Odpoveď na príspevok od petersd:
@megdesign počujem prvýkrat v živote. @petersd @dedo757 nuž chlapci, to ja za to už nemôžem... U mňa doma. Vodu som si robil komplet sám a nie som vodár, ako viete...:Odpoveď na príspevok od mgx:
dostudujte STN 06 830. Pre ohrievace nad 200l imh… @mgx Môže byť. Ja len, že sa bavíme o cca 80-120 litrových bojleroch v RD... :-)Odpoveď na príspevok od megdesign:
@petersd @dedo757 nuž chlapci, to ja za to už nem… @megdesign Dúfam, že je ten poistný ventil bez klapky... :-)Odpoveď na príspevok od mgx:
@dedo758 jasne, tam byt nemusi. Ale nemusi byt an… @mgx Ja mám tlakomer na redukčnom ventile, tesne pri bojleri nie. Poišťák zatiaľ nekvapká, ale expanzku som veru tento rok nekontroloval...😇Odpoveď na príspevok od megdesign:
@petersd @dedo757 nuž chlapci, to ja za to už nem… @megdesign predpokladám,ze medzi tým vlnovcom a bojlerom nie je ziadna uzatvaracia armatúra.Lebo medzi poistným ventilom a a isteným zariadením je to podla normy nepripustne.Odpoveď na príspevok od adambala:
Chcel by som sa opýtať, či je povolené zapojenie … @adambala Trošku som nad tým pôvodným zapojením rozmýšľal a poupravím predošlú odpoved. Pri použití poistného ventilu napríklad 6 bar a jeho prepadu vráteného späť do prívodu vody, zvýšime bezpečnostný pretlak o hodnotu tlaku v prívodnom potrubí.. T.j., ak je napríklad v prívodnej vetve 4 bar tlaku vody, tak reálne poistný ventil odpľuje až pri 10 bar, lebo pružina je nastavená na 6 bar a na regulačnú klapku tlačí ešte okrem pružiny aj tlak vody z potrubia, čiže reálne pri poruche bude v zásobníku 10 barov, kým zareaguje ventil. S daným tlakom už môže mať bojler problém a hrozí riziko explózie. Pri poruche termostatu bude v ohreivači tlak 11 bar, ak rátame 10 v ohrievači plus 1bar atmostférického, bude v kotli teplota 184 °C. /podľa tabuľky pre výpočet pracovného tlaku a teploty parných strojov/. A ked niečo povolí, tak to bude riadna šupa... Takže to zapojenie slučky je veľmi nebezpečné!Odpoveď na príspevok od zicher:
@adambala Trošku som nad tým pôvodným zapojením r… @zicher Vravím, možno ujo inštalatér vybral spätnú klapku tak, že ani majiteľ boiléra o tom nevie, že ju tam nemá, a Tvoje prepočty, i naše rozjímania, sú zbytočné 🙂Odpoveď na príspevok od megdesign:
@petersd @dedo757 nuž chlapci, to ja za to už nem… @megdesign Inak ako sa na to divam,mas to zapojene uplne zle.Ten ventil ma byt namontovaný v smere šípky na nom na privode studenej vody do bojlera,tam ma byt t kus a nan napojena expanzka.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@petersd @dedo757 nuž chlapci, to ja za to už nem… @megdesign Alebo,teda vybrat z neho tú spatnú klapku,ked uz to máš takto.Odpoveď na príspevok od zicher:
@adambala Trošku som nad tým pôvodným zapojením r… @zicher K tejto úvahe som prišieli včera aj ja, keď som čítal v špecifikácii že v Poistnom ventile je membrána a pružina. Tlak vody v prívode v mojom nesprávnom zapojení do slučky pôsobí ako protitlak a prepúšťací tlak 6,3 baru sa zvýši o tlak vody v prívode (mínus 1 bar tlak vzduchu okolia ktorý by na ventil pôsobil pri voľnom odtoku z PV), čiže napr. 6,3+ 4 - 1 = 9.3bar. Chystám sa napísať výrobcovi, či to tak naozaj je, spolu z otázkou, akú životnosť má poistný ventil. Jakino v inej diskussi písal o malej životnosti PV...(https://www.modrastrecha.sk/forum/kurenie-vetranie-a-klimatizacia/tlak-vody-vo-vodovodnom-potrubi-pri-ohreve-vody/) Na expanzku žiaľ už v kúpeľni miesto nie je. Ak by som mal pridať tlakomer, kam by ste mi ho doporučili zapojiť? Načo by mi tam vlastne bol, čo by som ním mohol odsledovať? Podotýkam, že teraz ani nemám šajnu o tlaku vody v prívode, môžem sa nanajvýš spýtať susedov na našom poschodí (1. z 3).Odpoveď na príspevok od dusan72:
