Podlahové kúrenie - môžeme mať rekuperáciu?

Ahojte, ako nie až taký znalý by som poprosil o pomoc. RD A0, 120m2 zateplený. S projektantom momentálne riešime ako budeme kúriť. Navrhol plyn (prípojku treba potiahnúť cca 20 m). Chcel by som poradiť či a čo k tomu do zálohy. Plánujeme podlahové kúrenie. Čo sa týka rekuperácie, stretol som sa stým vždy iba pri TČ, či je teda možné ju mať aj pri plyne. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
@quilee no pokial viem tak rekuperacia je iba riadene vetranie a nema nic spolocne s kurenim. Iba zeby by mal nejaky model pridavane teleso na nejaky este ohrev. Cosi take mi spominala projektantka.
Odpovedať
@kicilanka ďakujem, to mi nebolo z príspevkov tu na fóre jasné. Skôr mi ide o ten záložný zdroj k plynu.
Odpovedať
@quilee aj my to akurát riešime
Odpovedať
@quilee k plynu este zalozny zdroj kurenia urcite netreba , s dobre dimenzovnou podlahovkou nebude ziadny problem, ani s 28 st v dome Rekuperacia vam zlepsi kvalitu vzduchu a este znizi energeticke strary. Tie vypocitane straty su na papiery sice velke ale len teoreticke, bo nikto tak skutocne nevetra aby kazdu hodinu vymenil 1/ 2 vzduchu v dome??No rekuperacia to skutocne robi sama bez zasahu, a je to riadne citit na kvalite vzduchu Vsetko by malo byt uz v projte, mate A0 a teda musel byt vybrany aj sposob kurenia aj rekuperacia lebo by nemal s cim radat tu A0 Preco kazdy riesi zalozny zdroj kurenia ked ani netreba! Mne tu za to isli odtrhnut hlavu, bo som si dovolili ku TC dat krbovu vlozku s teplovodnym vymennikom s napojenim na cely dom aj TUV. Ciste technicky ked das TC, to mu v sebe aj druhy zalozny zdroj ( elektrospiralu) ktorou sa da kurit dalej aj ked vypadne kompresor. Kazdy kto ma TC to vie. Jeden chlapik ktoremu sa pokazil komresor TC kuri uz elektrospiralou ( nudzovy rezim ) uz 3 rok :). To iste s nahrievanim TUV. ;) Uz ani klasicke krby uz ako zalohu nechcu davat. ( ja som klasicky nechcel bo jednak viri prach, prehrieva priestror, nevyhreje vsetko len centralnu cast ktoru prehrieva a trocha okrajove, poschodie len minmalne, prieduchy su blbost s hygienickeho hladiska v novom dome, nemoznost regulacie pri klasickom krbe) :))) Vidim ze teraz leti aktivna rekuperacia abo dokurovanie klimatizaciou .
Odpovedať
@quilee ked vypadne elektrina nepojde ani plynovy kotol, ani rekuperacia ani klimatizacia, takze tym nedokuris. Na druhej strane, dobre postaveny dom (s minimálnymi tepelnými stratami) navychladne pod este pouzitelnych 18° za par hodin. Ak by bola elektrina odstavena 3 dni, tak bud vytiahnete svetre na spanie alebo odídete k svokre... Ak vypadne na nejakých 24 hodin tak ani mrazak nerozmrzne ani dom nepremrzne... Ked mas plyn 20 metrov od domu, tak asi nebyvas niekde na lazoch kde distribucka po kalamitách ako bola v nedelu opravuje vedenie az na samy koniec, takze ak vyslovene nechces krb do obyvacky pre atmosku alebo nevychadza energeticky certifikat nahradny zdroj zbytocne riesis
Odpovedať
@zita19 A to sa mi vsetci cuduju ze mam krb s teplovodnym vymrnnikom. Navyse tym mojim viem kurit aj pre vypadku ee, staci vypustit vymennik do odpadu jednym ventilom a kurit dalej ako do akumulacneho technologia s rym ratala, okrem ruadenej vzduchovej elektrickej klapky na externom privode ( ktora sa po vypadku naplno otvori ) mam aj manulalne packy na regulaciu vzduch a sekundatneho horenia. Centralne schodisko vykuri aj hore, akumulacny krb drzi pekne dlho, no krajne severne izby na poschodi len pri otvorenych dverach. Zvykne sa mi trocha prehrievat priestro na dolnom podlazi, povedzme pri nepretzitom kureni 26,5 st, ak by som robil teraz dal by som do obostavby krbu trocha sinejsie izolacie, no na druhu stranu sa mi to moze este hodit. Lebo ako pises pocasie vycina jak besne a bude stale viac.
