Novy plynovy kondenzacny kotol

ahojte, prosim poradte mi, ako totalnemu laikovi. Chcem vymenit desatrocny kotol Viessmann Vitodens 111-W. Mame doma podlahovku a velmi tvrdu vodu a musi byt zaveseny. Je to asi malo imformacii, ale verim, ze skusenejsi dobre poradia. Viessmann uz nechcem. Dakujem vopred za Vas cas 😊
Odpovedať
1
2
A co takto ho nechať vyčistiť? Co je zle na Viessman-e?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcos33:

A co takto ho nechať vyčistiť? Co je zle na Viess…
@marcos33 pred rokom ma oprava stala cez tisicku a uz opat neohrieva vodu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od alexkiss:

@marcos33 pred rokom ma oprava stala cez tisicku …
@alexkiss Preboha, ako si len mohla dať tisícku za opravu, keď nové štartujú od 1200 - 1400 € ? Tak toto ja už vôbec nechápem
Odpovedať
Profilova fotka
ziadny KK so vstavanym zasobnikom a minimalnym vykonom 2-3kw a normalnou regulaciou za 1200-1400e neexistuje. Za tu cenu kupis lacny prietokac so spodnym vykonom 5-6kw, ktory nikto normalny nechce. Na zvysenej spotrebe plynu umoris cenovy rozdiel do 5tich rokov, po naraste ceny plynu od 2027 aj skor. @alexkiss vodu mate obecnu alebo vlastnu studnu? Ak viete ze mate tvrdu vodu, preco ste si nedali nepriamoohrevny zasobnik (ak teda na neho mate miesto).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

ziadny KK so vstavanym zasobnikom a minimalnym vy…
@mgx Priama otázka: A Ty by si dal 1000-ku za opravu ?
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd Ak by som mal 10rocny kotol, tak pravdepodobne nie. Ale nevieme, co presne 1000e na oprave bolo, ci vobec robili aspon zakladnu udrzbu/servis a ako. Ale poznam pripad, kde vlastnik bytov v AT opravuje kotle Vaillant z roku 1985 (co som tak ratal, za poslednych 5 rokov dal na opravu jedneho kotla 1000e+1700e+600e) namiesto toho, ze by si kupil novy. Normalne sa cudujem, ze zajac vie este na tuto rarohu vyhrabat diely.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@mgx Priama otázka: A Ty by si dal 1000-ku za opr…
@petersd podľa toho čo.. Za výmenu čerpadla by som 1000-ku nezaplatil. Ak by mi kúrenár vymenil novú komoru, prečo nie. Ad1 je to najdrahšia súčiastka KK a ad2 Cu fitingy sú väčšinou na mieru + práca na Slovensku je dnes drahá. Výmena KK môže stáť aj odhadujem 3000 Eur (@mgx alebo je to málo?). V KK kotli je pár súčiastok, z ktorých je väčšina do 10-15 Eur, drahšie je čerpadlo, na automatike najčastejšie odchádzajú elektrolyty (dokáže preletovať aj cvičená opica) a najdrahšia je komora. Zvyšok je cena za značku a marža predajcu.
Odpovedať
Profilova fotka
*zabudol som na externý termostat a expanzku, fitingy v KK (t.j. blbuvzdorné položky, ktoré sa kazia málokedy). Tesnenia sú centová záležitosť..
Odpovedať
Profilova fotka

@petersd Ak by som mal 10rocny kotol, tak pravdep…
@mgx náš Dakon 15kW stál 1000 Eur v akcii (50%) - dobré časy zrejme skončili. Dopadneme ako v DE, kde je bežné, že sa kotle vymieňajú každých "pár" rokov. Odhahujem, že tu sa kotle vymieňajú v priemere po 13-15 rokoch, resp. až keď fyzicky doslúžia..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@mgx náš Dakon 15kW stál 1000 Eur v akcii (50%) -…
@gadefox Môj PKM 18 SA má teraz za sebou 30. zimu 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@gadefox nahradne diely zdrazeli, to co pises platilo v roku 2015 (aj to nie uplne, cennik ND mam z roku 2015 este v archive). DNes sa to skor kruti od 25e hore az po 600-800e zalezitosti. K vymene, ak menis znacku za znacku a netreba nic prisposobovat, je to 2h lahoda. Za 20 minut zhodis staru carachu, zavesis novu, prisposobis zapojenie a zaucis obsluhu. Pekna teoria, vacsinou je to aspon 4h (daco treba vymenit, dorobit atd). Ak ratam cenu noveho kotla (Napr. Protherm Tiger Condens 20/26 KKZ42 od 2200e + 200e za robotu + 100e za spustenie + nejaky drobny material, tak do 3000e si v pohode. K oprave "preletovanim" je to cista fantazia, VTZ sa takto ofiko opravovat nesmu a riesi sa to vymenou za novy diel. Samozrejme, ak viem ze co na danom type RD odchadza (lebo vyrobca usetril 5,50 na ochranach) tak to bud instalujem s ochranami, alebo dosku neofiko vymenim za repas v zlomkovej ceny opravy. To vsak dopredu nikdy povedat nevies a nevies ani 100% garantovat, ze repasovana RD je 100% funkcna, preto to ziadny normalny plynar s papierami robit nebude...
Odpovedať

