Nekuriacia podlahovka

Ahojte, viete mi prosim niekto poradit, ako rozbehnut podlahove kurenie. Uz niekolko dni nam nekuri podlahove kurenie v novom dome. Skusali sme ho odvzdusnit, ale stale nie su podlahy teple. Na prietokomeroch je stale plavacik na 0. Su vytocene na maxime. Nevieme ako dosiahnut aby bol prietok aspon 3-4, aby zacali podlahy hriat. Vie niekto poradit ? Prikladam foto rozdelovaca.
Odpovedať
1
2
Kurenar co to robil nevie?
Odpovedať
Profilova fotka
Mate v systeme dostatocny tlak? Priklanam sa k nazoru vyssie, preco nezavolate kurenara, ktory Vam to robil?
Odpovedať
Profilova fotka
@drzalasicka mozno blba otazka. prietokomeky mas vytocene na maximum to si napisal, ale mas povolene aj tie druhe na spiatocke?
Odpovedať
@drzalasicka Ahoj. Na fotce je směšovací rozdělovač speciálně určený na kombinaci radiátorového ( vysokoteplotního ) topení a podlahového topení. Funkce je jednoduchá : oběhové čerpadlo honí topnou vodu pouze v topných smyčkách a topná voda o vysoké teplotě se do té kolující vody přimíchává přez ESBE ventil. Teprve tím se ohřeje vody na nastavenou teplotu. Pokud ale máte v celém baráku pouze podlahovku, tak je to naprosto nevhodný rozdělovač. Navíc bych řekl, že je špatně zapojen, protože průtokoměry mají být na přívodu topné vody a odvod vratky by měl být na opačné straně. Nicméně, tento rozvaděč neznám, ale teplota na tom termostatickém ventilu by měly být nastaven na nejnižší možnou teplotu. Jinak se tam při nízkoteplotním systému teplá voda třeba z kondenzačního kotle, nebo TČ nedostane. Jestli to neukazuje žádný průtok, tak je dokonce možná alternativa, že jsou na zpátečce uzavřeny ventily ( píše to psychx ), ale podle mě to je zapojeno naopak.
Odpovedať
@drzalasicka A ten nepripojený temostat hneď za zmiešavacím ventilom je tam načo? Spiatočkové ventily vyzerajú byť otvorené... Pokiaľ sú len modrá s červenou páčkou na ventiloch vľavo prehodené a prívod je dole, tak by to malo byť zapojené dobre...
Odpovedať
@drzalasicka Naco vam je taky komplikovany rozdelovac ? A je to naozaj tak, ze do podlahy vstupuje studena voda cez modry ventil a vystupuje tepla cez cerveny ventil ?
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec mozno je odpoved uplne jednoducha, maju doma vysokoteplotny zdroj...
Odpovedať
Takto to bolo namontovane dodavatelom stavby, od ktoreho sme dom kupovali. Mame len podlahove kurenie, napojene na kondenzacny kotol Vaillant.
Odpovedať
Profilova fotka
@drzalasicka tak potom, zial naozaj nevedel co robi :). To cerpadlo ide ? Pises, ze plavaciky su vytocene na maximum, nie som si isty ale mam dojem, ze u mna to znamena, ze je to zavrete a na otvorenie musim plavacik praveze zakrutit dnu....
Odpovedať
@majkokoj, ano plavaciky su vytocene na maximum. Cerpadlo ide, uz som mu ubral otacky, kedze bolo teplejsie ako trubky kurenia. Je naozaj mozne ze to je naopak, vrchna vetva s ventilmi je obcas tepla, spodok s prietokomermi je vsak stale chladny.
Odpovedať
Profilova fotka
@drzalasicka ak je to jednopodlažný dom a kotol má čerpadlo, je tam čerpadlo zbytočné, ak sa dá, odstaviť, zrušiť. ten zmiešavací ventil hore (T) je treba nastaviť na krajnú polohu hornú alebo dolnú, neviem odkiaľ je spiatočka. A prietokomery tiež dolu. Až sa to rozhýbe , naštelovať potrebné prietoky.
Odpovedať
@jan45 - spiatokcka sa zda ze ide zospodu, je to chladnejsia vetva. Zmysavaci ventil, ak je to to hore cervene ma len 3 polohy, na ktorych je -1 stupen C - sted - + 1 stupen C. Dom je jednopodlacny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Treba začať na extrémnej polohe malo by to fungovať tak, že t ventil púšťa vodu do okruhov, aby nebola horúca čerpadlo primiešava studenú zo spiatočky. Keď sa ventil zohreje, otvorí prepúšťanie do spiatočky priamo, aby čerpadlo nemuselo zvyšovať výkon. Začal by som na najnižšej polohe T ventilu, ak sa to neprejaví za desať minút išiel by som na opačnú polohu. čerpadlo stále vypnuté, ak je priamo napojené na termostat, tak buď poistkou alebo priamo na zbernici čerpadla.Jeden prietokový ventil dať do opačnej polohy a počkať, ak zaberie ten, posunúť aj ostatné. Bude to komlikovanejšie, pretože po nastavení ostatných sa musia zmeniť aj predošlé.