Odpovedať
@janopopovec ale ty nemas bezny dom pre smrtelnikov. Ty tam mas napchatých technologii jak v CERNE. Zas nie kazdy ma cas, vedomosti, peniaze, sily a nadsenie aby vsetko prespekuloval az na prezitie tretej svetovej... Normalny smrtelnik chce na jesen zapnut kurenie a na jar vypnut, mat teplu vodu kedy mu treba. Keby to bolo riadene podla pocasia a fungovalo bez nejakých dalsich zasahov to je vsetka automatizacia co potrebuje k stastiu.
Odpovedať
@zita19 Ten CERN sa mi paci, nemozem tu napisat ake dalsie tajomstva skryva moj dom bo nikdy nevies kto tu snori. Moj svokor ma klasicky kotol na tuhe palivo a radiatory, vsetko ide samospadom bez elektriny, tomu hovorim stary selsky rozum. Keby stal kilowath 20 halierov ako kedysi nemuseli by sme nic riesit. Ale ektrina pojde rapidne hore ako vsetko. A to pocko, hm... neviem si ani predstavit riesit take vypadky ako na strednom slovensku. Vypadok plynu ? pravdepodobnejsi! Ak sa bude bortit system elektrina potecie ako posledna spolu s vodou. Drevo z nedalekeho lesa, ci zasoba na dva roky na dvore najistejsia poistka.
Odpovedať
Profilova fotka
Za mňa rozhodne krb, pec alebo aj sporák. V 3.podl. dome cca 280 m2 máme dva velké krby a pri jednom ešte sporák a rúru. Rozvody teplovzduchu. Čo by som dnes robil inak ? Krby robila firma, ktorá mala asi zlé skúsenosti so zákazníkmi - blbcami, ktorý si myslia, že v krbe musí byť vatra. Preto robili základné teleso z kvalitných materiálov, ktoré znesú aj takéto zaťaženie bez jedinej prasklinky. Samozrejme aj izolujú takže krb má malú akumulačnú schopnosť. Ešte že sa do neho zmestí aj siahovica a tá vydrží do rána a teplovzduch funguje. Ak máte v rodine alergika určite je lepší teplovodný krb. Ja by som dnes spravil hypokaustovu pec kde je uzavretý objem vzduchu, ktorý ohrieva masívne murované teleso na celú výšku domu. Je to však dosť drahé. Ale stačí pár polienok denne aplyn udržuje len tepelnú pohodu a hreje vodu. K tomu by som dal ešte väčší sporák s väčšou rúrou. Mám bohaté skúsenosti s výpadkami elektriny ale aj plynu či s poruchami kotla. Navyše pokiaľ je človek ekonomicky činný často nehľadí na finančnú stránku a využíva média od štátu. Každý štát však chce mať ľudí ktorý sú závislí od energií. A potom už len čakať na zvýšenie penzie či 13. penziu a byť vďačný. Okrem toho buchty či kačica z rúry na tuhé palivo chutí úplne inak !!!
Odpovedať
@janopopovec mas vsetko co si viem aj neviem predstavit. Vsak uz sme to niekde preberali... A co zabezpecenie voci COVID-19? Myslim, ze toto je teraz aktualnesi problem ako dlhodoby velkoplosny black out sposobeny teroristickym utokom a hladomor sposobeny 1000 rocnou vodou... Vsetky tie technologie su ti na prd, ked to schytas a mas slabu imunitu :-p
Odpovedať
@zita19 to je zase strasenie ludi, uz to tu bolo vela krat... a zase sa farmabiznis napakuje na vakcinach...
