Odvetranie kupelna, wc ako to zostavit?

Zdravim, idem robit odvetranie kupelna, wc, technicka miestnost a potreboval by som poradit ako to "naprojekotvat" Nad sadrokarton (ten bude upevnovany na drevenych tramoch na nich bude vlna) mam v plane davat ploche hranate potrubie to pospajat vodorovne (vsetky 3 spolu do 1 bodu) a do hora cez izolaciu (vlna) tahat uz 1 okruhlou ruru k ventilatoru (axialny) ktory bude v podkrovi a odtial von na strechu. Co potrebujem vediet: 1) kde spravne umiestnit spatne klapky 2) kde umiestnit medzikus na napojenie kondenzu do kanalizacie 3) ak tie 3 miestnosti niesu rovnako velke ako riesit to aby vzduch bol tahany z kazdej rovnako silno? Nejake skrtice v strope, alebo pouzit mensie/vacsie priemeri rur do konkretnych miesntosti (ak taka ake) 4) zvazujem aj na variantou ze pouzijem okruhle potrubie uz od sadrokartonu a ze pojdu vsetky 3 samostatne cez vlnu a az hore nad nou ich spojim do jednej rury k vent. - neviem co je lepsie.. 5) kedy insralovat rozvody? Ak pouzijem ploche rury tak musim potahat este pred zakladanim sadorkartonu, ak pouzijem okruhle mozem to tahat aj po instalaciu SDK nakolko z hora na tramoch budema mat pristup a ruru prilozim len k otvoru v SDK - chapem tomu spravne? Dakujem pekne
Odpovedať
Axialny ventilátor daj taky, aby ti vytiahol všetky tri miestnosti naraz, teda aj veľkosť potrubia musí byť dostatočná na ten prietok, rozdiely objemu miestnosti nerieš. Nezabudni dat vypínače do každej miestnosti a ventilátor nastav aby mal dostatočne dlhý čas na "dobeh" Spätnú klapu daj tesnu silikónovu pred ventilator Lapač kondenzu za ventilator, čo najnižšie na vertikálnom potrubi Nezabudni na kvalitný prechodovy kus cez krytinu, najlepšie aj so sieťkou proti hmyzu
Odpovedať
@zita19 tak vypinace su uz pripravene, co sa tyka klapky pred ventilator moze byt hned par cm pred ventilatorom smer na strechu alebo az niekde pod strechu radsej? A je nejaky vzorec ako zistim ci priemer rur je dostatocny na vykon ventilatora a 3 meistnosti ? Miestnosti maju spolu cca 30m3 podla toho co som nasiel by sa v tychto priestorch mal vzduch vymenit za hodinu 10x cize ventilator s vykonom 300m3/h (minimalne) cize ventilator zamyslam radialny (podla toho co som vycital lepsie tlaci pri dlhych potrubiach) a vykon nejako tak minimalne 350-400m3/h (napr- http://fixx.sk/potrubne-radialne-vent... )
Odpovedať
len pri axialny vs radialny rozmyslam na tym ze u radialneho musim cestu potrubia lomit (2x 90 st.) lebo musi byt ulozeny vodorobne (aspon si myslim) a neviem ci axialny nemoze pracovat aj zvyslo a nemohol by byt zapojeny zvyslo v ruere smer od stropu kolmo na strechu ???
Odpovedať
@jolaus100 ak vyberieš ventilátor s gulickovymi loziskami, je mu jedno ako bude mať os. Vzorec určite je, len netuším kde ho nájdeš. Treba počítať aj so stratami, lebo každé koleno, kazdy prechodovy kus znižuje teoreticky výkon. Klapa v najteplejsom mieste, aby nezamrzla Skus kontaktovať poradňu na i-ventilátory, poradia ti viac podľa tvojich podmienok
Odpovedať
Len este si poloz otazku, ze odkial tych 300m3/h dostanes do domu. Lebo ak si postavil dobry dom (rozumej dostatocne vzduchotesny, blower pod 0,6), tak je otazne ci bude mat ten ventilator vobec co odtahovat.
