Odpoveď na príspevok od chinatech:
Ahojte všetci. Väčšina majiteľov kamenných domov … @chinatech suchý vzduch sa dá zistiť jednoducho bežným dýchaním veľmi vysušuje sliznicu a horšie sa dýcha, ten vlhkomer špatne ukazuje ak sa výdatne parí vlhkosť je isto i cez 60 %,daj ten vlhkomer nad paru pri varení musí mať min 90%,odstav na chvíľu odsávanie pary a z čoho sa ti práši? kúriš vnútri pevným palivom?krb , kamna?či tam niečo brúsiš? opačný problém vzniká pri elektronike ak je vysoká vlhkosť a prach stačí bežné fajčenie, vzniká vodivá vrstva na plošnom spoji a menia sa parametre odporu a el. sa často kazíOdpoveď na príspevok od duzu:
@chinatech suchý vzduch sa dá zistiť jednoducho b… @duzu Ten trploner/vlhkomer je kupovaný len nedávno, ale to zase nie he záruka, že ukazuje dobre. Mám ešte jeden digitálny v pivnici, tak ho postavím k nemu a porovnám. Píšem jasne a zrozumiteľne, že dom je vykurovaný gamatkami, ktoré sú momentálne vypnuté. Varím na plyne, pečiem v teplovzdušné rúre. Z čoho sa práši? Zo všetkého z prádla vybraného zo skrine, z oblečenia ktoré nosím, vyberiem z obalu roku wc papiera, či kuchynskú roku a proti svetlu vidím čiastočky prachu. A hlavne, nebývam pri nejakej frekventovanej komunikácii. Smerom k ceste mám jediné okno 60x60 cm z kúpeľne, všetky ostatné dvere a okná do záhrady. Za záhradou cca 25m od domu tečie potok.Odpoveď na príspevok od chinatech:
@duzu Ten trploner/vlhkomer je kupovaný len nedá… @chinatech tak čím vykuruješ ked máš jediný zdroj Gamatky a teraz vypnuté? ten prach je všade ked je viditeľný len pri slnku a pre dýchanie je neškodný lebo ho je minimum, niekto fajčí veľa a nezomrie každý na pľúcnu chorobuOdpoveď na príspevok od duzu:
@chinatech tak čím vykuruješ ked máš jediný zdroj… @duzu keď mám gamatky vypnuté, tak ničím. Ty asi nepoznáš tepelnú zotrvačnosť kamenného domu. Máš tam 23°C, vypnem kúrenie a aj keď he vonku 5-6°C, v dome je stále teplo. A pokiaľ sa varí, ani ich netreba zapnúť. Až na druhý deň, trochu dokúriť. Stabilne mávam v dome 23°C, niekedy aj viac.Odpoveď na príspevok od chinatech:
@duzu keď mám gamatky vypnuté, tak ničím. Ty asi … @chinatech v kamennom dome s hrubými múrmi som sa narodil , tam je chladno i v lete a nie to ešte v zime , nasávajú zemnú vlhkosť, gamatky ovládaš ručne na rôzny výkon? potom máš stále inú teplotu, a veľkú stratu lebo majú najnižšiu účinnosť, veľa tepla unikne von, vymeň to za KK riadený termostatom a aspoň radiátory a nastavíš teplotu kedy akú chceš, výhodnejšia by bola podlahovka no musel by si podrezať múry a zatepliť podlahy, výhodnejšie to len zvaliť, dnes sa už v takých stavbách nebýva to sú väčšinou viac ako 100r. stavbyOdpoveď na príspevok od duzu:
@chinatech v kamennom dome s hrubými múrmi som sa… @duzu Bývam v tomto dome 23 rokov a viem čo píšem a vyhovuje mi to tsak ako to je. To, že v lete keď bolo vonku 35°C som nal ja v dome príjemných 22-23°C a všetci mi závideli a pýtali sa, že kde nám klimatizáciu. Teraz sú vonku aktuálne 2°C, gamatky som už zapol na 4,5-ty stupeň a mám stále 23-24°C. Úplná pohoda. Ja som spokojný.Odpoveď na príspevok od jan45:
ten vlhkomer je muzeálny kus a tak k nemu aj pris… @jan45 Trvalo mi to dosť dlho pokiaľ som sa dostal k tomu,aby dom doniesol z pivnice druhý vlhkomer a porovnal ho s tým, ktorý mám stabilne postavený v kuchyni. No a výsledok je vidieť na priloženej fotografií.Odpoveď na príspevok od chinatech:
@jan45 Trvalo mi to dosť dlho pokiaľ som sa dosta… @chinatech písal som o certifikovanom vlhkomeri, nie číne. Snímače sa vyrábajú vo veľkých objemoch a premeriavajú sa. Pre špičkových zákazníkov idú v najvyššej kvalite a odpad sa dáva do tuctových výrobkov. V kamennom, neprerobenom dome nemôže byť vlhkosť pod 40%, len niekde na púšti. Tak ako popisujete kúrenie dom v lete navlhne a ročná bilancia sa vyrovnáva až na jar.Odpoveď na príspevok od jan45:
@chinatech písal som o certifikovanom vlhkomeri,… @jan45 Ale no.... pri všetkej úcte k Vašim skúsenostiam tentokrát nemôžem súhlasiť. Podľa Vášho tvrdenia teda vlastne ani nikto z nás nevie koľko je hodín, lebo ani jedny hodinky, či už náramkové, či nástenné, alebo vežové neukazujú správny čas, lebo nie sú certifikované. No a napriek tomu s tým dokážeme žiť. A ešte k tomu 75% hodín je aj tak z ČínyOdpoveď na príspevok od chinatech:
@jan45 Ale no.... pri všetkej úcte k Vašim skúsen… @chinatechnie sme tu na súhlasenie, robil som historické budovy, tam sú kamenné múry niekoľko metrov. Na bojnickom zámku je teplo až voktóbri a v júni treba sveter. Keby sme sa mali baviť odborne, museli by ste popísať vonkajšie podmienky, terén, spády, zeminu, konštrukciu stavby, druh , rozmery muriva, podlahy, izolácie (ak sú). Mal som opačnú situáciu, v kamennom dome , ale na poschodí bola pri podlahovke vlhkosť 85%, až kým sa náhodne neobjavila porucha na kanalizácii. Metrový strop absorboval všetko.