Odpoveď na príspevok od jonny621:
Dobrý deň potreboval by som pomôcť s ,, ideálnym"… @jonny621 barak je zatepleny kolko? Okna su ake? Tym ze kotol musi hriat horucu vodu do radiatorov si pochopitelne spapa viac elektriny. Ja pri Ray 12 som v nezateplenom dome v takomto obdobi (-5-0) denne spalil bezne 100 kwh teraz mi to po vsetkom zatepleni pri porovnatelnych teplotach nezere viac ako 55-60 kwh. Vsetko ale len do podlahovky cize nizkoteplotne.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@jonny621 barak je zatepleny kolko? Okna su ake? … @sousedekovci89 veď toto že 100 pri nezateplenom to by bolo ok ... barák je zateplený 10cm polistyrenom jasne že už sa dáva viac cm ale predsa niečo tam už je okna sú plastové síce už tiež majú roky ale ... používate ekvitermiku? Alebo len vnútorný termostat ?Odpoveď na príspevok od jonny621:
@sousedekovci89 veď toto že 100 pri nezateplenom … @jonny621 len vnutorny termostat. Takisto zalezi ako velky mas barak ja mam nejakych 119 m2 zastavana plocha mam s podkrovim ale to aktualne dokoncujem takze nevykurujem ale budem vykurovat klimami kotlom len prizemie. Trojsklo, 16 cm fasada, 12 sokel, 8 podlaha, 26 strecha. Vela robi to na aku teplotu ohrievas vodu + tym ze ti ide voda zo spiatocky este podlahovkou musi kotol tu vodu zakazdym vyrazne dohrievat lebo po vykurovacej ceste odovzda vela tepla.Odpoveď na príspevok od mgx:
@jonny621 vykurovana plocha je kolko? (m2, pocet … @mgx prízemie a len jedno poschodie do kopy cca 160 m2 barák je 25m dlhy a 5m širokýOdpoveď na príspevok od jonny621:
@mgx prízemie a len jedno poschodie do kopy cca 1… @jonny621 fúúú má veľkú ochladzvaciu plochu,vonkajšie múry to je ako hranol ,či foršta na kant, bolo tam málo miesta? je vo svahu?Odpoveď na príspevok od duzu:
@jonny621 fúúú má veľkú ochladzvaciu plochu,vonka… @duzu ako myslite malo miesta ? Nieje vo svahu .Odpoveď na príspevok od jonny621:
@duzu ako myslite malo miesta ? Nieje vo svahu . @jonny621 prečo je potom tak dlhý a úzky?aby mal veľkú ochladzvaciu plochu?, bežne sa stavajú o plovicu kratšie ale o to širšie, tak má viac vnútorných priečokOdpoveď na príspevok od duzu:
@jonny621 prečo je potom tak dlhý a úzky?aby mal … @duzu je to starý rodičovský barák ... komplet prerobený , či ho mám teraz prestavať na kocku ??? 🤦♂️Odpoveď na príspevok od mgx:
@jonny621 tento typ domov (tzv. gazdovsky dom) ma… @mgx Podobnu vec riesime na rodicovskom dome. Klasicky 2gen. dom, "obrizolitovany", nezatepleny s plastovymi oknami 2sklom so znizenymi a zateplenymi stropmi. Vykuruje sa peletami, zatial, spotreba je cca 1 tona peliet na mesiac pri teplote vykurovania na 22 stupnov. Toto cini naklady na pelety v hodnote cca 1500 EUR / zimna sezona. Problem pri vybere TC nastava pri tom, ze navrhy na jeho vykon sa pohybuju od 10-15kw, co v zasade pri buducom zatepleni moze klesnut na polovicu. Energeticky audit nie je, plan je vyuzit dotaciu a zateplit samozrejme. Otazka nastava, ze kedy to bude. Dilema je, ci zvazovat nejake TC este pred samotnym zateplenim, alebo je NUTNE pockat na zateplenie, energeticky audit a tak navrhovat TC. Co by si poradil v tejto situacii urobit?Odpoveď na príspevok od mgx:
@jonny621 tento typ domov (tzv. gazdovsky dom) ma… @mgx strecha je tak isto zaizolovana sklennou vatou...ako som písal nastavené to mám na 21° no v dome mám 22° keď som to skúšal na režim ECO čo uplne odstavilo kurenie o 22:00 tak do rana do 4:00 mi klesla teplota na termostate o1,5° ... chcel som len nejaké tipy na nastavenie kotla /termostatu , či je lepšie používať ekvitermiku alebo to nechať len na vnútorný termostat , či je lepšie kurit nonstop alebo použiť nejaké časové programi , proste nejaké podrobnejšie nastavenie ktoré by mi možno niečo vedelo ušetriť , pripadne na koľko kW nastaviť kotol ?Odpoveď na príspevok od mgx:
@jonny621 nemyslim, ze regulaciou alebo nastaveni… @mgx myslel som že keď vykurim barák drevom tak by mi ta elektrika len dohrievala no vôbec to tak nejde ... ešte rozmýšľam že by som dal po sezóne prerobiť miestnosti kde mám podlahu + radiátory tak by som radiátory odstavil to by bolo mínus 5 radiátorov čiže menej vody menej odovzdaneho tepla