Odpovedať
@quilee Pokiaľ chceš plyn a máš možnosť pripojiť sa, tak i daj plyn a kvalitný kondenzačný kotol. Pasívna rekuperácia, ktorá sa využíva v drvivej väčšine prípadov v novostavbách, nemá žiadnu závislosť s druhom kúrenia. Či budeš kúriť plynom, drevom, tepelným čerpadlom, alebo elektrinou, je to úplne jedno. Rekuperácia=riadené vetranie. Kozub s nízko výkonnou vložkou max do 5 kW ako náhradný zdroj je rozumné riešenie, ale nieje nutnosťou pri plynovom zdroje kúrenia. Skôr to je o príjemnej atmosfére.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kosto13 Poriadny barak! Tie krby sa mi pacia, dnes uz velmi ludia krbiky nechcu davat, aspon ako citam na streche. Idu do priamovyhrevnych elektrickych zariadeni, lebo naklady sa daju dopredu prepocitat, a ak je spokojnost tak neriesia, v bytoch platia vela takze im to je pri prechode do domu jedno. Jedina nevyhoda je nutnost prikladania :)) ale aj to sa da eliminovat na minimum. Priznam sa ze tuto zimu som kuril do krbu tak 10x . Vacsinou staci rozlozit 5 polienkami a po nahriati komory na prevadzkovu teplotu len dohadzujem podla potreby na splynovanie aj to len minimalne bo v fome je uz okolo 25,5 st., akumulacka zbytok absorbuje a uskladni na neskor, popripade dohrieva TUV ak je poziadavka Stavil som na vzduchotesnu vlozku, s automatickou prevadzkou systemu a regulaciu vzduchu aby bola zachovana vysoka ucinnost horenia ( splynovania) dreva, co ma za nasledok nizky frekvenciu pokladky a mensie mnozstva spaleneho dreva. Uplne staci nalozit doplna 1x za den, co som este neskusal, bo energeticke mnozstvo max. pokladky prevysuje vysoko tepelne straty domu a potrebu tepla. Navyse rekuperacia to teplo pekne poroznasa dalej. Prieduchy som nechcel kvoli vireniu a ani krb nema ziadny prieduch. Nahodou mi vysla jedna vyustka z rekuperacie tesne vedla krbu, takze krasne tlaci z hora teplo do priestoru dalej Trocha som podcenil vykon vlozky a hlavne vymennika ( 20kw max ), bo napriek izolacnemu 3 sklu je salavy prikon nadmerny , a aj odizolovanie obostavby sa pri dlhsej prevadzke prejavy nahriatim , no stale je ho mozne pokojne chytit rukov ( 40 - 55st). Pre dom A0 je to aj tak ako keby som mal v obyvaku jeden velky radiator v rohu. Poriesi mi to zonovka ktora vypne okruh automaticky, abo pri oklladani mramorom skusim poriesit dodatocnu vrstvu izolacie zvonku, hlavne na najexponovanejsich miestach. Vnutro vlozky je oblozene samotovymi doskami a pod tym nejaka specialna kameninova vrstva a tak ocelovy plášť. Nad ohniskom 6 dopalovacych tyci predhriatim vzduchom. Viem si kuknut na kolko energie som vyrobil vymennikom, statistiky, cele to doladit na mieru, za mna velka spokojnost. Hlavne som nechcel dopafnut ako kamos co ma v obyvaku skutocny krbovy skvost s preduchom, no nekuri tam lebo neviem v izbe existovat, a to napriek tomu ze ma obyvak 50m2, ( cely jeho dvojpodlazny dom 320m2), iste moze prikladat malinko no potom to dechtuje komin aj sklo.
Odpovedať
@quilee A hlavne neber do úvahy to čo tu vypisuje @janopopovec Za tie peniaze čo on zainvestoval do jeho vykurovacieho systému by si mala predplatený plyn na 30 rokov.
Odpovedať
@rapidek povedz to Talianom :))
Odpovedať
@ruren nikoho na podobne riesenie nenahovaram, samozrejme :)
Odpovedať
@janopopovec Neviem či by sa aj niekto taký ešte našiel.
Odpovedať
@quilee rekuperacia nema ziaden vplyv, teda suvislost s plynovym kurenim - ale ked to spravne chapem, ty pises o aktivnej rekuperacii, s ktorou by si chce kurit v dome. Velmi som nad tym premyslal, ale nemal som vtedy peniaze naviac, preto mam len pasivnu rekuperaciu. Popremyslaj nad krbom, ja som ho zavrhol a teraz lutujem ... aj miesto na krb v dome mam, ale nedal som ho, ale stale ho tam mozem dat, len musel by som riesit komin okolo steny hore nejako.
Odpovedať
@rapidek Až nato, že ešte žiadnu vakcínu nemajú.
Odpovedať
@zita19 Ano ked sa pytas na COVID, mam doma presne taky mundur s filtraciou vzduchu na biohazard, potrebujem ho na mikrobialne experimenty, a tu skoncim. Mam to ako pamiatku ked som pracoval na infektologii a bol problem so SARS , dokonca tema moje atestacnej prace bola chripka, tym ale netvrdim ze si viem vyrobit liek. No nam slusnu zasobu liekov! Ak sem dorazi tak pojde na husto zaludnene oblasti teda KE, mi tu pod lesom v zapadakove nemusime byt nutne zasiahnuty. 1000r voda ? - nadmorska vyska, chladomor ? Hmmm..
