Ma niekto krb s vymennikom?

Zdravim, ake mate skusenosti? Budeme mat len elektriku, teplovodne podlahove kurenie a krb, vraveli nam ze si mame dat vlozku s vymennikom a radiatory do izieb, co nato vravite? Ma s tym niekto skusenost, ak ano ste spokojni?
Odpovedať
@zanettle to chceš mať podlahovku i radiátor? je to novostavba ? krb len preto aby ste splnili normu? ak bude ročná spotreba vyššia ako 4-5 MWh daj TC vzduch- voda a žiaden krb komín , radiátor, do podlahovky voda okolo 30st, no do radiátora ktorý má menšiu plochu i objem ide teplota i 80 st a ku krbu z vodníkom potrebuješ i AN a aby sai to využil často kúriť , ja by som tie prachy dal radšej do izolácie na zateplenie a vtedy možno ani TC
Odpovedať
Zateplenie budeme mat, krb musime mat, aby to splnalo normu, len sme dostali aj takuto variantu, kurenar nas zas odhovara od TC, pretoze su tam vysoke vstupne naklady. Povedal, ze nam postacicuplne elektro kotol
Odpovedať
Akoze elektrokotol do podlahovky a krb s vymennikom to radiatorov ako 2 nezavisle okruhy ? Kurenar bude asi "profik " :)) Ved ked uz takto tak sa da krb s vymennikom napojit do akumulacky a podlahobky a zaroven do zasobnika TUV ako mame my. Nepises velkost plochy domu, ale predpokladam ze prevadzku elektrokotlu vam dal vypoctom.
Odpovedať
@zanettle tak kúrenár odhovára od tč a koľko vám povedal že bude stáť komín,krb,akumulačka a regulácia k tomu tipujem min 5000€.
Odpovedať
Profilova fotka
nerozmyslali ste nad tym, ze ist napriklad do akumulacneho kotla? Ja by som asi nesiel este aj do radiatorov, ved ty vykuris aj takymto sposobom cely dom, stacia otvorene dvere a ten teply vzduch ide vsade 🙂
Odpovedať
@janopopovec dakujem za tip, mate len elektriku? Uzitkovu plochu mame 124.5. Hladame nejake moznosti
Odpovedať
@robbs rozmyslame aj nad tym, preto som sa chcela tu informovat a popytat sa na uz realne nazory
Odpovedať
@janopopovec mozem sa opytat, ake mate naklady mesacne?
Odpovedať
@zanettle jeho sa skôr spýtaj aké má investičné náklady na všetke zdroje, alebo spolu investícia + spotreba
Odpovedať
@zanettle My mame ako primarny zdroj kurenia TC, krb sme chceli tak ci tak , preto sme rozhodli s teplovodnym vymennikom nad vlozku s napojenim na podlahovku aj TUV cez automatiku. Je to vyuzitelne pre cely dom ako plnohodnotne kurenie, plocha 240m2, a celkom to aj vyuzivame. Ked sa mi nechce krbovat funkciu automaticky prebera TC. Je to vec volby a priority. @duzu Co myslis investicia /spotreba? Ale ved vies dobre ze mam celkovo takmer nulove rocne naklady, teda rocne usetrenych od 1000 - 1250€. Je to o inom. Myslim ze dama sa pytala na ten krb. :)) @zanettle Chakani vratane Duzzu maju pravdu, pri vasej ploche a zamere vas najlepsie vyjde TC, (odpada vsetko okolo krbu ), ak trvate na krbe tak moj vymennik nad krb stal 1500€ , akumulacka aspon 500l tak 800€, +,regulacia.
Odpovedať
@zanettle dajte si TC do podlahovky a nekomplikujte si system(zabudnite na kominy,krby-vodniky,piecky regulacie,aku.nadrz...). A za usetrene peniaze chodte na dovolenku.. teda v ramci okresu.
