Kurenie v drevodome

Profilova fotka
Ahojte, riesim dilemu. Mame postaveny drevodom, predpokladana TS na zaklade vypoctov od j.virostka je 2,7kw. Povodne som chcel riesit kurenie cez TC vzduch/voda od Daikinu, ale zvazoval som aj ine moznosti a to je ten problem. Plyn sme nedavali. Cize nieje zapojeny do domu. Nemame ani komin. Mame vodnu podlahovku. Cize moznosti ktore som zvazoval su nasledovne, vratane montaze: TC Daikin Altherma 6kw, 9kw zalozna spirala, kurenie, 270l, cena cca 6300, aktualne akcia 5300. Elektrokotol Protherm Raja 9k, cena 700 Logitex/Kerberos cena okolo 3000 Pripade nejake ine alternativy, rady? Ako z toho vykluckovat a co najlepsie sa rozhodnut? Alternativny zdroj tepla neplanujeme. resp priprava z technickej je spravena ale nic planovane nieje. Iba maly Biokrb do obyvacky skor na efekt ako na kurenie. Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
1
2
Koľko stojí to tepelné čerpadlo? Akú má životnosť?
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren aktualne je akciova cena cca 5300, zivotnost je okolo 10-15rokov. kazdy uvadza nieco ine.
Odpovedať
@psychx tiez budeme mat drevostavbu, momentalne sme vo faze HS ,,, tiez sme prechadzali na prvy pohlad zlozitym vyberom a rozhodovanim ,,, TČ jednoznačne nie (otazna zivotnost, navratnost, servis...), komin tiez nebude, naco aj, plyn tiez nie, ceny za pripojku su astronomicke,,,definitiva elektrokotol (+ vodna podlahovka) a v buducnosti Logitex (TUV) ... + rekuperacia ... a vobec sa to netreba bat, nase TS pre -20 su 2,9 kW ... a na dotacie treba zabudnut, najlepsie je ked je clovek pre urady "neviditelny"
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx TS nie je podstatny udaj, aku mas rocnu potrebu tepla ? @polystyren aku zivotnost ma ladnicka ?
Odpovedať
Dajte si zatial elektrokotol a kupte bojler s tepelnym cerpadlom za 600-800 Eur. Daikin a spol este zlacneju a FV bojler logitex je nenavratna investiciaa odrb a la minister Vazny, lepsie su FV panely na spotrebu domacnosti. A mozete nimi rovno pohanat aj to tepelne cerpadlo, jedno a v buducnosti aj druhe.
Odpovedať
@majkoj dnes sa nam v praci pokazila rychlovarna kanvice,,,neviem ci mala 2 roky,,,kolega vytiahol "staru zasobu" aspon 8 rocnu, ide ako atomove hodinky ,,, zivotnost veci v dnesnych casoch ked uz aj automobil je pre mnohych "spotrebak" je sakra otazna...
Odpovedať
Profilova fotka
@pemix viem co chces povedat, ale rychlovarna konvica a TC je predsa len trosku rozdiel :). Moja otazka nebola nahodna. TC je len velka ladnicka. A zivotnost nie je cas kedy sa prvy krat nieco pokazi. Vseobecne sa predpoklada, ze TC by malo mat zivotnost okolo 12 rokov, v podstate je dana kompresorom. Jeho vymenou by ale malo vsetko fungovat znova. Je vsak dost prevdepodobne, ze za 12 rokov sa nieco ine pokazi, obehovka, nieco v elektronike. A samozrejme velku rolu zohrava navrh. Ak cerpadlo bude nutene pracovat na vysokych tlakoch a castym cyklovanim, bude zivotnost nizsia.Ale ako si spominal pripad s kanvicou, niektore TC s ciny sa tomu konstrukciou a prevedenim blizia :). Tento problem si ale sposobujeme casto sami, chceme nizsiu cenu a vyrobcovia len vyhoveju.
Odpovedať
@majkoj problem pri rozhodovani moze byt tiez v tom, ze TC vzduch-voda v dlhodobej prevadzke na nasom uzemi bude asi zlozite najst a teda aj referencie z jeho uzivania (prevadzka 2-3 roky je vlemi kratka doba pri planovanej zivotnosti 10+ r.),,,rozhodovanie o par rokov v tomto smere bude jednoduchsie.
