Kurenie/chladenie platne a hliny pod podlahovym polystyrenom

Ahoj, chcel by som pod podlahovy polystyren ulozit trubky/hadicu. Cez leto by som tento chlad s pod domu vyuzival na chladenie interieru. Koncom augusta,september, zaciatok oktobra by som prebytky z fotovoltaiky daval pod dom a ohrieval podlozie a znizoval naklady na kurenie. Zateplenie obvodoveho muru je 50 cm pod teren, o hrubke 28cm Trubky chcem poukladat na platnu , len ako ich zakryt ? A/ zaliat do dalsieho 2cm betonu? B/poukladat 2 vrstvy sadrokartonu a vyfrezovat drazky? C/ poukladat a obsypat liaporom ? D/...? Budem robit suchu podlahovku takze vyrovnat podklad pod polystyrenom budem asi aj tak. Aj ked platna je relativne rovna leti v najhorsom mieste 1.6cm na 9m. Ako by ste teda zakryli tie trubky ?a pouzili by ste ldpe alebo pex al pex ?
Odpovedať
https://mojdom.zoznam.sk/nezaradene/b... Mozno v niecom pomoze
Odpovedať
Myslím,že efekt bude minimálny a hlavne je to neefektívne. Rúrky použiteľné na chladenie mali byť podľa mňa pod platňou-vlastne také zemné tep.čerpadlo. Ak ich položíš na betón a obsypeš liaporom tak budú izolované a chvíľu po spustení čerpadla nebude čím chladiť. A čo bude vlastne chladiť v interiéri? Tá podlahovka? Takže chlad od nôh i keď sa väčšinou chladí teplý vzduch pod stropom,alebo aspoň steny. Ďalej ako mieniš prebytkami nabíjať podložie? Myslíš elektrokotlom zohriatu vodu tlačiť do tej rúrky na platni? Ale čo bude vlastne zohrievať? Liapor,sádrokartón? Trocha to rozveď...😄
Odpovedať
@dodok bude potrubie v strope na chladenie. Chcel by som prebytkami zohrievat beton a zem pod domom. Ano lepsie by bolo keby bolo potrubie pod platnou :/ ale myslim ze to odovzdavanie tepla by tam malo byt. Predsalen ked je nad potrubim 20cm podlahoveho polystyrenu,a pod potrubim len beton a zem, to teplo pojde skor do zeme. Ano na prenos tepla by bolo najlepsie to asi zaliat ,potom druha najlepsia alternativa sadrokarton a asi ta varianta s liaporom by bola najhorsia ci ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jordyl nepomoze, lebo to akosi nefungovalo :) https://www.gomopa.net/Pressemitteilu.... Isty cas som sa o to zaujimal a sledoval som aj sudny proces. Ten pan co kupil licenciu na tu technologiu, totiz prisiel na to, ze bilancie boli sfalsovane. Ten princip sice v teorii je realizovatelny, ale ked sa spravi vsetko aby to naozaj fungovalo, je pomer cena/uzitok nezaujimavy. @xixan myslim, ze zbytocne spekulujes. A viem o com pisem :D, ja som tiez strasne spekuloval na zaciatku, kym som prisiel na to, ze to nema vyznam.
Odpovedať
@majkoj OK, myslel som ze to pomoze iba na rozsirenie obzoru, ci by to mohlo aj realne fungovat to netusim, osobne robim v tejto oblasti, su lepsie a jednoduchsie riesenia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?