ahojte, prosim poradte mi, ako totalnemu laikovi.…
@alexkiss Tiež by ma zaujímalo, čo ste tam opravovali za 1000 cku ... 111 tke sa pri tvrdej vode upcháva doskový výmenník tepla - asi najčastejšia závada, kedy neohrieva vodu ... Vydržal niečo málo cez 5 rokov. Za jeho výmenu som ale platil nejakých 120 alebo 140 Eur, nie 1000 ... Ak je problém iba v ňom, asi by som hneď ten kotol nemenil ...
Odpovedať
Alexkiss praktiky dnešných opravárov sú rôzne. Ja som vyhodil 4 kotlárov kým som našiel takého čo my vyhovuje. Je dôležité napísať čo vým kto vymenil a aby sa Vám nestalo že nový kotol vám odíde do pár rokov na tú istú príčinu. To je ako keď lejete do auta nekvalitný benzín a chcete nové auto v nádeji že to opraví problém. Neopraví. Viessman nie je zlá značka, áno ceny ND môžu byť vyššie ale v prvom rade vyriešte príčinu prečo vám kotol odišiel. A to že znova neohrieva vodu môže byť problém ktorý nebude drahý na vyriešenie. Lenže na toto je fajn ak máte v okruhu niekoho kto vám presne povie čo máte robiť. Lebo iba zavolať servisného technika dnes nestačí, robia to kadejaký fušeri a rozlíšiť dobrého kotlára od zlého nie je jednoduché.
Odpovedať

ahojte, prosim poradte mi, ako totalnemu laikovi.…
@alexkiss Ja by som ti potom kľudne ten starý kotol zobral a zrecykloval...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od lubk0:

@alexkiss Tiež by ma zaujímalo, čo ste tam opravo…
@lubk0 výmenníky v KK sa upchávajú, pretože kúrenári v snahe stlačiť ponuku na najnižšiu cenu, inštalujú stupidné filtre so sieťkou za pár Eur.. namiesto magnetických filtrov, ktoré sú schopné odchytávať zoxidované mikročastice, ktoré sa vo výmenníkoch doslova pripalujú - čím zužujú prietok a to automatika KK vyhodnotí ako bezpečnostný problém a vypne zohrievanie vody. Nie je to závada KK, ale neznalosť/idiotizmus vodárov/kúrenárov alebo neinformovanosť/šetrenie na nesprávnom mieste investorov. Realizoval som si to svojpomocne. Potrebuješ pochopiteľne mag. filter (s 3/4" vývodmi dnes stojí cca 100 Eur), k tomu 1* ventil (aby si zbytočne nevypúšťal veľa vykurovacieho média**), Cu vsuvku, 2 fitingy s vonkajším závitom, konope alebo ja používam tesniacu šnúru. V 2010 stál prenájom el. klieští 2 Eur za deň. Minulý rok som si požičiaval PPR zváračku, ceny zostali +- rovnaké. Flexu má dnes každý kutil.. *niekto dáva 2, ale IMO je to zbytočné, bo filter je aj tak posledná vec na spiatočke, takže sa dá využiť ventil na KK. **zámerne používam pojem "vykurovacie médium", pretože veľa kúrenárov typu "toto netreba" alebo viď. 1. veta napustí podlahovku vodou z "potoka" bez akejkoľvek chémie.
Odpovedať

