Prieduchy pre vzduchotechniku vo dverách

Ahojte, chcela by som sa spýtať, ako máte riešené prieduchy vo dverách? Myslím tie, kvôli prúdeniu vzduchu medzi miestnosťami s prívodom a odťahom vzduchu. Môj drahý mi dal na výber, či chcem mať: 1.) Na dverách mriežku. 2.) Fugu pod dverami (medzi dverami a prahom). 3.) Nepostrehnuteľnú fugu hore v zárubni (medzi stenou a zárubňou). Mriežka na dverách sa mi vôbec nepáči, tak to som hneď zavrhla. Tak sa rozmýšľam len nad tými fugami, či ich dať hore, alebo dolu... Dosť totiž cítim aj najmenší prievan a bojím sa, že by som ten prieduch nad prahom cítila na nohách. Pri tom vrchnom zase neviem či by sa miestnosť vôbec prevetrala, keď prívod vzduchu je na strope a výškovo len kúsok od toho je fuga pre odťah.. Máte s tým niekto skúsenosti a pomôžete mi pri výbere? Vopred ďakujem :-) Zuzana
Odpovedať
Ono je uplne jedno, kam ich das, citit/necitit to budes rovnako. Rekuperacia ti neodtahuje priebezne, ale narazovo. Takze ked citit, citit rovnako, co vsak zalezi aj na nastaveni rekuperacie. Podla mna je ideal vynechat tych odporucanych 8-10 mm zo spodu dveri. My nemame prahy ani prechodovky (jedna jedina prechodovka je medzi predsienou a obyvackou, aj tam ma len 5mm na sirku a 3 mm vysku), a nezda sa mi, ze by tie dvere zrezane o 8 mm mali nejaky vplyv na prievan. Ktory doma ale ani nemame, kym neotvorime okna ;) A este mas jednu moznost, mriezku do steny, ale to myslim u nas nie je moc zauzivane.
Odpovedať
@kkl82 "Rekuperacia ti neodtahuje priebezne, ale narazovo." ??? Rekuperacia praveze odtahuje priebezne - stale. Zaroven si myslim, ze ziaden prievan z nej necitit. @z3d > mavate zatvorene dvere do izieb, napr celu noc? Ak sa zatvaraju len vynimocne, nejaku specialnu fugu riesit netreba. A ak sa da, dajte privod dalej od dveri (kade bude vzduch z izby odchadzat, aby sa prevetralo co najlepsie).
Odpovedať
@z3d budu prahy, alebo len prechodovky?
Odpovedať
@kkl82 Ďakujem Ti za skúsenosť, ukľudnila si ma :-) A tá mriežka v ste ma tiež neláka. @siriki Mne drahý tiež tvrdí, že by mala ísť stále a na minimálny výkon a že vraj ani okná nebudeme musieť otvárať... Ale som si presadila že budú otváravé a ešte aj sieťky si nechám spraviť, ale to zatiaľ pššt ;-) Inak aj nejaký senzor na vydýchanosť vzduchu chel dávať, ale mňa skôr ten prievan trápi... Prívody nám navrhli hlavne aby ofukovali okná a nie vždy je to na opačnom konci miestnosti voči dverám.. A áno, zatiaľ mám predstavu že dvere budeme mať skôr zatvorené ako otvorené.. Ale možno život ukáže že to bude inak, zatiaľ sa ale pripravujem skôr na túto alternatívu. @dominik_boksansky Písala som o prahoch, ale len aby bolo jasné čo myslím. Reálne ich vôbec nebudeme mať. Maximálne nejaká tá lišta... Teda len tam kde sa dotýkajú dlaždice s dlážkou, alebo kobercom. Chcela by som mať tieto prechody čo najmenej výrazné...
Odpovedať
@z3d ja som akurát okná objednával včera. Tiež bude rekuperacia a ja som chcel okná pevne a žena otváravé. Tak sme spravili kompromis. Napr. Okná 150x150cm, otváravo-sklopná časť má šírku 60cm, ostatné je pevne. A tak podobne na ďalších oknách... ;-) Inak, rekuperacia má ísť stále a tiež nebudú prahy a budu dvere zrezane. ;-)
Odpovedať
@z3d nejake specialne upravy dveri nie su nutne. Uplne postacuje skara 5-10mm v oblasti prechodovky. Rekuperacka ti prievan nebude vytvarat. Okno je vhodne mat v kazdej izbe jedno otvarave aj ked pri rekuperacke nie je potrebne ich otvarat.
Odpovedať
@megdesign Tiež sme chceli takto spraviť kompromis, že časť okna bude otváravá a časť pevná. Ale potom ma pani v Oknoplaste Martin (veľmi zodpovedný prístup), upozornila, že tým pádom bude mať tá otváravá časť hrubší rám ako tá pevná (rám + krídlo vs. len rám)... A to sa mi teda nepáčilo. Tak bol môj drahý nútený pristúpiť na kompromis v ktorom sa nám dajú otvárať všetky okná ;-) A otváravé sa aj ľahšie umývajú. @dominik_boksansky Ďakujem, dúfam, že máš pravdu. Ten prievan a že budem mať vo všetkých miestnostiach rovnakú teplotu sú jediné negatíva ktoré na vzduchotechnike vnímam (a s tou teplotou sa viem zmieriť).
