Obehove cerpadlo pre podlahove kurenie

Dobry den, Nedavno sme sa prestahovali do starsieho domu. Dom ma 3 podlazia, teplovodne podlahove kurenie v celom dome s plynovym kotlom umiestnenym v najnizsom podlazi. Z kotla idu 3 vetvy (kazda na jedno poschodie), ktore sa dalej na poschodi rozdeluju do niekolkych zon podla poctu izieb. Kazda vetva ma vedla kotla obehove cerpadlo (Grundfos UPS 25-60). Vsetko funguje v poriadku, akurat mam pocit, akoby cerpadlo nezvladalo vytlacit vodu v najvyssom podlazi s dostatocnou rychlostou. Ked pocitovo porovnam teplotu trubky s teplou vodou iducou do zony a trubku, ktorou sa voda vracia, aj po niekolkodnovom neustalom kureni, je tam dost velky rozdiel. Velkost zon bude cca do 50 metrov. Pozeral som parametre toho cerpadla a ma uvadzany vytlak 6 metrov a prietok 4L/min co mi pride dost malo vzhladom na to, ze vyskovy rozdiel medzi izbami a cerpadlom je niekde okolo 5 metrov. Dakujem za radu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marpau:

Dobry den, Nedavno sme sa prestahovali do starsie…
@marpau " Ked pocitovo porovnam teplotu trubky s teplou vodou iducou do zony a trubku, ktorou sa voda vracia, aj po niekolkodnovom neustalom kureni, je tam dost velky rozdiel" A kde je problém? Najvyššie podlažie má pravdepodobne vyššie tepelné straty ako tie dve pod ním. Čo je logické...
Odpovedať
@marpau Nikde nepíšeš, žeby si mal pocitový teplotný diskomfort na niektorom z podlaží. Nieje mi preto celkom jasné prečo riešiš teplotu rúrok či rýchlosť prúdenia v potrubí.
Odpovedať
V podlahovke je prietok max. 4 l, ešte napiš vystupnu teplotu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@marpau Nikde nepíšeš, žeby si mal pocitový teplo…
@toky1 nie je tam vyslovene diskomfort, a ano, vrchne podlazie ma najvyssie tepelne straty, ale pocitovo sa mi zda, akoby to nestihalo. Mame na poschodi 4 izby, dve su vyjurene v poriadku, ale zvysne dve, ktore maju najviac presklenia sa velmi tazko kuria na viac ako 20 stupnov a vacsinu casu su tam podlahy citovo chladnejsie ako vo zvysnych dvoch izbach. Vystupna teplota na kotli je vacsinou 44 stupnov. Dom je z roku 2007, steny su klasicka 38cm tehla bez zateplenia a strop tiez nebude nejak uzasne zatepleny.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?