Nastavenie prietokov TČ zem-voda

Ahojte, Mám TČ zem voda od p.Žeravíka 9,5kW, nízkoteplotný systém kúrenia (podlahovka 25°C). Kolektor je v hľbke 1,5m, plocha 400m2, dlžka cca 800m v íle a v stojatej vode, takže podložie parádne pre kolektor. Nastavil som prietoky podľa doporučenia výrobcu a kedže nemám merač COP (SCOP), tak som si kúpil, kalorimeter, lenže ten je MW, nie kW, tak som čakal týždeň. pri spotrebe 90kW z týždeň bolo na kalorimetri 0,3MW, veď to je COP len dva nie? Moje namerané hodnoty: pri prietoku 2,2m3 primáru (kolektoru) a 0,8m3 na sekundári bol rozdiel teplôt 2 stupne. Teplota kvapaliny z kolektoru neklesla pod 4°C, teplota z výstupu TČ bola cca 2°C. Včera som nastavil nižší prietok 1,8m3 na primári a zvýšil prietok na sekundári na 1,4m3 (podľa doporučenia výrobcu) rozdiel teplôt z kolektora a z TČ je 3,5°C. Počítam, že kvapalina sa v kolektori pri nižšom prietoku stihne ohriať viac ako pri nižšom, nie? Ako mám nastaviť prietoky? Čo znamená prietok chladiacej kvapaliny kolektoru Δt=4 K a prietok kvapaliny v kúrení Δt=10 K ? Čo to vlastne znamená trojuholník+t? (ako laik to vidím na rozdiel teplôt prívodu a výstupu). Poraďte ako na tie prietoky v primári (kolektore). ďakujem.
Odpovedať
"trojuholnik t" 😄 je delta t - rozdiel teplot (K = udavane v kelvinoch) 😄
Odpovedať
@standa1981 aký je vlastne princíp nastavenia tepelného čerpadla zem-voda? Mať čo najväčší teplotný spád na soľanke? Ja mám 3,5°C spád. A na kúrenárskej (sekundárne) vode nastaviť spád 4 až 5°C spád.? Vďaka
Odpovedať
@standa1981 0,3MWh vyroba 0,09MWh spotreba 0,3/0,09 =3,33 COP
Odpovedať
@fural ja mám ešte krátko ale väčšinou mi to vychádza takto: spotreba TČ s 2x čerpadlami = 2,63kW výkon delta sekundár 4,7°C prietok viac ako 1,8m3 = 8,46kW SCOP = 3,21 Akú máš deltu / rozdiel teplôt na primári a koľko na sekundári? Ja mám primár 3,6°C sekundár 4,7°C.
Odpovedať
@standa1981 ja nemám zem voda, len som reagoval, že COP (coeficient of performance) nie je ako si v uvode uvádzal len dva , ale podľa tvojich udajov 3,33 SCOP (season COP) sa uvádza za vykurovaciu sezónu resp za rok ak sa TČ používa aj na pripravu teplej vody. COP je aktuálne - momentálne, alebo za krátke obdobie, pri TČ tem voda sa COP mení len mierne v závislosti na vychladené zemného kolektoru. pri TČ vzduch voda sa mení výrazne podľa vonjakšej teploty ( noc - deň)
Odpovedať
@fural aj tak máš parádne COP ja čakám na vodomer do sekundáru, aby som vedel prietok. Zatiaľ mi ho ukazuje čerpadlo, môže to byť 1,8 až 1,89 m3... K výkonu mám dať koeficient 1,163, síce neviem prečo , ale poteší...
Odpovedať
Od zem -voda by som cakal COP medzi 5-6, k dobru by som ratal ak by nestalo vela.
Odpovedať
@standa1981 sekundár je vykurovacia vetva alebo čo tým myslíš. Ja mám voda-voda čo je iba rozdiel v tom že ty máš uzatvorený okruh a ja otvorený. Ja mám na pokles na vstupe 3°C ako desatiny mi to neukazuje pri prietoku 1,2m3/h a výkone TČ 6,5kW. A čo tam máš za čerpadlá? Lebo na podlahovku mám obehové 25W+370W ponorku v studni lebo menšiu som vtedy nezohnal. A keď som riešil TČ tak na zem voda stačilo obehové 125W.
Odpovedať
@janopopovec to by si musel mať vysokú vstupnú teplotu z kolektora. Pán, ktorý mi skladal TČ má dlhodobý SCOP 3,82.
Odpovedať
@jumt na primári (soľankový okruh) mám Yonos MAXO-Z 25/0,5-7 PN 10. Tu uvažujem so spotrebou 70W, ide na cca 30% výkonu, sekundár (kúrenársky okruh) mám Grundfos ALPHA2 25-60 180 mm, tu mi ukazuje aj spotrebu, mám ho na III.stupni, kvôli tlakovým stratám na výmenníku TČ má max. prietok do 1,9m3 a spotrebu mi ukazuje 34W. Aký máš typ?
Odpovedať
@jumt ako máš zapojené TČ ku kúreniu? Počítam, že máš nejakú vyrovnávaciu nádrž. Mne ide z TČ časť tepla do kúrenia a časť do akumulačnej nádrže. Problém je ten, že keď kúrenie nepotrebuje teplú vodu tak mi ju vracia do akumulačnej nádrže a ak ide TČ tak nasáva ohriatu vodu. Chcem to poriešiť tak, že mi uzavrie prívod do kúrenia a voda v kúrení bude cirkulovať. A do toho ešte dám ekvitermiku. Najhoršie na tom je to, že pri spotrebe 8 - 9kW za deň sa mi regulácia sotva vráti...ale to neriešim, robím to pre seba 🙂
Odpovedať
@standa1981 výstup na kúrenia ide do nádrže 120l skôr by som to nazval vyrovnávacia ako akumulačná a potom z nádrže do rozdeľovača podlahový. Ja som dáke ovládanie neriešil dal som lacné TČ a nejdem tam nič investovať dokiaľ to ide lebo roky rýchlo bežia a pri ďalšom môže byť dokúpená vec zbytočná.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jumt takže podlahovka vychladne pod nastavenú teplotu, TČ sa spustí, ked ide teplá voda zo spiatočky, TČ sa vypne? Alebo ako ako to máš?
Odpovedať
@standa1981 ešte na začiatku som pripojil termostat ktorý moje tč nemalo ale dal sa dopojiť a riadi vnútornú teplotu keďže mám on/off tak pri poklese na 23,1°C zapne a 23,3°C vypne. Takto beží v kuse TČ 2-2,5hod a v najväčších mrazoch zopne 4x
Odpovedať
@jumt mne klesne teplota o 3°C, čerpadlo kúri cca 15minút. výhoda je, že medzi zopnutiami sa stihne dohriať soľankový okruh, a zatiaľ neklesá...menej ako 3,5°C mi z kolektoru nešlo aj po dlhšej chvíli prevádzky (keď testujem). Keď ti kúri čerpadlo, nejde ti do spiatočky teplá voda? (zbytočne zvyšuje príkon TČ a znižuje COP).
Odpovedať
@standa1981 Neviem prečo by do spiatočky mala ísť tepla voda.
Odpovedať
@jumt mne ked je nakúrená podlahovka, tak vratným potrubím mi ju vracia späť. Preto chcem riešiť nejakú jednoduchú reguláciu.
Odpovedať
@standa1981 keď je nakurené tak by sa mal obeh zastaviť
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?