Dorobenie bojleru k prietokovemu kotlu

Ola, taka velmi sprosta otazka, no nakolko uz mi dosli nervy, musim ju riesit. Pri prerabke bytu som zvolil nevhodny kotol Immergas VICTRIX MAIOR 28 ERP. Vyberal som ho kvoli velkej modulacii a nizkemu spodnemu vykonu, nakolko som v byte urobil podlahovku. Kotol kuri paradne, len tak si pufka, ale v sprche ma ide porazit. Kvoli tomuto kotlu mam obrovsku spotrebu vody, lebo odtecie aj 20l vody, kym zacne ist tepla. Nasledne po "namydleni" a pusteni vody ma caka obarenie jak prasiatko pri zabijacke. Horucej vody sa par litrov nakumuluje a tak musim s bateriou sibrinkovat stale na studenu, na teplu... no katastrofa. Na margo tohto problemu radim vsetkym, ktori idu davat plynovy kotol, aby nespravili rovnaku chybu ako ja - prietokovy ohrev TUV. No a teraz otazka. Kedze kotol mam v technickej miestnosti, vedel by som k nemu dorobit maly bojler ak je to mozne. Nikde u vyrobcu som sa ale nedocital, ci pri mojom prietokovom kotliku je toto mozne. Je tu nejaky borec co sa v teme vyzna, pripadne nieco take uz riesil? Druha vec co ma napada, pretoze technici z Immergasu v okoli sa nejdu roztrhat so servisom alebo vyladenim mojho kotlika, tak keby sa niekto sikovny nasiel, milerad si ho objednam na servis. Totiz neviem ci je vlastne moj kotlik dobre ponastavovany - napriklad komin mam pomerne dlhy, asi 13m a spalinovu cestu v menu mam nastavenu na KRATKA. do tychto nastaveni sa nechcem sparat, pretoze si vyzaduju kalibraciu. Mam pocit, ze po pusteni teplej vody kotlu velmi dlho trva, kym sa "zobudi". pri TUV funguje strasne neflexibilne. Jedna sa predsa o "najmodernejsi" prietokac od immergasu, naviac s obmedzovanim prietoku pre TUV kvoli vykonu, a BOOST modom. Preto mi nejde do hlavy, ze musim kazdy den podstupit v sprche otuzovaciu kuru s parnym kupelom v jednom. Moc budem vdacny ak by sa nasiel niekto, kto mi problem pomoze vyriesit
Odpovedať
Sprcha musí byť čo najbližšie od kotla , to je jedno akého lebo zo začiatku ide studená voda. Keď zastavím vodu a potom pustím tak na okamih idem na bok kvôli tej horúcej vode.
Odpovedať
@jean2 To je jasne, sprcha je asi 5m rurok od kotla. Ked zoberiem bateriu ktora je v technickej miestnosti (2m rurok od kotla) situacia je rovnaka. Tu nejde o cestu potrubim k baterii, ale o brutalne vykyvy teploty TUV. Tiez viem, ze situaciu by ciastocne vyriesila termostaticka bateria, len mi pride scestne menit baterie kvoli kotlu. Zaroven to vobec neriesi vela minutej studenej vody pri cakani na teplu. Skusim to popisat mojim laickym pohladom: 1, ked mam zapnuty letny rezim a BOOST mod, kotol neustale drzi predhriatu trochu vody, ktoru v sebe ma. Vtedy to funguje celkom pekne, zacne ist z kohutika horuca voda, ktora o chvilu trochu schladne (kym kotol nastartuje a zacne zohrievat dalsiu studenu ktora nim prechadza). A potom sa teplota zastabilizuje, kym mam vodu pustenu. V tomto mode to funguje celkom oka. 2, uplne ine je to v zimnom rezime, kedy kurim do podlahy cca 35/30st. Kotol si ide na 10% vykonu a ked pustim TUV, strasne dlho trva, nez sa spamata. V prvom rade sa nejaku chvilu prepina trojcestny ventil na TUV a az nasledne startuje kotol. Trva mu to velmi dlho a kym dosiahne maximalny vykon, prejde aj 30 sekund. Medzitym kotlom prejde zbytocne 15-25l studenej vody a ja v sprche mrznem.