Odpovedať
Profilova fotka
Naco je dobre dat jeden ventilator pre 3 miestnosti?? Ved ked sa vysmradis bude zbytocne tahat kupelku a technicku. Radsej by som dal do kazdej zvlast.
Odpovedať
@wolodymyr lebo tie 3 miestnosti (wc, tech. m - je v nej pracka, kupelna) su klasicke vlhke miestnosti v dome.. a ak sa prevetraju naviac v subehu s inou nebude naskodu (napr v tech. miesntosti mam tu spominanu pracu a je to miestnost bez okien..) Plus bonus mas, ak mas samostatny stropny ventilator produkuje dost dobry hluk rovno nad hlavou tento centralny bude v krove strechy takmer bezhlucny v miestnsoti. @danculd toto ma napadlo ale tak si hovorim ze okno bude vzdy niekde pootvorene aspon na chvilku a prahy pod dverami nebudu len prechodve listy s medzerou pod dverami, potaha to z domu.. ono ventilator nikto nepusta na hodinu aby trebalo realne doplnit tych 300m3 vzduchu to je len taka norma vykonu aky by mal mat pre dane miesntoti.. a pojde kolko 10minut? ked tak rozymslam aj bezny stropny ventilator v kupelni ma okolo 150m3/h a niejako som nepocul o problemoch so vzduchom v beznych novostavbach, alebo digestor viem o 3 ludoch co maju s vykonom nad 400m3/h a ziadne zvlastne opatrenia.. takze bude to ok
Odpovedať
@jolaus100 Ak precitas prispevky od ludi, co maju dobru vzduchotesnost domu, tak zistis, ze je to celkom problem a digestor s vonkajsim odtahom v takych domoch bez pootvoreneho okna moc nefunguje. Ak postavis "bezny" dom, tak ano, tam to nebude mat problem prisavat vzduch cez rozne skary. Avsak postavit taky dom je skoda, lebo dobra vzduchotesnost ta vela nestoji (je to len o postrazeni detailov) ale na kureni mozes ziskat znacnu usporu. A moc never tomu, ze okno bude stale niekde pootvorene. Ked bude vonku mraz, tak budes mat vsetko pozatvarane. Kazdopadne do vzduchotesneho domu uz patri strojove vetranie s rekuperaciou tepla. Lebo najskor ten vzduch musis za tazke eura ohriat a potom ho doslova vyhodis cez okna a ruru von a prisajes si znova studeny vzduch, ktory musis znova ohriat.
Odpovedať
@danculd cize po spravnosti by som na odvetranie kupelne mal mat rekuperaciu? v takom pripade sa uz nemontuju klasicke ventilatory? Nijako som ju neplanoval a ani v pojekte nieje cize nemam to ani nastudovane.. da sa spravit nejaka lokalna na tie 3 miestnosti s tym aby jednotka bola v streche a nasavanie by som mohol mat v stiste strechy (strecha deslova) vies mi napisat nejake kratke info alebo odkaz kde to nejako pozriem co treba, ako pozapajat, aky zdroj a pod?
Odpovedať
cize neexistuje nejake riesnie bez pouzitia rekuperacie s tym ze sa pouzije ventilator ? rekuperaciu projektovanu nemame a ani sa neda dorobit - musi ist mezdi stropom a izolaciou - taku moznost nemame a v podkrvi vrajh byt nemoze kvoli vlhkosit, zime a kondenzu (aj ked je zaizolovany no nevykurovany) Je mi uz jasne ze ventilator bude tahat no nebude mat odkial brat novy vzduch - toto sa da ako poriesit ? nejaka spätka klapka (strecha- podkrovie pri podtlaku, aj ked neohriaty vzduch ??
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?