Odpovedať
@z3d práveže je to fajn, že ta pevna časť má tenší rám. Tým pádom viac svetla dnu. ;-)
Odpovedať
my mame tiez ciastocne otvarave okna, vacsinou na cca tretinu. a aj so sietkami. ono sice rekuperacia zvlada krasne vetrat, no v lete sa moze stat, ze sa dom prehreje a vtedy je dobre vediet cez okna vyvetrat krizovo cez cely dom. a aj psychologicky je dobre mat okna aspon ciastocne otvoritelne, ze ano ;-) co sa tyka tej rekuperacky, jasne, ze ide stale. ale nenasava a nevyfukuje vzduch po cely den v kuse. ide skor o nejake parminutove intervaly viackrat za den, kedy "vymeni" vzduch v dome. a v zavislosti od toho, ako to budete mat nastavene, to mozes pocut, napr. ked pojde rekuperacka uplne na najvyssi vykon. je to velmi subjektivne, niekto to neciti, ani nepocuje vobec, iny spozornie. ale rusive to nie je. najma v noci ti urcite rekuperacka na plny vykon nepojde, takze o nejakom prievane ci hluku nemoze byt rec.
Odpovedať
@megdesign Ja som Ťa len chcela upozorniť na niečo čo sa mne nepáči a sama som si to neuvedomila... S tým viac svetlom a lepšou izoláciou mi aj môj drahý hovoril... Ale ja som chcela otváravé a tie polopevné a polo otváravé sa mi jednoducho nepáčili. U nás je to teda čiste o estetike... Inak, väčšinu okien máme širokých cca dva metre, tak toho svetla budeme mať neúrekom ;-) @kkl82 Tiež si myslím, že sieťky sa nám zídu, to len môj drahý ma stále presviedča, že nebudeme musieť vetrať... Veď uvidím, objednať ich viem kedykoľvek :-) Ale ako píšeš o tých intervaloch vetrania, nemáš náhodou tú decentralizovanú rekuperáciu? Neviem ako presne sa to volá, ale tie také len ventilátory v stenách. Jeden známy to má a to funguje tak nejako, že chvíľu polovica tých ventilátorov fúka dnu, druhá von a potom sa vymenia... Lebo inak mi príde že to máte nejako neštandardne nastavené... Neber to prosím v zlom, pýtam sa len že mi príde škoda mať rekuperáciu a nemať ju vyladenú... Lebo to nám aj pán, čo nám ju bude inštalovať hovoril, že ona vlastne ide nonstop na malý výkon a len že ak by vonku bol nejaký dym, tak ju vypneme, alebo ak by bolo treba interiér odvetrať, tak ťuk do ovládača a ide na plný výkon...
Odpovedať
@z3d v tomto pripade negativa rekuperacia nema. Rovnaku teplotu v izbach mat nebudes - ja mam v spalni cca o 1,5 stupna menej ako napr. v obyvacke a takto to aj chcem. Taktiez prievan pri normalnom chode nebude. Okna som od maja 2016 v dome kvoli vetraniu neotvoril. Nie zeby sa nedali, ale nebolo potreba ;).
Odpovedať
Cisty blazinec...okno ktore sa neotvaraju? Dvere s 1cm medzerou ci dieri v dverach...no 21storocie este ze su ludia ktori sa daju nachytat na hluposti ktore za velke penniaze nakupuju
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fugas20 "Pro hlupaka kazdy hloupy" Forrest Gump :)
Odpovedať
@fugas20 tak podla teba je v 21 storoci lepsie chodit 3 x do dna vetrat? a spavat vo vydychanom?..
Odpovedať
@realistanr @dziky ukamenujte ma
Odpovedať
@fugas20 netreba,tym komentom si sa priklincoval sam...
Odpovedať
Profilova fotka
@z3d a si si ale vedoma toho ze ta pani ta upozornila hlavne preto lebo chcela zarobit? nakolko rozdiel medzi otvaravym a pevnym je skoro 100%. minimalne v nasom pripade pri drevenych to taak bolo ze fix 300e, otvarave 590.a to ze je ram hrubsi alebo nie vnimas tak maximalne den dva. a za rozdiel v cene ak mas tych okien niekolko mozete mat skoro cenu rekuperacky
Odpovedať
Rekuperacia ma bezat stale, ziadne intervaly. Uplne staci medzera na spodku dveri netreba davat ziadne mriezky.
Odpovedať
Este ze ked pojdes vonku tak tam je cisty vzduch ktori vam neskodi....robte si co chcete vase peniase ja mam svoj nazor
Odpovedať
@fugas20 Zbytocne pleties ludi, ked sa vyjadrujes o niecom, co si nevidel ani z vlaku.
Odpovedať
@psychx presne tak. ;-)
Odpovedať
@psychx Našla som len cenovú ponuku zo Slovaktualu a tam bol rozdiel medzi jednootváravým a dvojotváravým okonom 73 eur (rám plus kľučka), predpokladám že podobný rozdiel bol aj v tom Oknoplaste. Čiže na týchto plastových to neoblo také výrazné. A okná nás vyšli o nejakých 1000e viac ako bude stáť rekuperačka s rozvodmi a montážou... (Len pre istotu: aj okná a aj rekuperačku budeme mať relatívne lacnú :-) ) Do hlavy nikomu nevidím ;-) Ale z pani Matulovej z Oknoplastu som skutočne nemala pocit, že by šla po tom čo najviac zarobiť (aj keď predpokladám, že tam nepracuje zadarmo ;-) ), ale ako jedná z tých (tuším okolo 5) rozoslaných žiadostí o nacenenie sa nám pred jej vypracovaním telefonicky ozvala a prebrala s nami detaily a možnosti... A to boli aj firmy čo sa na náš dopyt vôbec nereagovali... Ospravedlňujem sa za odbočenie od témy, ale mám záväzok, že (v tomto prípade potenciálnych) dodávateľov s ktorými sme boli spokojní budem chváliť :-) Všetkým vám pekne ďakujem za rady a skúsenosti! Rozhodli sme sa pre tie poddverové prieduchy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?