Odpovedať
TO KTO TI DO BYTU NAVRHOL 28 KW KOTOL? VYBERAL SI SI SáM? A PREčO?
Odpovedať
@daralbajda Lebo ma spodny vykon 2,8kW co je perfektne, na druhu stranu 28kW ma iba pre TUV. Vo vybere nevidim az taky problem, nakolko ine 18kW kotly maju vyssi spodny vykon ako tento. Ma tento prispevok, respektive otazka nejaky vplyv na riesenie temy, ci to bola len invektiva? 🙂
Odpovedať
@jusi1 Tu som sa len utvrdil že ohrievač na vodu treba mať zvlášť. Neviem či je to pravidlo všetkých kotlov s ohrevom TUV. Poraď sa s výrobcom, servisákom alebo s niekým kto má taký kotol.
Odpovedať
@jusi1 Tak keď vieš že sa 30sekund rozbieha tak pusti vodu v predstihu nech sa nahreje aby si nemrzol pod sprchou.
Odpovedať
@jusi1 ja by som Ti odporucil termostaticku bateriu. v starom dome mame prietokovy Immergras (neviem typ) a s termostatom je to v pohode. To ide voda celkom daleko starymi trubkami. Riesenie za 150EUR.
Odpovedať
@jean2 @Igor256 ten problem nie je taky jednoduchy ako sa zda. Predstavim model. - Pustim sprchu a pockam 30 sekund, kym je voda OK - vojdem do sprchy a po dalsich 30 sekundach chcem pouzit sprchovy gel - zastavim vodu. - Kym sa "namydlim a dam sampon na vlasy", ubehnu 3 minuty, kedy uz kotol je prepnuty naspat z TUV prevadzky do prevadzky kurenia (35°). - Nasledne sa chcem osprchovat, pustim vodu, ktora chvilku ide tepla, lebo bola v rurkach, no potom pride sok z 13° osviezenia, pretoze kotol sa snazi prepnut z kurenia do TUV, co trva uz tentoraz kratsie, ale tiez nejakych 20 sekund. V takomto pripade mi nepomoze ani termostaticka bateria a jedinym riesenim je nechat tiect teplu vodu neustale a v rozku sprchoveho kuta si davat sampon 😄 Pride mi to divne v 21. storoci. A to neriesim to, ze v bytovke mame najvacsiu spotrebu vody kvoli vyslovenemu plytvaniu.
Odpovedať
@jusi1 kua, , chcel by som mat tvoje starosti...
Odpovedať
@jusi1 no ja neviem, ja som s tym problem nemal pri podobnom kotli a termostate...
Odpovedať
Profilova fotka
@jusi1 Celkom som sa pobavil.....ale teraz k veci. Zakúp elektrický 50l bojler /neviem či sa vyrába aj menší/ a pripoj ho medzi kotol a odber TUV.Takto budeš mať zásobu teplej predhriatej vody a zbavíš sa otužovacej kúry a parného kúpeľu v jednom.Pokial naskočí kotol tak bojler ti bude robiť zmiešavaciu nádobu a pri dlhšej spotrebe teplej vody nemíňaš elektriku,lebo kotol ti ju všetku nahradi v prietokovom režime. Ber ten bojler ako keby si mal spustenú cirkuláciu na teplú vodu.
Odpovedať
@zmrzlina_sk Dakujem, aj tak sa to da riesit, len kombinovaniu druhov ohrevu som sa chcel prave vyhnut. Este pred razantnymi rieseniami dam sancu prevereniu nastaveni kotla poriadnym technikom a potom sa rozhodnem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jusi1 radim ti dat termostaticku bateriu, ak mas aj male deti. Ja ju mam a je to super, tepla voda mi ide po 3sekundach, ale mam aj cirkulaciu. Ak nie, tak vymen kotol za taky zo vstavanym zasobnikom, tam si nadstavis teplotu vody, ktorou sa neopalis, napr. Protherm tiger.
Odpovedať
ja myslim, ze prave toto je ucel akumulacnej nadrze (bojlera), aby sa predislo tvojej situacii. Jednoducho ti to tam v systeme chyba. dopln zasobnik TUV a bude to ok.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?