Odpovedať
@dent dnes je väčší problém dovolenka doma všetko zavreté, no vonku chodía tisícky vrátane ministrov ktorý doma všetko zavreli
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Zdravím. My máme doma krb s vodným plášťom teoreticky s výkonom 8kW (3 vzduch, 5 voda teoreticky), akumulačnú nádrž 1000 l s vnoreným bojlerom 348 l a podlahové kúrenie. Izolácia domu, vonku 20cm EPS, vo vnútri 5cm na tom SDK. Parametre kazí jedna celá stena zo skla. Kúrime na 22,5 stupňa. V akumulačke elektro tyč 6,5 kW a na streche 6 panelov soláru. Obytná plocha monopriestor o rozlohe 128 m2. A teraz skúsenosti. Elektro tyč úplne vypnutá pre obrovskú spotrebu. Počas zimy cca koniec Októbra - cca koniec Marca, kúrim v krbe skoro denne, spotreba cca 10 - 20 kg (podľa počasia) bukových brikiet, stačí na 60 stupňov vody v bojlery a na vykúrenie domu. Cez leto nepotrebujem kúriť a ohrievať vodu skoro vôbec okrem skutočne dlho trvajúceho zlého počasia. Počas zimy nejde kúrenie počas väčšinu dňa, pokles teploty aj pri najchladnejších dňoch a zamračenej oblohe a v noci max 2,5 až 3 stupne. Za minulý rok celkové náklady na energie (dom je čisto elektrický) boli cca 70 - 80 EUR na mesiac. Neviem to presne lebo spotrebu brikiet len zhruba odhadujem, nesledoval som to presne. Čo by som po skúsenostiach spravil trochu inak. Krb min 12 kW - skrátenie doby kúrenia. Akumulačnú nádobu 2000l - dlhšie udrží stabilnú teplotu a kúrenie by bolo nutné možno obdeň. Ja som však aj tak spokojný, kúriť v krbe ma baví a aspoň úplne nezleniviem. Nevýhoda - treba sa starať o krb a o palivo a samozrejme priniesť ho ku krbu a zakúriť cca 10min roboty.
Odpovedať
@durim Pekne to máš poriešené :)) Koľko to ťahalo elektriny myslím tú špirálu? Podľa izolácie v stene vs. to okno to snád nie je až taký tepelný most, či ? My máme male tepelné straty, ale aj plochu , no aj tak som dal radšej silnejšiu vložku a výkonnejší výmeník so stropom 20kw , v podstate regulovaný výkon cez elktrické vzduchové klapky a prietoky vody od 4- 20kw, skutočná parádička. Podľa štatistík na display dáva výkon od 4 - 10kw. Stačí rozložiť 4 ks brikiet , nahrieť komoru na prevádzková teplotu, potom doložiť 4 ks na pomalé splynovanie, v dome je tak 25-26 st. v obývačko - kuchyno- hale, 8x 2kg / briketa / = 16kg / v riednej zimenej prevádzke.. / Pomalé splynovanie dreva má nespornú výhodu , energia sa uloží do vody, spaliny majú nízku teplotu. S tou vačšou AN sa ti nečudujem, my sme dali len 500 no pre krb by sa zišla viac. Orientačne ak vybíjaš AN z 60 - 30 st.C TT je to asi 35kwh energie pri 1000l, pri 2000l 75kwh. Robata s briketami minimálna, kým sa dostane na prevádzkovú tt asi 30-45 min času.
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec Nuž keď som to projektoval, tak som to mal pekne spočítané a podľa výpočtov to malo stačiť aj krb aj akumulačka. No z dôvodu neznalosti miestnych podmienok som podcenil, respektívne nebol do výpočtu zahrnutý vplyv prúdenia vzduchu, ľudovo povedané ochladzovanie vetrom. U nás fúka vietor hlavne zo severozápadu a sú mu vytavené hlavne sklené plochy. To je cca 48m2 a to už má dosť výrazný vplyv na celkovú bilanciu. Nuž ako sa hovorí "šedivá je teória a zelený strom života". No nesťažujem si. Se veľmi spokojní a dosiahli sme aj tak obrovskú úsporu voči nákladom, ktoré sme mali v byte v meste.
Odpovedať
@durim Možem iba suhlasiť, rozkladanie dreva a realny ohen za sklom v obývačke stoja za to. Ked ťa to po čase omrzí, stále možeš dať TC. Ja veľa pracujem, nemám čas zaoberať sa len krbom , a do mojej plochy som s ničím iným ako s TC radšej nevažoval, veľa ľudí majú papierovo krásne výpočty a realita iná.
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec Presne tak. Preto som pri betonáži nechal v stenách veľké prestupy pre vzduchovody na tepelné čerpadlo vzduch voda a keby som sa úplne zbláznil, viem ako zrealizovať elektrický solár aj s malou veternou elektrárňou. A jedného z najväčších svetových výrobcov batérií máme na kraji dediny.
Odpovedať
@durim Hned moja krvna skupina :)) Mam na streche FVE 8,55kwp 3F, budem terar riesit baterie a snad aj tu vrtulu do hybridu, co za znacku batery tam mate? Da sa o nich priamo kupit ?
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec To ešte neviem. Musím zistiť. Zatiaľ asi nie. Robia baterky pre elektromobily. Ale časom sa ukáže. Veď čo tu na východe nie je možné. Aj tí Kórejci sa tu tiež nakoniec naučia žiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@zanettle mne sa toto co som ti pisal zda ako vhodny variant. Tiez mame takto krb vyrieseny a nelutujem, v zime vacsinou ked sme doma, tak len v krbe kurime, nemam obavy ani v noci, ze ked vyhasne, zeby ostala zima, kedze ta obostavba sala teplo este niekolko hodin po dohoreni a ked z niekade prideme tak rychlo zakurim a vykuri sa cely dom pomerna za chvilu. Ja by som to nemenil.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?