Odpoveď na príspevok:
Mame kotol na pevne palivo a pelety úspor 20kw, n… Akumulačka je riešenie. Navalíš do nej 50kWh tepla a keď je treba pustí sa obehovka a do domu zakúri, teoreticky zostaneš na dreve alebo prejdeš na peletový kotol... čo získaš peletami je skutočnosť že nemusíš k tomu chodiť a prikladať, kálať drevo alebo chodiť po drevo hore dole. Čo ti ale pribudne je nutnosť miesta pre pelety a musíš ich tam nejak dostať, tipujem že doma rampu na paleťák alebo vysokozdvižku nemáš takže vrecovať / kýblovať podľa potreby.Odpoveď na príspevok:
Mame kotol na pevne palivo a pelety úspor 20kw, n… Dobrý deň, ešte máte možnosť použiť namiesto dreva drevené brikety a prášiť sa nebude. Žiadne chystanie, rezanie, sušenie, kálanie. Iba kúpite a kúrite. Navyše majú podstatne nižší objem vody ako drevo (aj vysušené), preto budete kúriť efektívnejšie (miniete menje paliva. 1 tona drevených brikiet nahradí 3 metre kubické dreva, resp. 4 klietky ukladaného dreva. https://lestn.sk/blog/co-su-to-brikety https://lestn.sk/blog/viete-briketami...Odpoveď na príspevok od ekobriketyles:
Dobrý deň, ešte máte možnosť použiť namiesto drev… @ekobriketyles alebo treba kupit taky kotol, kde sa zmestia aj velke kusy dreva, cim odpada potom tolko roboty s drevom. a zase ked kupujem kotol na drevo, tak asi pocitam s tym, ze to budem musiet chystat, ak sa nerozhodnem kupovat rovno hotove palety nachystane.Odpoveď na príspevok od falcion:
@ekobriketyles alebo treba kupit taky kotol, kde … @falcion konečne vraj majú dotovať kúrenie i tým ktorí kúria drevom,pevným palivom, ked zdraželo všetko tak i palivové drevo ak je to ako jediný zdroj, no neviem si predstaviť ako to skontrolujú, majú info len o tom kde je zavedený plyn, ale kto kúri el. to zistiť nejde, niekto má vyššiu spotrebu aj bez tohoOdpoveď na príspevok:
Mame kotol na pevne palivo a pelety úspor 20kw, n… kúrite do radiátorov , na akú teplotu , počet kusov, rozloha domu , na koľko stupňov v dome , ...?Odpoveď na príspevok od rudy1973:
kúrite do radiátorov , na akú teplotu , počet kus… @rudy1973 teraz stačí kúriť len ráno ked je najchladnejšie,už sú ranné mrazy, kúrenie je zapnuté stále, vnút. teplotu reguluje vnútorný termostat 30-40 st a vnútri mám 22-23, kúrim el. kotlom stačí malý výkon do 3 kW, v najväčších mrazoch pod -20 kúrim 9kW výkonomOdpoveď na príspevok:
Mame kotol na pevne palivo a pelety úspor 20kw, n… Kúrenie drevom bez akumulácie je síce možné, ale nie príliš efektívne. Aj splyňovací kotol v útlme produkuje spaliny, ktoré idú bez úžitku von komínom. Pelety sú v tomto lepšie, pretože horák dokáže modulovať výkon nie len reguláciou vzduchu, ale aj množstvom paliva v rozsahu 20 - 100% max. výkonu bez zníženia účinnosti. Preto je dôležité nemať predimenzovaný kotol, aby dokázal ísť pokiaľ možno kontinuálne. Peletový horák sa dokáže sám odstaviť a zapáliť, ale príliš veľa štartov znižuje životnosť el. zapaľovača. Z môjho pohľadu je efektívnejšie kúriť peletami keď potrebujem menší výkon a ak už potrebujem min. 50 - 60% max. výkonu kotla, tak prejsť na drevo. Ideálne je to však v oboch prípadoch (pelety/drevo) s využitím akumulácie. Mám horák 5 - 26kW a aj tých 5 je po väčšinu vykurovacej sezóny veľa. Kúrime na 21°C, bez útlmov s ekvitermickou reguláciou cca 80m² nezateplenej plochy a pri terajších teplotách okolo 10°C je potrebný výkon asi 1,3kW aj so stratami z aku nádrží, čo by asi nedal ani horák s najmenším výkonom aký sa dá zohnať. V zateplenom dome je to samozrejme ešte horšie.Odpoveď na príspevok:
Mame kotol na pevne palivo a pelety úspor 20kw, n… A aby som sa vyjadril viac k veci, tak momentálne by som kúril peletami. Nechať nastavený termostat trebárs na tých 21°C a o zvyšok nech sa stará automatika kotla. Peletový horák, pokiaľ nepomôže najnižší výkon, dokáže prejsť pri dosiahnutí nastavenej teploty kotla do udržiavacieho režimu, z ktorého sa pri poklese teploty sám rozkúri. V prípade, že nenastane požiadavok na kúrenie do určitej doby, tak horák vyhasne a potom sa znova zapáli. Všetko závisí od regulácie kotla a zapojenia, takže ťažko povedať ako sa to presne bude správať v konkrétnom prípade, pokiaľ nepoznáme detaily. U mňa sa dá horák riadiť aj priamo priestorovým termostatom.Odpoveď na príspevok od duzu:
@rudy1973 teraz stačí kúriť len ráno ked je najch… @duzu muz mi vravi,ze pocul,ze ake si poukazy budu posielat.Tie sa asi budu davat pri kupe a zbytok doplatok,cize by to vyslo lacnejsie.Len neviem,ci sa to tyka aj peletiek ved je to tiez z dreva.Odpoveď na príspevok od aldron:
A aby som sa vyjadril viac k veci, tak momentálne… @aldron len my nemáme zabudovovany ten samozapalovaci horak