Odpovedať
@ruren asi nie, a ked nam spustia konecne ten fuzny reaktor bude elektrina zadarmo, vsetci elektrokotlaci bydu happy ze... tesis sa ?
Odpovedať
@janopopovec Ani nie, ja nemám elektrokotol.
Odpovedať
@janopopovec ty si nepochopil hladomor bola len nadsadzka... A si doktor, vies, ze viroza... Kym mas dobru imunitu tak si poradis, ked nemas, evolucia sa postara aby s tebou skapali aj najagresivnejsie mrochty...
Odpovedať
@janopopovec písal si : Prieduchy som nechcel kvoli vireniu a ani krb nema ziadny prieduch, toto všetko je mýtus, mám prieduchy pasívne bez ventilátora žiadne vírenie. každá krbová vložka musí mať prieduch,nasávanie a aspoň jeden výstup,ak to nemá je obostavba zbytočná, píšeš že sa ti rozvádza teplo rekuperáciou, tak prieduch máš prieduch nemá pec ale ani vložku, má ohnisko a ťahy na akumuláciu do veľkého množstva materiálu i 3-5 ton
Odpovedať
@kosto13 takže robíš stále kuriča, makačka premiestňovať drevo a popol na 2-3 podlažie, berieš ako telocvik, chcem ťa vidieť ked budeš mať 80 ako budeš behať, pečená kačka je ale najlepšia v peci na drevo, teda okrem jednej -kačky ak si počul vtip o 3 -kačkách 1. makačka, druhá pečená-kačka a najlepšia trt-
Odpovedať
@zita19 No mne Boh nadelil zatial nadstandartnu imunitu. Posledne ma trapili oblickove kamene pred 3 rokmi bo mam mizerny pitny rezim, inak ani nadcha Ked kukam na mladu generaciu , ako sa to vravi ? " chabžinu" co mi chodi do ambulancie, trendy hrozne, kadzy chce byt hned marod s jednodnovym " soplikom " abo hned riesit invalidny dochodok pre migrenu ci anemiu, fakt funny, kazdy druhy alergik / astmatik, s nejakym imnudeficitom, neviem neviem, taky Coronavirs by ich pokosil jak kombajnt zatvu!!! Zase na spravach drbali do lekarov ze jaky su nenazranci, na polatkoch a tak... ale povedz mi co mam robit s pacientom ktory ma naliehavu hypertenziu a odmieta brat lieky ?? Mam ho mat nadalej ako pacienta? Ci ho poslat het ? A takych je vela rozneho spektra. ! Kazdy raz umrie, aj ked mi Boh dozici dlhy zivot, na konci v tom nejlepsom zaspim ( to je topka ) abo umriem na dajaku strádavú pliagu, no dufam ze to nebude nejaka bio zbraň stríčka Sama..
Odpovedať
@duzu kym vladze nech behá, ale pekny prispevok :) ++++
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec no to sa velmi rychlo moze zmenit, ja som cca do 40ky nepoznal doktora a potom ako na klavir.... PS: ako ta poznam, skor umries na tvoju reakciu na nejaku konspiraciu ako na zbran strycka Sama :-p
Odpovedať
@janopopovec tak ja tiez dufam, ze ma to neskoli. Ak ano, asi to byva rychle. Len ja som taka odolna, ze az mi je trapne ked idem pred rekondicnym v kupeloch na vstupnu prehliadku a doktor sa ma pyta ake lieky beriem a ja Ziadne. Tak kukne na rok narodenia a zacne pomocnými otázkami Ani na tlak? Ani na cholesterol? Ani na srdce? No nie =-) Zabil to ten posledny v Ruzbachoch, ze Naco ste sem dosla, vsak vam nemam co liecit... :-N
Odpovedať
@zita19 budeš ako moja bývalá suseda mala 89 a prvý krát v živote ochorela, prišiel lekár a pýtal sa kde má zdravotný záznam, ona že čo to je , v živote nebola u žiadneho doktora,najradšej jedla bôčik, a vraj nezdravé jedlo, po týždni zaspala na vždy, no nikdy nechodila pravidelne do práce,domáca na celý život
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?