@megdesign Alebo,teda vybrat z neho tú spatnú kl… @dusan72 Je to bez klapky. A vtedy je jedno, ktorým smerom je poistný ventil. Ako som už písal - tento "myjavský" PV sa montuje prednostne pred elektrické bojlery. Ale účel splní aj tu...Odpoveď na príspevok od adambala:
@zicher K tejto úvahe som prišieli včera aj ja, k… @adambala ohrievaj vodu len na 40 st a všetko ostatné ti bude k ničomu, máš v bytovke zabudovaný merač spotreby vody, a veľmi silný tlak pocítiš i rukou ak otvoríš vodu naplno, ja som býval posledne v 11 poschodovej na 7 poschodí a len odtiaľ sa používalo čerpadloOdpoveď na príspevok od adambala:
@zicher K tejto úvahe som prišieli včera aj ja, k… @adambala Poistný ventil má životnosť ako každá iná armatúra. Ty len musíš z času na čas prísť k nemu a raz - dvakrát pretočiť - "streliť", aby si vedel, či je funkčný. (v Tvojom zapojení si môžeš streliť tiež, len nevieš, či to odstrelo vodu, lebo máš všetko uzavreté.)Odpoveď na príspevok od dusan72:
@megdesign Alebo,teda vybrat z neho tú spatnú kl… @dusan72 prosím ťa pekne, nevyjadruje sa k niečomu, čomu nerozumieš. Vyššie sme už prebrali, že tam nieje spätná klapka....Odpoveď na príspevok od megdesign:
@dusan72 prosím ťa pekne, nevyjadruje sa k niečom… @megdesign Si si,istý ze v nom nie je klapka? Lebo podla vzhladu je to poistný dodavaný s elek bojlerom a tie klapku obsahuju vzdy. Býva pod tou skrutkou,jexine ze by si ju vybral,ale o tom nepíses.A comu rozumiem a comu nie,nechaj tak.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@megdesign Si si,istý ze v nom nie je klapka? Leb… @dusan72 Máš pravdu, v tomto zapojení je aj dočista jedno, či tam klapka je, alebo nie je. Keď sa poistný ventíl otvorí, aj tak púšťa nadtlak späť do celého systému pomimo klapky...Odpoveď na príspevok od dusan72:
@megdesign Si si,istý ze v nom nie je klapka? Leb… @dusan72 ako píšem vyššie, staraj sa do toho, čomu rozumieš... PF2025Odpoveď na príspevok od petersd:
@dusan72 Máš pravdu, v tomto zapojení je aj dočis… @petersd ty a tvoj "nadtlak" si pekne mimo 😂Odpoveď na príspevok od megdesign:
@petersd ty a tvoj "nadtlak" si pekne mimo 😂 @megdesign no pozerám podľa času príspevkov že ste preto nemohli ináč ani oslavovať, tiež som ešte nepočul výraz nadtlak, , niekde tak hovoria nárečovo čo je pretlak?Odpoveď na príspevok od dedo758:
@dusan72 Ako bolo napísané - to @megdesign -ove z… @dedo758 Poznas to podla jeho vzhladu,alebo ako?Lebo v poist ventiloch pre el boiler praveze je klapka vzdy,kvoli ochrane spiraly aby neostala pri poruche vodovodu nasucho a nezhorelaOdpoveď na príspevok od dusan72:
@dedo758 Poznas to podla jeho vzhladu,alebo ako?L… @dusan72 Pýtam sa na to v príspevku hneď za fotkou. A mám tam "páčika" od autora... ;-)Odpoveď na príspevok od dedo758:
@dusan72 Pýtam sa na to v príspevku hneď za fotko… @dedo758 No,len nenapísal,ze by ju vyberal....Odpoveď na príspevok od dusan72:
@dedo758 No,len nenapísal,ze by ju vyberal.... @dusan72 Ty si mimo. 😂 Tak asi keď som mu tam dal lajk, asi som mu dal za pravdu, čiže spätná klapka tam nieje. To potrebuješ napísať ako debilovi polopate?Odpoveď na príspevok od megdesign:
@dusan72 Ty si mimo. 😂 Tak asi keď som mu tam dal… @megdesign Ze "tam nie je" moze znamenat,ze si myslis,ze ju neobsahuje od vyroby.Ale keby si jasne napìsal "uz tam nie je" alebo "vybral som ju", je to jasne.Mam rad presne vyjadrovanie.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@megdesign Ze "tam nie je" moze znamenat,ze si my… @dusan72 jasné, ja si myslím, že ju neobsahuje.... A čo si ešte myslím podľa teba? 😃Odpoveď na príspevok od megdesign:
@dusan72 jasné, ja si myslím, že ju neobsahuje...… @megdesign Je uplne jedno,co si myslis.Hlavne si ten ventil nenamontoval tam,kde sa standardne ma montovat.Ak tam ta klapka je,tak to tvoje svojske riesenie je nefunkcne.Ak si ju vybral,tak je to ako ked si oblecies sveter naruby-sice je to funkcne,len to debilne vyzera.Aj som zi to odfotil pre srandu