Odpovedať
@jan45 pisete, ze po nastavovani jedneho prietokoveho ventilu sa musia menit ostatne - no ja som znizoval na poschodi vsetky okruhy v rozdelovaci z 1 na 0.5 l/min, pocas toho ako som to rad radom uzatvaral, sa nemenili prietoky na ostatnych okruhoch vobec... tiez sa nezmenilo absolutne nic na prietokomeroch v rozdelovaci na prizemi... ako je to mozne? Tiez je mi divne, ze tak ako mi to kurenari nechali bolo vsetko otvorene na max a vsetky prietokomery mi ukazovali rovnako 1.0 l/min, aj ked ich dlzka je rozna medzi 50 do 100m.
Odpovedať
Profilova fotka
to je nevýhoda takýchto odkazov, takže je to dvojpodlažný dom. Najskôr zastavte jedno podlažie a druhé nastavte, až to pôjde urobte to naopak, ale keď otvoríte obidve, znovu to bude treba nastaviť, pretože sa znovu zmenia prietoky. Preto sa v projekte robia výpočty predbežného nastavenia, počítač si spočíta odpory a potreby a určí prietok. Ručne som výpočet nikdy nerobil, pretože ak to kúrenie robím, skôr ho nastavím ako vypočítam a viem kratšie okruhy, tie priškrtím hneď. Tu je aj dôvod pre druhé čerpadlo, možno je tam aj ovládanie, ale to tu už neuvádzate. Potrebujete sa dostať k projektu alebo investorovi a montérom, ale systém môže byť dobrý.
Odpovedať
@drzalasicka Šípka na čerpadle a šípky na trojcestnom ventile idú ktorým smerom? Určite je prívodná horná rúrka? Potom môžeme poradiť viac... Ale pokiaľ je v dome iba tento jeden rozdeľovač, tak to bolo navrhnuté, bohužiaľ, zle...
Odpovedať
Pise ze sa prietokomery ani nepohnu tam je galiba nerieste zapojenie to az ked nebude kurit. Najprv treba zabezpecit prietok!! Bude to fungovat. Podlahovka nieje extra veda najma nie pri jednopodlaznom To obehove cerpadlo je tam zbytocne. Ak je v trubkach voda a okruhy su odvzdusnene pri zapnutom cerpadle sa prietokomery musia pohnut. Podla mna to nemate odvzdusnene vtedy sa ani za boha nerozbehne.
Odpovedať
Pise ze sa prietokomery ani nepohnu tam je galiba nerieste zapojenie to az ked nebude kurit. Najprv treba zabezpecit prietok!! Bude to fungovat. Podlahovka nieje extra veda najma nie pri jednopodlaznom To obehove cerpadlo je tam zbytocne. Ak je v trubkach voda a okruhy su odvzdusnene pri zapnutom cerpadle sa prietokomery musia pohnut. Podla mna to nemate odvzdusnene vtedy sa ani za boha nerozbehne. Zatvorte vsetky okruhy hore ciernymi ciapockami a jeden okruh otvorte samozrejme so zapnutym cerpadlom. Hore napravo pomaly odvzdusnujte. Kym prietokomer neukaze prietok.
Odpovedať
Kurenar co zapajal kotol, neviem ci riesil aj celu podlahovku pride zajtra poobede, som zvedavy co povie. Termostat nad cerpadlom by mal vypinat a zapinat cerpladlo podla teploty systemu, zatial ich vsak kurenary nespojili preco neviem. @dedo758 horna rura je vazne horucejsia ako spodna, spodok je skor chladny. Ked nieco chvilkami hrialo bolo to vrch rozdeovaca, kde su regulacne ventili. Pokial je naoza privod hore, nemali by byt prietokomery hore a regulacne ventili dole ? Rano po radach v tejto diskusii som vypol obehove cerpadlo, nech kotol riesi co s tym, uvidim ked pridem domov.
Odpovedať
@drzalasicka Tak to potom naozaj majú byť prietokomery hore a nie dolu... Ale záleží to aj od tých šípiek, čo som vyššie písal, aby nebolo treba len na vstupe prehodiť prívod so spiatočkou...