Odpovedať
treba hodit do kalkulacky, ci sa TC vrati do 10 rokov napr v porovnani s elkrokotlom. A netreba zabudnut, ze TC potrebuje pravidelnu udrzbu, co tiez nieco stoji na rozdiel od elektrokotla, ktory nepotrebuje skoro nic. Moj odhad bez vypoctov, ze kotol bude lepsie riesenie a za par rokov ked klesnu TC na polovicu to mozes prehodit.
Odpovedať
Profilova fotka
@pemix ale zase skusenosti zo zahranicia je uz dost. Ja osobne, pokial by to nebolo jedine riesenie, by som do vzduch/voda nesiel, ten rozdiel v cene tam je minimalny oproti zem/voda. Ale ak nie je pozemok je to alternativa. Vzduch / voda maju ale u nas pomerne zlu reputaciu, lebo sa sem dovaza kadeco a zial s cielom za kazdu cenu predat. Potom sa instaluju vzduch/voda do domov s velkou stratou a radiatormi a je vymalovane...
Odpovedať
@psychx Fuuu, to sú odpisy 30 - 45 €/mesiac. Plynový kotol má odpisy 5 - 10 €/mesiac. V tepelných čerpadlách bývajú kurvítka. Napríklad čip čo ráta čas prevádzky, dá sa resetovať. Alebo pokazený kompresor možno vymeniť. To by predĺžilo životnosť.
Odpovedať
@majkoj Životnosť bielej techniky teraz závisí od výrobcu. Napríklad Whirpool-ky sa kazili.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Tepelné čerpadlo sa dá postaviť svojpomocne z lacných kvalitných komponentov. Ľudia stavajú domy, môžu aj tepelné čerpadlá.
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren a ake odpisy ma 100m plynovej pripojky a pausal a revizie navyse ? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren co to znamena? mas nejake skusenosti poskladat TC? @majkoj daval som si nacenit aj zem voda pozemok na to mam ale tam ceny boli okolo 12k, nibe, ivt, v pripade wamaku co mas ty mam ponuku na skoro 10k. a potrebu tepla mam 3800kwh/a cize 31kwh/m2a @cubicomp navratnosti mi vychadza cca okolo 7.5 roka co sa pri 10r zivotnosti blizi k hornej hranici a prave preto som o tom dost rozmyslal ze co spravit. to bolo pri tej cene 6,3 teraz je to o nieco lepsie okolo 6,2roka @pemix ja som na TC uvazoval hlave aj kvoli tomu, aby boli nizsie prevadzkove naklady. predcalen je predpoklad ze pokial sa bude ceny elektriny zvysat co sa budu tak ak bude platit pri tc za kurenie a tuv 50 a pri elektrokotli 150, tak pri 10% zvyseni je to 55 voci 165, atd. a tohto sa bojim aby to neislo to astronomickych cisel.
Odpovedať
@psychx Kdesi som čítal návod na stavbu tepelného čerpadla .pdf a videl som internetový obchod na súčiastky. Ak to pre teba má cenu, tak to môžem pohľadať. Okrem dlhšej životnosti a nižšej ceny sa dá dosiahnúť aj vyššia účinnosť, alebo napojenie na iné zdroje energie ako elektrická.
Odpovedať
@majkoj Koľko stojí 100 m výkop, plynová hadica a jej položenie? Nie je to drahé. Drahý je prvý meter. Fixná mesačná platba za plyn pri sadzbe D2 je 5 eur. Ako často potrebuješ revíziu a prečo?
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx cize ak by si kuril cisto elektrinou tak by si rocne daval 3800*0,11 teda cca 420€ na kurenie. Ak by si daval vzduch voda pocitajme optimisticky COP 2,5, usetril by si rocne cca 250€. Ak mas cenu 5300€ -700€ za elektrokotol, rozdiel 4600€, navratnost cez 18 rokov. Plyn s pripojkou detto. Logitex/Kerberos predpokladam FV, to mozno na TUV na vykurovanie asi ee. Cize ako to zoberies naozaj cisto ekonomicky jedine elektrina. Najlepsie nejaku akumulacku, do nej spiralu. Ak by sa situacia zmenila, len na akumulacku napojis iny zdroj tepla. Pri tych cenach TC treba ale porovnavat porovnatelne. WAMAK Ti to asi nacenil komplet aj s montazou kym cena za ten vzduch voda je asi cista, alebo ? Pretoze Tebe by stacilo moje TC a to samotne (bez caciek maciek co som objednaval ja :) ) mna stalo pod 5k. Samozrejme ekonomicky je to rovnaky nezysel ako to vzduch voda :)
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren to sa spytaj firmy co to robi, pretoze pri plyne to nie je akcia typu "ja som to tam polozil, len to zapojte" :). A reviziu potrebujes min raz rocne a pretoze to vyzaduje ZAKON.