@lubk0 výmenníky v KK sa upchávajú, pretože kúren…
@gadefox schváľne skúsim pozrieť dnes, čo tam mám za filter ... Niečo tam je, matne sa mi zdá, že aj s MAG označením, no zistím ked prídem domov ... V každom prípade som pri týchto kotloch toto identifikoval ako absolútne bežnú závadu, takže neviem, či je to všade spôsobené len absenciou správneho filtra.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od lubk0:

@gadefox schváľne skúsim pozrieť dnes, čo tam mám…
@lubk0 áno, je to najčastejšia závada, pretože ak zredukujem ten môj predch. koment na podstatné: 1) sústava je napustená vodou s nesprávnym pH (voda z vodovodu bez aditív, v horšom prípade voda zo studne). 2) nemá nainštalovaný kalový magnetický filter (viď. obrázok, je ilustračný - výrobcov je veľa). pH by sa malo korigovať každoročne pomocou chémie, ktorá sa dolieva cez 2). Malo by sa to robiť počas revízii, ale je otázne, či sa to naozaj realizuje. Za týmto účelom som si kúpil aj pH meter, ale rýchlo ma to opustilo, bo merač treba kalibrovať (inak má veľkú nepresnosť). Nakoniec som to vyriešil šalamúnsky, že odpustím bordel, ktorý sa rok vo filtri naakumuloval a dolejem jednu "odmerku" nejakého sajrajtu.
Odpovedať
nieje lepsie pri takychto zavadach s typom vody dat este jeden vymennik alebo akumulacku, a do kotloveho okruhu upravenu vodu ? a menit iba vymennik ... ak teda ohrievam uzitkovu vodu ak to mam len na vykurovanie, tak dat do celeho okruhu upravenu vodu ? a ked treba doplnit, tak proste doplnam upravenu
Odpovedať
Profilova fotka
3) Ďalším problémom je nedostatočné čistenie výmenníka kúrenármi, ktorí občas pýtajú nehorázne sumy 100-150 Eur za nakuknutie do KK: povysávajú a hotovo.. Výmenník je nutné poriadne vydrhnúť - samozrejme nie drátenou kefou a s rozumom. Musí byť zbavený usadenín a to trvá viac ako čas, ktorý revizák strávi pri KK s kávičkou v ruke. ..ale rozumiem im, prečo to flákajú. Ak by KK vydržal 20 rokov, potom by nemali fušky. Takže čím rýchlejšie kotol odíde do večných lovíšť, tým pre nich lepšie.. ,)
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox nahradne diely zdrazeli, to co pises pla…
@mgx 1) Veď píšem, že "dobré časy zrejme skončili". Zober si obyčajný hasák. V ENTO ma stál +- 12 Eur (2010). Teraz stojí cca 41 Eur. A vraj ročná inflácia je 2-3% (okrem Covidu). 2) Pokiaľ viem, tak repasovanie sa rieši výmenou všetkých kondíkov (aj funkčné, bo človek nikdy nevie, kedy vypučí ako tie vajcia vo Votrelcovi), vymenia sa odpálené MOSFETy, doska sa otestuje a max. sa do mikrokontrolera prepáli nový firmware. Takto mi to popísal jeden Čech, ktorý repasuje dosky v Dakonoch (tam sú bežnejšie ako tu). Možno som niečo zabudol, popr. dopíš, ak je toho viac - nebudem mudrovať, s plynom nie sú žarty, že.. Výmenou kus za kus sa to rieši, pretože pre realizátora je to jednoduchšie, pohodlnejšie a istejšie (a cenový rozdiel zaplatí majiteľ). 3) Nie vždy sú vývody KK unifikované - niektoré kotly jedného výrobcu majú rozdielne umiestnenia vývodov, takže väčšinou treba robiť tuning, rezať, nadpájať, ohýbať.. ale možno sa niečo za tie roky zmenilo. Niektorí kúrenári/vodári to riešia vlnovcom ako som nedávno zistil :/
Odpovedať

@mgx 1) Veď píšem, že "dobré časy zrejme skonč…
@gadefox "doska sa otestuje" - toto je presne dovod, preco to nemoze robit hocijaka, citujem, cvicena opica, co vie vymenit kondiky. Su moznosti ako dosky dokladne otestovat po hw/sw stranke, ale tieto interne vedomosti ma jedine vyrobca, pretoze ich pouziva pri vyrobe pre QA. A vyrobca sa urcite nebude zaoberat nejakym "repasom".
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od gashtaan:

