláne urobiť cez zemný výmenik takže by to išlo popod výtlak do exteriéru . Je možné regulovať ten objem len cez tanierové ventily prípadne cez tie štrbinové? Budem vďačný za tú porovnávku tých rekuperátorov.
Odpovedať
@peto99 cena projektu cez nilan je 8400kčs bez DPH
Odpovedať
@matobe vpl 15 som mal ako prvu volbu. Nakoniec ma odradila vysoka cena. Vp 18 je naozaj vhodna do pasivneho domu, problem je extremne vysoka cena, aj cena montaze. Aj tak potrebujes folie alebo konvektory, lebo kurenie 2 kW v mrazoch nemusi stacit. Co potom, zapnes ohrievac? Riziko zariadeni all-in-one je aj banalna porucha, ktora odstavi TUV, kurenie a vetranie na niekolko dni, kym pride servis. Napriek tomu ze Nilan ma slusnu povest, za taku cenu nakupis top zariadenia, a budu nezavisle na sebe. Napriklad TC 6 kW s dotaciou, ohrevom vody a stropnym chladenim, a rekuperaciu s rotacnym vymennikom a doohrevom. Nilan si za rozvody uctuje poplatok, ale firmy, ktore montuju rekuperacie maju projekt v cene. Reku stoji cca 4000 na kluc, TC do 6000 aj s fancoilmi. Moja skusenost je taka, ze projekt moze byt ok na papieri, a pri realizacii sa pride na nejaky nedostatok, ktory skuseny vzduchotechnik odstrani na mieste. Ak nemas skusenosti, tak si takuto chybu sam, dobrovolne a veselo zabudujes do systemu, a to sa potom prakticky neda opravit, lebo rozvody su vacsinou nepristupne.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
@peto99 tak to kúrenie plánujem elektrické odporové káble. A čo som cítal fóra tak aj ty ktorý si kúpili projekty tak neboli spokojný
Odpovedať
@matobe lepsie je dat rozvody urobit vzduchotechnikovi. Je to neprijemna robota, na ktorej sa neoplati setrit. On si urobi vlastny projekt, vacsinou do maleho domu to robia priamo z hlavy. Ak kupis vpl 15, ako ohrejes vodu? Podla ma je vp 18 s ohrevom vody lepsia. Ale ceny su uletene, montaz, doprava uplne mimo. Mne urobili cenovu ponuku a potom mi hrozili zdrazenim, ak nekupim do konca kalendarneho roka. Nie su jedini, tak som kupil Systemair VSR 500 a bojler s TC.
Odpovedať
@peto99 zatiaľ som si robil všetko na dome sám . Hádam to teraz neporusim
Odpovedať
@matobe ak nemas skusenosti, tu by som urobil vynimku. Bol som pri realizacii mojich rozvodov. Plastove hadice zvladnes podla videa, ale kvalitne spiro rozvody bez skusenosti su riziko. Mozes mat stastie a neurobit chybu, ale ak ju nahodou urobis a prides na to neskoro, neda sa to opravit.
Odpovedať
@peto99 Neviem prečo ale nepripadá mi to spiro nijako zložité. Mnoho vecí čo som spravil na dome som ešte nikdy v živote nerobil (drevená konštrukcia, EPDM, montáž okien a dverí, fasáda ...) okrem betónovania a všetko v poriadku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?