Odpovedať
@majkoj Upresni ten zákon. Možno si pri zapojení plynu platil aj za to čo si nemusel.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj cena bola komplet. vratane dopojenia ku kureniu, vode, vratane montazneho materialu, ventilov atd. cize kompletka. Hej. pocitas ale ja uvazujem aj nad spotrebou na ohrev teplej vody ktora je tiez nezanedbatelna cast. + teda tarifa u nas je 0,124 a to je hned zo 420, 470 a ked /2,5 tak rozdiel je 280e a som na 16,5 len pri ohreve. teraz to neobhajuem tc ale bral som to aj z tejto stranky
Odpovedať
@psychx ja som uvazoval podobne az ma presvedcili prakticke skusenosti z domacnosti, drevostavbe, plne elektrifikovanej bez TC,,,pri tak nizkych stratach sosovica, fazula a cela rodina utiahne kurenie ;-) ...robim si zarty, tiez som bol isty cas nakloneni k TC, len ked ti SSE znizi mesacne preddavky na 50 €/mesiac (elektrika, kurenie, tuv) tak uvazovat nad TC nema vyznam
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx rozumiem, potom sa dostanes niekde na 12rokov co je teoreticka hranica navratnosti. A samozrejme pri vzduch voda bude COP prave pri vykurovani asi este nizsi ako 2,5. V zime (myslim, ozajstnej nie tej minulej :) ) tie cerpadla proste nie su efektivne. Ja som tym tiez presiel :) a nakoniec som sa aj tak rozhodol pre TC, ale navratne to proste nebude. U mna zavazilo, ze som chcel mat aj pasivne chladenie. Tych 5300 sa mi zda az nerealnych, ale ak to sedi je to super cena.
Odpovedať
Profilova fotka
@pemix no 50€/mesiac neplatim ani s TC :), pozeram, ze si skoro sused :)
Odpovedať
Neviem či pomôžem ale ja mám TČ vzduch-voda už 6 vykurovaciu sezónu značka ivt a zaťiaľ som nemal žiaden problém. A s tým servisom to tiež nie je také hrozné. Jeden krát bol u mňa servisný technik aj to iba kvoli záruke, takže náklady na údržbu sú minimálne. TČ ide celý rok lebo v lete s ním zohrievam teplú vodu elektrinou z FV panelov. Takže za mňa určite TČ.
Odpovedať
@majkoj netreba zabudat, ze kazda domacnost je ina,,,spravanie domacnosti ma vyrazny vyznam na spotrebe energii (toto je adresovane skor pre ostatnych) ... hej sused, skoro, ale to sme uz tusim spominali davnejsie v nejakej inej teme :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rocky11333 nepocita Ti to niekde COP ?, zaujimala by ma hodnota naozaj s praxe. Ja si asi tiez spravim kalorimeter aj ked sa mi do toho vobec neche, lebo vsetko bezi ako ma a bolo by treba vlozit prietokomer do sekundaru. @pemix to je krasa hosip-u, kazdy den objavujes nove veci :-D
Odpovedať
@majkoj :-D
Odpovedať
@majkoj Ahoj nie nepočíta mi to COP. Pred tým neboli ešte tie technológie take rozšírené alebo boli a stali rádovo okolo 500-1000 EUR viac. Ja som za svoje dal ešte 170 000 Sk. Predpokladané COP je okolo 2,4 ale zaujimalo by to aj mna že aké je v skutočnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
ok. kedze teda TC asi nie, zostava mi elektrokotol alebo ta fotovoltaika do vody. pripadne nejaky iny napad? ako riesit TUV? tiez elektrokotlom, resp boilerom? alebo ku kotlu nejaky zasobnik alebo boiler s TC?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?