@gadefox "doska sa otestuje" - toto je presne dov…
@gashtaan výmena kondenzátora za rovnaký typ s rovnakými parametrami nemá ŽIADEN vplyv na funkcionalitu el. zapojenia. Rovnako tým neznižuješ bežpečnosť zariadenia - je to práve naopak, keďže elektrolyty časom degradujú hlavne v spínaných zdrojoch ap. t.j. mení sa ESR, capacita, prípadný skrat.. Detto MOSFETy.. Predstav si to ako výmenu kolesa. Tiež nebežíš k výrobcovi, aby ti otestoval auto, keď vymeníš pneumatiku, že.. Rovnako nemeníš auto za nové auto, keď dostaneš defekt.
Odpovedať

@gashtaan výmena kondenzátora za rovnaký typ s ro…
@gadefox ach tak, panko je odbornik... degraduju MOSFETy 🙄
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox ach tak, panko je odbornik... degraduju …
@gashtaan okay, tak si si na mne vyhonil - chytať za slovíčka vieš.. Mal som na mysli, že výmena MOSFETu za rovnaký typ s rovnakými parametrami nemá vplyv na bezpečnosť a funkcionalitu el. zariadenia.
Odpovedať
Čo doporučujete naliať do starého teplovodného systému ÚK (s oceľovým rozvodom), aby to systém prečistilo, predtým než pripojím nový kondenzačný kotol ???
Odpovedať
Profilova fotka
nic, skor je dolezite poriadny preplach Rems Multipush, napustit vodou z vodovodu a navrch Fernox F1/Topekor. Ak nemas magneticky filter, urcite dat. Prvy rok po vymene kontrolovat a cistit filter priebezne. Zavisi dost od stavu vykurovacej sustavy.
Odpovedať

@gashtaan okay, tak si si na mne vyhonil - chytať…
@gadefox aha, tak to som zle pochopil. No nic, za mna nie, vidavam ako to dopada ked sa tie tvoje cvicene opice pustia trafopajkovackou do vymeny kondikov ci dokonca nejakeho TO-263 puzdra a cvakaju nou okolo ako dive.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox aha, tak to som zle pochopil. No nic, za…
@gashtaan rozumiem. Samozrejme treba používať rozum a odhadnúť svoje možnosti - tiež nedáš vymeniť koleso na aute 12 ročnému synovi a výmena mikroel. súčiastok má tiež svoje pravidlá hry. Asi bude lepšie, ak škrtnem ten prepálený pojem "cvičená opica", aby nevznikla fáma, že letovať vie každý a stačí stará trafopájkovačka po dedovi s prepáleným hrotom. ____ Btw. v mojom komente hore nemá byť "filtre so sieťkou", ale "filtre so sitkom".
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

Čo doporučujete naliať do starého teplovodného sy…
@petersd ak nemáš kalový/magnetický filter, naliať do systému ÚK nejakú chémiu je najhoršia možná voľba. Pretože bordel sa dostáva do kotla a môže začať robiť problémy (upchávanie vo výmenníku ap). Pred spustením nového KK by som odmontoval radiátory a vapkou/záhradnou hadicou by som vypláchol usadený bordel. Takto to riešil otec, napustil radiátory, vylial a znova napustil. A znova, kým bola voda relatívne čistá. A pozor(!), na každý typ rozvodov (Fe, Cu) existuje iné čistiace aditívum (chémia). Zadrbané rozvody ÚK sa čistia roky (postupne sa odlupujú usadeniny), takže ten filter nie je voliteľná možnosť, ale nutnosť.
Odpovedať

@lubk0 áno, je to najčastejšia závada, pretože ak…
@gadefox takže pointa ... Filter tam mám ProfiMag AF-8. Presne tento https://vodotech.sk/produkt/priehladn... Tým chcem povedať, že problém u mňa nastal aj keď tam teda takýto filter mám. Úprava vody pri tomto výmenníku nejakou chémiou mi príde bezpredmetná, nakoľko cez neho prechádza aj klasická úžitková voda z vodovodu ... Jedine, že by som tam pred to zaradil regulérny zmekčovač vody ... Čo ale stále nemení nič na fakte, že tento doskový výmenník je proste slabina týchto kotlov ... Kamoš ho má tiež, predtým tam mal 14 rokov nejaký Protherm a ten s rovnako kvalitnou vodou problém nemal ...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?