Nastavenie : El. Kotol Protherm ray 24ke/14eu +protherm miset

Dobrý deň potreboval by som pomôcť s ,, ideálnym" nastavením el kotla a vnútorného termostatu (kotol Protherm ray24/14 , termostat miset káblový prepojený s migolink) mám rodinný dom prízemie (spálňa , kuchyňa ,obyvacka, chodba , kúpeľňa, hosťovská , letná kuchyňa ) každá miestnosť má radiátor (7x) a zo spiatočky podlahové kurenie. Poschodie (dve detské izby) 2x radiator. Barák je zateplený . Termostat mi ukazuje takmer stále 22°. Keďže tam mám to podlahové síce zo spiatočky ale stačí keď mi tam ide voda cca 37°. Kotol mám nastavený na 16kw je ku nemu pripojený snímač vonkajšej teploty , vykurovacia krivka v apke 0,60. Týždenný program mám nastavený : víkend od5:00-21:00 na 21°C Týždeň 4:00-8:00 21°C 11:00-13:00 20,5°C 16:00-21:30 21°C V týždni nikto nieje doma od 7:00 do 17:00 No zdá sa mi že denná spotreba je moc vysoká denne idem cez 100kw niekedy až 140kw je možné tam nastaviť niečo aby som sa dostal na nejaké rozumnejšie čísla ? Alebo to je normálna spotreba u el kotla ? Myslel som že to bude fungovať štýlom temperovania no na kotly mi ukazuje plamienok s paličkami od 1-6 a stále to bezi medzi 2-4 . Skúšal som barák vykúriť pecou na pevne palivo cely systém bol vyhriaty no po zapnutí el pece má kotol potrebu kurit . Aj ked nastavím režim neprítomnosti napr na víkend keď niesme doma tak spotreba mi vôbec neklesá . Ďakujem za kazdu radu či názor
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jonny621:

Dobrý deň potreboval by som pomôcť s ,, ideálnym"…
@jonny621 barak je zatepleny kolko? Okna su ake? Tym ze kotol musi hriat horucu vodu do radiatorov si pochopitelne spapa viac elektriny. Ja pri Ray 12 som v nezateplenom dome v takomto obdobi (-5-0) denne spalil bezne 100 kwh teraz mi to po vsetkom zatepleni pri porovnatelnych teplotach nezere viac ako 55-60 kwh. Vsetko ale len do podlahovky cize nizkoteplotne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@jonny621 barak je zatepleny kolko? Okna su ake? …
@sousedekovci89 veď toto že 100 pri nezateplenom to by bolo ok ... barák je zateplený 10cm polistyrenom jasne že už sa dáva viac cm ale predsa niečo tam už je okna sú plastové síce už tiež majú roky ale ... používate ekvitermiku? Alebo len vnútorný termostat ?
Odpovedať

@sousedekovci89 veď toto že 100 pri nezateplenom …
@jonny621 len vnutorny termostat. Takisto zalezi ako velky mas barak ja mam nejakych 119 m2 zastavana plocha mam s podkrovim ale to aktualne dokoncujem takze nevykurujem ale budem vykurovat klimami kotlom len prizemie. Trojsklo, 16 cm fasada, 12 sokel, 8 podlaha, 26 strecha. Vela robi to na aku teplotu ohrievas vodu + tym ze ti ide voda zo spiatocky este podlahovkou musi kotol tu vodu zakazdym vyrazne dohrievat lebo po vykurovacej ceste odovzda vela tepla.
Odpovedať
Profilova fotka
@jonny621 vykurovana plocha je kolko? (m2, pocet poschodi). Fotky domu by pomohli tiez...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@jonny621 vykurovana plocha je kolko? (m2, pocet …
@mgx prízemie a len jedno poschodie do kopy cca 160 m2 barák je 25m dlhy a 5m široký
Odpovedať

@mgx prízemie a len jedno poschodie do kopy cca 1…
@jonny621 fúúú má veľkú ochladzvaciu plochu,vonkajšie múry to je ako hranol ,či foršta na kant, bolo tam málo miesta? je vo svahu?
Odpovedať
Profilova fotka
@jonny621 vyzera to na velke tepelne straty, ktore je nutne pokryt. Chcelo by to termoviziu a nejaky energeticky audit, kde by sa zistilo kde su najvacsie uniky., tie treba eliminovat. Vonku mas teploty nula-pod nulou, teraz je idealny cas na to. Ak by si aj dal tepelne cerpadlo, tak zo 140kwh denne sa dostanes na 30-70kwh pri scop 4.0-2.0
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@jonny621 fúúú má veľkú ochladzvaciu plochu,vonka…
@duzu ako myslite malo miesta ? Nieje vo svahu .
Odpovedať

