Na čo slúži takáto nádoba vedená z radiátora?

Prosím, nevie mi niekto poradiť, na čo slúži takýto "bubon" ako je na fotografií? Je to potrebné? Alebo by som to mohol zrezať? Ďakujem za Vaše odpovede 🙂
Odpovedať
Vyzerá to na vyrovnavaciu nádobu spadoveho kurenia. Menis aj kotol?
Odpovedať
@vespo starodávna otvorená expanzia..bežné u starších kúrení..musel by si dať tlakovú..
Odpovedať
kotol je zatiaľ funkčný tak som ho zatiaľ skrz financie nechcel meniť
Odpovedať
@vespo otvorená expanzná nádoba.
Odpovedať
dakujem za príspevky, a teda to tam musím nechať pokiaľ nemením kúrenie, ano?
Odpovedať
@vespo áno, ak nechceš pridávať pri kotol tlakovú...
Odpovedať
Na 120% je to tzv. expanzná nádrž. 🙂 Tá v každom systéme teplovodného vykurovania musí byť! Je len otázkou, aký typ expanzky chceš mať - či otvorenú ako tá Tvoja, lebo tlakovú (tzv. expanzomat) a tú si potom do systému môžeš dať kde len chceš. Nemusí byť v kúpeľni, ale napr. i v kotolni. Mnohé so súčasných kotlov UV majú expanzomat zabudovaný v sebe. Aby si chápal: Chladná neohriata voda má istý objem, a ohriata má objem väčší. Toto je základná fyzikálna vlastnosť väčšiny látok - že sa teplom rozťahujú. Keby si túto expanzku tam nemal, mohlo by Ti to Tvoj systém poškodiť. (vravím, že "mohlo", lebo videl a spravoval som už aj systém bez expanznej nádrže, ale to je už iný debata). Ak si vieš prerátať, alebo jednoducho odmerať vypustením vody zo systému, že aký objem vody v systéme máš, tak si aj vypočítaš, akú veľkú expanznu nádržku potrebuješ. Voda sa z 0 - 100°C rozťahuje zhruba o 4%, čo predstavuje pri 100 l objeme o 4 l.
Odpovedať
@petersd dakujem velmi pekne za vysvetlenie 🙂
Odpovedať
@vespo a nedaj sa zblbnúť momentálnymi všadeprítomnými rečičkami o nejakej "eko-modernizácii" a že necháš povyhadzovať rozvody, radiátory a nahradíš to niečim "moderným, tenučkým"... Áno, som za pokrok, ale len do určitej miery. Keď Ti to doma hreje a si spokojný, tak nič nerieš. Maximálne ak kde-tu vymeníš starý prehrdzavený radiátor za nový (štandardný panelový), či kde-tu termohlavica. Ak navyše máš aj samotiažný systém, ďakuj, že ho máš, ... zvlášť v tejto dobe, aká nás aktuálne zrejme čaká. 🙂 . Ja celý život tvrdím jedno, že: "čo môže a dokáže fungovať samo, nech samo aj funguje" (bez žiadnych dodatočných čerpadiel, regulácii, či nedajbože SMART riešení)... Zisti si objem vody v systéme, prirátaj cca 4% + nejaké 1% rezerva, urob si peknú malú estetickú expanznu nádobu napr. z nerezplechu a máš po starostiach.
Odpovedať
@petersd ,,štandardný panelový" ? To myslíš vážne?
Odpovedať
@petersd - keby mi vyzera kupelka tak ako na foto tak prijmem kazde riesenie aby to vyzeralo krajsie. Skor tvoje reci su blbosticky ale asi sa rad pocuvas.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?