Odpovedať
Tento tip rozdelovaca sa pouziva pri kombinacii radiatoroveho a podlahoveho kurenia.Zhora vam ide privod ktory ma vysiu teplotu ako je povolena pre podlahovky,preto sa zmiesa so spiatockou podlahavky a upravi vam vodu na pozadovanu teplotu do podlahovky,cerpadlo by malo tu vodu nahanat po okruhoch.Vrchny termostat by mal byt havarijny,ak by znahodou ventil prepustil teplejsiu vodu akoje povolene-mal by odstavit to cerpadlo.ak nemate ziaden prietok tak je to urcite zavzdusnene.Klasickym odvzdusnovakom akoje tam to urcite dobre neodvzusni. Inak ak mate doma len podlahovku je tento tip rozdelovaca zbytocny,ak nevykurujete 200 m2 tak by to malo utiahnut aj cerpadlo z kotla,ak neutiahnie mala tam byt cerpadlova skupina s anuliodom.
Odpovedať
@robo28w @jan45 @praoteccech pojde to s tymto rozdelovacov vobec sfunknit aby vsetko fungovalo ako ma ? Podla toho co pisete tam mal byt uplne iny a nie na podlahove kurenie a radiatory. Radiatory sice mame, ale elektricke v kupelniach, nepriviedli ku nim rozvod. Dom ma 115 m2 a je len jednopodlazny.
Odpovedať
Podla katalogu henco je ten rozdelovac zapojeny dobre.
Odpovedať
@pzad das mi prosim linku na ten katalog ?
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 ale ved na tom rozdelovaci je jasne napisane co je privod a co odvod, ci je hore alebo dole je uplne jedno.
Odpovedať
@drzalasicka http://www.henco.be/web/assets/downlo... UFH-GKT strana 107 Farbou to sedi
Odpovedať
Zaujímavý problém, občas sa podarí: ak sa čerpadlo "snaží" a plaváčiky prietokomerov sú na 0, tak je rozdeľovač (časť s prietokomermi = vstup teplej vody) a zberač (časť s termostatickými ventilmi = spiatočka kúrenia) vymenený. T.j. prietokomery sú vytláčané hore. Pretože na rozdeľovači sú detetentory s nastavovaním prietoku, tak sa prietok "škrtí" a podlaha nekúri. Odporúčam vyhodiť čerpadlo aj s 3-cestným ventilom, vstup kúrenia z kotla (červený guľový ventil) pripojiť dole do rozdeľovača. Na modrý ventil (spiatočka) pripojiť zhora zberač. (alebo vymeniť rúry pri kotli) Čerpadlo v kotli 8-okruhov podlahovky potiahne aj samé (rýchlosť si nastavíš podľa potreby) a teplotu výstupnej vody si nastavíš v kotli.
Odpovedať
ja uz tomu kotlu vobec nerozumiem... odkedy som nastavil regulaciu podla vonkajsej teploty a vykurovaciu krivku, spotreba stupla na 5 m3 za 24 hodin a to vonku vobec nie je tak chladno. Aj ked som mu pri -10 stupnoch vonku znizil teplotu vykurovacej vody na 30 stupnov, podla aktualnej vonkajsej teploty si vypocital teplotu vykurovacej vody 24 stupnov, a aj tak stale kuri na minimalny vykon a voda v rurkach je 31 stupnova :\ Teplotu miestnosti mam nastavenu na 22 stupnov, a hreje stale aj ked je na termostate 23 stupnov. Je to ok, ci len niecomu nerozumiem?
Odpovedať
jedno z rieseni napisal maros 955.Tiez by som vyhodil to cerpadlo aj s termoventilom a vymenil by som privod za spiatocku .Dalo by sa to urobit aj tak,ze vymenit cast s prietokomermi za cast s uzatvaracimi ventilmi,ale to je zasah kurenera. Ak chcete vyskusat kurenie,pozrite si teplotu na privode,cerveny termovetntil otvorte na max-50st,aby prepustal dostatocnu teplotu,tym padom musi byt aj privod od kotla s dostatocnou teplotou.Cerpadlo na rozdelovaci musi byt zapnute.podlahovka odvzdusnena,skuste zavriet okruhy a po jednom odvzdusnovat,Vzdy odvzdusnujte len jeden,ak bude odvzdusneny,znovu ho zavriet a pokracovat s dalsim.Okruhy zavriet aj hore aj dolu aby Vam vzduch nenatlacilondo druheho okruhu,ale von.. Doporucoval by som na rozdelovac namontovat automasticke odvzdusnovaky. Nepisete co Vam povedal kurenar ked bol u Vas.
Odpovedať
@majkoj Nápisy na rozdeľovači je jedna vec, majstrova znalosť nemčiny vec druhá a jeho schopnosti si to dať do súvisu a logicky sa nad tým všetkým zamyslieť, vec tretia... takže asi tak... :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?