@duzu ako myslite malo miesta ? Nieje vo svahu .
@jonny621 prečo je potom tak dlhý a úzky?aby mal veľkú ochladzvaciu plochu?, bežne sa stavajú o plovicu kratšie ale o to širšie, tak má viac vnútorných priečok
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@jonny621 prečo je potom tak dlhý a úzky?aby mal …
@duzu je to starý rodičovský barák ... komplet prerobený , či ho mám teraz prestavať na kocku ??? 🤦‍♂️
Odpovedať
Profilova fotka
@jonny621 tento typ domov (tzv. gazdovsky dom) ma na obytnu plochu velke ochladzovacie plochy. V zasade okrem priecok kazda stena je "vonkajsia" a aj preto mas velku tepelnu stratu. EPS-F 10cm nie je uplne najhorsie, ale urcite sa to da vylepsit. Primarny problem je podla mna inde: tepelne mosty a skontrolova by som aj tieto prvky: strecha, (stresne okna?), okna/dvere, komin....atd atd. To sa da skontrolovat temoviziou a najst oblasti, kde mas najvyssie uniky a toto miesto zateplit. Ak vyriesis tieto veci, mal by si sa dostat s dennou tepelnou stratou niekde na 80-100kwh pri tvojej vymere, mozno aj menej. Ale povedzme si rovno, na elektrokotol to nie je. Ale dnes uz TC nestoji milion, a pri scop 2-4 by si klesol na 25-50kwh den, co sa uz asi prezit da. Ak menej, tak len nejaka "masivna" finska pec alebo velky kachlovec a kurit drevom a elektrokotlom/TC riesit len okrajove zony.
Odpovedať

@jonny621 tento typ domov (tzv. gazdovsky dom) ma…
@mgx Podobnu vec riesime na rodicovskom dome. Klasicky 2gen. dom, "obrizolitovany", nezatepleny s plastovymi oknami 2sklom so znizenymi a zateplenymi stropmi. Vykuruje sa peletami, zatial, spotreba je cca 1 tona peliet na mesiac pri teplote vykurovania na 22 stupnov. Toto cini naklady na pelety v hodnote cca 1500 EUR / zimna sezona. Problem pri vybere TC nastava pri tom, ze navrhy na jeho vykon sa pohybuju od 10-15kw, co v zasade pri buducom zatepleni moze klesnut na polovicu. Energeticky audit nie je, plan je vyuzit dotaciu a zateplit samozrejme. Otazka nastava, ze kedy to bude. Dilema je, ci zvazovat nejake TC este pred samotnym zateplenim, alebo je NUTNE pockat na zateplenie, energeticky audit a tak navrhovat TC. Co by si poradil v tejto situacii urobit?
Odpovedať

@jonny621 tento typ domov (tzv. gazdovsky dom) ma…
@mgx strecha je tak isto zaizolovana sklennou vatou...ako som písal nastavené to mám na 21° no v dome mám 22° keď som to skúšal na režim ECO čo uplne odstavilo kurenie o 22:00 tak do rana do 4:00 mi klesla teplota na termostate o1,5° ... chcel som len nejaké tipy na nastavenie kotla /termostatu , či je lepšie používať ekvitermiku alebo to nechať len na vnútorný termostat , či je lepšie kurit nonstop alebo použiť nejaké časové programi , proste nejaké podrobnejšie nastavenie ktoré by mi možno niečo vedelo ušetriť , pripadne na koľko kW nastaviť kotol ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jonny621 nemyslim, ze regulaciou alebo nastavenim dosiahnes zazraky. Mas velke tepelne straty a bez ich vyriesenia je to len mlatenie prazdnej slamy. Tvrdim to preto, lebo mas vysoku dennu spotrebu EE a druhy "indikator" je rychly pokles teploty v dome - za 6hodin teplota klesnut o 1.5C nema. Co samozrejme mozes spravit a nebude to stat nic je znizit teplotu z 22C na 18-19C (kazdy stupen naviac je cca 5-6% naviac) a namiesto tricka si obliest mikinu a teplaky. Druha moznost je viac pouzivat "pevne palivo" a drahou elektrinou len dokurovat. A setrit na TC, ale prve by som riesil tep.straty. @somecheck pisem ti spravu...
Odpovedať

@jonny621 nemyslim, ze regulaciou alebo nastaveni…
@mgx myslel som že keď vykurim barák drevom tak by mi ta elektrika len dohrievala no vôbec to tak nejde ... ešte rozmýšľam že by som dal po sezóne prerobiť miestnosti kde mám podlahu + radiátory tak by som radiátory odstavil to by bolo mínus 5 radiátorov čiže menej vody menej odovzdaneho tepla
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?